Středa, 24 září 2014 |
![](http://obrazky.kudlanka.cz/svobodova.jpg) Že lívanečky z brambor a s bryndzovým krémem ještě neznáte? Připravila jsem pro vás podrobný fotopostup, tak se seznamte :-))) (mj. s tímto receptem Daniela Svobodová soutěžila ve "Velké sýrové soutěži", kterou spolu s iReceptářem vyhlásilo litoměřické výstaviště. A báječně zabodovala - je třetí z několika stovek účastníků!
![](http://obrazky.kudlanka.cz/liv1B.jpg)
INGREDIENCE:
450 g hrubé mouky 230 g ve slupce vařených brambor 2 celá vejce 150 ml vlažného mléka 25 g čerstvého droždí 2 rovné (čajové) lžičky soli lžička cukru hladká mouka na vál a 2 lžičky na droždí olej nebo sádlo na smažení 250 g bryndzy 2 lžíce koprové nati 4 - 6 lžic zakysané smetany sůl podle chuti POSTUP: Do mouky smíchané se solí uděláme důlek. Do něj nadrobíme droždí, které posypeme cukrem a hladkou moukou. Pak si oloupeme brambory (nejlépe uvařené den předem) a najemno je nastrouháme. Když vzejde kvásek, přidáme vajíčka, mléko a brambory. Promícháme, až vznikne kompaktní hmota, vytvoříme bochánek a přikryjeme jej pokličkou. Těsto necháme asi hodinu na teplém místě kynout.
Mezi tím vidličkou rozmačkáme bryndzu, přidáme kysanou smetanu, kopr a sůl podle chuti (- každá bryndza je jinak slaná, někdy není vůbec potřeba dosolit, tak pro jistotu ochutnejte). Směs uložíme do lednice.
- Tvarování a smažení lívanečků:
Na vál pomoučený hladkou moukou dejte asi 4 lžíce vykynutého těsta a posypejte je moukou i z vrchní strany. Pak válečkem vytvořte ovál o tloušťce asi 1,5 cm. Skleničku o vhodném průměru si "namočte" do hladké mouky a vykrajujte kolečka. Ta vkládejte do středně vyhřátého oleje na lívanečník nebo na pánev. Smažte po obou stranách dozlatova. Hotové lívanečky pokládejte do mísy vyložené papírovým ubrouskem, aby se odsál přebytečený tuk. Lívance jsou skvělé i potřené česnekem a posypané sýrem - jako langoše. Výborně chutnají také k polévkám (hrachová, bramborová, česnečka...) A když je méně osolíte, můžete je jíst nasladko. Zdroj: http://daniela.pise.cz/101-bramborove-livance-s-koprovou-brynzou.html
(mlsná, šikovná a úžasná kuchařka - pozn. red.) Zdroj: http://daniela.pise.cz/101-bramborove-livance-s-koprovou-brynzou.html
|