VIŠŇOVÁ BUBLANINA S CUKETOU A TVAROHEM
1kg vypeckovaných višní
na těsto:
400g cukety
3 větší vajíčka
180g nebo 1 hrneček cukru
1 balíček vanilkového cukru
2 dl nebo ¾ hrnečku oleje
2 slabé lžíce kakaa
½ lžičky mleté skořice
300g nebo 2 hrnečky polohrubé mouky
1 balíček prášku do pečiva
na tvaroh:
1 vanička měkkého tvarohu (250g)
1 vejce
1 balíček vanilkového cukru
1 lžička citrónové šťávy
2 lžíce pískového cukru
Nejdřív si zamícháme všechno „na tvaroh" do hladké hmoty a misku odložíme stranou. Měkčí nátury můžou cuketu oloupat a odpeckovat, ale já dávám cuketu do buchet i se slupkou a semínky - chutnají pečené trošku jako oříšky.
Naváženou cuketu tedy hrubě postrouháme (vymačkávat vodu netřeba), promícháme s olejem, prosátou moukou, celými vajíčky a všemi dalšími ingrediencemi „na těsto" a následně mícháme nebo šleháme, až je těsto hladké bez hrudek mouky nebo slepených kousků cukety. Hotové těsto nalijeme na hluboký plech vyložený pečícím papírem, rozložíme po něm vypeckované višně (začnou se hned trochu propadat, těsto je celkem řídké, ale to vůbec nevadí) a navrch lžící nějak rovnoměrně nabryndáme přichystaný tvaroh, pokud možno tak, aby nebyl v moc tlusté vrstvě, čímž vznikne jakoby mramorovaný vzor tmavého těsta a světlého tvarohu. Přichystanou bublaninu upečeme běžným způsobem. Já sice dělala tuhle z višní, ale třeba z meruněk nebo švestek by byla určitě taky dobrá. Včera se mi povedla skvělá, však jsem do ní propašovala půl kila cukety (roste to po zahradách jak bambus, hrozná zelenina), tak jsem opět neodolala a sepsala to, snad bude aspoň někomu užitečná.
Fotky, obávám se, stojí za hvězdičku, je to focený v noci za umělýho světla. Bála jsem se totiž, že do rána mi Tom většinu zbodne a zbytek oschne, tvaroh maličko popraská a už to nebude hezký k focení... Tak vidíte, musím mu to "utrhnout od úst", když chci něco vyfotit...
Upečená a uvařená Markétka