O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

VIŠŇOVÁ BUBLANINA S CUKETOU A TVAROHEM PDF Tisk E-mail
Středa, 01 srpen 2007

Na zahradě jsem posbírala poslední zbytky krásně zralých a šťavnatých višní, cukety už zas rostou jako blázen neb je zrovna jejich sezóna… no a doma jsem pak dumala, co z těch višní spáchat dobrého (a pokud možno se zároveň taky nenápadně zbavit co největšího kusu cukety). Probrala jsem svou kuchařskou literaturu, nenašla nic, co by se mi zrovna hodilo -

tak jsem tradičně zkombinovala pár receptů dohromady, mírně si to celé upravila po svém a vyšla mi z toho překvapivě dobrá

 

 

 

 

    VIŠŇOVÁ BUBLANINA S CUKETOU A TVAROHEM

 

 

 

1kg vypeckovaných višní

 

na těsto:

 

400g cukety

3 větší vajíčka

180g nebo 1 hrneček cukru

1 balíček vanilkového cukru

2 dl nebo ¾ hrnečku oleje

2 slabé lžíce kakaa

½ lžičky mleté skořice

300g nebo 2 hrnečky polohrubé mouky

1 balíček prášku do pečiva

 

na tvaroh:

 

1 vanička měkkého tvarohu (250g)

1 vejce

1 balíček vanilkového cukru

1 lžička citrónové šťávy

2 lžíce pískového cukru

 

 

     Nejdřív si zamícháme všechno „na tvaroh" do hladké hmoty a misku odložíme stranou. Měkčí nátury můžou cuketu oloupat a odpeckovat, ale já dávám cuketu do buchet i se slupkou a semínky - chutnají pečené trošku jako oříšky.

 

     Naváženou cuketu tedy hrubě postrouháme (vymačkávat vodu netřeba), promícháme s olejem, prosátou moukou, celými vajíčky a všemi dalšími ingrediencemi „na těsto" a následně mícháme nebo šleháme, až je těsto hladké bez hrudek mouky nebo slepených kousků cukety. Hotové těsto nalijeme na hluboký plech vyložený pečícím papírem, rozložíme po něm vypeckované višně (začnou se hned trochu propadat, těsto je celkem řídké, ale to vůbec nevadí) a navrch lžící nějak rovnoměrně nabryndáme přichystaný tvaroh, pokud možno tak, aby nebyl v moc tlusté vrstvě, čímž vznikne jakoby mramorovaný vzor tmavého těsta a světlého tvarohu. Přichystanou bublaninu upečeme běžným způsobem. Já sice dělala tuhle z višní, ale třeba z meruněk nebo švestek by byla určitě taky dobrá. Včera se mi povedla skvělá, však jsem do ní propašovala půl kila cukety (roste to po zahradách jak bambus, hrozná zelenina), tak jsem opět neodolala a sepsala to, snad bude aspoň někomu užitečná. Tongue out

 

     Fotky, obávám se, stojí za hvězdičku, je to focený v noci za umělýho světla. Bála jsem se totiž, že do rána mi Tom většinu zbodne a zbytek oschne, tvaroh maličko popraská a už to nebude hezký k focení... Tak vidíte, musím mu to "utrhnout od úst", když chci něco vyfotit...

 

Upečená a uvařená Markétka

 

 

Komentáře (26)add feed
... : Kamila
Taky mám cuketu a nevím, co s ní, snažíme se trhat malý, ale nějaká se přehlédne a už se tam válí úplnej sumec! A syn to nejí v žádné podobě, zkusím propašovat do bublaniny. A ta fotka je fajn, hnedle bych si dala, ňam!
srpen 02, 2007 08:36
Dani, : Margot
jsi hvězda, že jsi z těch blbě nasvícených fotek vytáhla docela pěkný obrázky o).
srpen 02, 2007 09:14
Kamčo, : Margot
pokud musíš doma cukety dávat do jídla mírně tajně, aby se rodinka neofrňovala smilies/smiley.gif, tak doporučuju cuketu do buchty přeci jen oloupat a odpeckovat (pak ji tam nikdo nemá šanci identifikovat), ale nám doma ty zelený pidikousíčky slupky v buchtě nevadí.
Jinak, další recept, který jsem teď dělala a kde cuketa není moc k poznání - namlela jsem si v robotu vepřový (nějak po těch všech aférách nemám chuť kupovat mletý maso v krámě), přimlela stejnou váhu cukety a pár stroužků česneku, osmahla dvě hodně velký cibule, podusila na nich tu mletou hmotu, ke konci přidala dvě rajčata a kousek pórku a dochutila bylinkama a kořením. Je to použitelný na špagety nebo jenom k bramborám a cuketu tam taky nikdo nepozná. Taky by šlo hodit na osmahlou cibulku směs mletýho masa s cuketou a houby, přihodit nějakej pórek a doladit různě podle chuti.
srpen 02, 2007 09:23
Markétko : Kamila
děkuju. Podobný recept jsem četla v Apetitu, bylo to moooc dobrý, akorát že jsem to teda stejně nakonec jedla jen já sama smilies/smiley.gif)) příště tam tý cukety musím dát asi míň. Hmotu na špagety s cuketou dělám taky a zavařuju si to, ale opět to nakonec jím jenom já smilies/angry.gif
srpen 02, 2007 09:26
Tééda, : Margot
Ty máš doma ale mlsouny, zasloužili by nechat mírně vyhladovět smilies/grin.gif.
srpen 02, 2007 09:48
tééda : Kamila
nechci se synátora zastávat, ale kromě cukety sežere ouplně všecko, taky je to na něm vidět smilies/grin.gif
srpen 02, 2007 10:00
Tak to jo, : Margot
to je jiná, uznávám Ti, že synátor je brouček a má svatej nárok, aby mu něco taky nejelo o).
srpen 02, 2007 10:07
cukety jsem jednu dobu hromadně dostávala, asi byly zrovna : bb
nějak zahrádkářsky insmilies/smiley.gif, a úroda veliká, tak jsem dělala bramboráky, podobné směsi s mletým masem jak psala Margot, na těstoviny, k rýži, taky jsem je vydlabané neloupané zapékala, naplněné směsí masa, sýra, nebo hub s vejci apod. Buchtu jsem dělala jen z loupané vydlabané, ale ten tip na ponechání jadérek, které dají moučníku oříškovou chuť, je zajímavý, to vyzkouším, až zase nějaké zelené amarouny dostanu smilies/smiley.gif
srpen 02, 2007 10:10
jinak všechny ty tykve, jako dýně, patizony, lilky, cukety, : bb
vypadají nádherně dekorativně, ale chuti k jídlu v nás moc nevzbuzují. Ještě tak lilek, různé plátečky s česnekem, na grilu nebo zapečené v troubě se sýrem, nebo upečený s paprikami v troubě na plechu jako příloha k masu, těstovinám apod.
Mamka dělávala z patizonu řízky a z dýně kompot s ananasovou trestí, kompot jsem snědla, ale ty řízky byly za trest smilies/smiley.gif
srpen 02, 2007 10:12
ale Kamilko a mám Tě, zase u jídla... :-)))) : Inka
já cukety miluju, buchtu jsem nezkoušela, ale třeba cuketový zelí, nastrouhat a udělat jako zelí k uzenýmu nebo vepřovýmu, jen ho nadusit tak dlouho, jinak je z toho kaše.

Ale miluju cukety jen na kolečka, osolená opepřená, osmažená na máslíčku k přírodnímu řízku či steaku.... taky jdou dát na zelený salát a je to dobrotka.

Nebo plněné cukety, pomazané rozetřeným česnekem se solí a naplněné buď mletým masem na cibulce osmaženým, sůl a pepř a nebo míchanými vajíčky na cibulce se šunkou a nebo osmaženou libovou anglickou slaninou, navrch obojí postrouhám hojně sýrem a zapeču a nakonec posypu čerstvou petrželkou.

Nebo moje nová tchýně dělá z cukety polévku, uvařit, osolit, opepřit, česnek, uvařené rozmixuju, dochutím čerstvým máslíčkem a přidám čerstvou perželku a jde to do ledvin. Je to taková hladká polévka.

Děti jí milovaly nakrájenou na 1 cm tlustá kolečka, pomazaná česnekem a solí a obalená jako řízek a osmažená, s tatarkou........

Už končím, ale dala bych si jí mňam, jen nemám cukety.

Já se zase potýkám s kvantitou rajčat z úrody na zahrádce, onehdá jsem je čerstvá plnila osmaženým mletým masem na cibulce, sůl a pepř jen tak do mističek do mrazáku. Jo vnitřky jsem namixovala a zalila je a zamrazila. Pak jen vyndáš, přidáš máslo a zapečeš, nakonec jen tu čerstvou petrželku a s chlebem a pivíčkem......
srpen 02, 2007 10:21
Cukety miluju : Míša šíša
Přesně jak píše Inka: pokrájené na kolečka, okořeněné a opečené na olivovém oleji (případně i másle) - to je delikatesa. Nebo malinké cuketky pokrájím na kostičky, okořením, opeču a přidávám do těstovin, ani k tomu nepotřebuju maso. Přerostlé cukety fakt nemusím (ani jako bramborák či řízky), ale zase jsou vhodné na to pečení. Nastrouhané (bez dužiny s jadérky) krásně zvláční a osvěží například fádní perník.
srpen 02, 2007 10:43
... : bb
takhle dělám lilky - na kolečka, opéct, koření, i česnek
ale teď si uvědomuju, že už jsem pěkně dlouho žádnou cuketu nedostala
srpen 02, 2007 10:50
S cuketama to nemá nic společeného, : Míša šíša
ale s vařením ano, tak tu přidám jeden tip pro ty, co rádi grilují. Manžel se nechal inspirovat "Klukama v akci" a včera ke grilovanému masíčku dělal i grilovaný česnek. Celá palička se rozpůlí - pozor! NELOUPAT! - a dá se na rošt ogrilovat. Pak už slupku krásně stáhnete a stroužky česneku přikusujete k masu. Je to něco chrocht-chrocht-chrocht. Kdo nemáte s česnekem zažívací problémy, určitě to vyzkoušejte.
srpen 02, 2007 10:57
Jadérka z cuket : Margot
Tak ony ty jádra nedají buchtě nijak zásadní oříškovou příchuť, já je tam nechávám hlavně proto, že jsou údajně děsně zdravý, obsahují minerály, stopový prvky a vůbec jsou prý z cukety to nejzdravější, tak je v jídle nechávám a nevyhazuju. V buchtě chuťově na opravdový oříšky sice nemaj, ale jsou jim podobný, takže nepůsobí rušivě.
srpen 02, 2007 11:03
... : bb
ok
srpen 02, 2007 11:05
U nás jdou z cuket dost pěkně na odbyt : Margot
plátky osmažené v řízkovét trojobalu. Dřív jsem k nim dávala tatarku, ale v poslední době smíchám malý bílý jogurt s rozmačkaným česnekem - chutná nám to k cuketám víc než tatarka (a je to dietnější smilies/smiley.gif).
srpen 02, 2007 11:13
Ach jo, holky, jak vám závidím... : d@niela
Když se mi dětičky osamostatnily, pronajala jsem si v zahrádkářské osadě plac, postavila chaloupku a začala plantážničit... No, a sotva jsem zas měla co do sklenic i do hrnců, spadl mi z nebe můj drahý Jiříček a bylo po všem, po vších... Chaloupku i s placem jsem předala zpět, pěstuju jen kytky na okně a skuhrám, když si čtu, co všechno se dá...
A tak si, až odpoledne přejdou vedra (zase začíná připalovat), dojdu do delvity, snad tam něco zeleninového či ovocnovitého vyštrachám.

Joj cigán, já se měla narodit buď jako truhlář, nebo zahradník. Nebo, ještě líp, oboje :-)))
srpen 02, 2007 12:55
já jsem se zas měla narodit : alena tečkovaná
jako milionář a tyhle lidi si najímat. Nicméně v Holešovické tržnici lze sehnat cukety a jim podobné plodiny vcelku na babku. smilies/tongue.gif
srpen 02, 2007 13:01
Taky jsem se měla narodit : Míša šíša
jako milionář (nezaměňovat s milicionářem smilies/grin.gif ). Ale zahradníka bych si rozhodně nenajímala. Pro mě je práce na zahradě radost a relax. Když si tak pleju a můžu si u toho myslet na "svý věci", tak jsem naprosto spokojený člověk. Tenhle luxus bych teda svým zaměstnancům rozhodně nedopřávala smilies/grin.gif No, možná... kdyby začal sabotovat manžel, tak bych si najala zahradníka na sekání trávy.
srpen 02, 2007 13:30
jéé já se v příštím životě narodím : Inka
jako pěknej fousatej chlap a budu bezprizorním korsárem někde na moři. Kdykoliv přistanu, mrak ženskejch, žádný daně, žádný děti, žádná rodina a nic, jen loď.
srpen 02, 2007 13:43
největší trest : Kamila
pro mne by byl, kdybych se v příštím životě narodila jako zahradník. Šťourání v hlíně nesnáším, má ráda čistý ručičky... jinak jsem normální, fakt! Zavařuju, chodím na houby, prostě normální shánčlivá baba smilies/grin.gif
srpen 02, 2007 13:48
až se znovu narodím : alena tečkovaná
chci býr svoje kočka, nebo svůj manžel
srpen 02, 2007 16:00
Jéje, Inko, : Margot
připomněla jsi mi verše z jedný písničky : budu volná jako pták - a dobře mi tak.

srpen 02, 2007 16:04
Markétko, proč mi tohle děláš? : strejda
Já měl sladké naposledy v pondělí - merunkové knedlíky, které jsem vyndal z mrazáku, samozřejmě s kakaem, tvarohem a smetanou, pomáslíčkované a dnes už je čtvrtek večer. Teď bych si šmákl ty dvě kostičky bublaniny z obrázku.
Když si tehdy mé pubertální dcery kupovaly kuchařky nebo když dostaly některé k ježíšku, tak jsem v nich listovával a nad těmi barevnými obrázky se mi vždy sbíhaly sliny. A jak to tam bylo krásně načinčané...a ozdobené všemi dobrůtkami...

vidíš, co děláš, Markétko, teď musím jít dolů do kuchyně vyhrabat si nějakou tatranku. Dfm, že tam něco sladkého najdu...ach jo.
srpen 02, 2007 22:52
no až půjdeš pro tu tatranku, : AlenaT
tak bacha, abys cestou nenarazil ma medvěda - to víš, ty jsou po tatrankách jak diví. smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif
srpen 02, 2007 23:36
No jo, strejdo, vidíš, : Margot
takhle Ti nezbyde než zůstat krásnej, štíhlej, hladovej... s tatrankou poslední záchrany o).
srpen 03, 2007 12:08
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]