O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

JABLKA, JABLÍČKA PDF Tisk E-mail
Úterý, 28 srpen 2012

Dostala jsem jablíčka. Jsou báječná, ale musí se fofrem zpracovat. Listovala jsem internetovými recepty a našla "něco". Je to fakt úžasný, vřele doporučuju. (Konečně jsem taky dělala něco jiného a v jiném "postavení" - už ne ve stoje na vrklavé židli, s malířským válečkem v ruce. Mj. na židli to bylo jistější než na vrklavých štaflích. A zatím jsem stále bez úrazu.)

 

 

 

 

 

 

 Jablkový džem se zázvorem
Suroviny
Na 1 kilogram jablek (už oloupaných a vykrájených),  potřebujeme 1 čerstvý zázvor (zhruba kousek 3x3cm), šťávu ze 3 citronů, 125 gramů rozinek a 1 kilogram želírovacího cukru.

Postup
Jablka pokrájíme na malé kousky, zázvor oloupeme a jemně posekáme. Rozinky namočíme do vody, necháme okapat a dáme do hrnce s želírovacím cukrem, posekaným zázvorem, citronovou šťávou a kousky jablek. Za stálého míchání uvedeme do varu a necháme vařit asi 4 minuty. Džem plníme do sklenic, uzavřeme je, obrátíme dnem vzhůru a necháme 15 minut vychladnout. Uložíme v chladnu a temnu.
.
.
.

  

Jablkovo-pomerančový pikantní džem

Suroviny

700 g oloupaných jablek, 2 velké pomeranče, 2 citrony, 1 lžička kyseliny citronové, 1 Gelfix 1:1, 1 kg cukru, 6 lžic rumu nebo koňaku

 

Postup

Jablka nakrájíme na kostičky nebo rozmixujeme a dáme do kastrolu. Přidáme na kousky pokrájené pomeranče (nejlépe zcela čistě vyloupané a vykrájené, mělo by ho být cca 300 g), přidáme kyselinu a šťávu ze 2 citronů a Gelfix.

 

Za stálého míchání povaříme, pak přidáme cukr a vaříme ještě asi 8 minut. Odstavíme z plotny, přidáme rum nebo koňak, promícháme a horké plníme do sklenic až po okraj. Zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru alespoň na 10 minut.

 

 

 

..

co vy a jablka?

co z nich děláte doma vy?

 d@niela,

zadžemovaná a blažená

 

 

Komentáře (15)add feed
Jablka nastrouhám, : mamča
nacpu do sklenic a zavařím. V zimě se budou hodit na štrůdly a bude to skoro bez práce.
srpen 28, 2012 22:00
... : deeres
Dělám to většinou jako mamča. Ale letní jablka ne. U těch vyndám jadřinec, nakrájím na čtvrtky a rozvařím, přidám trochu cukru a skořice.
U nás má velký úspěch tento recept:
Do misky dám pár piškotů, přidám rozinky, kápnu rum a rakytníkový sirup , klidně i jiný s nějakou výraznou chutí, na to zavařená jablka a zaleji vanilkovým pudingem. A když nás honí hodně velká mlsna, nahoru přidám šlehačku.
srpen 29, 2012 08:46
z jablek dělám třeba : endymio
kaši inspirovanou Švýcarskem: rozvařím brambory, oloupaná jablka a celer ve stejném poměru, rozšťouchám na kaši, dle chuti osolím. Poleju osmaženou cibulkou, posypu opečenou uzeninou dle chuti a opečenými kostičkami chleba.
srpen 29, 2012 13:17
Můžeš udělat sypanou buchtu - : Myška
- silně vymažeš plech 1/16 másla.
- 1/8 másla dáš ztuhnout - zmrznout do mrazáku.
- do mísy dáš 3 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek pískového cukru, 1 prdopeč a můžeš 1 vanilkový cukr, smícháš
- do plechu vsypeš dva hrnky sypké hmoty
- na ni nastrouháš oloupaná jablka zbavená jadřinců v množství podle oka, radší více, zasypeš cukrem podle toho, jak jsou jabka sladká, můžeš i posypat skořicí
- zasypeš jablka zbytkem sypké hmoty
- nahoru nastrouháš celou 1/8 másla - tu zmrzlou (zmrzlá je proto, aby se ti lépe strouhala)
- upečeš jak jsi zvyklá péct buchty
Někdo této buchtě říká švédský koláč.
srpen 29, 2012 13:35
endymio, : Bara
tohle nezni exoticky, ale kazdopadne je to zajimavy napad, urcite vyzkousim. Mam svycarskou kamaradku, ktera strasne nerada vari a ani moc neumi, na to ma sveho manzela. Treba ji mile prekvapim.
srpen 29, 2012 13:41
Baro, : endymio
ona tradiční švýcarská kuchyně je spíš prostá, suroviny " co země dala" a příprava jednoduchá. Asi je to nějaká horalská tradice nebo co... smilies/grin.gif v tomhle mi připomíná slovenskou kuchyni, a líbí se mi to. Nojo, jdu vařit,začala jsem nějak slinit... jinak, pokud ještě můžu sáhnout ke Švýcarům - dělám taky jablečnou kaši, to jsou úplně jednoduše rozdušená jablka, ( nakonec rozšťouchat) ,které pak při konzumaci vylepším ořechy, rozinkami v rumu a šlehačkou. Kolegům už svítí oči, jen mě vidí vcházet se známým hrncem.
srpen 29, 2012 18:36
apple crumble, : bb2
je to v podstatě drobenkový koláč s jablky - bez těsta. Nebo u nás oblíbený sypaný koláč - bez spodní vrstvy.

Přesné recepty najdete na netu, já to dělám léta od oka, v podstatě se dá říct, že držím poměr surovin jako u lineckého cukroví, ale bez žloutků:
- 3 díly mouky (hlaká, polohrubá), 2 díly másla, 1 díl cukru (moučka, pískový, ideálně třtinový) , z toho udrolit drobenku
- dno zapékací misky nebo malého pekáčku potřít lehce máslem (dělám to částečně rozbalenou kostkou másla, nic nerozpouštím, nemašluju)
- poklást ovocem
- posypat drobenkou, pokapat trochou rozpuštěného másla, upéct - cca 30-45 minut na 170, zhruba

Ovoce na crumble - cokoli podle sezóny, já nejradši švestky a meruňky, jinak ostružiny, broskve, a samozřejmě ta jablka(hodně zralá jablka rovnou, tvrdší předtím trochu povařit).

Drobenku lze v základní verzi doplnit o ořechy, skořici, ovesné vločky, vanilkový cukr, čokoládové kousíčky, trochu brandy.

Jí se horký i studený, samotný, nebo se šlehačkou, se zrmzlinou (horký a zmrzlina), s pudingem, se zbylým šodó apod.

Mám v mrazáku dvě velké krabice (z lock systému), plné drobenky, máslové a margarinové (pro vegany), a díky rodičům a příbuzným stálou zásobu různého mraženého ovoce. Takže kdykoli máme chuť na něco rychlého sladkého, hodím na pekáček ovoce, zasypu drobenkou a za třičtvrtě hodky máme mls.
Je to dobré opatření pro náhlé návštěvy, než se uvaří kafe a probere počasí a jak ty děti vyrostly, máte upečeno. Když neošidíte základ, tj. pravé máslo, dobrá voňavá mouka a máslo, tak pečte rovnou ze dvou dávek, protože tu jednu vám kobylky sní lžící rovnou z pekáčku.
srpen 29, 2012 22:03
... : bb2
já nejradši švestky a meruňky
a HRUŠKY. Brzy se dočkám.
srpen 29, 2012 22:04
endyio, dík za výborný tip na trojjedinou kaši, : bb2
s opékanou cibulkou a trochou podušené cizrny s rajčaty to bude super oběd pro nás i vegany.
srpen 29, 2012 22:07
endemyo, : Bara
to, co popisujes se u nas jmenuje appelmoes a kupuji to hotove ve sklenicich. Domaci urcite chutna lepe, ale....
Bud je to jen jablkove jemne pyre, nebo s kousky jablicek, jina varianta je se skorici, nebo v kombinaci s hruskou. Holandani to podavaji studene a skoro ke vsemu. Ovsem "vylepsene" me jeste nenapadlo, znamenam. Dalsi velmi chutny a pikantni druh je z rebarbory.
srpen 29, 2012 22:12
Baro, jablečné chutney, : bb2
hruškové, míchané, z lesního ovoce (ve skutečnosti teda ze zahradních ostružin, malin a trochu borůvek;-)...u nás taky oblíbená příloha. Dobře se hodí i studené k sýrům. Do malých mističek různé druhy,a sýrová mísa proložená pokrájeným pršutem a melounem.
srpen 29, 2012 22:33
Jablečný páj : Radmila
Ingredience:1/2 kg polohrubé mouky, 1 Hera , 1 vejce, 5 lžic cukru, 1/2 kypřícího prášku do pečiva, trochu mléka.
Náplň:1,5 kg jablek (nastrouhat,) 3 vanilkové pudinky, 8 lžic cukru (podle sladkosti jablek), 1 vanilkový cukr
Postup:
Z těsta si uděláme 2 placky. První placku dáme na plech, na ni rozprostřeme zamíchanou hmotu z jablek (bez vaření) a druhou placku přikryjeme. Upečeme v troubě.
Je dobré vrchní vrstvu potřít rozpuštěným omastkem, pak je štrůdl opravdu vláčný.
srpen 29, 2012 23:11
jéje, to je dobrot... : d@niela
tu kaši stopro vyzkouším a stejně tak ten drobenkový koláč - a navrch báječný nápad s připravenou drobenkou v mrazáku. SUPER!

srpen 29, 2012 23:12
... : mia I
ovocný koláč naší rodiny 70 dkg polohr. mouky, 15 dkg cukru krystal, 1 prášek do pečiva, 25 dkg másla nebo hery či sádla, naběračka mléka, 2 vejce. Můžeme dělat jako štrudl tedy dvě placky na sebe plněné strouhanými jablky nebo jablečnými povidly či jako mřížkový koláč s povidly.

dále dělám hraběnčiny řezy a vařila jsem jablečná povidla. Se suchými vdolky tedy nesmaženými na omastku ale pouze upečenáými v troubě na pečícím papíře a potřenými oslazeným mlékem to je jídlo po kterém se doslova zaprášilo. Mám ještě v plánu zkusit hruškové křížaly. Letos je Dani úroda dobrá, mám už zavařeno asi 120 sklenic, spíš víc, okurek, marmelád, dvojí čalamádu, hrušky , broskve . Dělím to rovným dílem mezi nás a mladé.
srpen 30, 2012 08:59
... : Bara
Jablecna povidla mame taky, appelstroop. Zahledla jsem i inovaci s hruskou. Bily chleba namazu maslem a na to jablickova povidla, uzasne. Doporucuje se pro lidi s nedostatkem zeleza.
srpen 30, 2012 14:05
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]