O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

TRANSYLVANSKÝ - SZEKELY GULÁŠ PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 16 únor 2012

Tak jsme se tady pustili do převeliké diskuse na téma superbowl. Chtěl bych vám napsat o tom, jak jsme se sešli s  našimi zdejšími přáteli - ve složení Bruce, pilot stíhačky v důchodu, Lynn,  jeho manželka, taky v důchodu, Ron, řidič kamionu a Rhonda, úřednice v nemocnici, kde pracuje i Anička. Ta se zúčastnila taky, pochopitelně; no a já, jak bych mohl chybět.   

 

 

 

 

  

 

   Ano, nebylo to zrovna v tu neděli, kdy se hrál superbowl; sejdeme se kdy chceme a  kdy nás zrovna napadne. Jen zrovna nevím, jak to naše mecheche nazvat - nějak se mi příčí napsat párty, mejdan to taky není, rozhodně ne ten český. Raut? Jednak to nic podobného nebylo a česky to rozhodně také není... ale vy už víte, o čem mluvím a jistě mně někdo opraví, že. Předem mu nebo jí dávám za pravdu.

 

        A teď jaké to bylo: napadlo nás pohostit přátele českou večeří a co by k tomu bylo vhodnějšího, než pořádný segedinský guláš, že.. 

 

       Před několika lety se mi dostala do ruky knížka od Josepha Wechsbergera, „The Cooking of Vienna's Empire“, což překládám „Jak se vařilo za Rakouska“. Mám tu knížku rád, je to průvodce vařením v jednotlivých státech císařství, s ukázkami receptů. A jak už asi uhádnete, z ní je i ten následující. Jak známo, hranice mezi Maďarskem a Rumunskem se několikrát posunuly a tak dnes už nikdo neví, zda je tenhle recept maďarský nebo rumunský... Posuďte proto sami:

 

 

 

 

0,5 kg kyselého či marinovaného zelí
2 lžíce sádla
1 jemně nasekaná cibule
1 stroužek česneku, utřený
2 lžíce sladké papriky
0,7 l vývaru
1 kg vepřového masa z ramínka, bez kostí, nakrájené na kostky
1 ½ lžičky kmínu
3 lžíce rajského protlaku
1 dl kysané šlehačky
1 dl šlehačky
2 lžíce mouky

Ze všeho nejdřív ochutnejte zelí, ještě za syrova. Některé je kyselé jako šťovík, některé je tak akorát. Jaké je zelí teď, taková bude kyselost  guláše na konci vaření. Takže podle jeho kyselosti si vyberete následující:

 

 

 

  • Neuděláte nic, zelí je akorát.
  • Propláchnete zelí studenou vodu, scedíte do sucha.
  • Necháte je stát ve vodě 10-20 minut a pak scedíte do sucha.

 

   

 

A  pokračujeme:

 

     Rozpusťte sádlo, zasmahněte cibulku, přidejte česnek a znovu osmahněte. Odhrňte cibuli na stranu, přidejte papriku a nechte „vykvést“. Přidejte polovinu vývaru, přiveďte do varu a vložte maso. Navrch dejte zelí a posypte kmínem. Smíchejte zbytek vývaru s protlakem, směs nalijte navrch. Přiveďte do varu, a pak zvolna duste, až je maso měkké. Pokud šťávy podezřele ubývá, přilijte vodu, zelí musí být vlhké. Smíchejte obě šlehačky a mouku, vmíchejte do pokrmu. Poduste ještě 10 minut.

 

 

       K  tomu jsem udělal knedlíky, jsou přímo „začátečníku vzdorné“, recept na ně je z domácí pekárny podle Ivy Trhoňové z knihy Pekárnománie: 250 ml mléka, 1 vejce,1 lžička cukru, 2 lžičky soli, 450gr hrubé mouky, ¼ sáčku instantního (suchého) droždí, 2 rohlíky ( používám kupované kostky – nádivku. Jsou suché, takže musím přidat mléko). Droždí smícháme s cukrem a 2 lžícemi asi 40° C teplého mléka.

 

       Vše ostatní přijde do pekárny v obvyklém pořadí, jak určuje vaše pekárna – ta naše chce dolů mokré, suché navrch a na to nalijeme droždí s mlékem. Spustíme program Těsto, po signálu přihodíme nakrájené rohlíky. 

 

     Přiznávám, že je nedělám v pekárně, ale v normálním hnětači, i když podle zmíněného návodu. Z vykynulého těsta pak udělám dva knedlíky a nechám ještě trochu kynout.

 

 

 

Teď přijde úžasný trik, přátelé, a ten z Pekárnománie není:

 

 

       Do hrnce dám pařáček na knedlíky či zeleninu, ten rozkládací košíček. Pod něj se vejdou tak 2 cm vody. Na něj položím pečící papír, na to knedle, které když  potřu mokrou rukou, tak stopro neprasknou. Vařím – pařím asi 20 minut, obracet netřeba. Po 20 minutách píchnu do knedlíku špejlí, jestli už je skrz naskrz uvařený. Poté vyndám z hrnce, propíchám, aby knedlíky nepopraskaly a kouzlo je hotovo. Nemám za sebou nechutně umazaný hrnec s podivnou polévkou, knedle nemají příležitost se rozvařit, prostě: jednoduchost sama.

 

 

   A jako vždycky vám přeju dobrou chuť,
MICHAL 
Další spoustu receptů najdete v Grilovací kuchařce. 

 

 

Komentáře (27)add feed
Já zapomněl napsat : Michal
jak zábava probíhala. Probrali jsme politiku, pak náboženství, pak politiku, pak příští volby, potom politiku a víc nevím. K pití jsme si dali basu Primátora a náhle.....
únor 17, 2012 00:23
Díky za recept, to jsou náhodičky ! : Aknela
Zrovna dneska jsem byla navštívit jednu mně moc milou příbuznou. Její přítel měl babičku češku. Dneska je mu skoro sedmdesát, ale pořád si pamatuje pár českých slovíček a hlavně ví jak chutnaly babičky koláče, buchty a segedin. Já skoro zapomněla že něco jako segedin existuje!, můj muž kyselé zelí nejí a tak tímhle směrem skoro vůbec v kuchyni neexperimentuju. Ale dneska mě tenhle člověk s českou babičkou co vařívala tak skvělý segedín někde v San Franciscu před cca šedesáti lety, požádal jestli bych mu ho taky nemohla uvařit. A pak otevřu Kudlanku a tady je recept. A pak že svět není jedna velká náhoda. Ještě jednou díky...dám vědět jak Stephenovi bude chutnat.
únor 17, 2012 06:53
Michale : mia I
s těmi knedlíky jsi úplný JOžo koumes, samozřejmě vtipkuji. Ale fakt mi občas zahanbíš, jaké máš vychytávky na vaření. Jinak s tím jídlem a oslavami - míváme tu přes zimu plesy a ženská část obce připravuje cca 1 500 jednohubek na ples, míváme s různými příchutěmi. Chodívám taky připravovat. V létě zase taneční zábavy pod širákem s opékaným seletem, o posvícení taneční zábavu s dámskou volenkou, tanečník pak koupí za tanec tanečnici hnětynku. Hnětynky místní ženy pečou doma a každá daruje jednu až dvě do placu na muziku. V zimě turnaj ve stolním tenise s báječnými utopenci, hasiči výročku s mysliveckým gulášem.. Nějaké to jídlo prostě k oslavě patří.
únor 17, 2012 07:47
... : deeres
Szegedinský guláš mám, stejně jako spousta jiných lidí, spojený se školní jídelnou.Fialový hnus. Pak jsem ho jednou ze zoufalství, když už jsem nevěděla co uvařit, splichtila podle kuchařky já. A žádný blivajz se nekonal, je to najednou naše oblíbené jídlo. A co teprve druhý den, když se znovu ohřeje!
únor 17, 2012 08:34
kdyz zbyde : romanB odjinud
problem je, ze u tehle dobrot se nam malokdy podari je do druheho dne udrzet smilies/smiley.gif
únor 17, 2012 08:49
romaneB : Michal
toť prosté milý Watsone, já ho vařím tak pro deset lidí, a tak i když to všem chutná, některým mocmoc, zbyde pro nás na druhý den, kdy je ještě lepší smilies/cheesy.gif
Nějak jsem zapomněl zdůraznit, ochutnám ho ještě těsně před dovařením, a podle toho upravím poměr kysané a nekysané šlehačky, protože to musí být tak akorát. Domorodci to sice nepoznají, neznají to, ale Anička, můj kritik ano. A já taky. smilies/wink.gif
únor 17, 2012 15:31
jo - segedýn...lahůdka našeho dětství, : alena puntíkovaná
já ho dělám z raMNKA, NEBO Z PLEcka a z kysanýho zelí. Je to mňamka
únor 17, 2012 20:41
Já ho dělám : Michal
jak se tady říká z country ribs, to je to maso mezi žebry. Trochu tlusté, to tam musí být, trochu libové, prostě akorát. Zatím si ani domorodci nestěžovali na tlusté, a že jsou někdy (vetšinou) vybíraví smilies/grin.gif
únor 17, 2012 20:55
on se dělá z bůčku i tady : alena puntíkovaná
ale já to tlustý nerada
únor 17, 2012 20:56
... : Olina
Michale, co pouzivas za sadlo? Ja jsem kdysi pred lety narazila na to prave u rusaku v obchode, ale od te doby jsem ho uz nevidela.
Jinak knedle delam taky na pare, jen u nas se dela na platne, prichycenem gumickou k hrnci a priklopene plastovou miskou. Taky to vezme dvacet minut. Ty oslizle z vody jsem nikdy nemohla pozrit, hned se vracely zpatky smilies/grin.gif , joo nasledek skolnich jidelen.
únor 18, 2012 01:01
... : Mikin
Michale, taky dik. Hlavne za ty knedliky. Ja je sice varim s vynikajicimi vysledky v hrnku, ale ty hrnky se pak dost blbe umyvaji....
únor 18, 2012 05:50
V přítelově rodině : Ivča
se segedín dělá bez smetany. Když jsem mu ho prvně vařila, koukal dost nedůvěřivě. Že teda neví, ale přijde mu to tam takové nepatřičné....Že jako my na Moravě jsme oproti Čechám ,co se týče některých jemných nuancí, tak jako trochu někde jinde....Pak si při obědě dvakrát přidal a od té doby o smetaně ani nepípl.... smilies/grin.gif
únor 18, 2012 12:49
... : Len
Michale,Dík za recept a vychytávku na knedle...já si je musím umíchat sama,což mi nedělá problém,ale. já mám pařák,kde nebudou knedle rovně...?
únor 18, 2012 14:09
... : Olina
Lem prave na to je dobre to platno. Poradne vypnout na hrnci, priklopit plastik miskou a nekontrolovat aspon tech 20minut jinak knedle muzou splasknout.
únor 18, 2012 16:56
Olino, tedy je to plátno VYPNUTÉ? : PepaPepa
myslel jsem, že je to spíš jako "do pytlíčku" a v tom ty knedle - takže spíš nízký rendlík, na tom vypjaté plátno, na něm položené knedlíky a přiklopené miskou? Píšu (a chápu) to správně?
únor 18, 2012 16:59
Jó plátno : Michal
to je dobré, ale musí se pak vyprat. smilies/angry.gif Papír se vyhodí a pařáček je skoro čistý. smilies/wink.gif
Pařáček mám standardní velikosti, To je hrnec je asi 28 cm v průměru, takže se to vejde.
únor 18, 2012 17:53
... : Olina
PepaPepa, chapes to spravne, presne tak to delam , odkoukano od mamy, tak v tom pokracuji. Jo , je pravda, ze prat se to pak musi, ale zase cim vetsi hrnec, tim muzou byt i knedle . Na paraku , co mam aspon ja doma, se vejde pidiknedlik . Michale , prosim, porad s tim sadlem.
únor 19, 2012 00:35
Taky plátnujeme : wendy
ale s tím pečícím papírem, který se používá čím dál víc, je to fakt vtipný !
smilies/grin.gif
Jo a Michale, víš jak my říkáme tomu když se sejdeme ? Je to secvičná, potom AKCE, potom dosečná., a tak to jde pořád dokola. Cizí slova neznáme...
smilies/wink.gif
únor 19, 2012 11:59
wendy, : Michal
my pořád jen trénujeme, jednou dojde i na akci, ale ještě nejsme dost připraveni smilies/grin.gif Jsme Češi v cizině, mluvíme česky, jen někdy je díra ve slovníku. Když jsme odešli mejdanovali jsme.
Olino, nevím kde žiješ a tak to bude americko - česky.
V Česku pokud vím syrové sádlo koupíš, v Pekárnománii, to je pekárnová kuchařka Radky a Ivy, na straně 164 je jak vyškvařit sádlo nejsnáz. Prostě nakrájet a dát na program marmeláda, asi bude nutno dvakrát. Na straně 166 je recept na rillons: Hodně prorostlý bůček (asi 1/2 kg)nakrájet na kostky 2 - 3 cm, osolit, opepřit a zalít sklenkou suchého bílého vína. Promíchat a do lednice přes noc. Potom do pekárny, program pečení, vrtule by to rozšlehala. Péct dvakrát, ke konci pečení přidat 1/2 bobkového listu a 2 nové koření. Výborné na chleba.
V Americku sádlo dostaneme, ale musíme si ho v supermarketu objednat, nastřádají ho pro nás. Oni maso nebourají, přichází okrájené a jen trošku odkrájejí oni. Objevili jsme v místním Orient market bůček, drahý, ($3.50/lb) ale je! Naposledy jsem udělal křížence mezi sádlem a rillons, nakrájel jsem hodně prorostlý bůček a jel ho na programu marmeláda. Výsledek byla vynikající bůčková / sádlová pomazánka.

únor 19, 2012 19:30
... : Olina
Michale , diky, ziju na Fl. Ja jsem prave jednou u rusaku v obchode nasla takovej ten kus syroveho sadla s kuzi, doma nakrajela, vysmazila, to bylo tak min. pred sesti lety, od te doby jsem nikde na nej nenarazila.
únor 19, 2012 22:36
Olino, : Michal
na sádlo zkus supermarkety, oni ti ho nastřádají, udělej si kámoše řezníka. Číňani a podobní používají v kuchyni bůček, tady se tomu říká pork belly, podívej se po tom.
únor 20, 2012 23:06
Michale, Olino,wendy : Jaroslav
Vazeni, moc se mi vase vstupy libi. Ted vam popisu jak ja varim podle Mr Googla. Nejdrive zadam pozadovane jidlo do vyhledavace. Nabidne se mi prehrsel odkazu, staci jen vybirat. Nejradeji mam odkazy s videem smilies/tongue.gif . Jelikoz jste vetsinou za louzi potrbujete prime odkazy:

http://ekucharka.net/segedinsky-gulas

Michale, moc mi oslovily tve knedliky na paraku, tak tady je to trochu jinak :
http://grosmanova.blog.idnes.cz/clanok.asp?cl=139989&bk=82782

http://www.prozeny.cz/recepty/recepty-a-vareni/babicciny-recepty/22540-babicciny-recepty-segedinsky-gulas

http://dadalovakucharka.cz/vep/vepr0074.html

http://recepty.vareni.cz/segedinsky-gulas/

http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=16478

http://www.toprecepty.cz/recept/1495-segedinsky-gulas/

http://www.kuchtik.cz/RECEPTYSTARE-RECEPYszegedinsky-gulas-recept-z-tricatych-let-minuleho-stoleti.asp

http://www.tacos.cz/recept/szegedinsky-gulas

http://www.varimerecepty.cz/?k=tepelne-upravene-pokrmy/gulas smilies/wink.gif

Jinak vas obdivuji jak vam to jde.Dovedu si predstavit jak je tezke sehnat tu spravnou mouku,sadlo a podobne ingredience. Ve spouste pripadu se proste musite nachytrat sami smilies/grin.gif .

Vzpominam si jak jsme chteli s zenou nasim anglickym pratelum udelat BRAMBORAKY!!!
Dovezli jsme si z Ceskoslovenska mouku a koreni. Brambory jsme si nakopali na farme v Anglii.
BRAMBORAKY DOPADLY SKVELE.
únor 21, 2012 22:07
Michale, Olino,wendy : Jaroslav
Opravdu mne ty knedliky oslovily. recept na gulas nema chybu.

takhle to dela pi grossmanova:

http://grosmanova.blog.idnes.cz/clanok.asp?cl=139989&bk=82782

a takhle podle videa ja :

http://ekucharka.net/segedinsky-gulas


únor 21, 2012 22:15
Michale, Olino,wendy : Jaroslav
Obdivuji jak to zvladate, sehnat vsechny ty ingredience a uvarit si opravdove eu - jidlo.

Vzpominam jak jsme chteli udelat pro nase anglicke pratele BRAMBORAKY. Spoustu komponent v Anglii je k sehnani. Nasi pratele to vzali vazne a jeli jsme na farmu: brambory jsme si nakopali sami ,vejce a cibuli jsme tam ziskali take; sul a cesnek a olej byly u nich doma v kuchyni. Majoranku a mouku a struhadlo jsme si dovezli z Ceskoslovenska sami a dobre jsme udelali.
Dnes by jsme tomu rekli ze jsme delali BIO-BRAMBORAKY.Ale v 90.tych letech jsme takovy pojem neznali. Musim jen rict,ze se bramboraky povedly.

Ted jsem si vzpomenul na bramborak 1Kcs na nadrazi-stred(Masarycce),na ktere jsme se stavili jako studaci.Dnes uz v Praze ve stancich neexistuji! Proto si je delame doma, nebo je dostaneme jako prilohu k masu v restauraci.

Fast foody a pizzerie jsou dnes na kazdem rohu. Ty vsak mohu jednou za mesic.
Za to se opet objevuji opekane klobasy.V Nemecku jsem se mohl vsak umlatit po riesen-bratwurstech v IMBISech.

Napiste priste jak delate krkovicku se zelim a knedliky. ahojky smilies/grin.gif
únor 21, 2012 22:49
... : Olina
Jsem ve statech teprve 12 let, zacatky byly opravdu tezke co se tyce hledani tech spravnych surovin, casem si clovek asi zvykl, ze to nechutna tak jak ma, pak se pomalu zacaly objevovat v obchodech veci, ktere driv nebyly, nebo mozna jsem je nevidela smilies/smiley.gif , ze tam jsou. Ted uz jen vozim z cech gulasove koreni a oba druhy horcice.
únor 22, 2012 04:02
Olino, : Michal
nechci dělat reklamu, to se tu nesmí, ale snad mi Daniela v tomhle případě odpustí. http://www.vltava.us/eshop/.
Jaroslave, google samozřejmě znám a používám. Knedlíky v ubrousku taky, jen se mi ho nechce prát, když to jde bez něj. Recept na guláš se od tebou nalezených trochu liší, vývar, protlak, dvě šlehačky. A co je hlavní je to doporučení zelí nejdřív ochutnat.
Nechci se hádat, to nemá smysl. Třeba v Labužníku je jich několik, další v topreceptech, další... Kdo dnes může vymyslet úplně nové jídlo? Krom specialit šéfkuchařů, a někteří vytváří neuvěřitelné blafy, už tady všechno bylo liší jen v detailech, tak jako tenhle guláš. Já nahoře píšu z jaké knihy to je. Autor se narodil ve Vídni, měli doma kuchařku z Moravy, a později se odstěhoval do Ameriky. V tom je to kouzlo starých časů nedotčené vývojem české kuchyně. Tady přikládám ještě jeden recept od něj, kdysi už v Kudlance byl, ale tak dávno, že už snad jen Daniela a já o tom víme. http://www2.kudlanka.cz/22038-recept-vskutku-povznasejici-.php
únor 22, 2012 16:40
... : Olina
Dik Michale za odkaz, ale tenhle sortiment je pro me zbytecne drahy a veci co nabizeji, se pomalu uz vsechny tady daji sehnat. Mam na mysli ted v sekci potravin. Jinak my tak jednou za rok jedeme do Atlanty, kde ma masny obchod Patak a tam vzdy udelame velikansky nakup uzenin, mattonek , horcic atd. Takze i tak se da.
únor 22, 2012 21:15
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]