Už jsme si tu četli o mnoha zajímavých kořeních. Dnes se budeme věnovat curry - česky psáno kari. V Evropě je známo jako koření, které zpestří a vylepší chuť jídla. V Indii je však tento výraz i označením tradičního pokrmu.
Ten je podobný ragú, protože ho tvoří různé druhy nadrobno nakrájeného masa, zeleniny nebo ryb. To vše je smícháno v husté omáčce a podáváno s rýží nebo s indickým chlebem. Kari koření a pasty vyráběné v Indii jsou velmi rozmanité, najdeme zde různě barevné varianty od žluté, přes červenou až po hnědé. Některé obsahují jen pět složek, jiné třeba i přes dvacet. V běžných domácnostech si jej hospodyňky připravují podle svých receptů. Míchá se z několika druhů jiných koření, základní složkou obvykle bývá kurkuma, koriandr a kmín. Nicméně ve státech, kde se používá, se svým složením liší. Každá oblast si jej připravuje podle své vlastní chuti a zvyklostí. Takže směs z Bangladéše se například liší od thajské. Kari koření má kromě zajímavé chuti i léčivé účinky na lidský organismus. Lékařské studie prokázaly, že určité složky kari prášku pomáhají předcházet některým chorobám, včetně rakoviny tlustého střeva. Jedna z hlavních složek kari - kurkuma - nejvíce pomáhá v oblasti trávení a střevního traktu. Kari rovněž pomáhá uvolňovat endorfiny, takže funguje jako jedno z nejsilnějších přírodních afrodiziak. Voňavé kari koření je opravdu výbornou volbou při vaření, skýtá blahodárné účinky. Je dobré na kari koření nezapomínat a dochucovat s ním pokrmy pravidelně. Odměnou pak bude nejen lahodný gurmánský zážitek z jídla, na kterém si každý pochutná, ale také dobrý pocit z toho, že konzumací udělal něco pro své zdraví. A to je přeci to nejdůležitější... KUŘECÍ KARI ![](http://www.tilda.com/images/video_recipes/ChickenCurry.jpg)
ingredience: špetka soli, kousek nivy, - 2 lžičky kari koření,
- 1 - 2 ks cibule,
- dvoje kuřecí prsa
- kelímek sladké smetany,
- 1 ks pórku,
- špetka mletého černého pepře
postup: Cibuli pokrájíme na půlměsíčky a lehce osmahneme. Kuřecí maso pokrájíme na nudličky, osolíme a zlehka můžeme opepřit. Maso přidáme do pánve s osmahnutou cibulkou. Přidáme kari (dávám asi 2 lžičky na tuto směs). Směs kari, cibule a masa osmahneme tak, aby bylo maso skoro hotové. Dále přidáme důkladně očištěný na kolečka pokrájený pórek, podlijeme vodou, aby se směs nepřipálila a pod pokličkou necháme chvíli vařit. Když je hotový i pórek, zalijeme vše sladkou smetanou. Kuřecí kari směs s pórkem zahustíme nahrubo strouhanou nivou. Solíme až když je zahuštěno, samotná niva totiž směs dost osolí. Podáváme s rýží, špagetami nebo hranolky. Jaké recepty s kari znáte vy? d@niela
|