O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

KUSKUS KROK ZA KROKEM PDF Tisk E-mail
Neděle, 02 listopad 2014
Přejít na obsah
KUSKUS KROK ZA KROKEM
Strana 2
Jak to vaří Florentýna: Receptů na kuskus je poměrně dost, ale stejně se všechny dobré kuskusové recepty upínají k jedné a té samé základní přípravě. S čím potom uvařený kuskus smícháte, je samozřejmě věc docela jiná. Okolnosti dobrého základního postupu vypadají asi takhle:

 

 

 

 


 

  • Kuskus patří mezi těstoviny, ale klame hned ve třech věcech. Vypadá jako malá rozemletá zrníčka, přitom je to pšeničná mouka smíchaná s vodou, rozdrobená a usušená, přesně jako kterékoli jiné těstoviny. A dál, nevaří se ve velkém množství osolené vody a následně necedí, jak by se na každou těstovinu slušelo, nýbrž se nechává propařit podobně jako rýže, tedy s přesně odměřenou vodou, která se beze zbytku vsákne a zanechá kuskus kyprý. Když použijete málo vody, nezměkne, když moc, slepí se a rozměkne. Ani to ještě nejsou všechny zvláštnosti. Kuskus uvaříte bez příkonu tepla, nemusíte tedy vůbec zapínat plotýnku. Stačí, když ho zalijete horkou vodou nebo vývarem a on už si změkne sám.
 
  • Zatímco rýže má svůj poměr na dušení 2:3 (anebo, jak je častěji uváděno, 1:1,5), kuskus se pyšní složitějším a nezapamatovatelnějším údajem 5:8 (vydělila jsem to za vás, je to 1:1,6). Výmluvy o neexistující a ztracené odměrce neberu, tohle docela snadno odhadnete. Je to jeden hrnek kuskusu na jeden a o trochu víc než půl hrnku horké tekutiny.

 

  • Horká voda stačí, ale nejdokonalejší a úplně nejlepší kuskus připravíte s vývarem. Bude-li domácí, jste hvězda, ale pokud sáhnete po nějakém zrychlováku v podobě bezglutamátového prášku nepříliš agresivní průmyslové chuti, body za provedení vám rozhodně nikdo strhávat nebude. Když se budete pro klid duše držet hesla „ty, kdo jsi bez viny, hoď po mně kamenem,“ vůbec se nemusíte bát, že by vás snad něco trefilo.

 

  • Kuskus odměřte a zakápněte větším než významným množstvím dobrého oleje. Pak vidličkou míchejte tak dlouho, až se všechna zrnka obalí tukem. Nebojte se, je to strašně rychlé, mládí vám u toho nestihne utéct ani za roh.






  • Když se rozhodnete kuskus ochutit kořením, nejdřív koření nasucho opečte v pánvi, odstavte, přidejte olej, kuskus, vše promíchejte a pak teprve pokračujte podle pokynů v postupu. Tím se chuť koření mnohem lépe spojí s kuskusem. Pokud je to v receptu jinak, zvažte, jestli by mu tahle změna třeba neprospěla.
 


 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]