O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

MEXICKÁ RÝŽE A TRIKY SE SEKANOU PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 23 srpen 2007

To jsem si jednou, už je to mnoho let, objednal na truckstopu sekanou s bramborovou kaší, tedy americký „meatloaf". Servírka, stará půvabná dáma v černých a přímo elegantních šatech, s krajkovou zástěrkou a krajkou ve vlasech (oblečení to na americkou servírku v podřadné restauraci dost neobvyklém), mne vzala kolem ramen, naklonila se a do ucha mi zašeptala:

"Honey, you don't wanna eat that shit". Pro neznalé angličtiny to přeložím, omlouvám se předem, to řekla ta dáma a ne já. "Miláčku, ty s*ačky přece nebudeš jíst!" Objednal jsem si tedy cokoli, co ona uzná za zdravotně nezávadné a bez újmy na zdraví poživatelné, protože po tomhle jejím prohlášení jsem už vlastně ani nic jiného udělat nemohl.

 

     Věřte mi nebo ne, od té doby, a už je to snad deset let, jsem do úst americkou sekanou nevzal. Ani nic co je z mletého masa v restauraci vyrobeno. Hamburger doma dělaný - to je něco jiného. Dvakrát, třikrát do rok a si ho dám opravdu s chutí. Aniččinu sekanou a karbanátky - to mohu kdykoli, protože ona je dělá tak dobré, že jsem jakékoli vlastní pokusy jednou provždy, dokud nás smrt nerozdělí, zavrhl. Maně si vzpomínám, jak k nám jednou přišla jakási neoficiální návštěva, měli jsme plněnou sekanou.  Anička ji někdy dělá tak, že na placku z mletého navrší to, co se dává do španělských ptáčků a pak z toho udělá šišku. Nevím už, kdo to byl,  ani to není důležité, asi někdo z práce. A teď pozor: jen se mi vybavuje, jak se pak vyptával, nebo snad vyptávala, jak se do té hotové sekané udělají dírky tak přesně, aby se do nich dal po upečení nacpat ten párek a vejce a zelenina... Mám něco dodat? Snad raději ani ne...

 

    Americká sekaná se dělá z toho nejlibovějšího hovězího masa a aby to nebylo suché, přidává se rajský protlak, nebo nahrubo nastrouhaná mrkev a řapíky celeru. Doma jsme ochutnali karbanátky z kupovaného mletého, údajně namíchaného hovězího s vepřovým. Bylo to vynikající, fantastické, šťavnaté, zkrátka lahodné. Když jsme se to pokoušeli v pak Americe zopakovat, dobrali jsme se téhož výsledku jen když jsme použili čisté mleté vepřové. Čisté neznamená libové, spíš naopak, ale bez sebemenší příměsi hovězího.

 

     A teď dnešní recept. Kdesi a kdysi jsem potkal recept na Mexickou rýži. Protože žiju kde žiju a protože jsem v Mexiku i pár měsíců pobyl, mexická kuchyně mi není neznámá. Vím, že rýže se v mexické kuchyni se používá jako příloha spolu s fazolemi, rozmixovanými nebo propasírovanými skoro na kaši. (Ne ovšem směs, proboha. Hromádka toho a vedle hromádka onoho.)

 


    

     Což ale neznamená, že neexistuje jídlo, jako tohle následující. Mexiko je velké a když se může lišit krajová kuchyně u nás doma, proč ne v Mexiku, mnohem větším?

 


MEXICKÁ RÝŽE

 

  • 2 cibule nadrobno nakrájené
  • 2 lžíce oleje
  • 40 dkg mletého hovězího
  • 1/2 l vývaru
  • 1 plechovka rajského protlaku (asi l dl)
  •  sůl, pepř
  • trochu oregana. Nemáte-li, směle dejte majoránku. Stejně jsou to příbuzní a Mexičané, na rozdíl od Američanů, majoránku znají a používají
  • 2 lžíce cukru
  • jakékoli pálivé papričky, množství záleží na osobníodvaze
  • 1 velká zelená paprika, na kostičky nakrájená
  • 30 dkg nevařené rýže

 

 

     Cibuli usmažíme na oleji, přidáme maso a chvíli podusíme. Přidáme vše ostatní, promícháme a v troubě dusíme, až je rýže měkká. Podáváme sypané jemně strouhaným sýrem, jakýmkoli, který máte rádi a máte ho doma. K tomu nakládanou zeleninu, v Mexiku by to byly „jalapeňo papričky" s mrkví. K tomu vás však nutit nebudu, je to přímo strašidelně pálivé. Ostatně, normální okurkový nebo hlávkový salát je taky dobrý. Máme to vyzkoušeno.

 

 

 

 

Tak vám všem zase přeju moc dobrou chuť,

Michal, Boise

 

 

Komentáře (10)add feed
to je téměř rizoto :) : Kamila
ale s tím protlakem a oreganem to zní zas do Itálie trochu... každopádně vyzkouším!
srpen 23, 2007 13:26
mně to připomnělo nezapomenutelnou scénu : bb
z filmu Pán přílivu, kde Tom (Nick Nolte) vzpomíná, jak jeho matka, když byl malý, vařila večeři...nejdřív skvělé jídlo podle nějakého evropského receptu, despotický buranský otec zuřil, že takovou šlichtu nebude žrát, neb chce pořádný americký jídlo, sakra !! a máti nehnula brvou a šla hodit cibulku na pánev, na cibulku hrst rýže, porci koření, a do toho šťavnatou psí konzervu...na závěr bohatě opepřeno a servírováno s úsměvem č. 5 - a buran mlaskal smilies/smiley.gif))
srpen 23, 2007 13:34
To by asi nešlo : NČ
Do koupenýho mletýho masa bych ani prstem nedloub, natoš ho pozřít :-(((((
srpen 23, 2007 13:41
... : bb
u nás to půjde, neb mleté nekupuju, tudíž do něj nemusím ani dloubat ani ho pozřívat, takže v klidu jako jindy použiju doma umletou směs falešné (babička říkala židovské) svíčkové a vepřové kýty, co jsou z ní boží karboše, sekačka, střekovský řízek, náplň do cuket i základ do omáčky na milánské špagety..a na hambáče po našem směs té židovky a krkovice, na grilu se vypečou a zůstanou šťavnaté.
srpen 23, 2007 16:22
a na tu mexickou rýži : bb
umelu teda jen tu židovku, ať jsem autentická smilies/wink.gif
srpen 23, 2007 16:23
Michale : Clarissa
Mam dojem, ze jsem jedla ve stejnem truckstopu. Taky nas kdysi servirka (jen o malo mladsi a v klasicke ruzove uniforme) upozornila na nepozivatelnost objednaneho jidla. No rekni, takova otevrenost se musi ocenit! Kde jinde by ses s tim setkal?

Jinak, americka sekana je opravdu hrozna. Ja delam dve variace na tema: prvni, ktere rikam "mexicka", obsahuje salsu a typicke mexicke koreni (oregano, rimsky kmin, smes chili) a cast veproveho ve smesi nahrazuju mexickym chorizem; ta druha je "italska" a do klasicke masove smesi pridavam pesto a typicke italske koreni. Ta salsa v te prvni verzi a to pesto v te druhe, zaroven s veprovym masem ve smesi, zarucuji stavnaty vysledek. Ceska klasicka sekana, takova ta co delala moje babicka, se spoustou vonave majoranky, vzdycky bude moje nejoblibenejsi. Ale moje rodina uz dnes preferuje tyhle dve variace.
srpen 23, 2007 16:41
mnam mnam : Jirka
Americka sekana skoro vzdy nepozivatelna.
Hamburgery v teze zemi (pokud jsou pripraveny na charcoal) NAPROSTO perfektni. Jak ve velkych franchise, tak v malych "joints".
Nejlepsi pizza na svete - maler hnizdo v Okanagan Valley - B.C.
srpen 24, 2007 04:15
sekané se říkávalo Dělnická šunka : alena tečkovaná
stávávala korunu šedesát deset deka a byla vynikající. Dneska můžete slušnou sekanou koupit v Davli - ale taky už to není co to bývalo. Jinak dělám klasiku - bůček, přední, cibuli , housku -umlít...atd. Vynikající a levná je sekaná svíčkové...sekaná, přčes to nalít směs Halali, kousek másla a upéct. Do toho zakysanou smetanu...Mňam.
srpen 24, 2007 11:51
No, u nás Americe , : Michal
aspoň tady na severozápadě si i v tak blbym obchodě jako je Walmart můžu vybrat nejen jak tučné to mleté hovězí má být, ale taky z které části krávy. Ovšem dobře pamatuju časy,kdy to bylo neradno kupovat.
Jo a jako příměs vepřového se dá s úspěchem používat nejen to mleté vepřové, které je všude k mání, (směs vepřo-hovězího už u řezníka se tu nevede), ale Italian sausage, což jsou nevařené taliány a taky do střívek nenacpané, zato okořeněné po italsku. A Country sausage, což je totéž, jen kořeněné po americku. Čili, výběr převeliký. Kde jsou ty časy kdy tu našinec neměl do čeho dloubnout, byť i prstem.
srpen 24, 2007 20:27
doporučuju : Ondra
Tohle ídlo už dělávala moje babička, když umřela asi 12let jsem to nemel. Před půl rokem jsem mel doma mleté a nechtel jsem delat žádné sekané a taksmilies/smiley.gif a jako by mi babička řekla udělej mexickou rýži... sice ta moje nemá tu stejnou chut jako ta od babička, ale zrovna ted k večeři mam mexickou řýži a moc mi to chutná... doporučuju
prosinec 04, 2010 18:03
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]