Thajská kuchyně je originální, neuvěřitelně barevná, pálivá jako dvacet čertů a moc dobrá. I když máte při konzumaci pocit, že polykáte šavle meče, výsledná chuť dobře připraveného pokrmu je neuvěřitelně harmonická a nechává vyniknout i sladkým a kyselým valérům.
Jejich recepty se zakládají na kvalitních a čerstvých surovinách. Mají samozřejmě i svá specifika, která v českých poměrech asi sotva naplníte. Smiřte se proto s tím, že pražená sarančata si ke svačině nejspíš nedáte, a soustřeďte se na pokrmy, jejichž ingredience je možné bez potíží sehnat ve specializovaných asijských prodejnách v našich končinách. Jasmínová rýže Khao Phat ingredience (pro 4 osoby):
750g jasmínové rýže 3 lžíce oleje 200 g vykostěného kuřete 4 stroužky česneku 1 střední cibule 1/4 ananasu 1 chilli paprička 1 lžíce světlé sojové omáčky 1 lžíce rybí omáčky 1 lžička cukru, sůl 1 lžička bílého pepře petrželková nať 1. ) Rýži uvaříme. Chilli papričku a ananas nakrájíme. Na pánvi rozpálíme olej, vhodíme na něj na kostičky nakrájené kuře, rozdrcený česnek a minutu restujeme. Poté přidáme nadrobno nasekanou cibuli.
2. ) Až zezlátne, přidáme nakrájenou papričku a ananas, zamícháme, přidáme uvařenou rýži, dochutíme sojovou omáčkou, cukrem a pepřem. Podle chuti dosolíme. Servírujeme ozdobené čerstvou sekanou petrželkovou natí. DOBROU CHUŤ!
(z internetu)
|