O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

JAK UDĚLAT DORT S OVOCEM A ŽELÉ? PDF Tisk E-mail
Neděle, 20 červenec 2014
Ne, teď tu nebude recept, protože recept budu chtít od vás - tedy ne já, ale jedna ze čtenářek. "Danielo, mně se to vždy rozblemcne, želé mi ten korpus rozmočí a když sejmu formu, tak je to teprve pohroma. To si pak jen můžeme sednout do kruhu a tu sladkou polořídkou - polohustou ovocnou kaši jíst lžící."  A protože já sama už hodně dlouho podobný dort nedělala, je na vás, co Andrejce poradíte...

 

 

 

 

 

       Určitě máte některá z vás vyzkoušený postup, tak budeme (Andrea i já) rády, když ho sem dáte. Protože určitě jsou v tom nějaké fígle :-). Ono i když se to dělá podle receptu, nemusí to vždy dopadnout tak, jak je to na případné přiložené fotografii.

 

       Už se těším, že to po dlouhé době také zkusím - ostatně, teď je na to doba - půjdu si koupit nějaké to ovoce a nějaké to želé. Mj. používáte prášek, nebo ty táfličky želatiny?

 

 d@niela

 

 

Komentáře (14)add feed
Že čtenářka nedává pod želé krém? kdyby jo, tak se jí nemá co rozmočit. : Myška
Takže upíct korpus - nenechávat ve formě!, vychládlý naplnit, potřít krémem po povrchu - důležité!, i po stranách, zdobicí špičkou vytvořit na dortu z krému ozdobný mantinel, aby želé nesteklo, poklást ovocem (okapaným). Dát na chvíli do ledničky. Podle návodu na sáčku připravit želé, a po lžících je nalévat na ovoce. Nechat ztuhnout v ledničce a jíst.

Používám želé v prášku.
červenec 20, 2014 20:45
málo informací : šídlo
Těžko radit, když čtenářka ani nenapsala, z čeho a jak to želé dělá. Jestli používá želatinu, nebo želé v prášku - v některých není želatina, ale agar. Pro želatinu obecně platí, že musí dodržet poměr vody a želatiny, želatinu NEVAŘIT ani nepřelévat vroucí vodou. Korpus nechat úplně zchladnout, těsto impregnovat marmeládou nebo krémem. A želé nanášet až vychladlé, v okamžiku, kdy již začíná tuhnout.
červenec 21, 2014 09:00
... : katka *
musíš korpus potřít vrstvou marmelády a ucpat póry v tom piškotu... pak můžeš dát krém, ale nemusíš, já nedávám...
pak ovoce (okapané samozřejmě) a želatinu nejdříve lžící na tenkou vrstvičku a pak teprve nalít zbytek (až ta spodní ztuhne) pak vychladit v lednici...
kaši z toho fakt nemám...
červenec 21, 2014 09:02
... : Giota
Taky se mi to stalo. Takže příště jsem počkala, až mi "želé" vice ztuhlo - já čekám do fáze konzistence tekutého medu, to pak už korpus nepromokří, jen se s ním propojí.
červenec 21, 2014 09:13
Pokud někdo prosazuje ovocný zákusek bez máslového krému - budiž, ale pak ať nemluví o dortu. : Wolfg
Tyto ovocné dorty mají vlast v Německu. Na korpus (třeba i koupený) patří krém z pudinku a másla, na něj rozložené jahody, v nejhorším broskve a zalité aspikem, samozřejmě ze želatiny. Nic jiného. Všechno je někde hotový, říkával můj kolega. Pokud jste z vesnice, na krajích cest bývají betonové elektrické sloupy a na nich nerezové pásky. Bez skrupulí jeden takový odcizte, ten sloupek nespadne. Lup umyjte a stočený použijte jako mantinel pro želatinový přeliv. Funguje to náramně, žádná tescoma. Dort bude mít skleněnou čepici jak ze soustruhu. Pokud při nočních akcích si nechcete na ksicht rvát punčochu a cítíte se bezúhonnými občany, zajděte do prvního klempířství a nechte si ustříhnout pásek z nerezu o šířce asi 2cm a délce jeden metr. Bude stát pětku. Bacha, bude mít ostré hrany, což ten ze sloupu nemá :-)
červenec 21, 2014 13:17
Wolfe, super... : d@niela
zkusím tedy, coby městský občan, zajít do klempířství. Jen, jestli v Praze nějaké ještě existuje...
smilies/wink.gif
červenec 21, 2014 17:05
je to tak, : teta Ethel
kouzlo tkví v namazání vrchního piškotu marmeládou či krémem, čímž vznikne izolace proti vlhkosti.Ovoce jen okapané, dort jen v rámečku a zase zabránit kejdě nějakým omazáním, aby po stranách stekla.....tuhnoucí želatinu lít po lžících a když horní škraloupek ztuhne, dolít...
červenec 21, 2014 19:06
Z nouze se dá místo želatiny použít pudingový prášek. : mamča
Rozmíchá se např. do šťávy z ovocného kompotu a klasicky uvaří. Na korpus se natře krém nebo marmeláda (nebo taky nic) a poklade kompotovaným ovocem. Je to oproti želatině trochu zakalené, ale chutná to dobře a nemokří to korpus.
červenec 21, 2014 19:25
Ono to má s pudingem jinou chuť... a ani vzhledově nic moc. : Myška
Ale proti gustu...
červenec 21, 2014 19:50
jak píše mamča : Mianon
dříve nebyla žádná želatina, dělalo se polévání z pudinku. Je to dobrota. Ale do 2 dnů sníst, jinak se z toho stává močál. A když navrch dám každému porci čerstvé šlehačky, ne ze spreje, ani trvanlivé, ale čerstvé, tak dobrota do 3. dne nevydrží.
červenec 21, 2014 19:55
Mianon - kdy dřív nebyla želatina? : Myška
O jakém období píšeš?
červenec 21, 2014 20:09
Myška : mamča
Netvrdím, že je to zázrak. Dělali jsme to na chatě jako rychlovku, když se ohlásila nečekaná návštěva a chyběly zásoby. Korpus = hrnková buchta a navrch kompot s pudinkem.
Ke kafi dobrý a za chvíli bylo snědeno, ani nestačil korpus zvlhnout :-).
červenec 21, 2014 20:14
Mamčo, : Myška
rozumím - nenáročná varianta smilies/smiley.gif.
červenec 21, 2014 20:21
Docela by mne zajímalo, : Myška
kdy dříve nebyla želatina...
červenec 22, 2014 08:01
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]