Všude se gruntuje, mísí se vůně prostředku na mytí oken s vanilkou, voní jehličí i politura na nábytek. Na balkóně jsou schované krabice s napečeným cukrovím, pečlivě hlídané před "ukrádači". Nemáte občas chuť na něco nevánočního? Jednoduchého a lahodného? Nabízím rychlý recept, který zvládne každý a hodí se téměř ke všemu:
![](http://chewoutloud.files.wordpress.com/2012/09/grilled-flatbread-like-naan-5.jpg?w=490&h=490) 1 balení (2 1/4 lžičky) instantních kvasnic 2 lžičky cukru 1 1/2 lžičky soli, a více na posypání 1/4 šálku celozrnné pšeničné mouky 2 1/2 šálku chlebové mouka, plus trošku na podsypání 1 šálek teplé vody 1/4 šálku bílého jogurtu 1 lžíci olivového oleje, plus další pro natření pánve 4 lžíce rozpuštěného másla pro potření placek košer sůl podle chuti česnek podle chuti
V misce smíchejte trochu teplé vody, droždí a cukr. Nechte vzejít kvásek. Z mouky, soli, jogurtu, oleje a vzešlého kvásku vypracujte hladké těsto. Pak ho ještě pět minut zpracovávejte na lehce pomoučněném válu, aby bylo opravdu pěkně hladké a pružné. Pokud by se přitom těsto lepilo, přidejte ještě trochu mouky. Těsto by mělo být hladké a pružné. Pak zakryjte fólií a nechte v teple vykynout na dvojnásobný objem (mělo by to trvat cca třicet minut až hodinku). Těsto propracujte, rozdělte na stejný počet bochánků - z tohoto množství jich bude cca osm, a pak z každého rukama vytvarujte zhruba centimetr silnou placku.
5 minut před pečením rozehřejte těžkou litinovou pánev, na ni pak vkládejte placky jen velmi lehce potřené olejem. Za cca 30 sekund se začnou objevovat na povrchu malé a velké bubliny. Pečeme na pánvi cca 2 minuty na každé straně. Pak dáváme na drátěný stojánek; před podáváním lehce potřete máslem a posypte solí. Můžete i očesnekovat, případně posypat bylinkami. Potřete ji olejem a posypte solí. (Tohle je návod na přípravu na sporáku, ale je možné je péci i v troubě. V tom případě cca 15 minut.). Nejdéle trvá kynutí - pak už to odsejpá - jen budete potřebovat ubránit čerstvé placky před nenechavci, kteří nebudou chtít čekat, až je "oficiálně" pozvete ke stolu. Přeju dobrou chuť, d@niela
|