Kapusta je listová zelenina velmi bohatá na různé živiny. Stále se přichází na nové poznatky o jejím blahodárném vlivu na náš organismus. Všechny její druhy jsou bohaté na vlákninu, udržují tak v příznivém stavu náš trávicí systém. Kapusta obsahuje vitamin C, vitaminy skupiny B, vitamin E a K. Je v ní také draslík, vápník, hořčík, železo, fosfor, selen a kyselina listová.
Zejména kadeřavá kapusta obsahuje hodně karotenů. Kdo má potíže s žaludkem, játry nebo ho trápí střevní potíže, měl by pojídat právě kapustu; ta navíc i příznivě působí při snižování cholesterolu. A vezmeme-li v úvahu i zvyšování celkové imunity a hojení ekzémů a jiných kožních potíží, což se také kapustě přičítá, je určitě mnoho důvodů, proč se této zelenině nevyhýbat. A tady je hned jeden prima recept, tentokráte na KAPUSTOVÉ ROLKY Do vařící vody dám vařit tolik kapustových listů, kolik mám strávníků, vařím 5 až 8 min., pak je vyndám cedníkem, ochladím studenou vodou, rozložím si je na prkénko, paličkou na maso rozklepu žebra (to proto, aby se lépe rolovaly). Položím pak vždy na list plátek eidamu, na něj plátek šunky (může být i šunkový salám), na stranách přeložím asi tak 2 cm listu směrem dovnitř a potom jen sroluji - od špičky směrem k rozklepanému žebru. Klasicky obalím v trojobalu (mouka, vejce, strouhanka), a osmažím do růžova. V létě podávám s bramborem a různými saláty, v zimě s tatarskou omáčkou. Všem dobrou chuť a hodně zdraví přeje VĚRA
|