O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

CHILLI Z KRŮTÍHO MASA PDF Tisk E-mail
Středa, 19 říjen 2011

Tradiční mexická kuchyně - to je směs dobrot původního obyvatelstva a španělských dobyvatelů. Potravinou číslo jedna je kukuřice, s mírným odstupem následují fazole, rajčata a proslulé pálivé chilli papriky. Z masa vládne mexické kuchyni jednoznačně hovězí, časté je též kuřecí maso a vepřové, to vše je zpravidla doplněno velkým množstvím zeleniny a proslulým kořením chilli.

 

 

 

 

 

 

 

      Můj dnešní recept je "domácí" -  snesitelný i pro odrostlejší děti - a - není z masa hovězího, ale krůtího. Ovšem - jak je patrné, je jen na vás, jaké mleté na své vaření použijete... Stejně tak míry můžete víceméně "od oka".

 

 


     * 2 lžíce rostlinného oleje
     * 1 / 2 šálku cibule
     * 1 šálek červené (nebo zelené, podle toho, jakou

        máte) papriky, nakrájené
     * 1 stroužek česneku, jemně nasekaný
     * 1 libra mletého krůtího masa – ale může být i hovězí

        (stejně je původně chilli z hovězího)
     * 2 (14 1 / 2 oz), plechovky nesolených (na kostičky rajčat i

       se  šťávou

 


     * 1 (15 oz) konzervovaného pyré z dýně plechovka
     * 1 (15 oz) rajčatové šťávy - plechovka
     * 1 (15 1 / 4 unce) fazole, scezené, plechovka
     * 1 (4 unce) zelená chilli paprička nakrájená
  

 

 

 

 

 

 

     * 1 / 2 šálku kukuřičných zrn (mražené nebo z konzervy)
     * 1 lžíce chilli koření
     * 1 lžička mletého římského kmínu /cumino)
     * 1 / 2 lžičky mletého pepře

 

 

Postup

 

 

    1.  Zahřejeme ve velkém kastrolu rostlinný olej, za stálého míchání přidáváme cibuli, papriku, česnek, mícháme - cca 7 minut - prostě do měkka. Pak vložíme to mleté maso a vaříme, dokud nezhnědne. Scedíme tuk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    2. Pak přidáme rajčata, dýňové pyré, rajčatovou šťávu, fazole, chilli, kukuřici, cumino a pepř. Přiveďte k varu, pak už jen snížit teplotu, přikrýt pokličkou a vařte 30 minut -  pochopitelně za občasného míchání.

 

 

 

Přeju vám všem vespolek moc dobrou chuť

a pokud máte také nějaký "svůj chilli recept", budu ráda, když ho přidáte!

  

Lenka a familie

Kiss

 

 

 

Komentáře (13)add feed
neslo by nejaky kouzlo, : Ladka
aby se ten posledni obrazek prenesl ke mne na stul?
smilies/cheesy.gif
hned bych tu porcicku zvladla!
říjen 20, 2011 08:55
Brr, : Sidon
čili a vlastně většinu těch mexických jídel nemusím, připadají mi všechna ne jedno brdo. Ale proti gustu, žádný dišputát. A Lenko, nešlo by místo těch liber a uncí uvést metrické váhy a míry ? Většina čtenářek žije ve střední Evropě a pochybuju, že jsou jim ty imperiální údaje zcela jasné.
smilies/smiley.gif
říjen 20, 2011 09:09
Probůh : Antonio
který "odborník, vlastně odbornice" tohle stvořil?
Chilli vůbec není mexické jídlo, je to Tex-Mex, čili jak si američani mexické jídlo představují.
Cumin, česky je to římský kmín mexická kuchyně skoro nepoužívá je to zase Tex - Mex.
No a vrchol je tvrdit, že vládne hovězí. Drahá Lenko s famílií, chtělo by to někdy do Mexika zajet, do toho opravdového, ne do Taco Bell.

říjen 20, 2011 09:15
Na tohle není potřeba přesný rozpis vah a množství, dá se to uvařit od oka. Já ani jinak nevařím. : Myška
A tak mám každé jídlo originál.
Vážím a odměřuji když peču cukroví, dorty, prostě sladké.
říjen 20, 2011 09:18
Chilli con carne : deeres
1/2kg mletého masa mix
2 konzervy loupaných rajčat
2 konzervy červených fazolí
1 konzerva kukuřice
4 stroužky česneku
1 velká cibule
olej,trochu hladké mouky,kmín, chilli koření, pepř, sůl, popřípadě trochu přisladit podle chuti. Kdo chce přidá bazalku a oregano, já to nemusím.
Postup:
Mleté maso smícháme s nadrobno nakrájenou cibulí a prolisovaným česnekem. Na pánvi rozpálíme olej a na něj vložíme mleté maso. Během opékání maso stále mícháme, po opečení dáme kmín, chilli koření,(bazalku, oregano), sůl, pepř, osladíme a vmícháme mouku a krátce ještě pečeme. Pak k masu přisypeme sterilovaná rajčata,(klidně i oloupaná čerstvá, nakrájená na kousky) a chvíli dusíme pod poklicí,nakonec vmícháme fazole a kukuřici. Příloha-chleba, já ráda tmavý.
Žádný vážení, měření a je to hned!
říjen 20, 2011 09:45
deeres, díky za tvou variantu a ještě jsem se koukla do google - : evule
když to tu Antonio tak odsoudil a tam jsem vyčetla, že:

Nejbližším příbuzným mexické kuchyně je ta mexicko-texaská – známá pod zkratkou TEX-MEX (Texas-Mexico). Možná, že to pár desetiletí trvalo než se tyhle "pokrmy vařené s láskou a fantazií" rozšířily z povodí proslulého Rio Grande po celém americkém kontinentě.
Dominantní ingrediencí je bezpochyby chilli - velmi pálivá odrůda papriky. Na jihoamerickém kontinentu byly chilli papričky používány už po pět tisíc let stejně, jako dnes používáme sůl.

Takže kdo si chce doma uvařit autentická TEX-MEX jídla, musí se bezpodmínečně zásobit chilli papričkami (v jakékoliv podobě), česnekem, fazolemi, kukuřičnou mouku, avokády, rajčaty a dobrým hovězím masem.
Většinou si ale recept každý kuchař doplní sám, podle svého rozpoložení, nálady a sklonů. Vaření chile je totiž emocionální záležitostí.
Proto můžete – podle nálady – použít i jiné maso.

mně zaujalo, že Lenka píše, že tenhle recept můžou i děti, takže proč to nezkusit?
A podle všeho je to nesmírně jednoduché a rychlé.

říjen 20, 2011 10:14
... : bb2
ano, a hlavně Lenka nepíše, že je to originál mexický recept, ale že je to recept domácí

Můj dnešní recept je "domácí" - snesitelný i pro odrostlejší děti - a - není z masa hovězího, ale krůtího


několika větami o mexické kuchyni svůj recept jen uvedla (nebo Daniela), protože její recept se mexickou kuchyní inspiroval
Teda, pardon, texasko mexickou ;-)

říjen 20, 2011 10:18
... : bb2
v Mexicu jsem nikdy nebyla, ale tuším, že ani tam se echt mexická kuchyně nevaří všude, tak jako se u nás nevaří jen česká, moravská, vedle nevaří jen tradiční stopro rakouskou...atd.
říjen 20, 2011 10:20
Možná je to i dobré, : mamča
jen mě na tom děsí to množství použitých konzerv.
Já se naopak pokouším vařit jen z čerstvých surovin a bylinek, i bez použití glutamátu a různých chemických dochucovadel.

říjen 20, 2011 11:59
A kdo ti mamčo brání, : Myška
abys to udělala z čerstvých surovin?
říjen 20, 2011 12:42
... : Bara
Chilli con carne delam vetsinou v zime. Fazole si pres noc namacim, maso pouzivan veprove, kruti se mi zda skoda, to si radeji vychutnam jinak. Pridavam krome rajcat jeste cervenou (zelenou, zlutou...) na prouzky narezanou papriku. Kukurici nedavam. A uplne nakonec pridam asi na 2-3cm narezane varene zelene fazolky a necham prohrat. Podavam s bilou bagetou.
říjen 20, 2011 13:07
ia radeji nez chili : Polarka
delam fazolovy gulas... Namocim si fazole, ktere hodim na gulasovy zaklad...Fazole uvarim s neloupanou nenakrajenou cibuli. Pak to zmicham dohromady, dobre okorenim, osolim a je to vyborne teple i studene. Mohu pridar dobry parek. Nenavidim konzervy a miluju jednoduchou kuchyni.
říjen 21, 2011 21:30
deeres, dík za tip, : Ketrin
s menší obměnou (míň konzerv a víc čerstvé zeleniny) jsem to dnes udělala - fakt výborné a rychlé, mí chlapi byli moc spokojení. Jako příloha byl na výběr chleba nebo pohanka.
říjen 21, 2011 21:48
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]