O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

PODZIMNÍ KOLÁČE - LINIE ZAPLÁČE PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 30 srpen 2007

Prázdniny už za sebou zaklapávají dveře, papírnictví je mají naopak dokořán... Ano, je tu podzim, čas jablek a tady v Americe i čas tradičního jablečného koláče (Apple pie).  Podle všeho jich je zase úroda, tedy těch jablíček. Stejně tak se na zahrádkách vybarvují obrovské hlavy dýní, které čekají na čas Halloweenu a svou krátkou dobu slávy.  

Ale nejen na strašidelné bubáky jsou dýně dobré, také se zavařují - a především se z nich peče dýňový koláč (Pumpkin pie)....

 

 

 

     Protože se tyto koláče liší jen náplní - těstová miska je totiž stejná - tady máte pár receptíků a můžete je hned vyzkoušet. Tady a asi i jinde se těstová miska prodává také hotová a zmražená, v miskách ze silného alobalu. Ale kdo si chcete upéci celý koláček sám, tady jsou tři recepty, vyberte si. Všude je použita americká metoda odměřování na hrnky, jeden hrnek je 0,256 l, zkrátka 1/4 litru. Ale když vezmete ten váš, co si do něj děláte čaj nebo větší kafe, jistě vám poslouží stejně.

 


Ingredience:

( na dvě misky, každá asi 25 cm v průměru.

Samozřejmě ty rozměry jsou jen pro představu;

upravte si dávku podle pekáče, jaký máte.)

 

 

2 hrnky polohrubé mouky

1/2 hrnku sádla

2 1/2 lžíce másla, nesoleného

1/2 lžičky soli

Asi 1/2 hrnku ledové vody

 

     V míse smíchejte mouku se sádlem, máslem a solí. Rukama pak vše prohněťte (to je divné slovo, co?), až jsou z toho hrudky asi velikosti hrášku. Měly by být pořád viditelné kousky tuku. Vmíchejte ledovou vodu. Zlehka míchejte, ale co nejméně, až se z toho udělá jedna koule. Přidejte vodu dle potřeby, jen to nepřežeňte, vyndat už nejde :o)). Pak vložte do plastikového pytlíku a udělejte válec. Ten rozdělte na dva díly, každý zvlášť zabalte do jiného plastikového sáčku, vymáčkněte vzduch a co nejlépe uzavřete. Dejte do lednice nejméně na hodinu, snese to až tři dny. Zmrazit to můžete až na týden.


     Na vlastní výrobu misky pak rozválejte jeden díl těsta do kruhu asi 30 cm v průměru, na placku asi 3 mm silnou. Kruhový pekáček přiměřeného rozměru (pamatuju, že maminka takový měla) vymažte máslem, vysypte moukou a do něj rozložte placku. Dejte asi na 30 minut znovu vychladit. Z alobalu nebo papíru na pečení vystřihněte přiměřený kruh, vložte navrch do misky s těstem, pak vysypte rýží, fazolemi, zkrátka něčím, co to pomůže udržet při pečení ve správném tvaru. Pečte při 175°C asi 15 minut, prostě až jsou kraje zlatavé a oddělují se od formy. Potom formičku vyndejte, vysypte ono „závaží", vyndejte alobal a dopečte ještě asi 5 - 10 minut. Nechte na mřížce vychladit.

 

 

 

 

 

Dýňová náplň:

 

1 hrnek dýně, uvařené zcezené a rozmixované

3/4 hrnku šlehaného tvarohu, tady by to byl cream cheese,

„doma" snad žervé, prostě něco jemného a nesoleného

1/3 hrnku hnědého cukru

1/4 lžičky soli

1/2 lžičky mleté skořice

1/4 lžičky mletého zázvoru

špetka mletého hřebíčku

2 vejce áčka, rozšlehaná

1 vanilkového extraktu

2 lžíce brandy nebo tmavého rumu

 

 

 

 

 

 

 

Apple pie, tradiční jablečný koláč

 

 

1,25 kg zimních jablek, oloupaných a na plátky nakrájených

1/2 hrnku cukru

1/2 lžičky skořice

1/4 lžičky muškátového oříšku

1 lžíce citrónové šťávy

2 lžíce másla

 

    

 

 

 

     To vše smíchejte a naplňte tím neupečenou misku podle receptu shora. Přikryjte další těstovou plackou, kterou potřete rozmíchaným žloutkem s jednou lžící šlehačky.

 

     Potom uprostřed nožem prořízněte, aby pára mohla utíkat. Pečte při 200°C asi 25 minut, potom snižte teplotu na 180°C  a pečte dál, až jsou jablka měkká. To zkuste nožem prostrčeným skrz řez navrchu. Nechte vychladnout a servírujte. Americká tradice podává páj horký s kopcem vanilkové zmrzliny. Holandská varianta je místo vrchní placky posypaná silnou vrstvou žmolenky.

 

 

 

 

Poznámka:

 

     Ovocné páje se dělají v podstatě s veškerým ovocem, co si jen vzpomenete, to ovšem bez muškátového oříšku a skořice, ale třeba s hřebíčkem, citronóvou šťávou a podobně, ale i plněné pudinkem a pomazané šlehačkou, to se ovšem servíruje studené a bez zmrzliny.

 

     A ohledně různosti přísad: můj oblíbený mistr kuchař Emerill Lagasse říkává o přísadách - když to nemáte rádi, tak to tam nedejte. Mně je to jedno. Má-li se jídlo polít hovězím vývarem, vždycky řekne "nemáte-li ho, dejte kuřecí. A když nemáte ani ten, dejte vodu. Moje city neraníte a policie taky nepřijde". Tuhle zásadu, prosím, používejte u všeho vaření, protože, opět jeho slova, kuchařský předpis dává základní postup, od kterého se můžete kdykoli a kamkoli odchýlit. To jen pečení se musí měřit a vážit, protože to nejde ochutnat a přisolit a ještě trochu povařit...

 

 

     Tak, mé milé dámy, teď jsem vás, pevně doufám, připravil o vaši krásnou štíhlou linii... Tongue out

 

Ahojky, mějte se moc a moc, všechny Kudlanky zdraví Michal

 

 

 

Komentáře (1)add feed
... : Ajina
Tak po tehle kolacich se muze cela nase rodina zrovna umlatit.Tehle receptik jde na radu tento tyden!Miso,hezky den a diky!

srpen 30, 2007 12:18
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]