BALKÁNSKÉ KOULE S AJVAREM |
|
|
|
Středa, 16 červenec 2014 |
Mj. už jste slyšeli o "ajvaru"? Ajvar - neboli čalamáda, se připravuje především z červených paprik s lilkem, česnekem a chilli. Papriky a lilek jsou pečeny vcelku. Pak je slupka opatrně sloupnuta a semena odstraněny. Papriky jsou rozemlety v mlýnku a kaše je dušena několik hodin s přídavkem slunečnicového oleje a česneku, aby se zvýšila konzervace. Někdy se na konci přidává sůl (a někdy také ocet) a horká kaše se nalije přímo do sklenic, které jsou hned zavřeny.
Co potřebujete:
- 500 g mletého drůbežího masa
- 6 vrchovatých lžic hotové bramborové kaše
- 1 vajíčko
- 6 lžic strouhanky nebo podle potřeby
- sůl, bílý pepř
- Solamyl na obalení
- olej na smažení
Omáčka na zapečení: - 1 sklenička hotového ajvaru - asi 350 ml
- cca 100 ml mléka
- 300 ml smetany na vaření
- 2 velké stroužky česneku
- sůl a čerstvá bazalka podle chuti
(vše výše uvedené promíchat) Na závěr: - 100 g strouhaného balkánského sýru nebo Fety
Jak na to: Maso promícháme se všemi dalšími surovinami, vytvoříme kuličky a obalíme je v Solamylu. Kuličky pomalu smažíme ve vyšší vrstvě dozlatova, pak klademe do zapékací misky a zalijeme omáčkou z ajvaru. Přikryjeme alobalem a zapékáme v troubě 30 minut při 200°C. Pak alobal odstraníme a posypeme balkánským sýrem. Ten necháme krátce rozpustit a podáváme s libovolnou přílohou: pečivem, rýží, těstovinami, brambory... Šikovnost při vaření, a dobrou chuť poté vám všem přeje DANIELA SVOBODOVÁ
|