O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

JASMÍNOVÁ RÝŽE KHAO PHAT PDF Tisk E-mail
Středa, 02 červenec 2014
Thajská kuchyně je originální, neuvěřitelně barevná, pálivá jako dvacet čertů a moc dobrá. I když máte při konzumaci pocit, že polykáte šavle meče, výsledná chuť dobře připraveného pokrmu je neuvěřitelně harmonická a nechává vyniknout i sladkým a kyselým valérům.

 

 

 

 

 

 

 

     Jejich recepty se zakládají na kvalitních a čerstvých surovinách. Mají samozřejmě i svá specifika, která v českých poměrech asi sotva naplníte.

 

      Smiřte se proto s tím, že pražená sarančata si ke svačině nejspíš nedáte, a soustřeďte se na pokrmy, jejichž ingredience je možné bez potíží sehnat ve specializovaných asijských prodejnách v našich končinách. 

 

 

 

Jasmínová rýže Khao Phat 

 

 

 

ingredience (pro 4 osoby):

750g jasmínové rýže
3 lžíce oleje
200 g vykostěného kuřete
4 stroužky česneku
1 střední cibule
1/4 ananasu
1 chilli paprička
1 lžíce světlé sojové omáčky
1 lžíce rybí omáčky
1 lžička cukru, sůl
1 lžička bílého pepře
petrželková nať

 

 

 

 

1. )   Rýži uvaříme. Chilli papričku a ananas nakrájíme. Na pánvi rozpálíme olej, vhodíme na něj na kostičky nakrájené kuře, rozdrcený česnek a minutu restujeme. Poté přidáme nadrobno nasekanou cibuli.

2. )    Až zezlátne, přidáme nakrájenou papričku a ananas, zamícháme, přidáme uvařenou rýži, dochutíme sojovou omáčkou, cukrem a pepřem. Podle chuti dosolíme. Servírujeme ozdobené čerstvou sekanou petrželkovou natí.
 
DOBROU CHUŤ!

(z  internetu)

 

 

 

Komentáře (10)add feed
díky za nápad, : KATE5
mám doma kuřecí a už jsem nevěděla co s tím -
vypadá to poměrně jednoduše, na dnešní horký den to bude docela fajn oživení.
červenec 03, 2014 14:13
Khao phat kai : Mikin
Vyborny recept. Spravne se to jmenuje khao phat kai, podle toho ze je to s kuretem. Smazena ryze s veprovym by byla khao phat moo, v pripade krevet by bylo na konci slovo khun.

Snad nejdulezitejsi slozka je phrik khi nuu (พริกขี้หนู), neboli malinke, strasne palive papricky zvane doslova "mysi hovinka".
A potom rybi omacka ktera se vyrabi fermentaci ancovicek zvana naam plaa (doslova "voda ryba"). Ta se dava do vseho a je sama o sobe tak slana, ze v thajske kuchyni o sul nezavadis.

Thajci davaji do khao phat krome cibule (nebo misto cibule) nejruznejsi zeleninu. Vetsinou nadrobno nakrajeny salat.

Ja cely proces vyroby sledoval mnohokrat primo na ulici a je to nadherna podivana, ktera pripomina praci zonglera kombinovanou s praci pyrotechnika a hasice. Dela se to na vysokem plameni, olej ve woku musi byt tak horky ze kouri. Jen diky tomu to neni prilis mastne. Do kouriciho oleje se hodi rozdrceny cesnek, takze okolostojici zacnou plakat. Pak se v rychlem sledu haze do woku maso, zelenina, papricky, cukr a ryze. Sojova a rybi omacka se tam striknou behem celeho procesu ktery trva jen asi minutu nekolikrat.

Kdyz obcas plamen ze sporaku preskoci do do woku, tim lepe….. A jidlo je po vyklopeni na talir a ozdobeni kouskem limetky hotove.

Dochucuje se s phrik naam plaa, tedy kombinaci palivych papricek a rybi omacky.


Ja si tohle jidlo nedovedu predstavit bez piva Chang, revu motoru a houkani klaksonu na ulicich Bangkoku.
Anebo naopak bez sumeni more, cvrkotu cikad a preslazene thajske pop music. smilies/smiley.gif
červenec 03, 2014 18:43
Mikine : Bara
Tak tohle "mysi hovinko" jsem ze zvedavosti rozkousla pri navsteve cinske restaurace a pak jsem nekolik hodin mela ohen v puse. Samozrejme jsem se az potom dozvedela, ze se do jidel pouzivaji jen pikantnost a ostrost, ale pak by se mely z jidel vyndavat. S tim se ovsem nezdrzuji, takze v zadnem pripade nejist, nechat na okraji talire. V opacnem pripade volat hasice....
červenec 03, 2014 19:39
Baro, : Mikin
mas pravdu. Ono bohate staci to, co se z tech mysich hovinek do jidla vylouhuje. Polykat ci kousat do nich neni zdravo.
Ja si delam ve velke sklenici vlastni prik naam plaa prostym smichanim techhle papricek s rybi omackou a navic do toho jeste pridam po vzoru lidi ze severu Thajska cesnek. Ono to uzasne zvyrazni u vetsiny jidel jejich chut.
Akorat pri nabirani tehle dobroty na lzicku davam pozor, abych nabral jen naam plaa a papricky zustaly pekne ve sklenici……
Slovo naam (voda) je velice uzitecne. Hong naam - vodni pokoj, tedy zachod ci koupelna. Naam tok - vodopad. Ale nejkrasnejsi je naam kaen - tvrda voda. Tedy led. smilies/cool.gif
červenec 04, 2014 00:47
... : mia I
jasmínovou rýži zatím vyzkoušenou nemám , ale poslední dobou jsem přišla na chuť bulguru. Je lehce stravitelný, moc mi chutná. Podobná kombinace receptu by se nechala vytvořit i s ním.
červenec 04, 2014 08:50
... : Bara
Samozrejme, ze se u nas v Holandsku vyskytuji Thajske restaurace, ale ponejvic narazite na Indoneskou. Po zruseni kolonii dostali Indonesane moznos zit v Holandsku i s holandskym pasem a nejlepsi moznost obzivy pro ne bylo, podnikat v pohostinstvi. Takze i v supermarketech se zacaly objevovat neznama a neobvykla koreni, recepty, atd. Mikine i tebou zminena rybi omacka, omacka ketjap - sladka (i slana) indoneska sojovka, trasi - pasta ze susenych krevet - lidicky, to tak strasne smrdi, ale v jidle, nenahraditelna a zajimava chut. Ja se snazim obcas neco pripravit, ale i kdyz mam moznost vsechna ta koreni a omacky koupit, nikdy to neni takove, jako u nich v restauraci. Pouzivam i sambal, ale nemusi mi horet pusa, palive tak akorat. Ja osobne radeji pouzivam misto ryze nudle. Dneska ale delam obalovany kvetak, ten ja miluju!!!
červenec 04, 2014 15:46
... : Mikin
Sezamovy olej je taky uzasny….. ja varim par dobrych thajskych jidel, ale tu chut taky nikdy uplne nenapodobim. Na to asi musi byt cerstve suroviny a jeste cosi jineho……. Tradice ?
červenec 04, 2014 17:44
... : Bara
Mozna ta rychlost s kterou to vsechno dohromady smichaji, cerstve koreni a mozna i ten jejich wok, ktery nikdy nemyji, neni to zadny teflon...Ale to neni dulezite, hlavne ze nam to, co si uvarime pak chutna!!!
červenec 04, 2014 18:45
... : Mikin
Takovej wok mam taky smilies/grin.gif
červenec 04, 2014 23:11
vegetariáni, nečtěte :) : bb2
Není té rýže k masu moc? nebo masa k rýži málo? 750 g suché rýže udělá po uvaření hromadu, dvacet deka masa se restováním smrskne.
Thajskou kuchyni neumím, ale takové ty variace na 100x kuřecí nudličky dělám často, neb je to rychlé a levné, taky s česnekem a ananasem, někdy s rýží, někdy hezky česky s pečenými hranolky. Ale 200 g masa by nám bylo málo.
červenec 07, 2014 18:53
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]