O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

JEDNODUCHÝ PLOCHÝ CHLÉB PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 13 prosinec 2012

Všude se gruntuje, mísí se vůně prostředku na mytí oken s vanilkou, voní jehličí i politura na nábytek. Na balkóně jsou schované krabice s napečeným cukrovím, pečlivě hlídané před "ukrádači". Nemáte občas chuť na něco nevánočního? Jednoduchého a lahodného? Nabízím rychlý recept, který zvládne každý a hodí se téměř ke všemu:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 balení (2 1/4 lžičky) instantních kvasnic
2 lžičky cukru
1 1/2 lžičky soli, a více na posypání
1/4 šálku celozrnné pšeničné mouky
2 1/2 šálku  chlebové mouka, plus trošku na podsypání

1 šálek teplé vody
1/4 šálku bílého jogurtu

1 lžíci olivového oleje, plus další pro natření pánve

4 lžíce rozpuštěného másla pro potření placek

košer sůl podle chuti
česnek podle chuti

 

 

     V misce smíchejte trochu teplé vody, droždí a cukr. Nechte vzejít kvásek.  Z mouky, soli, jogurtu, oleje a vzešlého kvásku vypracujte hladké těsto.

 

     Pak ho ještě pět minut zpracovávejte na lehce pomoučněném válu, aby bylo opravdu pěkně hladké a pružné. Pokud by se přitom těsto lepilo, přidejte ještě trochu mouky. Těsto by mělo být hladké a pružné.

 

 

 

     Pak  zakryjte fólií a nechte v teple vykynout na dvojnásobný objem (mělo by to trvat cca třicet minut až hodinku). Těsto propracujte, rozdělte na stejný počet bochánků - z tohoto množství jich bude cca osm,  a pak z každého rukama vytvarujte zhruba centimetr silnou placku.

      5 minut před pečením rozehřejte těžkou litinovou pánev, na ni pak vkládejte placky jen velmi lehce potřené olejem. Za cca 30 sekund se začnou objevovat na povrchu malé a velké bubliny. Pečeme na pánvi cca 2 minuty na každé straně. Pak dáváme na drátěný stojánek; před podáváním lehce potřete máslem a posypte solí. Můžete i očesnekovat, případně posypat bylinkami. Potřete ji olejem a posypte solí. (Tohle je návod na přípravu na sporáku, ale je možné je péci i v troubě. V tom případě cca 15 minut.).
 

     Nejdéle trvá kynutí - pak už to odsejpá - jen budete potřebovat ubránit čerstvé placky před nenechavci, kteří nebudou chtít čekat, až je "oficiálně" pozvete ke stolu.

 

Přeju dobrou chuť,

d@niela

 

 

 

Komentáře (5)add feed
to není špatný, : marx
vždyť je to vlastně ten "prvobytně pospolný" chleba, co se pekl na kamenech...
Jo, a k tomu nějaký ten sýr a pivko, to není špatný nápad!
Navrhnu doma!!!
smilies/cheesy.gif
prosinec 14, 2012 11:37
Já si pod pojmem šálek : Zdena
představuju takový hospodský šálek na kafe - dneska si ho dělám v hrnďálu čtvrtlitrovém. Tak Danielo, prosím, na to množství vody a droždí, jaké šálky bych měla použít. Jaké hrníčky na to bereš ty? nebo kelímek od joguru?
prosinec 14, 2012 13:49
Už sem tuná... : d@niela
takže - ten hrnek to bude něco jako ten tvůj hrnďál - Panejo, to je tak krásnej název...
ano, obyčejnej hrnek, co z něj pijem čaj a nebo to naše kafe. Tedy čtvrtlitránek. smilies/grin.gif
Nemluvím o "kafíčku" návštěvním :-)
prosinec 14, 2012 15:56
Ale to je prosté, : Michal
jeden hrnek (cup) je standardní míra v Americku, měří se nejen tekutiny ale i mouka, nakrájená cibule, prostě všechno. Dívali jsme se na to kdysi jak zjara, pak jsme přišli na to, že je to vlastně praktické. smilies/wink.gif
Jo, kolik to je? Přesně 253 ml. Tak, a teď už to víte. smilies/cheesy.gif
prosinec 14, 2012 17:13
Na tyhle placky vzpomínám : babi
maminka brzy ráno zadělala těsto a pekla je na plotně k snídani.K tomu byla bílá káva,
upečené mastila máslem.A ještě dělala jiný druh,byl v nich celý mák.Na recept se už nezeptám,
zůstaly jen vzpomínky.
prosinec 14, 2012 18:53
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]