O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

ŘÍZKY SPECIÁL PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 05 leden 2012

Dostal jsem tenhle recept od jedné kamarádky z Čech. Ona a kamna - družky jsou nerozlučné, co ta vám umí uvařit dobrot... Její svíčková byla vůbec nejlepší, jakou jsem v životě ochutnal, a že jsem na svíčkovou jako udělanej.

 

 

 

 

 

     Proč těmhle řízkům říká „vánoční“ mi zůstalo utajeno, jediné možné vysvětlení, které mně napadá, je, že recept je na dvacet porcí. To je pro dva dospělé k nedělnímu obědu asi tak o osmnáct řízků víc, než můžeme sníst. Já totiž studené řízky nerad a už vůbec, ale vůbec ne „řízek mezi dva chleby“. No, každej jsme nějakej, jak říká klasik. Ale protože u nás se jedí (a věřím, že i u vás) řízky celý rok, dost možná, že až se proberete z povánočních a posilvestrovských žaludečních mrákot, že si něco podobného rozhodnete udělat. Ale teď už dám slovo přímo jí:

 

 

 

       Nakládat vepřové maso na řízky nejméně den předem mě naučil jeden pán před mnoha lety. Od té doby už vepřové před smažením pouze nakládám. Jen jsem to za ty roky ještě trochu vyladila. 

 

 

Množství nálevu -

zhruba na 20 řízků  

 

1 lžička nového koření

1 lžička celého pepře kuličky

3 nalámané bobkové listy

6 hřebíčků

1/2 lžičky badyánu ( hvězdičky)

kousek skořice

feferonka (nemusí být)

1/2 lžičky soli

150 ml oleje

200 ml vody 

 

      Do kastrůlku dáme všechno koření, zalijeme 200ml vody a 20min čeříme varem (trochu se voda zredukuje, s tím se počítá). Necháme zchladnout, přecedíme do nádoby, do které budeme maso nakládat. Dolijeme 150 ml dobrého oleje (dávám řepkový). Do vlažného olejového nálevu vkládáme naklepané, lehce nasolené řízky.

 

 

     Rukama ještě otočím, aby všechny řízky byly nálevem obalené. A ještě něco: do rozšlehaného vejce na obalování přidejte trochu mletého pepře, řízky budou křehké a nadýchané. 

 

No a uznejte, o tohle jsem se prostě podělit musel, naprosto novátorský přístup k věci. Jen nevím jak dokážu odměřit 2/20 kávové lžičky, což  je asi tak množství pro nás dva...

 

 

A jako vždycky vám přeju dobrou chuť,
MICHAL 
Další spoustu receptů najdete v Grilovací kuchařce.

 

 

 

 

 

Komentáře (57)add feed
Michale : Polarka
urcite vyzkousim. A na tu svickovou bys recept nemel?
leden 05, 2012 02:55
Michale, : Sidon
to koření mě trošku překvapilo, to spíš vypadá na nějaké vánoční cukroví, když se tam dává to nové koření, skořice, hřebíček a badyán. Jeden můj strejda mě naučil řízky před obalováním potřít rozetřeným česnekem, ale to spíš záleží na chuti a na tom, jak kdo má rád česnek. Skořice, hřebíček a badyán by mě teda nenapadl. Já ten pepř do vajíček na obalování dávám, i do strouhanky a taky trošku piva do těch šlehaných vajec. Taky jsem dostal recept na řízky, které se "zaklepávaly" do strouhanky, nebo spíš ta strouhanka do nich a pak se namočily do vajec a osmažily, ale ještě jsem ho nevyzkoušel. Recept je tady :

Řízky úplně jinak


POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Vepřové řízky, strouhanka, vejce - dle počtu řízků, sůl, pepř, 1 bujon, 1/2l vody, olej, 1/4 másla (=půlka velké kostky)

POSTUP PŘÍPRAVY

Vepřové řízky mírně osolíme, trošku opepříme a pokládáme do strouhanky, ve které je naklepeme tak, abychom do nich "vbouchali" co nejvíc strouhanky. (Je lepší si řízky nejdřív trochu předklepat).

Až není vidět maso, ale celý řízek je pokrytý strouhankou, obalíme v rozšlehaném vajíčku a osmažíme na oleji.

Mezitím necháme svařit 1 kostku bujonu s 1/4 kostkou másla a 1/2 litrem vody. Osmažené řízky naskládáme do pekáčku a přelijeme vývarem z bujonu. Celé dáme zapéct do trouby, až se vývar zredukuje a nasákne do řízků. Výborné s bramborovou kaší...
smilies/wink.gif
leden 05, 2012 05:17
My moc na maso nejsme, : Alena P-H
ale rizek neni maso, ze jo? smilies/smiley.gif Takze u nas se na vanoce rizkuje. Do masa vklepavam uz spomenuty cesnek, papriku, ale i treba zazvor a pak taky ty bobule z borovicek? Jak jenom se to rekne? Samozrejme odelene takze kazdy rizek ma zlehka jinou chut. Obcas vim co je co ale obcas se to poplete a pak je to "vzruso" odhalovat copak to na taliri je. Ja jeste do vajecne hmoty pridavam trosku oleje, pak se "kura" drzi oddelene od rizku ale neodlepuje se a strouhanku davam tesne pred pouzitim do mikrovlnky. Rizky jsou vice krupave. Nemam to z me hlavy ale z poradu "America's test kitchen" co ty Michale asi znas. Rizky se u nas jedi jednou v roce na vanoce...smilies/smiley.gif

leden 05, 2012 07:36
Ty obrácené řízky jsou výborné taky takhle - : Myška
osmažené se skládají do pekáčku střídavě s vrstvou cibule a anglické slaniny nebo uzeného špeku, trochu se podlijí a zapečou. Původně mám tenhle recept s použitím zadního hovězího, což je úplně skvělé. Ale vepřové je dobré samozřejmě taky.
leden 05, 2012 07:53
Vánoční řízky se jmenují vánoční asi díky použitým surovinám - badyán, hřebíček skořice. : Myška
My řízky můžeme v podstatě kdykoliv. A tak si je děláme v průběhu roku...
Ale na Vánoce máme kapra. Jednou ročně.
leden 05, 2012 07:56
Oj, to se me sbihaji sliny.... : Mikin
Cesnek pridavam tak jako Sidon a zaklepavam ho do masa jako Alena P-H. Pridam taky trochu oleje a cele to zabalim do folie a necham pres noc v lednicce. A kdyz ne pres noc, tak aspon na par hodin.
Rad bych se te Michale (i dalsich) zeptal na nazor ohledne naklepavani. Jeden muj host - profesionalni kuchar - do kazdeho rizku (byly veprove, kvalitni, mekke) jen tak symbolicky bouchnul pesti. Ja je naopak rozmlatim tak, ze je skrz ne videt. Coz je uzitecne hlavne u nejakeho losa nebo cariboo, ktery by (nebyt kulky lovce) zemrel hned druhy den seslosti vekem.
Ale me tak chutna i svalova hmota ze zviratek mladych a mekkych......
leden 05, 2012 08:51
Řízky, řízky : Milene
ty já můžu. A studený taky a mezi chleba taky. Naložit jsem nezkoušela ale vyzkouším. Jednou jsem namáčela řízky před obalováním do mléka. Ale mně se to neosvědčilo. Rodina jednoznačně zvolila nemlíkové.
Osmažené řízky do bujónu, a do trouby. smilies/shocked.gif Takový experiment mi asi doma nepovolí, abych je náhodou nezkazila. Řízky máme rádi všichni. smilies/grin.gif
leden 05, 2012 11:23
Milene, : Vodoměrka
já namáčím kuřecí řízky do jogurtu, nejlépe s kari, česnekem a trochou grilovacího koření, tam je nechám nejméně hodinu (čím víc, tím líp) odpočinout, pak šup jen do strouhanky a taky jsou výborné... jen to chce dobrou pánvičku a dobrý olej, aby se nepřichytávaly... nevím, čím to je, ale u dědy na jeho pánvičce a jeho oleji to bylo utrpení, doma je dělám v pohodě a klidu a nechytají se...
leden 05, 2012 12:16
Vodoměrko : Milene
To by mohlo být dobrý. A taky rychle obalený. Tyhle mlíkový se obalovaly normálně v trojobalu. Jakoby trošku tím mlíkem nabobtnaly ale usmažený se hrozně olupovaly. Jakou já mám chuť na řízky.
leden 05, 2012 12:26
Je mnoho receptů na řízky : babi
Sama jsem jich vyzkoušela několik.Dobré jsou obalené v pivním těstíčku se sýrem.Z piva,hl.mouky,vajec a strouh.sýra se udělá těstíčko,trochu hustší než palačinkové.Řízek se v tom obalí a smaží.Lze ještě obalit ve strouhance,jak kdo chce.Do těstíčka přidám trochu kurkumy.
leden 05, 2012 12:37
... : Vodoměrka
Jo, tyhle obrácené řízky se hodně olupují, ale nám to moc nevadí... smilies/wink.gif Když je hlad, sní se všechno... hahaha... a když je dělám pro návštěvu, tak dělám normální... smilies/wink.gif
leden 05, 2012 12:52
Od profikuchaře : Ivča
jsem se dozvěděla, že rozmlátit řízky na cimprcampr je naprostá zhovadilost. Takže od té doby je je jen tak přátelsky zmydlím klouby zavřené pěsti. Ale kolem a kolem - u nás je to naprosto fuk, moje hladové kobylky sežerou řízky natlučené i nenatlučené, mají je tuze rádi.

Kolegyně, která se snaží i nezdravá jídla dělat zdravě, zase obalené řízky před smažením namočí na okamžik do vroucí vody. Prý tolik nesají olej. A prý se tím vůbec nerozblemcají. Nevím, nezkoušela jsem to.

A k tomu oleji, jak je to s kvalitou nebo vlastnostmi ? Z jedné strany jsem slyšela, jak je zdravý olej řepkový a jaké svinstvo přináší do našeho těla slunečnicový. Pak zas druhý názor, přesně opačný. Je tu nějaký odborník nebo aspoň informovaný laik, který mi osvětlí, co je lepší? Na to, abych běžně používala kvalitní olivový, na to bohužel nemám. smilies/undecided.gif


leden 05, 2012 14:07
Milene, : Macesska
s bujónem a troubou nesmíš prozradit, že jde vlastně o řízky smilies/cheesy.gif Říkej tomu třeba Sidonovo tajemství...
leden 05, 2012 15:57
Repkovy olej : Bara
Docetla jsem se v jednom potravinarskem casopise, ze repkovy olej ma stejne vlastnosti jako olivovy. Na jihu maji olivovniky a my severneji mame zase repku. Ovsem pokud se narazi na kvalitni repkovy, za studena lisovany olej ve sklenene lahvy (napr. rakousky) tak cenove se moc nelisi od olivoveho.
Ovsem je prokazano, ze vsechny oleje pokud se zahreji na vysokou teplotu jsou nezdrave. Uvolni se jakesi epoxidy (nevim mozna se pise s Y) a ty jsou skodlive.
leden 05, 2012 16:29
... : Mikin
Co ja vim, tak repkovy olej (Canola oil) je vicemene kanadsky vynalez a je temer tak zdravy jako olivovy. Jenze se narozdil od olivoveho prepaluje pri vyssich teplotach, takze proxwpdh smazeni je zdravejsi. Na pouziti za studena (salaty) je zase lepsi olivovy.
leden 05, 2012 17:46
Nejsem vyhlasena kucharka : Alena P-H
jako byla moje maminka, par dobrych veci ale umim. Doma varim vetsinou ja - i kdyz se tomu casto snazim vyhnout. Doma to mame rozdelene, Dikuvzdani dela manzel a Vanoce ja. A vanocni kuchareni delam rada, hlavne si k tomu zlehka pripijim na kuraz a inspiraci a poustim si koledy. Pomaha to a vetsinou se vanocni vecere velmi povede. smilies/smiley.gif
Rizky klepu jenom zlehka, ale zavisi od "tloustky", nektere potrebuji vic. A rekla by jsem, ze takovy 'karibuovy' platek potrebuje vic nez kureci.
Olivovy olej se na moc dlouhe a pri vysokych teplotach smazeni nepouziva, prehriva se rychle. Tedy aspon panensky ne. Krome toho ma dobry olivovy olej dost silnou chut, ktery do rizku moc nestymuje. Jinak se moc v olejich nevyznam a pouzivam, ktery prave doma je.
leden 05, 2012 17:54
Já používám : Sidon
na smažení sádlo, jako moje babička a fertig.
leden 05, 2012 19:58
Ivčo : Perda
Na smažení v našich zeměpisných šířkách je nejlepší sádlo, řepkový olej, máslo, pak je volno, pak slunečnicový olej, pak hodně dlouho nic a až na konci je olivový olej. Je to dáno tepolotou, kdy se olej začíná přepalovat a vznikají karcinogenní produkty (sádlo a a řepkový olej snesnou nejvyšší teplotu).
Vhodnost pro studenou kuchyni je zase z opačného konce, tj. olivový olej je nejvhodnější - vysoký podíl nenasycených mastných kyselin.
leden 05, 2012 22:48
Ach jo, : Michal
omlouvám se na koho v odpovědích zapomenu.
Na tu svíčkovou se zeptám.
Canola oil není čistě řepkový, částí jména je can - od Canady, kde tuhle odrůdu řepky olejky (přesný název) vyšlechtili. Je ovšem pravda, že se vyrovná olivovému a navíc má vyšší stupeň kdy se začne připalovat. Až na drobnost má Mikin pravdu.
Vzpomínám jak kdysi byl doma v prodeji stolní olej co smrděl rybinou. Nic proti rybám, ale jak říká můj známý profesionál - když je ryba cítit jako ryba, kupte hovězí. Ale vážně. Pracoval jsem v nejmenovaném závodě, kde mimo jiné vyráběli dietní konservy. Olej ze sudů nevylévali ale čerpali, to znamená, že na dně zbylo dva až tři litry oleje pro nás šikovné údržbáře. A to byl prosím řepkový olej, ovšem kvalitní. Jezdili jsme na dovolenou do Bulharska a vozili si domů vzácnost - slunečnicový olej na šopský salát. No a pak se člověk dozví, že řepkový je lepší. Stejně ale máme doma krom olivového a canoly i polský slunečnicový. Tak, pro změnu. Ale podle Americas Test Kitchen,o které se zmiňuje Alena, má naprostou pravdu Perda, v příspěvku hned nad tímhle. Ale chci dodat, že třeba na přípravu Italské kuchyně používají Mistři máslo a olivový olej. Máslo proto, aby to zvedlo použitelnou teplotu a přitom zůstane zachována jemnost.
Na smažení - sádlo, naše babičky to měly vykoumané a řízek na sádle smažený křupe a strouhanka se neodlupuje. Jo, nejsem moc příznivcem, zkratek, ale jedna se mi osvědčila k té roládě minule. Udělat řídké těstíčko z mouky a vejce, pak do strouhanky. No a jestli je v Česku k dostání Panko, strouhanka z japonského chleba, tak to už je úplné nebe v hubě.
smilies/wink.gif
Natloukání, to je přímo věda. Důvod naklepání masa není udělat z něj placku co jsou skrz vidět "račana", ale narušit vlákninu masa aby změklo a vlákno se nesrazilo k sobě a do tuha. Čili, natloukat - jednoznačně ano. Záleží samozřejmě na mase, na jemňounký a tři centimetry silný biftek nikdy paličku nevezmu, i pěst je moc, jen hranou ruky, něžně abych mu neublížil. Na druhou stranu, když to prase co z něj mají být řízky pamatovalo Napoleona, chce to něco síly přidat. Bohužel nemám tušení jak tuhý je Caribou, vím jak je tuhý srnec a jelen, a tam není třeba dělat z masa papír.
Znám obrácené řízky jak popisuje Sidon - strouhanka a pak do vajec, ale abych pravdu řekl, moc mně to nenadchlo.

leden 06, 2012 01:03
vanocni rizky : wydra
Rizky jsou uzasny vynalez a lide maji potrebu je stale vylepsovat a obmenovat. U nas ty obracene, zatloukani strouhanky do masa, vubec neoslnily. kdysi to v nejakem poradu zminoval reziser Troska a narod se zblaznil. Rizky v testicku, to uz nejsou rizky, jen maso na rizky ! Ale testicko je velice variabilni a vysledek muze (a vetsinou je), vyborny. Testicko korenim pokazde a zalezi na mase, jake do nej namacim. Vyborne je s kari, i se smesi ruznych koreni, testicko korenene vinne.....
Ale rizek, to je trojobal ! Pod nim korenit maso stoji za to. Netreba jen macerovat, muze se posypat smesi koreni a nalozit do oleje, jak tu nekdo zminuje, potrit cesnekem, i jalovec tu byl.... proc ne. Veprove maso samo o sobe je o nicem.
Tyhle rizky tedy budou chutnat kazdemu, kdo rizky a koreni rad!! Ono to stejne nebude moc citit, maso dostane jen takovy prijemny stych po koreni.

leden 06, 2012 04:52
strouhanka do mikrovlnky : wydra
Nekde jsem tu v komentari cetla, ze strouhanku pred obalovanim dat na chvili do MW. Proc? Co to udela? Jinymi slovy, obalovat v horke strouhance???
leden 06, 2012 05:05
Na smažení : Aknela
jedině sádlo. Všechny možné oleje jen do studené kuchyně, neměly by se vystavovat vyšším teplotám.
Pro děti někdy připravuju kuřecí řízky do zásoby do mrazáku, když je potřeba rychle jíst a není čas vařit. Kuřecí prsa, neklepaná jen nakrájená na slabší plátky obalím v trojobalu a zamrazím. Pak jen odeberu potřebný počet, pomažu tukem (u nás tím rozpuštěným sádlem smilies/wink.gif) a strčím do trouby na plech upéct, dám pod ně malý rošt, aby pod nima byl prostor, jinak jsou rozblemcané. deset minut z každé strany a rychlá večeře je hotová.
leden 06, 2012 06:29
... : Mikin
Ja naprosto souhlasim s temi, kteri rikaji ze neni nad sadlo. Jen nevim, jak je to s tou zdravotni strankou. Vzdycky kdyz mam pocit, ze stejne "nevydrzim do jari", tak smazim na sadle a pak hlasite mlaskam.
Nerad bych, aby to s tim cariboo nebo losem nekdo spatne pochopil. Tam jako u kazdyho zviratka zalezi na veku a z jake casti to maso je. Zrovna jsme s Joanne jedli losa, ktery se na jazyku zrovna rozsypal.
leden 06, 2012 08:06
Wydro : Alena P-H
ten strouhankovej tip jsem ziskala z jednoho moc dobreho kucharskeho poradu u nas. Pry pak budou rizky krupavejsi. Tento rok jsem se poucila a delala jsem rizky podle nich a musim priznat, ze to byly nejlepsi rizky meho zivota. smilies/smiley.gif Ono ale taky moc zavisi na tom jake kvality je maso.
leden 06, 2012 08:58
Včera : Milene
večer jsem byla nakupovat. A měla nepřekonatelnou potřebu koupit si maso na řízky. Koupila jsem 10 řízků. Tak asi budu o víkendu experimentovat. smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif
leden 06, 2012 09:11
Aknelo, : deeres
dobrý tip, vyzkouším, mohly by být i skoro dietní. Se sádlem nevařím, to mám nejraději se škvarkama a cibulí na čerstvém chlebu, na vaření používám slunečnicový olej a když se rozšoupnu, tak přepuštěné máslo, ostatní oleje mají pro mne příliš specifickou specifickou chuť a já dávám přednost mlsné hubě před zdravím. A stejně, kdoví, kde je pravda?

ONA se dívá na pořad o vaření.
ON říká: "To stejně nebudeš umět uvařit..."
ONA na to: "No a co, ty se taky díváš na porno..." smilies/cheesy.gif
leden 06, 2012 09:34
... : Bara
Olej, ktery smrdi rybinou je sojovy. Je sice zdravy - tedy zastudena, ale zahraty smrdi, fuj. Pokud se maslo prepusti, ale nesmi se prepalit, Indove to nazyvaji "ghi" a hodne pouzivaji v jejich kuchyni. Takto upravene maslo snese vysoke teploty, chutna trochu po oriskach a hodi se i na smazeni bifteku. Ziska se zajimava chut. Ghi ma i delsi trvanlivost.
leden 06, 2012 12:36
ano ano, v příštím životě se chci stát betatesterem řízků a steaků : bb2
prozatím musím vystačit s tím, že si je uvařím. Chutnají mi totiž jen ty moje, bohužel, jako spousta jídel. Ovšem ty krásné zlatohnědé na fotce bych taky slupla:-)
Nejvíc mi chutnají v klasickém trojobalu, vepřové, buď z karé, nebo z panenky, nebo z kotelty i s kostí a s medailonkem panenky u kosti. Ideálně z čerstvého, nikoli rozmraženého masa. Smažím na oleji (slunečnice, řepka) nebo na sádle. Po usmažení trochu oplácám papírovou utěrkou, aby to nebylo mastné a vzápětí to domastím kouskem másla, co nechám na řízku rozpustit ;-) na teplý omáslený řízek vymačkat citron. Mňaaam.

Mám ráda i králičí a kuřecí řízky. Myšky recept (hovězí obrácené zapečené v pekáčku se slaninou a cibulí) určitě vyzkoušeím.

A mám to stejně jako Michal - řízek čerstvý a teplý. Ne studený, ne včerešjí, a už vůbec ne mezi dva chleby!!
leden 06, 2012 13:25
Myško, ty hovězí obrácené řízky ze zadního : bb2
jsi dělala z jakého masa, z roštěnce? A jen jsi je zapekla s cibulí a slaninou, nebo trochu dodusila, aby změkly, protože po smažení by to hovězí bylo tužší...?
mám teď doma nádhernou celou svíčkovou, ale té je na řízky skoro škoda.
leden 06, 2012 13:27
jak tu někdo psal o máčení řízků do vody, aby nenasákly tuk : bb2
tak jsem četla kdysi cosi podobného - ale už pro osmažené řízky, ponořit je do ledové vody.
...takové zhůvěřilost! :-)

Marinovanou verzi podle Michalovy kamarádky taky vyzkouším. Já občas česnekuju, potírám hořčicí, někdy do vejce přidám strouhaný sýr, někdy kombinuji mandle, lupínky a různě podobně, ale to už nejsou řízky, to je "specialita", pravý řízek nesmí být ničím rušen:-)

Jo a vejce na obalení rozšlehávám se šlehačkou.
leden 06, 2012 13:30
bb2 : Milene
Taky jsem slyšela o tom namáčení hotového řízku do ledové vody nebo vařící, to fakkt už nevím. Ale neznám nikoho, kdo by to vyzkoušel. Já to tedy zkoušet nebudu. Škoda každého řízečku. smilies/wink.gif smilies/wink.gif smilies/wink.gif
leden 06, 2012 13:40
bb2, hovězí plátky mám většinou z kýty, můžeš mít i roštěnec, já prostě zadní hovězí :-) : Myška
Plátky naklepeš, nasolíš, opepříš (jestli chceš), obalíš ve strouhance - přitlačíš ji nebo jemně vklepeš, ve vajíčku (jen rozšlehané vajíčko se solí) a osmažíš. Neva, že je maso tvrdé. Postupně do pekáčku či zapékací mísy vrstvíš cibuli, anglickou nebo uzený špek, hovězí plátky, a tak pořád dokola. Cibulí a slaninou nešetři. Vrchní vrstva by měla být cibulovoslaninová. Trochu podliješ a zavřené dáš do trouby cca na hodinu, podle okolností i na delší dobu. Takže to vlastně dusíš, ale já to ZAPÍKÁM. Je to jen slovíčkaření.
leden 06, 2012 13:46
... : bb2
dík, tak zkusím na neděli, s bramborem. Mám ráda jídla z pekáčku, co se dají připravit třeba den předem a pak už jen strčit do trouby a nevšímat si jich:-)
leden 06, 2012 13:59
Nikdy jsem to nedělala - : Myška
řízky se mají po osmažení rovnou z pánve ponořit do vařící vody a hned vytáhnout - měl by z nich "sjet" tuk. Četla jsem to smilies/wink.gif.
leden 06, 2012 14:17
bb2 : Michal
mám tě čím dál radši smilies/cheesy.gif kvůli teplým řízkům.
Mikine: nelam si s tím hlavu, stejně umřeš. smilies/cheesy.gif Vepřové je nejpodobnější tomu našemu masu, sádlo je nejpodobnější našem tuku, takže nejsnáz stravitelné. Podívej, dřív to byl hlavní používaný tuk. Jistě, dřív nežili lidé tak dlouho, ale opravdu umírali na cholesterol? Vždyť stále se ještě doktoři nedohodli proč ho v těle máme. Moje maminka měla přímo vražedné číslo, umřela v 91 letech stářím.
Wydro, ta informace o ohřáté strouhance je z Americas Test Kitchen, pořadu co jede na veřejném kanálu v sobotu dopoledne. Oni zkoumají a zkoušejí různé recepty a fígle,taky třeba testování kuchyňských udělátek a potravin. Mají čas a peníze a mnoho, mnoho postupů jsem opravil podle nich. Mají to wykoumané smilies/grin.gif

leden 06, 2012 16:08
Olej: : Michal
Učinil jsem průzkum ohledně řepkového a canola oleje.
Řepkový olej:
Brukev řepka (Brassica napus),je jednoletá nebo dvouletá plodina pěstovaná pro svá olejnatá semena, používaná pro výrobu olejů.
Často se rozlišují dva poddruhy:
brukev řepka olejka (Brassica napus subsp. napus)
brukev řepka tuřín (Brassica napus subsp. Napobrassica).

Canola je kultivar buď řepkového oleje (Brassicanapus L.) nebo polní hořčice (Brassica campestris L. a Brassica rapa var.). Její semena se používají k výrobě jedlých olejů vhodná ke konzumaci lidmi a hospodářskými zvířaty. Olej je také vhodný pro použití jako bionafta.
Canola byla vyvinuta tradičním pěstováním rostlin ze semen rapeseed, olejných semen používanch již v starověkých civilizacích jako palivo. Slovo rape (znásilnění) pochází z latinského slova "rapum", což znamená, tuřín. Původně byla vypěstována z řepky v Kanadě Keithem Downey a Baldurem R. Stefanssonem v roce 1970, ale má velmi odlišný nutriční profil, mnohem méně kyseliny erukové. Název "Canola" byl odvozen z "Canadian oil, low acid" (Kanadský olej, nízký obsah kyselin) v roce 1978. Geneticky modifikovaná řepka, je někdy označována jako řepka 00. Výrobek známý jako LEAR (pro nízký obsah kyseliny řepkové), z křížení více odrůd Brassica juncea může být také považován za jako řepkový olej, a považován za bezpečný pro lidskou spotřebu.
leden 06, 2012 16:14
Klepat či neklepat? : Michal
Toť oč tu běží! Opravdu záleží na mase. Někdy na tužší maso je třeba vzít přímo palici s hroty a bušit a bušit. Někdy stačí klouby ruky, někdy hrana ruky, (dobrý steak). Často stačí plochá strana paličky (kuřecí prsa, nebo jeden úder pánví či kastrůlkem. Ale dělat z řízků papír, tak to je prosím barbarství a majitele paličky bych nazval vrahem.
Nakládání.
Naše babičky řízky nenakládaly, pokud vím. No a co? Jogurt, podmáslí, kefír, vše je dobré, tak jako hořčice. Jednou česká plnotučná, příště Dijon.. Pokápnout řízky citronovou šťávou poslouží místo dlouhého naklepávání, na kuřeci prsa nejvýš půl hodiny. Nechcete přece kuřecí ceviche, za studena uvařené. Zrovna tak jablečný či balsamický ocet – ale dobrý!
Česnek, cibule? Proč by ne, na co kdo má zrovna ten den chuť. Zrovna tak suché směsi, třeba harmonie chuti, chilli (neplést z cayanským pepřem) viz pytlík Kotányi, směs gyros, směs Italské koření, výčet by byl nekonečný. Je to vaše kuchyně a co se může stát horšího, než že si řeknete – tohle už dělat nebudu.
leden 06, 2012 16:18
Tak si tu čtu vaše recepty, : deeres
spousta inovací a určitě něco vyzkouším. Jenomže pravý "Vídeňák" je z telecí kýty, v trojobalu a smažený na přepuštěném másle.
Tady je recept:
1. Z masa nakrájejte centimetr silné řízky a ty naplocho napůl rozřízněte, ale nedokrojte, abyste je mohli rozložit jako motýla nebo knihu; traduje se, že pravý vídeňský řízek má sahat přes celý talíř! Pak je jeden na druhém nebo mezi potravinářskou fólií rozklepte na výšku asi čtyři milimetry – tak velí tradice.
2. Maso mírně osolte, obalte v mouce a přebytek oklepněte. Protáhněte vajíčkem a obalte v čerstvě nastrouhané strouhance; příliš ji na maso netiskněte, aby obal mohl při smažení suflovat, tedy nadýchnout se.
3. Smažte ve vyšší vrstvě přepuštěného másla dozlatova a podávejte s bramborami a se skrojky citronu k zakápnutí.
Fakt je to o něčem jiném, než co běžně doma vyrábíme, já na maso moc nejsem, ale takový řízek můžu.
leden 06, 2012 17:58
tak o delani tradicnich naklepavanych rizku z cariboo nebo losa : Polarka
slysim poprve v zivote. Je to prakticky hovezi maso a ma v kuchyni uplne jina vyuziti.
leden 06, 2012 19:08
Deeres, : Michal
asi je se mnou něco v nepořádku, ale já pravý vídeňský řízek z telecího nerad. Tím je neodsuzuju, prostě je nemám rád. smilies/sad.gif
leden 06, 2012 19:54
Michale, : Mikin
nejlepsi wiener schnitzel ktery jsem kdy mel byl z Dall sheep (to je nase mistni horska ovce) a pak primo ve Vidni, ale v recke restauraci. smilies/grin.gif
Jinak dik za tvuj vyzkum ohledne Canoly.
leden 06, 2012 20:19
Telecí řízek jsem nejedla leta letoucí. A dala bych si... : Myška
Naklepávání - ať si každý klepe jak chce a má rád.
leden 06, 2012 20:24
Mikine, : Michal
není za čo. Já rád vím o čem mluvím, co jsem věděl nebylo ověřené, dnes už vím, canola je z geneticky upravené řepky. No a co, a to říkám proti mému přesvědčení. Jak dloho jsem se skoro hádal o geneticky upravené kukuřici, jaký je to sajrajt. No a teď se přišlo na to, že je to na nic, už to chytá nemoci jako ta neupravená. Bacily se poučily smilies/wink.gif
Myško, ze všech sil souhlasím. Pořád a všude říkám, že není zákon na to, jak to má být správně. Je to vaše kuchyně, vaše jídlo a asi mně nepozvete smilies/cheesy.gif, tak co bych se staral. smilies/grin.gif
Když tu píšu o vaření, snažím se dát základní návod, protože jak sám, a se mnou mnozí tvrdí, kuchařky jsou inspirační čtení. Nic víc. smilies/cool.gif
leden 06, 2012 23:37
Michale - kuchařky jsou inspirační čtení - zuřivě souhlasím .-) : Myška
Vždycky si ráda přečtu recepty, pokochám se fotografiemi, řeknu si, že by to stálo za vyzkoušení - a pak zrovna nemám všechny ingredience... A tak se nechávám pouze volně inspirovat.
leden 06, 2012 23:42
no vidíš, Myško, a já přemýšlím co s ní, : bb2
s tou telecí kýtou, co mám v mrazáku. Mláďata savců nejíme a telecí mi nikdy nechutnalo. Je mdlé chuti, a navíc mi vždycky páchlo jakoby lehce navinule, ble.

V lednici už je pekáč řízků (vepřových) proložených cibulí a slaninou. Zítra nás bude k obědu víc, tak jsem využila nový recept. Jsem zvědavá. Smažený řízek a ještě slanina...
Pro jistotu mám v záloze becherovku :-)
leden 07, 2012 01:47
řízky klepat málo, aby se vlákna nerozbila, maso pak není křehké a šťavnaté : bb2
tak to dělá mamka i kamarád - šéfkuchař kongresového hotelu. Klepu jemnější stranou kovové paličky přes folii, nikdy rovnou maso. Jemnější masa naklepávám jen klouby rukou.
leden 07, 2012 01:51
Polárko, : Michal
co se týká řízků z cariboo či losa. Nevím, u nás v Idahu nejsou. Ale, jsou-li jako hovězí, co jiného je tele, než budoucí kráva?
Mexiko zná a dělá milanesu. To je prosím hovězí řízek. Když chci řízek z vepřového, musím si o něj zvlášť říct a pak na mně stejně koukají jak na exota. Maso na milanesu krájejí na 5 mm silné plátky a pak ti je u řezníka ještě naklepou. No, naklepou, jeden úder placatým železem, víc netřeba.

leden 07, 2012 18:00
nejlepší řízek : mura1
ze všech řízků je židovský
leden 07, 2012 20:14
Můro1 : Michal
to by chtělo upřesnit. Hledám a našel jsem:
1)roštěná, olej, sůl, česnek, hladká mouka na obalení,vejce, mléko, strouhanka,tatarská omáčka,cibule, kapie
2) vepřové, sterilovaná okurka, eidam, česnek, rajský protlak
3) 4 kuřecí prsa, hrst sušených hub, 2 dl bílého vína, sůl, hladká mouka, olej
4) roštěná, česnek, tatarka, čalamáda
Tak proč nepřidáš celý recept?
leden 07, 2012 21:23
židovský řízek : mura1
kráva, česnek, trojobal
leden 08, 2012 00:05
... : deeres
Jako většina žen vařím spíše tradičně. Nemusím u toho přemýšlet a shánět nezvyklé ingredience. Ale když už mne to nudí, sáhnu po kuchařce, kterou napsal muž. Pánové jsou ve vaření na rozdíl od žen mnohem vynalézavější, prostě alchymisté a to, co vzniká je někdy velkým překvapením. Kuchařku po které sáhnu napsal Achille Gregor a jmenuje se "Muž v zástěře" a tady předkládám jeden jeho recept, který se dá udělat z vepřové kýty, když už budete přejedeni obyč řízků.
Tchan-cchu-li-ting
Omáčka:
Na drobno nakrájená cibulka a 2 stroužky česneku, rozkrájet na drobno a dát zpěnit do rozpáleného oleje. Přidáme čtyři polévkové lžíce polosladké sojovky, půl lžičky mletého zázvoru, nebo kousek nastrouhaného čerstvého, 4 lžičky worchesteru, malou sběračku horké vody,stejnou sběračku octa 8% a 100gr cukru. Smícháme, přistrouháme špetku muškátového oříšku, povaříme a zahustíme maizenou. Omáčku doladíme na vyváženou sladkokyselou chuť.
Maso:
500 g vepřové z kýty nebo plecka, očistíme od blan a tlustého, nakrájíme na menší obdélníčky, obalíme v maizeně a prudce opečeme na oleji, nejlépe na pánvi wong. Osmažené maso přelijeme připravenou omáčkou.
Příloha:
Rýže
Jak by řekl Pat a Mat: "A je to!"
leden 08, 2012 09:37
Michale, : Mikin
tak jest. Pokud budeme brat kucharky jako inspiracni cteni, bude vareni umenim a ne vyrobou. A v tom je ta krasa....
Stejne jako s tim pouzitim losiho masa. Z telatka opravdu vyroste krava nebo byk a kdyz ma clovek plnej mrazak jednoho druhu masa, neznamena to, ze bude porad jist jeden druh jidla. Z neceho se da udelat polivka, omacka, stir fry (u me nejcasteji nejakej Thai food), stew, gulas, steaky nebo treba ty rizky.
Fantazie, kucharuv dulezity spojenec !
leden 08, 2012 18:56
Taky jsem ten "fantazijni" druh kucharky : Alena P-H
Problem ale je, ze sice obcas vyfantaziruju neco moc dobre ale uz to presne zvopaknout nedokazu. Pac nevim, jak jsem presne k dobrote prisla. Nic si nepisu, protoze si prece pamatuju co delam, ze jo. smilies/smiley.gif Ale taky se mi uz podarily dobre "blafy".
leden 08, 2012 19:14
Aleno, : Michal
obdivuju kuchaře z povolání a zároveň je mi jich i líto.
1) Obdivuju proto, že nedokážu uvařit podruhé přesně totéž, vždycky můj pohled spočine zadumaně na poličce s kořením. smilies/cheesy.gif
2) Je mi jich líto, protože to musí být příšerná otrava vařit pořád to samé. smilies/undecided.gif
A podivné blafy dokážu taky. I když, díky prvnímu bodu jen jednou. smilies/cool.gif
leden 09, 2012 00:23
Tak se taky přidám s tou troškou do mlýna. : Sidon
Souhlasím s Alenou P-H, Mikinem a Michalem. S těmi "blafy" je to asi u hodně lidí stejné, u mě taky. A s tou fantazií je to taky tak. Nevím proč, ale drtivá většina šékuchařů jsou chlapi, asi právě kvůli té fantazii. Ženy to mají těžší, poněvadž vaří velmi často, tak jim na nějaké "fantazírování" nezbývá čas a udělají to jídlo většinou stejně, jako předešle. Pro mě je vaření jakási "rekreace", nevařím každý den, jenom tak dvakrát do týdne, ale hlavně mě to baví. Jistěže se u toho trošičku "inspiruju" nějakým vínkem, nebo stačí i pivko. Když dělám něco (tekutého), jako je guláš, hovězí na houbách, nebo ptáčky, tak toho navařím víc a pak to "konzervuju". Vařící to naleju do sklenice se šoubovatelným víčkem, uzavřu a otočím dnem vzůru. Po vychladnutí vložím do lednice a takto mi to vydrží i dva týdny. Něco rozdám kamárádům, ale ti už někdy reptají, že je tam moc "mongolského" koření, tzn., že je to moc kořeněné, ale já jim říkám, že - darovanému koni i z pr.ele voní ! Tak a teď jdu vařit, mám tady kuřecí prsa a zeleninu. Jenže musím ještě jít koupit jednu důležitou ingredienci - víno. Pár lahví vína tu sice mám, ale ta jsou trošku dražší a lepší, tak je nechávám "uležet" pro nějakou lepší příležitost. Co kdyby mě navštívila nějaká Kudlanka, tak aby mě nepomluvila.
smilies/grin.gif
leden 10, 2012 02:25
Sidone, : Michal
jen dva týdny??? Já jedno léto navařil leča do zásoby na kempink, a jednu sklenici jsem našel příští jaro. Bylo ta lahodné, ač nesterilované, prostě jako to děláš ty. Od té doby už nad tím nepřemýšlím a klidně vyrábím bigos, buřtguláš i to lečo do zásoby. A lečo je pak ještě lahodnější, vzpomínáte lidi na socialistickou konservu leča s moravskou klobásou? Krásně proleželá, doma neuvařitelná. Takhle to jde, uvařit a zapomenout.
leden 10, 2012 16:55
Michale, : Mikin
ta klobasa v lecu byla tak ulezela, ze se dala namazat na chleba. Zkratka a dobre se na jazyku jen rozplyvala.
No vidis. A pak ze se nemaji rizky rozmlatit na atomy a nechat ulezet, aby byly jako ta klobasa.... smilies/grin.gif
leden 11, 2012 08:14
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]