Dostala jsem jablíčka. Jsou báječná, ale musí se fofrem zpracovat. Listovala jsem internetovými recepty a našla "něco". Je to fakt úžasný, vřele doporučuju. (Konečně jsem taky dělala něco jiného a v jiném "postavení" - už ne ve stoje na vrklavé židli, s malířským válečkem v ruce. Mj. na židli to bylo jistější než na vrklavých štaflích. A zatím jsem stále bez úrazu.)
![](http://www.usappleblog.org/wp-content/uploads/2012/06/apple_jelly_david_lebovitz.jpg)
Jablkový džem se zázvorem Suroviny Na 1 kilogram jablek (už oloupaných a vykrájených), potřebujeme 1 čerstvý zázvor (zhruba kousek 3x3cm), šťávu ze 3 citronů, 125 gramů rozinek a 1 kilogram želírovacího cukru. Postup
Jablka pokrájíme na malé kousky, zázvor oloupeme a jemně posekáme. Rozinky namočíme do vody, necháme okapat a dáme do hrnce s želírovacím cukrem, posekaným zázvorem, citronovou šťávou a kousky jablek. Za stálého míchání uvedeme do varu a necháme vařit asi 4 minuty. Džem plníme do sklenic, uzavřeme je, obrátíme dnem vzhůru a necháme 15 minut vychladnout. Uložíme v chladnu a temnu. . . . Jablkovo-pomerančový pikantní džemSuroviny700 g oloupaných jablek, 2 velké pomeranče, 2 citrony, 1 lžička kyseliny citronové, 1 Gelfix 1:1, 1 kg cukru, 6 lžic rumu nebo koňaku PostupJablka nakrájíme na kostičky nebo rozmixujeme a dáme do kastrolu. Přidáme na kousky pokrájené pomeranče (nejlépe zcela čistě vyloupané a vykrájené, mělo by ho být cca 300 g), přidáme kyselinu a šťávu ze 2 citronů a Gelfix. Za stálého míchání povaříme, pak přidáme cukr a vaříme ještě asi 8 minut. Odstavíme z plotny, přidáme rum nebo koňak, promícháme a horké plníme do sklenic až po okraj. Zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru alespoň na 10 minut. .. co vy a jablka? co z nich děláte doma vy?
d@niela, zadžemovaná a blažená
|