O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

ŠTOLA ZE VŠECH NEJVÁNOČNĚJŠÍ PDF Tisk E-mail
Úterý, 06 prosinec 2011

Miluju Vánoce, miluju manžela. Manžel zase miluje vánoční stolu. Vyzkoušela jsem už asi šest různých receptů (někde se těsto dávalo do lednice a pak kynulo, někde těsto kynulo dokonce tři dny, někde bylo spousta ingrediencí) a nikdy jsem nebyla tak úspěšná, jako štola koupená v obchodě a dovezená sem z Německa. Až teď.

 

 

 

 

 

 

     Kamarádka mi přinesla recept. Kamarádka byla do šesti let věku Češka, od šesti do dvaadvaceti Němka a od dvaadvaceti doteď Američanka. Má tedy pochopení pro takovéhle česko-německé recepty v amerických podmínkách...

 

     Jako obvykle, když dělám jakkoli kynuté výrobky, použila jsem bread machine (tedy domácí pekárnu). U receptů byl sice přesně popsaný postup (kvásek a podobně), ale bread machin funguje naprosto spolehlivě. Jen jsem musela přidat trochu víc mléka, aby se těsto zvláčnilo (tzn. doporučuju při míchání těsta proces sledovat).

 

 

     Jedna věc se mi ale zdála divná. V receptu se dávala Jedna velká polévková lžíce droždí. To se mi zdálo hrozně moc! Není pro mě nic horšího, než upečený výtvor, který po droždí smrdí. To se nedá jíst! Vzhledem k tomu, že když peču chleba, peču ho z 5 hrnků mouky a dávám 2 čajové lžičky droždí, a tady se dává pouze 2 a půl hrnku mouky - tak jsem dala jen jeden a půl lžičky.

 

     Všechno dopadlo výborně, těsto vykynulo ohromné, nesmrdělo, výsledek prvotřídní. Nevím, třeba tam víc droždí být má, třeba to byla chyba v receptu, každopádně teď víte všechno co já :-). Malý zádrhel pouze nastal, když jsem se snažila sehnat marcipán (podle manžela je marcipán naprosto nezbytnou ingrediencí, ba něco, co tam být absolutně musí, něco, kvůli čemu se stává normální vánoční štola - tou pravou a jedinečnou vánoční štolou (manžel sice marcipán jinak nesnáší, ale ve stole by ho měl rád.)

 

 

 

 

 

 

     V receptu je totiž jako ingredience marcipán uveden. Kupodivu mě osvítil duch svatý a já si přečetla na obalu té kupované štoly - že to je German stollen with almond paste.

 

      Což sice zní logicky, že marcipán je mandlová pasta, ale "člověk nikdy neví" (obzvlášť když mandlovou pastu nikdy předtím nepoužil, že?).

 

     A pak už to bylo jednoduché - mandlová pasta se tady prodává v plechovce. A je to, přátelé, je to marcipán! Do naší štoly zcela výborně se hodící! Takže - marcipán nebo mandlová pasta, podle toho, co se u vás prodává...

 

 

 

 

 

 

 

Ingredience

 

1,5 lžičky instantniho droždí

160 ml teplé mléko

1 vejce

65 g cukr

špetka soli

75 g změklé máslo

340 g chlebová mouka

50 g sušený rybíz (lze použít i brusinky)

55 g hrozinky

55 g kandované třešně

160 g nasekaný kandovany citron

170 g marcipán

Práškovy cukr na pocukrování

 

 

 

Tady jsou ingredience v americkém dávkování:

 

1,5 tea spoon active dry yeast

2/3 cup warm milk (110 degrees F/45 degrees C)

 1 large egg

1/3 cup white sugar

1/2 tablespoon salt

1/3 cup butter, softened

 2 1/2 cups bread flour

1/3 cup currants

1/3 cup sultána raisins

1/3 cup řeď candied cherries, quartered

2/3 cup diced candied citron

6 ounces marzipan

 1 tablespoon confectioners' sugar

 

     Nastavíme troubu na 350 stupňů F (175 stupňů C). pečeme 10 minut. Zmírníme na 300 stupňů F (150 stupňů C) a pečeme dalších 30-40 (já pekla jen těch 30). Vyndat, pocukrovat, lze i lehce poprášit skořicí. A pak už jsem jen - celá pyšná - štolu dala na stůl...

 

 

Vřele doporučuju, už jsem upekla druhou -

ta první vzala za své...

LENKA

 

 

Komentáře (14)add feed
Štolu milujem : Michal
a mám přímo zakázano zkusit na Vánoce vánočku. Jen podle receptu co mám, dávám místo třetiny másla sádlo, a místo čtvrtiny mléka šlehačku. Marcipán žádný, my ho neradi.
Ale, před koncem pečení, ještě za horka a v troubě, natřít třikrát střídavě rozpuštěným máslem a posypat práškovým cukrem. Udělá to krásnou krustu.
Jo a Lenko, protože americký práškový cukr připomíná spíš sádru, máme doma jeden kafemlejnek zvlášť na cukr. (další na koření smilies/smiley.gif)
Normální cukr, rozemletý v mlýnku, tom s vrtulkou ma dně. Zkus to a vsázím se, že už nikdy jinak. Nám to taky kdysi kdosi poradil. smilies/wink.gif
prosinec 07, 2011 00:40
Lenko, co je ta chlebová mouka? : Myška
Míchaná pšeničná s žitnou?
Štolu jsem pekla z normální pšeničné, polohrubé.
Popravdě, nebyla špatná, ale nijak moc nás nenadchla. My holt máme "hubu" na vánočku. Dělám ji se spoustou kandovaného ovoce, rozinek, sekaných ořechů a mandlí v těstě a s přidáním rumu, a s povrchem posetým celými ořechy a mandlemi.
prosinec 07, 2011 08:36
zdravim ze zeme vanocni stoly : Romy
Lenko,krasne popsane....ja tu ziji pres 20 let a ze zacatku jsme mela k tomuto pecivu "neduveru" to same pernicky v cokolade...az jsem to ale po par letech ochutnala,uplne jsem zmenila nazor smilies/cheesy.gif Od te doby si to v obchode zcela neromanticky kupuju uz od podzimku a uzivam si delsiho Adventu. Doma pece muj muz /i vari/ cukrovi a stoly...ted mame 2 kusy cca.3kg!!! Jenom jsme chtela jeste dat radu-namacime to "kandovane ovoce"-citronovou a pomerancovou kuru,mandle na kousicky nasekane,vlasske orechy,rozinky...do velke misy a zalejeme flaskou Rumu a nechame tak den prikryte "proluhovat"-zbytek Rumu je pak vynikajici napr.do caje-nadherne provoni smilies/wink.gif
prosinec 07, 2011 08:55
Díky Lenko, : anina
za tu adventní atmosféru smilies/smiley.gif Štolu taky léta cmochtím, ale místo kynuté tvarohovou. I když uznávám, že to není úplně ono, není tak skvěle "hutná". A mám malý zlepšováček (ocení hlavně milovníci zdravé výživy) - polovinu cukru, kterým opakovaně sypu pomáslovanou štolu, nahradit cukrem hroznovým. Vytvořená sladká šlupka je lahodná a na štolce líp drží smilies/wink.gif Přeju krásný advent všem!
prosinec 07, 2011 10:00
A co tedy ta : Myška
chlebová mouka??
prosinec 07, 2011 10:07
jak : Kamila
koukám na tu rozkrojenou štolu, tak jsem myslela, že je to banán nebo co smilies/grin.gif
Marcipán většinou rozválím na placku a celé to zavinu dohromady, tohle je vskutku inovativní :-)
prosinec 07, 2011 10:43
... : Bara
Vanocni stolu s marcipanem kupuju, predloni jsem se rozhodla sama upect tvarohovou, dopadlo to hrozne, testo bylo jako lepidlo, to uz jsem mela pochybnosti, presto jsem predehrala troubu, ale az do konce peceni dosahla tak tri centimetry do vysky, takze nejake baleni do alobalu a nechat ulezet jsem uz vynechala. Nacpala jsem do ni rozinky, orisky, kandovane ovoce, to aby byla jo dobra, ptackove na nasi zahrade meli take Vanoce. Jsem presvedcena, ze jim chutnala, nezbyl ani drobecek.
Letos ji zase koupim.
prosinec 07, 2011 13:40
mouka chlebová a další... : d@niela
kdo už zkusil péct nějaký chlebíček, tak se možná poohlédl po nějaké té "extra" mouce. V obchodech jich je - kupodivu - docela dost... Jsou chlebové pšeničné, žitné, světlé, tmavé, hladké, hrubé... takže si jde opravdu vybrat.
Předměřická, Penam... atd.
Ta, kterou nejspíš použila Lenka, bude asi chlebová pšeničná... tedy jiná, než ta běžná hladká, která se jinak v Americe používá "lautr" na vše smilies/smiley.gif.
prosinec 07, 2011 14:14
Danielo, : Myška
díky za vysvětlení. Samozřejmě, že vím o existenci různých druhů mouky. Mne zajímalo, jakou chlebovou mouku použila.
prosinec 07, 2011 14:20
Myško, : Michal
je to tak jak píše Daniela, ale opravdu nevím jaký je v tom rozdíl. smilies/shocked.gif
Mouka na všechno, "All pupose flour" je to co se tady dá běžně koupit, navíc jí mají bělenou a nebělenou. Je to všechno hladká,a co je přímo neuvěřitelné, naučili jsme se z ní vařit i knedlíky, jinak věc zhola (teoreticky) nemožná. Vím o obchodě, mimochodem jediném v Boise, kde lze koupit polohrubou a hrubou, dovoz z Česka. Lenko ozvi se, řeknu ti kde jí mají, stejně víš kdo jsem. smilies/smiley.gif No a jestli nevíš, Daniela ví.
prosinec 07, 2011 15:54
OK, : d@niela
tak je to prý pšeničná "hladká", asi trošku jiná - prodává se pod názvem chlebová smilies/tongue.gif
prosinec 07, 2011 23:47
... : Vodoměrka
Tady je to krásně rozepsáno, jaká je která mouka... http://www.pekarny.unas.cz/typy_mouky1.html
prosinec 08, 2011 01:02
Štola? : Aknela
A co je to taká štola? Tohle slyším poprvé. To je něco jako vánočka s kandovaným ovocem a s marcipánem?
prosinec 08, 2011 06:23
... : deeres
Štola je německá obdoba vánočky, připravuje se s předstihem, protože těsto je těžké a musí se rozležet nejméně dva týdny, ale ještě lépe tří týdny. Na rozdíl od vánočky, pokud to vydržíte jí nezblajznout ,má větší trvanlivost.Podle mého receptu se používá obyč. polohrubá pšeničná mouka:
240 g g rozinek
po 50 g citronové a pomerančové
kandované kůry a kandovaných višní
nebo 150 g směsi kandovaného ovoce
3 lžíce rumu
1 kostka droždí
130 g krupicového cukru
150ml mléka
500g9 polohrubé mouky
1 vejce
2 žloutky
200 g másla na vymazání plechu
1 lžička strouhané citronové kůry
špetka soli
pár kapek va nilkové esence
200 g sekaných mandlí
150 g marcipánu
3 lžíce griotky
moučkový a vanilkový cukr na posypání
1 Rozinky a kandované ovoce zalijte rumem a nechte dvě hodiny odležet.
2 Ve velké misce smíchejte droždí se lžící cukru a vlažným mlékem. Nechte vzejít kvásek. Až na něm budou velké bubliny, přimíchejte zbytek cukru, mouku, vajíčko, 100 g změklého másla,citronovou kúru, sůl a vanilkovou esenci. Zpracujte ěìsto a na závěr do něj přidejte kandované ovoce v rumu. Nechte asi čtyřicet minut kynout.
3 Marcipán smíchejte s griotkou a vyválejte do obdélníku a položte na těsto a smotejte s přidanými mandlemi. Marcipán musí být delší než těsto a zbytek přiklopte na vršek, kde pak uprostřed vytvoříte dlaní žlábek. Nechte ještě dvacet minut kynout. Předehřejte troubu na 180 a pečte dozlatova, asi hodinu.
Ještě teplé je potřete zbylým máslem a pocukrujte. Po vychladnutí je pevně zabalte do alobalu nechte rozležet.
prosinec 08, 2011 08:41
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]