Léto nám připravuje různé zážitky. Mezi jinými nabízí plnou náruč plodů všech barev a chutí. Co nesníme čerstvé, zavaříme a naložíme, a tak si vůně léta uchováme do chladnějších období roku. Můžeme to udělat v méně častých kombinacích... Vyslovená hračka je zavařování s gelfixem či želírovacím cukrem, takže je to nesmírně jednoduché... Následující recepty se dají i obměňovat; je to jen a jen na vás...
ZAVAŘENINA Z KIWI A BANÁNŮ
ingredience: 1 banán, 2 kiwi, asi 700 g jahod, 100 g cukru, 1 balíček (25 g) gelfixu, 400 g cukru postup: Oloupeme ovoce a doplníme je na celkový 1 kg omytými jahodami bez stopek, nakrájenými na četvrtky. Přidáváme 100 g cukru s želírovacím prostředkem a dobře vmícháme do ovoce. Necháme 10 minut stát. Ovoce přivedeme za stálého míchání k varu, přidáme cukr a necháme za stálého míchání 3 minuty prudce vařit. Zavařeninu plníme do sklenic se závitovým víčkem a necháme vychladnout otočené na víčku. ŽELÉ Z MRKVE A ZÁZVORU
ingredience: 1 kg mrkve, šťáva ze dvou citrónů, zázvorové pivo (Ginger Ale), 1 (asi 5 cm dlouhý) kousek čerstvého zázvoru, 250 g želírovacího cukru. postup: Mrkve očistíme a vymačkáme z nich šťávu. Tu doplníme na celkový půl litr citrónovou šťávou a pivem. Oloupeme zázvor a nakrájíme jej na slabé plátky. Mrkvovou šťávu, zázvor a želírovací cukr přivedeme za stálého míchání k varu a asi 1 minutu prudce vaříme. Želé plníme horké do vypláchnutých sklenic se závitovým víčkem a necháme vychladnout otočené na víčku. Pevně doufám, že vám tyto zajímavé recepty přijdou vhod... d@niela
|