Lučina je český smetanový termizovaný sýr, který byl uveden na český trh v roce 1981. A jak to tak bývá, co se vyrábí továrně, brzo zvládnou lidé i doma. Je lehká, má svěží chuť a tvarohovou konzistenci. Obsahuje jen tvaroh, smetanu a špetka soli. Žádné náhražky, žádné konzervanty, zvýrazňovače chuti apod., pochopitelně je i lehce stravitelná.
LUČINA z jogurtů a zakysané smetany
![](http://obrazky.kudlanka.cz/latka.jpg) Suroviny: 1. 2 velké bílé jogurty (jeden 500 ml,) 2. 2 zakysané smetany 250 ml 3. 1 celá smetana na vaření, nebo šlehačka (250 ml) 4. sůl podle chuti každého 5. větší hustší cedník 6. kousek plátýnka
![](http://obrazky.kudlanka.cz/hotovo.jpg)
Postup přípravy: Ve větší mise smícháme jogurty se zakysanou smetanou a smetanou na vaření a solí. Směs vložíme do cedníku na plátýnko a s ním poté nad hlubší misku, aby mohla odkapávat syrovátka. Poté uložíme na 24 hodin do ledničky. Hotovou lučinu poté dáme do misky a uložíme znovu do chladu. Můžete do ní poté nasekat podle své chuti bylinky, přidat česnek, papriku - prostě ochutit si ji podle svých chutí. Tato lučina vydrží poměrně dlouho - tedy pokud ji hned nesníte, protože je výborná na vše.
Pevně doufám, že vám bude chutnat - jak vidíte, příprava je nesmírně jednoduchá a hlavně: výsledné půlkilo báječné lučiny vás takto vyjde velmi levně! Dobrou chuť přeje IVANA ČERNÁ
|