O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...
Kontakty
Napište nám |
Poradna Kudlanky |
Právní poradna |
Související články
Přihlášení
Anketa
TRANSYLVANSKÝ - SZEKELY GULÁŠ |
![]() |
![]() |
![]() |
Čtvrtek, 16 únor 2012 | |||||||
Ano, nebylo to zrovna v tu neděli, kdy se hrál superbowl; sejdeme se kdy chceme a kdy nás zrovna napadne. Jen zrovna nevím, jak to naše mecheche nazvat - nějak se mi příčí napsat párty, mejdan to taky není, rozhodně ne ten český. Raut? Jednak to nic podobného nebylo a česky to rozhodně také není... ale vy už víte, o čem mluvím a jistě mně někdo opraví, že. Předem mu nebo jí dávám za pravdu.
A teď jaké to bylo: napadlo nás pohostit přátele českou večeří a co by k tomu bylo vhodnějšího, než pořádný segedinský guláš, že..
Před několika lety se mi dostala do ruky knížka od Josepha Wechsbergera, „The Cooking of Vienna's Empire“, což překládám „Jak se vařilo za Rakouska“. Mám tu knížku rád, je to průvodce vařením v jednotlivých státech císařství, s ukázkami receptů. A jak už asi uhádnete, z ní je i ten následující. Jak známo, hranice mezi Maďarskem a Rumunskem se několikrát posunuly a tak dnes už nikdo neví, zda je tenhle recept maďarský nebo rumunský... Posuďte proto sami:
![]()
0,5 kg kyselého či marinovaného zelí
A pokračujeme:
Rozpusťte sádlo, zasmahněte cibulku, přidejte česnek a znovu osmahněte. Odhrňte cibuli na stranu, přidejte papriku a nechte „vykvést“. Přidejte polovinu vývaru, přiveďte do varu a vložte maso. Navrch dejte zelí a posypte kmínem. Smíchejte zbytek vývaru s protlakem, směs nalijte navrch. Přiveďte do varu, a pak zvolna duste, až je maso měkké. Pokud šťávy podezřele ubývá, přilijte vodu, zelí musí být vlhké. Smíchejte obě šlehačky a mouku, vmíchejte do pokrmu. Poduste ještě 10 minut.
Vše ostatní přijde do pekárny v obvyklém pořadí, jak určuje vaše pekárna – ta naše chce dolů mokré, suché navrch a na to nalijeme droždí s mlékem. Spustíme program Těsto, po signálu přihodíme nakrájené rohlíky.
Přiznávám, že je nedělám v pekárně, ale v normálním hnětači, i když podle zmíněného návodu. Z vykynulého těsta pak udělám dva knedlíky a nechám ještě trochu kynout.
Teď přijde úžasný trik, přátelé, a ten z Pekárnománie není:
Do hrnce dám pařáček na knedlíky či zeleninu, ten rozkládací košíček. Pod něj se vejdou tak 2 cm vody. Na něj položím pečící papír, na to knedle, které když potřu mokrou rukou, tak stopro neprasknou. Vařím – pařím asi 20 minut, obracet netřeba. Po 20 minutách píchnu do knedlíku špejlí, jestli už je skrz naskrz uvařený. Poté vyndám z hrnce, propíchám, aby knedlíky nepopraskaly a kouzlo je hotovo. Nemám za sebou nechutně umazaný hrnec s podivnou polévkou, knedle nemají příležitost se rozvařit, prostě: jednoduchost sama.
A jako vždycky vám přeju dobrou chuť,
|
< Předch. | Další > |
---|