O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

LUČINA - DOMA PŘIPRAVENÁ PDF Tisk E-mail
Úterý, 29 leden 2013

Lučina je český smetanový termizovaný sýr, který byl uveden na český trh v roce 1981. A jak to tak bývá, co se vyrábí továrně, brzo zvládnou lidé i doma.  Je lehká, má svěží chuť a tvarohovou konzistenci. Obsahuje jen tvaroh, smetanu a špetka soli. Žádné náhražky, žádné konzervanty, zvýrazňovače chuti apod., pochopitelně je i lehce stravitelná.

 

 

 

 

LUČINA z jogurtů  a zakysané smetany
 

  

  

    

  

  

Suroviny:


1. 2 velké bílé jogurty (jeden 500 ml,)
2. 2 zakysané smetany 250 ml
3. 1 celá smetana na vaření, nebo šlehačka (250 ml)
4. sůl podle chuti každého
5. větší hustší cedník
6. kousek plátýnka

 

 

 

 

 

 


    

Postup přípravy:

 

      Ve větší mise smícháme jogurty se zakysanou smetanou a smetanou na vaření a solí. Směs vložíme do cedníku na plátýnko a s ním poté nad hlubší misku, aby mohla odkapávat syrovátka. Poté uložíme na 24 hodin do ledničky. Hotovou lučinu poté dáme do misky a uložíme znovu do chladu.


      Můžete do ní poté nasekat podle své chuti bylinky, přidat česnek, papriku - prostě ochutit si ji podle svých chutí. Tato lučina vydrží poměrně dlouho - tedy pokud ji hned nesníte, protože je výborná na vše.

 

 

 

 

 

 

Pevně doufám, že vám bude chutnat - jak vidíte,

příprava je nesmírně jednoduchá a hlavně:

výsledné půlkilo báječné lučiny vás takto vyjde velmi levně!

 

 

Dobrou chuť přeje

IVANA ČERNÁ

 

 

 

Komentáře (31)add feed
recept : Kamila
vypadá velmi dobře, ale levný tedy zas tak není.... kilo slušného jogurtu, dvě zakysané smetany a jedna šlehačka - baj voko 70kaček za půl kila, řekla bych smilies/wink.gif
leden 30, 2013 08:34
Ivanko : mia I
díky za recept, až se nás sejde víc, zkusím na víkend udělat.
leden 30, 2013 08:51
... : arnoštka
a kde je zmíněný tvaroh. připadá mi to moc tekuté.
leden 30, 2013 10:27
lučina : babcaivca
dělala jsem ji v sobotu, ze dvou velkých jogurtů a jedné 250 ml smetany na šlehání, osolit a hotovo. Je výborná.
leden 30, 2013 11:02
arnoštko : daniela
to právě vykape, chápeš?
syrovátka vykape a zůstane krásně pevná a lahodná lučina.
leden 30, 2013 11:33
Určitě je to dobré, : mamča
ale vzhledem k ceně použitých surovin, zapatlání půlky kuchyně a času, který je tomu potřeba věnovat, si Lučinu (v mnoha příchutích) koupím radši v obchodě.
smilies/wink.gif
Za nejcennější totiž považuji svůj čas a energii, které je potřeba na výrobu kulinářských zázraků vyvinout.
Kdyby to bylo něco, co se nedá koupit, tak se vynasnažím, ale domácí lučinu považuji za nošení dříví do lesa. smilies/cheesy.gif
leden 30, 2013 12:10
souhlasím s mamčou : alik puntik
určitě je to výborný...ale tý práce a ten bordel okolo a toho času, abych si mohla namazat rozlík s lučinou.... Dřív se mléko svářelo a když se babičce to mlíko srazilo, tak taky užila postup- "cedník, plínka" - a byl to nejlepší tvaroéh, co jsem kdy jedla. Nojo, ale zabralo to dva dny. Na tvarohový buchty a podobně sis ten tvaroh radši koupila. Ovšem, když ten tvaroh domácí byl, pak na brambory na loupačku neznám nic lepšího.
leden 30, 2013 13:20
Souhlas s mamčou, : Myška
výrobu domácí lučiny považuji za zbytečnost.
leden 30, 2013 13:51
já jsem asi dítě : mura1
umělohmotného věku, ale domácí tvaroh ze zkyslýho mlíka považuju za hnus fialovej. v mém chuťovém žebříčku stojí přesně na stejný žbrdlince jako špenát a škraloup. (podobnej vztah mám i k čerstvě nadojenýmu mlíku)
leden 30, 2013 13:58
domácí je domácí : babcaivca
neplatí to u všeho, ale tohle je fakt rychlovka , smíchat v jedné míse, dát na cedník (dva cedníky:-)) vyložené dvěma utěrkama, pod to dva hrnce a hotovo. Počítala jsem 40 Kč dva jogurty a 16 Kč tu šlehačku a lučiny jsem měla skoro plnou kilovku od zmrzliny ... umyla jsem mísu, dva hrnce a opláchla dva cedníky. Utěrky vymáchala v horké vodě, nechala uschnout a přidala do prádla na praní....a brambory na loupačku s touto lučinou, pohádka ..
leden 30, 2013 14:11
jééé : mia I
babčo v létě s nakopanejma bramborama ze zahrádky to bude bašta. My máme taky rádi všechno domácí, marmelády, nakládané okurky, čalamády ,houby, broskve, křížaly z jablek i hrušek. Před vánoci jsme koupili výhodně od soukromníka vepřovou půlku, udělala jsem mj. játrové paštiky, huspeninu. Práce je se vším, ale není to tak hrozné. Teď nedávno jsem třeba vytáhla z mrazáku loupané švestky, lesní i zahradní jahody, byly koláče s drobenkou, vnučka měla boule za ušima a ještě radost, že mi mohla pomáhat s pečením.
leden 30, 2013 14:35
a Můro, jak si myslíš, : alik puntik
že se vyrábí měkký tvaroh v továrně? Tvrdý tvaroh se vyrábí z mléka sráženého pomocí syřidel - to jsou mleté sušené telecí žaludky. Měkký tvaroh a následně měkké sýry se vyrábějí srážením kysaného mléka. Deeres mi to potvrdí, máme ob ě výuční list v oboru "Mlékař".
leden 30, 2013 15:32
alíku, : bb2
nejde o postup, jde o výsledek. Mně domácí tvaroh vyrobený odkapáváním ze sraženého mlíka taky nikdy nechutnal a kupovaný mám ráda. A ten nakyslý pach...ble.

leden 30, 2013 15:38
tak protože já jsem "mlíková a sýrová", : d@niela
tak to asi zkusím - koupím, scedím, zvážím...
a budu referovat.

Ale už teď vím jedno: nebudou tam zbytečný stabilizátory navíc atd...
Uvidím.
leden 30, 2013 15:40
tak to bylo špatně zcezený : alik puntik
ten nakyslý pach je syrovátka. Odkapané pytlíky s tvarohem se ještě zatěžují a lisují, aby se zbavil syrovátky.
leden 30, 2013 16:06
lučina : ivulindapetru
Ahojky všem, lučina z těchto produktů není drahá. Vezmou se dva choceňské nebo selské jogurty vš ostatní, já kupuji choceňské jogurty za cca 16 Kč 500 g ostatní, měla jsem 750 g čisté lučiny, spočítejte si lučinu á 19,90 100g, kdybyste ji kupovali.. tak Vás vyjde 150 Kč, dělám ji 1 x v týdnu a mizí, přidávám buď pažitku, nebo nasekanou šunku, nebo kapii, apod. Jindy zase ji dávám do krému, jako základ na dorty apod. Má široké využití, zatím ji vyzkoušelo moře lidí a každý ji opakuje, syrovátka se dá pít, je zdravá , aneb se použije při pečení chleba, děláme ji rádi a dokola Iva
leden 30, 2013 17:23
nakyslý pach : bb2
byl cítit při cezení v kuchyni. K tvarohu jsem nečichala, nebo si to už nepamatuju. Nechutnal mi.
leden 30, 2013 18:33
... : Olina
Kdyz uz se tu pise o vyrobe domaci luciny, nezkousel nekdo z vas vyrobit korbaciky? nebo spis , mam problem utvorit ten zakladni syr , ze ktereho se delaji. Pri pokusech mi na to padlo snad 50 l mleka a nedari se nedari. smilies/cry.gif
leden 30, 2013 22:29
Mně zase kámoška : Míša 2
poslala recept na domácí tavený sýr:
1 tvaroh
1 rovná kávová lžička jedlé sody
přísady podle chuti ( bylinky, česnek, kmín, zelenina, salám ) - nemusí být
1 lžička másla
Tvaroh rozmícháme se sodou a ostatními přísadami kromě másla a necháme 10 minut odležet.
Máslo rozpustíme v kastrolku, přidáme tvaroh, promícháme a necháme vychladit. Skladujeme v uzavřené nádobě.
Prý je to moc dobré a na rozdíl od tavených sýrů plných tavicích solí a éček i zdravé.
Nevím, ještě jsem nezkoušela.
leden 31, 2013 10:11
Takhle odkapávat : Zdena
nechávám dva velké jogurty, když si chci udělat řecké tzaziky. To se pak ten jogurt podobá tomu řeckému - tuhému. Dobré.
leden 31, 2013 14:59
Tak jsem lučinu o víkendu udělala : Eva
a je fantastická (tedy, bohužel, už jen byla smilies/wink.gif) Půlkilo vyšlo na 58 Kč, což je opravdu poměrně levné, ale hlavně je jí konečně dost, protože ji máme rádi a využíváme do ledačehos. "Upatlala" jsem pouze 1 misku, 1 cedník a 1 plátnosmilies/wink.gif Za mne paní Ivaně za recept moc díky! smilies/cheesy.gif
únor 04, 2013 09:49
děláme domácí tvaroh pravidelně, : Inka kuk
jezdíme si na farmu pro mléko, čepujeme ho do skleněných lahví. Když mléko nestačíme vypít a šťavne, tak ho nechám zkysnout pořádně a naleju ho to takových děrovaných košíčků na výrobu sýra a postavím do skleněých misek. Košíčky odněkud donesl manžel, jsou moc šikovné. Dříve jsem to dělala také v bílém plátýnku. Lučinu jsem ještě nedělala. Děláme si domácí jogurty, jsou jednoduché a dobré, kupuji na ně jako základ třeba Holandský jogurt s živými kulturami, ale stačí jakýkoliv, který Vám chutná. Mám nějak zafixováno, že na sýry je potřeba syřidlo a asi i nějaké určité dle druhu sýra bakterie. Tak jsem k té výrobě ještě nedošla. Ale takové francouzské kouzí sýry moc miluji.
únor 05, 2013 08:49
lučina je super : ivulindapetru
Lučinu dělám dnes opět, zjistila jsem, že když přidám jednu 12 % smetanu na vaření, je lučina ještě lepší, tedy dám dva jogurty velké jogurty, dvě zakysanky a jednu smetanu 12 %, plenu a cednik a 24 hodin čekáme, nic nikde nepáchne, pak vyklopím a už se baští, dnes jsem dělala i bezva pomazánku, ješt dodám recept na riccottu, díky všem Ivka, Inka má pěkný nápad, ten nápad na tavený sýr už si ukládám, dobrou všem smilies/wink.gif
únor 21, 2013 01:33
Míšo, ten tavenák vyzkouším, a pošlu foto, díky : ivulindapetru
smilies/wink.gif smilies/wink.gif
únor 21, 2013 01:37
Výborné : Lulu
Je to výborné a levné , nechám napřed 24h, aby se aktivovaly kultury jogurtu pak cca.24h přes plátýnko a cedník nechám vykapat syrovátku. V žádném supermarketu tuto Lučinu nenajdete ,příprava je rychůlá a hlavně jednoduchá zvládne to i chlap.Nádherně voní.Přeji dobrou chuť.
duben 05, 2013 22:08
Korbáčiky : Boom
Olino..... Já korbáčiky také začal nedávno dělat a daří se, vyhodil jsem jen asi dvě várky z 6litru mléka, jestli chceš poradt napis na Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny
duben 15, 2013 14:08
Pochoutka : Ala
U nás si děláme taky vše doma a tenhle recept na Lučinu je supr,díky hned zítra vyzkouším
duben 23, 2013 21:39
vyborna : cucubara
Ja pouzivam 400 ml jogurtu, ktery delam v jogurtovaci, takze cca 8 Kč, a pak jednu zakysanou smetanu z lidlu, za 20 Kč. Vyrobím 400 gramů skvělé domácí lučiny, žádná práce s tím není, doporučuji všem.
říjen 21, 2013 18:10
lučina : pepanek
už dělaám dlouho lučinu a je to něco jiného než kupovaná a jsem rad že jsem tu našel recept na tavený syr du do něj
březen 25, 2014 19:22
Lakrumáček : AliceM
Lučina se už dělá smilies/smiley.gif. Tavený sýr mám zapsaný a určitě vyzkouším. A přidávám recept na vynikající lakrumáček smilies/smiley.gif
1 ušlehaná šlehačka
2 lžíce moučkového cukru
pár kapek esence z pravé vanilky (krásně to dochutí)
1 vanička hladkého tvarohu
2 lžíce bílého jogurtu
vše smíchat, vychladit - podávam s ovocem a nebo jen tak s lístkem máty. Je skvělý!

květen 08, 2014 14:06
Tavený sýr : AliceM
Podle receptu jsem zkusila tavený sýr, ale ten mě na rozdil od lučiny neoslovil. Možná jsem zvolila špatný tvaroh (byl vaničkový), ale nechutnal ná doma. Máte někdo zkušenost?
květen 10, 2014 18:00
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]