O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

BOLOŇSKÁ OMÁČKA PODLE FLORENTÝNY PDF Tisk E-mail
Neděle, 14 září 2014
Přejít na obsah
BOLOŇSKÁ OMÁČKA PODLE FLORENTÝNY
Strana 2
Hezké pondělí, Kudlanky, musím se vám svěřit se svým čerstvým zážitkem. Byla jsem členkou poroty na festivalu Foodparade. V soutěži se devět amatérských kuchařů pokoušelo uvařit to nejlepší houbové jídlo. Soutěžící byli originální, šikovní, plní fantazie, jejich jídla byla promyšlená a dobře připravená. Já i zbytek poroty jsme z nich měli opravdu radost. Abychom určili toho jediného, kdo vyhraje, museli jsme na jejich výtvorech hledat chyby.

 

 
 
 
 
     Ale chyby na jídle, které bychom s chutí snědli, které bylo krásně naaranžované a nemusela by se za něj stydět nejedna restaurace, se hledají s velmi těžkým srdcem. Vlastně mě role porotce těšila i netěšila zároveň.  Když jsem pak přemýšlela, jakým receptem, vyprávěním a radami vás potěšit, bylo rozhodování mnohem snazší, než vybrat vítěze v soutěži. Jestli totiž existuje nějaké jídlo, na kterém se snadno hledají chyby, pak je to boloňská omáčka. Přísahám. Kdykoli někde zveřejním recept na boloňskou, vždycky někdo řekne, že jsem úplně mimo.
 
      Přestože omáčka vyžaduje dlouhé, několikahodinové dušení, zas tak moc práce a pozornosti to z mé strany neobnáší. Žádné cizokrajné ingredience nepotřebuju, kromě mletého masa si na svoji verzi beru na pomoc už jen rajčatový protlak a trochu zeleniny. Takže, když na to přijde, zvládnu udělat boloňskou i ve všední dny k večeři. Když omáčku uvařím, podávám ji uprostřed hnízda vařených těstovin – a protože jde o pohodové vaření, nezavrhuju ani špagety, přestože už jsem zaslechla něco o tom, že boloňská a tento druh těstovin nejdou dohromady.

 



Bolonska omacka



 

     Vždycky se začíná osmahnutím masa, případně dalších surovin. Pokud chcete podlívat vínem, udělejte tak hned po osmahnutí a zase počkejte, až se všechna tekutina vypaří. Tím se postaráte o to, že červené víno nezanechá fialový nádech v jídle a bílé víno zase nebude zbytečně chuťově vyčnívat svou kyselinkou. Totéž byste měli udělat s rajčatovým protlakem, pokud je na seznamu surovin. Musí se opéct se základem, dokud nezmění barvu, protože tak se podstatně změní jeho chuť k výraznější, lepší a méně agresivní. Teprve potom podlévejte ostatními tekutinami, rajčatovým pyré, vývarem, mlékem – podle toho, po čem recept volá.

  

     Duste zvolna, zakryté, nespěchejte, užívejte si linoucí se vůně. Pokud se u toho hodláte tvářit, že máte hodně práce, nedá vám to příliš zabrat. Tohle vám každý uvěří.

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]