O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...
Kontakty
Napište nám |
Poradna Kudlanky |
Právní poradna |
Související články
- MANŽELOVY KOULE
- OMÁČKA MULLIGATAWNY
- SUPERBOWL JE FAKT SUPER!
- ROLKY SKOŘICOVÉ I JINÉ
- DOPIS SVÉMU ŠESTNÁCTILETÉMU "JÁ"
- MÁME DOMA VEVERKU, MÁ REZAVOU ...
- CO NA SEBE DO DIVADLA?
- ČESKÉ PRÁZDNINY - 1
- ČESKÉ PRÁZDNINY - 2
- ČESKÉ PRÁZDNINY - 3
- ČESKÉ PRÁZDNINY - 4
- ČESKÉ PRÁZDNINY - 5
- FERDA A ŽOLÍK
- ČESKÉ PRÁZDNINY - 6
- ČESKÉ PRÁZDNINY - 7
- FERDA, ŽOLÍK A NAVÍC FILIP
- PAPOUŠI U MNE NA BYTĚ
- KACHNÍ TELENOVELA
- KOLIK JAZYKŮ ZNÁŠ
- PAPOUŠI MOJI MILOVANÍ
- JÁ SE JEN TAK NEDÁM ...
- JÁ SE JEN TAK NEDÁM ... - 2
- CO DOBRÉHO NÁS ČEKÁ?
- O DEPRESI A JARNÍ NADĚJI ...
- PARSLEY - NAŠE STRAŠIDLO
- ŽIVOT NENÍ PEŘÍČKO... 1.
- ŽIVOT NENÍ PEŘÍČKO... 2.
- JAK SI VYCHOVAT SVÉHO PSA - 1.
- JAK SI VYCHOVAT SVÉHO PSA? - 2.
Přihlášení
Anketa
ŠTOLA ZE VŠECH NEJVÁNOČNĚJŠÍ |
![]() |
![]() |
![]() |
Úterý, 06 prosinec 2011 | |||||||
Kamarádka mi přinesla recept. Kamarádka byla do šesti let věku Češka, od šesti do dvaadvaceti Němka a od dvaadvaceti doteď Američanka. Má tedy pochopení pro takovéhle česko-německé recepty v amerických podmínkách...
Jako obvykle, když dělám jakkoli kynuté výrobky, použila jsem bread machine (tedy domácí pekárnu). U receptů byl sice přesně popsaný postup (kvásek a podobně), ale bread machin funguje naprosto spolehlivě. Jen jsem musela přidat trochu víc mléka, aby se těsto zvláčnilo (tzn. doporučuju při míchání těsta proces sledovat).
Jedna věc se mi ale zdála divná. V receptu se dávala Jedna velká polévková lžíce droždí. To se mi zdálo hrozně moc! Není pro mě nic horšího, než upečený výtvor, který po droždí smrdí. To se nedá jíst! Vzhledem k tomu, že když peču chleba, peču ho z 5 hrnků mouky a dávám 2 čajové lžičky droždí, a tady se dává pouze 2 a půl hrnku mouky - tak jsem dala jen jeden a půl lžičky.
Všechno dopadlo výborně, těsto vykynulo ohromné, nesmrdělo, výsledek prvotřídní. Nevím, třeba tam víc droždí být má, třeba to byla chyba v receptu, každopádně teď víte všechno co já :-). Malý zádrhel pouze nastal, když jsem se snažila sehnat marcipán (podle manžela je marcipán naprosto nezbytnou ingrediencí, ba něco, co tam být absolutně musí, něco, kvůli čemu se stává normální vánoční štola - tou pravou a jedinečnou vánoční štolou (manžel sice marcipán jinak nesnáší, ale ve stole by ho měl rád.)
V receptu je totiž jako ingredience marcipán uveden. Kupodivu mě osvítil duch svatý a já si přečetla na obalu té kupované štoly - že to je German stollen with almond paste.
Což sice zní logicky, že marcipán je mandlová pasta, ale "člověk nikdy neví" (obzvlášť když mandlovou pastu nikdy předtím nepoužil, že?).
A pak už to bylo jednoduché - mandlová pasta se tady prodává v plechovce. A je to, přátelé, je to marcipán! Do naší štoly zcela výborně se hodící! Takže - marcipán nebo mandlová pasta, podle toho, co se u vás prodává...
Ingredience
1,5 lžičky instantniho droždí 160 ml teplé mléko 1 vejce 65 g cukr špetka soli 75 g změklé máslo 340 g chlebová mouka 50 g sušený rybíz (lze použít i brusinky) 55 g hrozinky 55 g kandované třešně 160 g nasekaný kandovany citron 170 g marcipán Práškovy cukr na pocukrování
Tady jsou ingredience v americkém dávkování:
1,5 tea spoon active dry yeast 2/3 cup warm milk (110 degrees F/45 degrees C) 1 large egg 1/3 cup white sugar 1/2 tablespoon salt 1/3 cup butter, softened 2 1/2 cups bread flour 1/3 cup currants 1/3 cup sultána raisins 1/3 cup řeď candied cherries, quartered 2/3 cup diced candied citron 6 ounces marzipan 1 tablespoon confectioners' sugar
Nastavíme troubu na 350 stupňů F (175 stupňů C). pečeme 10 minut. Zmírníme na 300 stupňů F (150 stupňů C) a pečeme dalších 30-40 (já pekla jen těch 30). Vyndat, pocukrovat, lze i lehce poprášit skořicí. A pak už jsem jen - celá pyšná - štolu dala na stůl...
Vřele doporučuju, už jsem upekla druhou - ta první vzala za své... LENKA
|
< Předch. | Další > |
---|