O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

HOUBOVÉ PLACIČKY PDF Tisk E-mail
Pondělí, 28 listopad 2011

Mám jednoho známého, nechci říkat přítele, protože toho mají dnes spíš holky a to nejsem, ani trochu. Takže, mám jednoho známého, přezdívkou zvaný Mánek. Jednak je to rybí maniak, operuje blog  Mánkův rybí restaurant a krom toho taky strašně rád vaří. Od něj mám tenhle recepis. Ale teď už radši nechám mluvit přímo jeho.

 

 

 

 

 

     Koupil jsem jedné při návštěvě Polska kilo žampionů (krásně čerstvé, za třicet - no nekup to! ), a stále jich ještě několik v lednici přežívalo. Co s nimi? Tuhle nerudovskou otázku vyřešil následující recept.

 

     (K tomu si dovolím podotknout, při mé návštěvě v Praze jsem je kupoval v Bille na Palmovce za 34 korun kilo. To je rozdíl? Michal)

 

 

Ingredience:

 

700 g žampionů,
200 g strouhaného sýra,
2 stroužky česneku,
2 vařené brambory,
hladká mouka,
1 cibule, 2 vejce, pepř, olej, sůl

 

Popis přípravy:


     Cibuli nakrájíme na drobno a orestujeme ji v kastrolu na oleji. Žampiony nakrájíme na drobné kousky, přidáme je do kastrolu k cibuli, osolíme, opepříme, přidáme velmi jemně nasekaný česnek a dusíme, dokud se nevypaří veškerá přebytečná tekutina.

 

 

 

 

     Poté vypneme vařič a necháme trochu ochladnout. Sýr i brambory jemně nastrouháme a přidáme k orestovaným houbám.  Přidáme vejce, ochutíme solí a pepřem a dobře promícháme. Pokud je těsto řídké, zahustíme je moukou nebo strouhankou.


      Směs necháme 10 minut odpočinout a poté z ní tvarujeme placičky, které obalíme v mouce. Placičky ihned smažíme do zlatova v rozehřátém oleji. Hotové podáváme s bramborovou kaší.

MÁNEK

 

 

 

      No, lidi, co vám mám povídat. My jsme žádné "zbylé žampiony z Polska" doma neměli, ale z těch amerických to bylo dobré taky. Dokonce strašně dobré a já se o to musel s vámi podělit. A protože Vánoce jsou přímo za dveřmi, počítám že by se vám mohlo hodit i pár rad mistra kuchaře Petra Stupky. Nám tady bohužel ne, kapr je tu téměř nesehnatelný, lidi ho nejedí právě kvůli kostem. 

 

      Na Mánkově blogu, v kapitole "Jak na to v kuchyni" je však několik videí, jak na to. Tedy - od zabití kapra až po to, jak vyrobit kapra bez kostí. Zkusil jsem, funguje to náramně. A řeknu vám -  je to krása - nemuset se bát do kapra zakousnout.

 

 

A jako vždycky, přeju vám dobrou chuť

Michal

Další spoustu receptů najdete v Grilovací kuchařce

 

 

Komentáře (6)add feed
... : deeres
Také dělám houbové placky, ale jinak. Léta už zavařuji nasbírané houby (směs) tak, že je nakrájím po očištění na menší kousky , dám na plech s nějakou fólií, nejlépe pečící papír nebo silikon a posolím a posypu drceným kmínem, nechám proschnout, ne na slunci, potom namačkám do skleniček od přesnídávky a steriluji jednu hodinu varem, druhý den ještě jedna sterilizace půl hoďky.(Stejně, jako se konzervuje maso.)
Z takto zavařených hub jsou bezva houbové placky, těsto jako na palačinky, jenom přidat o jedno vejce víc a usmažit na lívanečníkové pánvi.
Takhle konzervované houby mají všestrané použití, dá se z nich klidně udělat i dobrá smaženice.
listopad 29, 2011 09:54
Michale, dík : anina
za receptík, bude dnes žampionová večeře smilies/smiley.gif S kapříkem jsme asi světová výjimka, kde jsem se vyskytla, všude se divili, proč se tady cpeme tím bahnem a ještě to máme jako vánoční tradici smilies/smiley.gif Žampiony jsem zklízela v Irsku - nádhera, to nebyla práce, lidi, to byla čistá enegie!
Krásný advent všem smilies/smiley.gif
listopad 29, 2011 10:05
Michale, dík za houbovou inspiraci. : Myška
Kapří filety bez kostí děláme stejně jako na tom videu. Teda dělá je mamka. Já jsem přes bramborový salát. Už třetí Vánoce budeme na štědrý den spolu - obě bydlíme samy, jen se svými fenami, takže to bude 2 plus 2. Moje sestra i moji synové mají své rodiny. Společně se všichni scházíme až další den.

Houby uchovávám zmražené - nejprve je podusím na troše sádla.
listopad 30, 2011 09:31
... : Michal
S kapříkem jsme asi světová výjimka,
Nejsme, ještě ho jedí Asiati, pokud vím tak Číňani a Vietnamci. V Asijských obchodech jsou prý kapři k mání, ale nedoporučuje se to, kvůli parazitům. smilies/angry.gif
A houby, inu, já taky houby sbíral, když bylo kde. U nás nejsou, je tu moc sucho (Idaho) a tak jsme odkázáni na to co koupíme. To tedy u nás. Doma je to jiné, ale ne každý je houbař. A pro ty co jsou, deeres dík za komentář.
Myško, já to neznal a nevěděl jsem nikom kdo to zná. Zkusil jsem to v létě ňa dovolené doma a funguje to.
listopad 30, 2011 16:41
Cena žampionů : Mánek
(K tomu si dovolím podotknout, při mé návštěvě v Praze jsem je kupoval v Bille na Palmovce za 34 korun kilo. To je rozdíl? Michal)

To víš, nebydlím v Praze, u nás jsou za "pouhých" 65.- kilo, takže to už rozdíl JE! smilies/grin.gif
listopad 30, 2011 16:56
Michale, moje mamka toho "bezkosťového" kapra určitě obkoukala v telce, dělá ho tak cca 4 - 5 let. : Myška
Předtím jsme dělali klasické podkovy.
listopad 30, 2011 19:58
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]