O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

ROLKY SKOŘICOVÉ I JINÉ PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 01 březen 2012

Tyhle skořicové rolky jsou opravdu fajn - skutečně nej nej nejlepší! Vyzkoušela jsem asi pět různých receptů (všechny vynikající), ale tyhle jsou opravdu nadýchané a vláčné a zmizí během chvilky. Aspoň tedy u nás, kde manžel a syn mají "sladké" ne jeden, ale úplně všechny zuby. Ze všech receptů, které jsem na Kudlanku napsala, je tenhle jediný, který dělám velmi pravidelně - cca každých 14 dní určitě.

 

 

 

 

 

     A jako všechno, co dělám, dělám rychle a nepářu se s tím - tak i rolky. Všechno naházím do pekárny, počkám až těsto vykyne a pak si, přátelé, můžeme začít hrát s náplněmi. Rolky jsou vynikající jako snídaně a tak velmi často všechny ingredience naházím do pekárny už večer, a nastavím čas, aby těsto bylo vykynuté ráno. Pak už jen zbývá udělat rolky a upéci, takže zhruba za 40 minut máte po ránu ke kafíčku vonící nádheru. Tedy ne já, protože jsem "celoživotně" na dietě, ale přátelé, sežrala (a musím použít tohle slovo,neboť to nic jiného nebylo) jsem posledně čtyři najednou...

 

 

 

 

     Téměř pokaždé, když peču něco sladkého, přidávám celozrnnou mouku. Ne proto, že je zdravá, to ne. Mám z nějakého záhadného důvodů pocit, že celozrnná mouka je sladká. Když peču chleba, nebo sýrové rolky, celozrnná mouka mi v tom nějak vadí.

 

     Při použití do sladkého těsta se mi ale zdá, že je nějak všechno lepší. Někde jsem si přečetla, že bychom neměli používat víc celozrnné mouky než je jedna třetina celého obsahu, takže to celkem dodržuju (spíš dávám tak jednu čtvrtinu).

 

      Klasické skořicové rolky, jsou - jak už název napovídá - se skořicí. Tedy - skořice, cukr a máslo. Já pokud můžu, používám hnědý cukr. Ne snad ze zdravotních důvodů (ono je to stejně všechno cukr, tak co), ale protože mi prostě chutná. Ještě jsem nepřišla na rozdíl mezi tmavým a světlým, mám je ráda oba stejně.

 

 

 

 

ROLKY:

 

 

4 žloutky, 1 celé vejce, čtvrt hrnku cukru, 6 velkých lžic másla, třičtvrtě hrnku buttermilk - asi kysaná smetana, nebo acido, bifido, nebo tak něco - ale normální mlíko taky dobrý, 4 hrnky mouka (3 bílá + 1 celozrnná), 2 malé lžičky droždí a sůl

  

 

      Placku z těsta potřeme lehce rozpuštěným máslem, poté posypeme hnědým cukrem a skořicí. Já to ještě vylepším -  přisypu sekané oříšky či mandle. Další, velmi oblíbená metoda, je placku natřít pomerančovým džemem. Peče se na 180 °C

 

     Teplé rolky jsou vynikající samy o sobě, nebo i s krémem navrch. (smíchám cream cheese s práškovým cukrem a trochou mléka, někdo přidává šlehačku, nebo máslo.)

 

 

 

Všem moc dobrou chuť

přeje LENKA

 

 

Komentáře (15)add feed
díky, tak cestou domů nakoupím, : danica
a doma pak budu za jedničku!
smilies/cheesy.gif
březen 02, 2012 10:34
Lenko, : anina nepř.
díky za recept, dělám něco podobnýho a je to hned pryč (nejdřív ty od okraje, jsou připálenější a tudíž křupou). V Čechách bohužel cosi jako cream cheese neexistuje - poslední jsem zaznamenala na tom aluminiovým víčku od mlíka v lahvi - to byla taková chuťovčička, ale je to už opravdu dávná historie smilies/wink.gif
březen 02, 2012 12:31
Anino, : Michal
v mnoha receptech se objevuje Lučina a já byl zvědavý co to je a jak to chutná. K mému překvapení mi bylo řečeno, že to je náš Philadelphia cream cheese. Nevím, neochutnal jsem Lučinu a nemůžu posoudit, je to milé obyvatelky zemí domácích na vás, abyste vyzkoušely. smilies/smiley.gif
březen 02, 2012 15:46
. : toulavej
mně se Lučina i Philadelphia zdá podobná i když mají trochu jinou chuť, Philadelphia se mi zdá jemnější, taková smetanovější, kdežto Lučina spíše tvarohovější. Jenže, já nemám fajnovej jazýček, většinou jím jenom abych neměl hlad :-)
březen 02, 2012 16:38
Michale, : anina nepř.
je to tak, jak říká toulavej a já bych dodala, že Lučina je našlehanej tvaroh, s trochou smetany (spíš troškou, protože se odděluje syrovátka) a cream cheese je dle mě tučná smetana s trochou tvarohu. Ale podobný to je smilies/wink.gif
březen 02, 2012 16:55
Možná : Michal
že je Philadelphia moc "vyšlechtěná". Co takhle žervé, ještě se to vyrábí?
březen 02, 2012 17:33
jojo, : anina nepř.
vyrábí, i různý jeho varianty. Jen je to příšerně drahý, tak se musí dávat bacha na čerstvost. Teď to jde nějak s kvalitou ještě víc a rychleji do háje smilies/cry.gif
březen 02, 2012 17:38
Buttermilk : giussi neprihlasena
Je podle mne (i podle slovniku) podmasli. Jestli se v CR prodava, nevim, ale asi ano pri dnesni globalizaci je uz skoro vsude skoro vsechno.

Tyto znaky opiste: hroby...
březen 02, 2012 19:05
Mám jednodušší recept : Aknela
Výsledkem jsou stejné "rolky" jako na tom prvním obrázku

2 hrnky hladké mouky
1/2 hrnku mléka
1/4 hrnku rozpuštěného másla
1 lehce rozšlehané vajíčko
špetka soli
1/4 hrnku cukru
1 až 2 lžičky sušeného droždí
1 lžička skořice

Na náplň smíchat rozpuštěné máslo, hnědý cukr (ne sypký, takový ten patlavý) a skořici do hustější hmoty, napatlat na do obdélníku rozváleného těsta, zamotat, nakrájet na dvanáct kousků, nechat pořádně vykynout v menším rendlíku s vyššíma stěnama a pak upéct. Děti mi to napatlané těsto chtějí užírat i za syrova. smilies/grin.gif
březen 03, 2012 05:55
mňam, miluju skořicové cokoli : bb2
kynuté zrovna moc ne, ale z křehkého těsta, to bych se utloukla. Vánoční vanilkové rohlíčky - nic proti, ale skořicové, obalené ve skořicovém cukru, třeba tak nějak http://www.toprecepty.cz/recept/24488-skoricove-rohlicky/, to mám ráda.
Nejlepší skořicovou zmrzlinu mívají u stánku pod zámkem v Českém Krumlově. Jednou jsme si do Krumlova zajeli jen kvůli ní:-)

Giussi, podmáslí se tu prodává běžně od nepaměti, bylo i za socíku, brambory na loupačku s máslem, pažitkovým tvarohem (rozhudou) a podmáslím jsme mívali v dětství k obědu nebo večeři a já to dělám taky, když se mi nechce vařit, je to bezpracné, rychlé, zdravé a jedno z mála jídel, co chutná všem členům smečky, masákům i nemasákům.

Creamcheese - v marketech běžně k mání mascarpone, krémový smetanový sýr. Je to základ tiramisu, ale přiznám se, že pro mě je to moc máslové. Mám ráda obyč máslové krémy v dortech domácí kvality, nebo ve žloutkových věnečcích, vánočním cukroví apod. Ale když jde o nakyslý krém (tvarohový, z kysané smetany apod.), tak mi víc chutnají lehčí krémy, ne napůl máslové, takže pravé tiramisu nedělám. Dělám takovou českou variaci s kysanou smetanou.
Místo mascarpone se dá použít i méně tučná ricotta ze syrovátky, další krémový sýr, ale jak jsem psala, mně do sladkých jídel víc chutná kysaná smetana, ovšem lehčí než 33%, tak 10-15% asi. Naopak do některých omáček klidně craime fraiche dávám, ale stačí běžná dobrá kysaná smetana a kousek másla.

Všechno ty krémové sýry a smetany a zakysané smetany, tvarohy, kefíry a podmáslí jsou běžně v tescu, například.
březen 04, 2012 15:37
Souhlasim s bb2 : Bara
zjistuji, ze tak siroky sortiment techto zminovanych produktu (v Cechach) nemaji ani v supermarketech v Holandsku. Kefir, tvrdy a mekky tvaroh vozim z Cech nebo z Nemecka.
březen 04, 2012 16:59
Úplně směšná otázka, : Michal
co to je mascarpone? No samozřejmě to vím, ale během dvaceti sedmi let v Americe jsem to ještě v obchodě neviděl, natož ochutnal, a že pátrám. Divné co? smilies/shocked.gif
březen 04, 2012 18:13
... : parlus
březen 05, 2012 02:47
bb : giussi neprihlasena
Tak to jo, my to nikdy nekupovali (podmasli), tak jsem nevedela. Mascarpone je italsky smetanovy syr (spis husta smetana) a cream cheese je neco mezi pomazankovym maslem a lucinou. Mascarpone sam o sobe ma pro me podivnou pachut, ale kdyz to smicham s ostatnima prisadama a udelam tiramisu, je to strasne dobre a pachut je pryc. Totez mi potvrdila nezavisle i moje kamaradka, co to taky ochutnala "zasyrova".

Michale, mascarpone tu bezne maji, jen jsi proste na to nekapl, urcite nechodis syr od syru. Maji to vetsinou v Deli section a ta belgioso je asi ta nejbeznejsi znacka. Ma dosti uzke vyuziti, vpodstate jen na to tiramisu nebo podobne "slehackove" dezerty.
březen 05, 2012 19:47
giussi, : bb2
u nás se prodává i mascarpone tužší, přesně jak říkáš, konzistencí někde mezi lučniou a pomazánkovým máslem. Asi záleží na výrobci, na postupu. Možná na tučnosti? nevím. A je taky možné, že za cream cheese se vydává i směs smetanového sýra s nějakým dalším tukem. Záleží na pravidlech, u nás se např. už nesmí ani psát "pomazánkové máslo", protože je to matoucí pro zákazníky. Pokud je v názvu uvedeno "máslo", musí to být prostě máslo, tj. min. asi 80% mléčného tuku nebo nevím už kolik mléčného tuku a zbytek zákysu. Nesmí to obsahovat rostlinný tuk, v tu ránu to je margarin nebo "směs pravého másla a rostlinného tuku".
No a mascarponeje je původně prostě krémový smetanový sýr sýr, stejně jako lučina atd., musí obsahovat jen smetanu, mléko, tvaroh, v různém poměru. Pokud by to obsahovalo nějaký rostlinný tuk, který to natuží (takže je z toho pomazánkové "máslo"), už by se to nemělo jmenovat mascarpone, ricotta, lučina atd.
březen 05, 2012 21:18
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]