Cuketa, stejně jako ostatní tykve, má nízkou energetickou hodnotu; obsahuje 91% vody, vlákninu, něco málo sacharidů a dalších složek. Má bohatou skladbu minerálních látek. Obsahuje zvláště draslík, který vyplavuje z těla nadbytečnou vodu a soli. Má velmi málo sodíku,naopak mnoho fosforu, vápníku, hořčíku, obsahuje také železo, měď, fluor, zinek aj.
Vitamínů má málo - ve 100 g jen asi 14 mg vit. C, něco vitamínů B skupiny, kys. listové, niacinu aj. Pokrmy z tykve příznivě ovlivňují činnost srdce, ledvin, trávicího ústrojí. Prospívají diabetikům, obézním, žlučníkářům, při ateroskleróze, revmatismu, dně. ![](http://obrazky.kudlanka.cz/cuk5.jpg) Cukety jsou nejchutnější ve velikosti 20 - 30 cm. V té době je neloupeme. Využít se dají na zeleninové, zvláště zapékané pokrmy, k plnění, na placky jako bramborák, na polévky, přílohy jako zelí, obalované a smažené, lze z nich připravit moučníky, knedlíky, saláty. Chuťově jsou nevýrazné, často je doplňujeme česnekem, zelenými natěmi, kořením. Cuketová hořčice Seznam ingrediencí: 800 g cukety 1 palička česneku 1 lžíce octa 1/2 lžíce chilli 200 ml oleje 130 g cukru 50 g soli 2 lžičky pepře 1 kelímek plnotučné hořčice Postup přípravy: Cuketu nakrájíme na kostičky a přidáme všechny ingredience kromě hořčice. Vaříme do měkka. Necháme vychladnout, přidáme hořčici, rozmixujeme a plníme do malých skleniček. Sterilujeme 20min. pře teplotě 90C. d@niela
|