O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

KUSKUS KROK ZA KROKEM PDF Tisk E-mail
Neděle, 02 listopad 2014
Přejít na obsah
KUSKUS KROK ZA KROKEM
Strana 2
 
 
 
 
 
 
 
  • Pokud připravujete víc než dvě porce kuskusu, volte raději plochou a širokou nádobu. Když totiž vezmete tradiční mísu z klasických i méně klasických materiálů, s obrázkem anebo bez, spodní vrstva hotového kuskusu bude vlivem velké váhy nad ní poměrně upěchovaná, slepená, v krajním případě až nepoužitelná. Takže raději všechno rozprostřete spíš do šířky, ať se vám kuskus u dna nemačká.
 
  • A za sedmé a za poslední, kuskus by měl být při bobtnání a měknutí přikrytý, aby se zapařil. Pomůže mu to v kyprosti. Nehledejte na to speciální vybavení, postačí třeba i pekáček na pečení přetáhnutý potravinářskou fólií.

 

 

Postup na základní přípravu kuskusu

(suroviny na  4 porce)

 

 

  • 250 g kuskusu
  • 400 ml vroucí vody
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička soli

 

 


  • Kuskus nasypte do kastrůlku nebo do jiné širší, ploché nádoby, zalijte olejem, osolte a promíchejte vidličkou, dokud se zrníčka rovnoměrně neobalí tukem.

  • Takto připravený kuskus odměřenou vroucí vodou, anebo lépe jemným vývarem a zakryjte dobře padnoucí pokličkou. Dopřejte mu 5 minut odpočinku. Kuskus by měl být po celou dobu zakrytý a stát mimo zdroj tepla.

 

  • Měkký kuskus načechrejte a prohrábněte vidličkou, nejlépe to jde dvouzubou, která má svou zásadní funkci při porcování masa.

 

 

K čemu s ním

 

Měkký, teplý nebo vlažný kuskus použijte, jak je libo:

 

  • Samotný výborně poslouží jako příloha k masu, ale stejně jako jiné těstoviny, i on se v létě velmi rád upotřebí do salátu. Moje oblíbená verze je s rajčaty, okurkami a okapanou konzervovanou cizrnou, která přidá potřebnou bílkovinnou sytivost.

 

  • Další výborné kombinace spočívají ve spoustě letních bylinek, a taky v konzervovaném tuňákovi a čerstvých, na másle  podušených zrnkách mladé kukuřice. Taky vás nadchne spojení s rukolou, černými olivami a sušenými rajčaty.

 

  • A poslední trumf v rukávu, který často vytahuji, je kuskus ochucený směsí kari koření, smíchaný s rozinkami a nasekanými loupanými mandlemi. K letnímu masovému grilování úplně nepřekonatelný.

 

 

x x x

 

 

     Hotový kuskus zpracujte nebo podávejte bez prodlevy. Bez diskuse. Jsou to těstoviny, které stáním ztrácejí na kvalitě. A ještě něco navíc - nemáte-li kuskus, tak klidně někdy použijte instantní vietnamské nudle. Tedy poté, co je rozlámete na menší kousky a vyhodíte všechny ochucovací pytlíčky, které v nich najdete.

 

 

Budu ráda, když mi v komentáři necháte zmínku,

jak vy "jdete" na kuskus -

a případně, k čemu jej přidáváte vy.

 

Jsem baba zvědavá a hrozně ráda nahlížím pod pokličky :-)

 

 

 

 

Komentáře (7)add feed
Upeču kuře s dostatkem šťávy, : Myška
nasypu do šťávy kuskus, nechám přikryté nabobtnat (nemám odměřeno jak dlouho, prostě ochutnám), a podávám.
listopad 02, 2014 20:10
Mysko, : mikin
to nema chybu. Presne takove jednoduche postupy miluji. Musim vyzkouset…..
Jinak diky Florentyne za recepty. Kuskus, ten ja rad.
listopad 02, 2014 22:24
Myško - supeeeeeer! : d@niela
hned zítra jdu koupit kuskus.
(našla jsem ho ve špajzu, ale po přičuchnutí letěl do koše. Nojo, nevyplácí se občas neprohrabat zásoby smilies/wink.gif)
listopad 02, 2014 22:43
Danielo, : mikin
kuskus moc dlouho nevydrzi. Me zezluknul uz nekolikrat. Radsi ho kupuji v mensich davkach.
listopad 03, 2014 02:48
Já taky miluju jednoduché postupy, kdy se nezašpiní moc nádobí. : Myška
A tak, jak to dělám, se dá aplikovat i na další jídla, nemusí to být jen kuře. Podobně se dají použít pohankové vločky - třeba podusit zeleninu, nasypat do ní pohankové vločky, promíchat a nechat vločky nabobtnat. Nemusí se vařit. My máme pohanku rádi. Mamka dělá výborné pohankové rizoto...
listopad 03, 2014 07:32
kari směs autorko? : olivka pepková
Můžu doplňující otázku, když přidáváte tu kari směs do hotového kuskusu (s těma mandlema a rozinkama) tak to kari nejdřív nějak osmahnete na pánvi nebo prostě rovnou z pytlíku vmícháte??
listopad 03, 2014 09:51
mam specialni hrnec : kocinda
kteremu se rika couscousier. Je vysoky a ma dve casti. V dolni casti se vari omacka, vetsinou rajcatova, (ale ne sladka) s masem, cizrnou. bramborama, a jskoukoli zeleninou. Jak se vari omacka, vypary z ni jdou nahoru do couscousu, ktery je rozlozeny na paraku v druhe casti hrnce. Pokud je to instantni couscous varte prvne delsi dobu omacku a pak teprve pridejte druhou cast hrnce s couscousem a troskou masla. Nejlepsi couscous ktery jsem kdy jedla byl s nadivanymi sepiemi a rozhodne to nebyla rychlovka.
listopad 03, 2014 10:31
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy

 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]