O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

O VAŘENÍ, MAĎARSKÉM PAK ZVLÁŠTĚ PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 27 září 2007

Jak si tak jezdím, a věřte mi že je to někdy (většinou) strašlivá nuda, snažím se myslet si na věci příjemné. No a co je příjemnějšího, než něco dobrého na zub. Někdy to dopadne tak, že honem volám Aničce, co má uvařit až přijedu, jindy, jako zrovna teď, je vaření spíš moje doména a - ne že by to nedokázala, ale nepustím ji k tomu...

 

 


     Vozím si s sebou mou oblíbenou knihu - kuchařku, "The Cooking of Vienna's Empire", od Josepha Wechsberga. Nevím jak se stalo, že jsem dosud přehlédl v části věnované maďarské kuchyni rozbor tematiky gulášů. Nemohu než se s vámi o získané vědomosti  podělit, byť hodně zkráceně, protože je to zajímavé. Nikdo nepochybuje, že Maďarsko je vlasti guláše. Jenže, ono to není tak jednoduché. Až do počátku 18. století převládala, jako všude většinou, kuchyně francouzská. Jídla pálivá a kořeněná, která dnes pokládáme za typickou maďarskou kuchyni, byla jídlem chudých, a protože byli chudí, i suroviny používané byly úměrné jejich kapse. Počátky dnešní maďarské kuchyně zavedli vlastně cikáni. Nenařkněte mne prosím z rasismu, po zkušenostech z Ameriky jsem mu dalek, přesto cituji z knihy recept na cikánskou omeletu, vlastně první řádek: "Ukradni tři vejce...".

 

 

    

 

     Základem je i dnes sádlo a z něj připravená jíška. Podle maďarských Mistrů kuchařů pouze cibule smažená na sádle má tu správnou chuť. Ovšem musí to být sádlo domácí, nezpracované chemicky v továrnách, protože tam se do něj přidává olej a chemikálie, aby to pořádně zhoustlo. Mnoho maďarských Mistrů kuchařů požívá sádlo syrové, které přímo na místě činu vyškvaří, pak přidají cibuli.... Kéž bych na to měl čas.


     Podle historiků přinesli papriku do Evropy Turci během tureckých válek; do té doby byla neznámá a tak, i když guláš už existoval, byl, pro nás zcela nepochopitelně, bez papriky. Ovšem uvědomíme-li si, že ten původní guláš bylo vlastně v kotlíku nad otevřeným ohněm vařené a dušené skoro cokoli, proč by nemohl existovat guláš bez papriky?

 

 

 

 

 

     Ovšem takhle je to lepší. Jídla s paprikou jsou v Maďarsku rozdělena do čtyř kategorií, guláš, perkelt, paprikáš a tokány, všechny jsou ovšem pálivé a kořeněné pokrmy. Guláš je nejznámější a díky tomu, že už několikrát obešel svět se původní recept nejvíce pozměnil. Jen tak mimochodem - ale tohle snad víte: protože hlavní složkou papriky je cukr, správně se musí nejdříve na sádle zpěnit cibule, pak odstavit, přidat papriku, promíchat, až je cibule paprikou obalená. Pak přidat maso či zeleninu, případně oboje, podlít a teprve potom dát zpět na oheň, jinak paprika zkaramelizuje a ztratí tu správnou chuť. V horším případě rovnou zhořkne.


     Tak jako na našem stole nechybí při podávání sůl, pepř a mnohde maggi, nesmí na maďarském stole chybět zakysaná smetana, kterou si každý přidává dle chuti. Ke všemu a do všeho, s jedinou výjimkou - tou je guláš. A znovu výjimka, přidává se do Székely (Transylvánského) guláše, který známe v trochu jiné podobě (ta ovšem zase není zrovna původní) jako pravý Segedinský guláš...

 

 

     Pro dnešek by teorie bylo dost, příště už zase recepty, není-liž pravda?

 

 

Moc vás všechny zdraví Michal z Boise

 

 

 

Komentáře (17)add feed
Tak já papriku rovnou k cibuli nepřidávám, a je to špatně... : wendy
to jsme z toho celá smutná. Polepším se.
K tomu sádlu- vyškvařené podlévané bílým vínem je super. Je možno přidat i bůček a škvaříme a škvaříme. Lahůdka !!! smilies/grin.gif
září 27, 2007 12:25
Ale, Wendy, : Jitka
naopak, děláš to dobře! Paprika se nepřidává rovnou k cibuli, jelikož a protože by zhořkla! Jsi holka šikovná!
září 27, 2007 13:22
No právě, papriku a majoránku mě učili dávat až nakonec. : wendy
To jsem teda ráda, že jsem zůstala šikovná. A děláš taky takové to ňumňáníčko z omastku a papriky, co se dává navrch do hotové gulášovky ? Dělá to pěkný oka, je to nezdravý a docela dobrý.
září 27, 2007 14:16
Když já se musím přiznat, : Jitka
že skoro vůbec nevařím. Přes týden se stravuju v práci, kde nám vaří nezdravou, ale výbornu krmi, např. takový moravský vrabci, nebo segedín a zase pro změnu ovocný knedlíky - dva borůvkový, dva jahodový - to je dobrota! A polívky - to už vůbec. Jsem sama a to už by byla přímo zvrhlost vyvářet si. Vaření jsou vyhrazeny neděle, kdy ke mně skoro pravidelně chodí na oběd syn s přítelkyní, ale protože syn nejí z etických důvodů maso, taky se moc nevyřádím. Ale moc mi to nevadí, já jsem spíš přes konzumaci než přes vaření. Ale ty budeš taky pěkná mrška mlsná!! smilies/wink.gif
září 27, 2007 14:26
Jitko, jak se říká, každé příznání pak ztěžuje další zapírání, : wendy
ale v tomto oboru to snad nevadí. Jo, mlsná jsem, dneska třeba budu dělat předsváteční saláty - krevetový a ledový s rozetřeným česnekem, olejem a bylinkami. Ten by vám mohl doma v neděli taky chutnat.
Synovi se ani moc nedivím, když vidím jak se zachází se zvířaty, než se nám dostanou na stůl v podobě svíčkové nebo steaků, inu ale jím maso dál.
Tak doboru chuť vespolek !
A pěkný svátek, i když deštivý. Václav za to nemůže.
smilies/cheesy.gif
září 27, 2007 14:51
Hmm, tady se mlsá... : Míša šíša
Papriku taky dávám až po orestování cibule i masa, právě kvůli tomu nebezpečí zhořknutí. Majoránku přidávám až na úplný závěr, již bez varu, aby nepřišla o vůni a o zdraví prospěšné látky. Ňumňáníčko z omastku a papriky neznám, já někdy dávám navrch kolečka dozlatova osmažené cibule, ale většinou se mi s tím nechce už patlat. Tenhle víkend chci zkusit stifado, do kterého jsem se zamilovala v Řecku, jestli na to dojde a povede se, hodím sem recept.
září 27, 2007 15:12
To já když nebude náhodou moc pršet, jen málo, : wendy
musím poopravit střechu na chaloupce a doplet předzimně zahrádku, tak jen strčím jehněčí do trouby, řádně posypu česnekem a nechám o samotě...u lesa.
Přeji všem pěkný víkend !
smilies/grin.gif smilies/cheesy.gif
září 27, 2007 15:25
suprové jsou takové ty jejich : alena tečkovaná
paprikové, česnekové a jiné pasty, Když je jednou na výrobu gulášku použijete - je to hako heroin - pak je sháníte a musíte je mít pořád. Bez nich to nikdy není ono. smilies/grin.gif
září 27, 2007 15:46
... : bb
pozor, můžeš mít u sebe jen menší než malé množství hako heroinu
září 27, 2007 17:05
no, a je to tady... : ivanka
já to čuchala, já to tušila - drogy, to je vono...
tím se to všechno vysvětluje...
smilies/grin.gif

a ta hako varianta - to je teprv síla...
září 27, 2007 19:02
ale dámy, : Michal
Dyť to v tom návodu je jasně napsané: oresujeme cibuli, sundáme s ohně, vmícháme papriku ( no a protože cibule už chladne, není-li na ohni, žejo, nepřipálí se a nezhořkne) Vmíchaná teď, a ne až na konci, před přidáním masa a vody, má čas do toho masa prosáknout a ochutit ho. Krom toho, když maso orestuju, udělám na něm kůrku, která "vstupu" papriky brání a taky se maso nerozpadá. Když jí dám na konci, už to maso neokořením, kdybych se na nudličky rozkrájel.
Ovšem, je to váš hrnec,a dávám vám plnou svobodu si s ním doma dělat co chcete. Ovšem v našem domě se to dělá takhle.
září 29, 2007 20:00
joooooooooooo : petrax
to je vono!!!!
Díky, Michale
září 29, 2007 22:36
... : Polarka
Napred necham osolene maso poradne vysmahnout az se skoro skoro pripaluje, ale jenom skoro....a teprve pak pridam vodu.
Majoranku a cesnek davam az do uplne hotoveho gulase.
září 30, 2007 15:41
Oni ti chlapi jsou fakt dobří kuchaři : wendy
a Polárka vaří taky jako chlap.... smilies/smiley.gif
říjen 01, 2007 12:10
coo : denisa
heledte vy nevite ai na jaky strane najit charakteristiku madarska zeee?????? smilies/tongue.gif smilies/cool.gif smilies/grin.gif smilies/cheesy.gif smilies/wink.gif smilies/cry.gif smilies/kiss.gif
březen 13, 2008 12:06
kuřeci perkelt : ferenc
3velke cibule osmažit a pak 1kg kurecich stehen až se maso zatahne tak pridame cely pytlik sladky mlety papriky 0,5kg 1kg papriky podravka pepř a max.1dclvody a pak vše podusime kurě do měkka nezahuštujeme podavame s testovinama dobrou chut
listopad 01, 2008 22:20
kureci perkelt .ferenc-oprava : ferenc
0.5kg rajskych a 1kg čerstvych paprik
listopad 01, 2008 22:25
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]