O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

NEOBVYKLÉ ZAVAŘENINY PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 25 srpen 2011

Léto nám připravuje různé zážitky. Mezi jinými nabízí plnou náruč plodů všech barev a chutí. Co nesníme čerstvé, zavaříme a naložíme, a tak si vůně léta uchováme do chladnějších období roku. Můžeme to udělat v méně častých kombinacích... Vyslovená hračka je zavařování s gelfixem či želírovacím cukrem, takže je to nesmírně jednoduché... Následující recepty se dají  i obměňovat; je to jen a jen na vás...

 

 

 

 

 

 

ZAVAŘENINA Z KIWI A BANÁNŮ

 

ingredience:

 

1 banán, 2 kiwi, asi 700 g jahod, 100 g cukru, 1 balíček (25 g) gelfixu, 400 g cukru

 

postup:

 

Oloupeme ovoce a doplníme je na celkový 1 kg omytými jahodami bez stopek, nakrájenými na četvrtky. Přidáváme 100 g cukru s želírovacím prostředkem a dobře vmícháme do ovoce. Necháme 10 minut stát. Ovoce přivedeme za stálého míchání k varu, přidáme cukr a necháme za stálého míchání 3 minuty prudce vařit. Zavařeninu plníme do sklenic se závitovým víčkem a necháme vychladnout otočené na víčku.

 

 

 

 

ŽELÉ Z MRKVE A ZÁZVORU

 

ingredience:

 

1 kg mrkve, šťáva ze dvou citrónů, zázvorové pivo (Ginger Ale), 1 (asi 5 cm dlouhý) kousek čerstvého zázvoru, 250 g želírovacího cukru.

 

postup:

 

Mrkve očistíme a vymačkáme z nich šťávu. Tu doplníme na celkový půl litr citrónovou šťávou a pivem. Oloupeme zázvor a nakrájíme jej na slabé plátky. Mrkvovou šťávu, zázvor a želírovací cukr přivedeme za stálého míchání k varu a asi 1 minutu prudce vaříme. Želé plníme horké do vypláchnutých sklenic se závitovým víčkem a necháme vychladnout otočené na víčku.

 

 

     Pevně doufám,

že vám tyto zajímavé recepty přijdou vhod...

 

d@niela

 

 

Komentáře (18)add feed
Že se zavařenina z kiwi a banánů : Aneli
prostě sežere (např. formou poháru se zmrzlinou a šlehačkou), je mi jasné.

Ale co se dá prosím pěkně vyrobit z želé z mrkve a zázvoru??? smilies/shocked.gif smilies/shocked.gif smilies/sad.gif
srpen 25, 2011 22:00
Aneli, to není návod : d@niela
"CO" s tou zavařeninou, ale "JAK" tu zavařeninu vyrobit... smilies/cheesy.gif

smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif
srpen 25, 2011 22:25
jo, to je návod : mura1
jak zahnat dlouhou chvíli? smilies/cheesy.gif
srpen 25, 2011 22:52
... : bb2
já jsem taky spíš přes "co" :-) takže pro mě by to bylo na chleba s máslem k snídani.
srpen 25, 2011 23:04
Zázvorové pivo, mrkev, : deeres
jak to asi chutná? Já nacpu do sklenic ledaco, ale tohle neznám, mrkvově sladký,citronově kyselý, trochu pálivý po zázvoru,určitě je to zdravý a nejspíš bych to jedla jenom já. Stejně jako kdoulový sýr nebo rakytníkovou šťávu, mně to chutná, ale ostatní vyžerou jahodový a meruňkový džem na milost vezmou i pomerančový a vychlastají mně malinovou šťávu, na moje kulinářské experimenty kašlou, ty zbaští teprve v okamžiku nouze nejvyšší. smilies/angry.gif
srpen 26, 2011 08:16
Aneli : mamča
Nevím, k čemu to použít ani jak to chutná, ale URČITĚ je to zdravé. smilies/wink.gif
A ve jménu hesla, že "chutné a zdravé se vzájemně vylučuje", to ani nebudu zkoušet. smilies/cheesy.gif
srpen 26, 2011 08:54
mamčo : Kamila
smilies/grin.gif je to většinou pravda, ale tohle určitě je i dobré. Já teda dělám mrkvovou polévku se zázvorem a všem (krom syna, který zázvor nemůže ani cítit) chutná. Ale každej má jinej vkus, samozřejmě...
srpen 26, 2011 09:10
já jeden rok : Ivča
zkoušela kombinaci džemu angrešt-ananas..a - bylo to dobrý!!

srpen 26, 2011 21:06
Už jsem tu kdysi psal, že mám fajn tchýni. : strejda
Je to ženská miliónová. Už je jí sice 83 let, ale je to stále čilá čupr bába. Když jsem byl se ženou někdy ve při, vždy byla při mne.
No a tuto tchýni sem minulý týden přivezla švagrová. A protože bylo nádherné slunečno, celoodpolední výlet se jim vydařil.
Proč o tom píšu? Ona totiž nepřijela s prázdnou. Jako vždy, i teď, přivezla něco pro mlsouna. Tedy pro mne. smilies/cheesy.gif
A bylo to fakt dobré. Vytáhl jsem z ní recept a tady je. Možná, že to někdo znáte, ale já jsem tuto kombinaci s kysanou smetanou jedl poprvé.

Připraví se klasická dortová buchta. Než se to dá do trouby, na řídké dortové těsto se ještě nalije rozmíchaná směs (nesmí tam být hrudky) ze dvou vanilkových pudinků, mléka a cukru. Když je upečeno, nechá se to vystydnout. Pekáček nebo kulatý dortový korpus, takový ten s boční sponou, to je jedno, se překlopí na velký talíř, ale pozor, pudinkem dolů. Vršek a případně i strany (jako u dortu) se pomažou asi centimetrovou vrstvou husté kysané smetany (může se tam dát i zdobení ovocem) a vše se bohatě „pocukruje“ kakaem přes sítko s trochou moučkového cukru. A celé se to šoupne asi na hodinku do lednice. Místo kakaa to může být i strouhaná čokoláda.

Dělal jsem si srandu, že je to mlsek přímo pro bezzubé či pro majitele volných protéz, ale bylo to fakt výborné. Ona to totiž střídavě ozdobila zavařenými meruňkami a ananasem. Ale nemusí to být.
Před odjezdem jsem ji položil „zdvořilostní“ otázku. Zeptal jsem se, kdy se zase ukáže...
"To víš, že zase přijedu..." A já byl rád, že pochopila smysl mé otázky. smilies/grin.gif


srpen 30, 2011 21:27
Jaké dortové těsto? Piškot? : Myška
Nepropadne se ten rozmíchaný pudink do piškotu? Nebo jo a je to účelem?
srpen 31, 2011 07:09
Myško, na to jsem se také ptal. : strejda
Ale nepropadne. smilies/cheesy.gif Je to asi podobné, jako když naliješ olej do vody.
Piškot? Asi jo, nevím jak se dělá piškot. Nikdy jsem ho nedělal. smilies/cheesy.gif
srpen 31, 2011 08:35
No, ale informace jaké je to těsto, je celkem zásadní. : Myška
Mám totiž více receptů na dortová těsta... I když dělám ponejvíce právě piškotové. Je nejrychlejší.
srpen 31, 2011 08:49
Myško, : strejda
piškot - jak známe třeba dětské piškoty - ten to nebyl. Byl to normální dort. A proto jsem se neptal na ingredience ani na jejich množství. Taková klasika. Přesně takový, který se rozřezává na jednotlivé placky a ty se pak mažou a vrství na sebe. Takové to bylo. Já nejsem cukrář. Já jsem pro tchýni zkušební králík. smilies/grin.gif Když vydržím, jedí to i ostatní. smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif
Ona je členkou jakéhosi babince, kde si vyměňují drby, recepty i třeba to, co zrovna objevili američtí vědci.

srpen 31, 2011 09:26
Ne, opravdu jsem nemyslela dětské piškoty:-)) : Myška
Ale piškotové těsto. Ono není žádné univerzální dortové těsto, víš... Ponejvíc se asi používá to piškotové (celá vejce vyšlehat s cukrem, přidat polohrubou mouku, dát do formy, upíct).
Netrap se tím.
srpen 31, 2011 09:50
Netrápím se tím, ale je to dobré. Je to zvláštní... : strejda
smilies/wink.gif
srpen 31, 2011 09:55
... : bb2
Strejdo, tak to by ti asi chutnala buchta podle receptu, který jsem před časem na kudlanku dávala, je to podobné - na pekáč těsto, na syrové těsto nalít uvařený, ještě horký puding - lije se z výšky, aby puding protekl těstem. Upéct. Zatepla potřít 2 kysanými smetanami a hustě posypat strouhanou (drcenou) margotkou ("čokoládou").
Vláčné, chutné. Kominovala jsem různě: svělé těsto čoko puding margot, nebo tmavé těsto vanilkový puding hořká čokoláda s višněmi, světlé těsto kokosový puding pokropit malibu posypat lehce opraženým mletým kokosem, tmavé těsto se skořicí vanilk.puding posypat cukrem se skořicí a strouhaným perníkem, světlé těsto čoko puding strouhaná čokoláda s drcenými ořechy. Nebo poloviční množství pudingu a kompotované meruňky, po upečení jako předešlé. Atp.
srpen 31, 2011 18:06
No jéééje. : strejda
Vše, co popisuješ, bb, to mi zcela jistě chutnalo.
Jednou jsme byli se ženou na zabijačce v jedné vísce, kousek od Chlumčan u Loun. Všichni tam ochutnávali ty prasečí pochoutky, jen já si pochutnával na buchtě (něco na způsob bochánku), který tam přivezla švagrová. smilies/grin.gif Té zabijačkové vůně bylo všude kolem příliš mnoho. smilies/grin.gif

Perník miluju a vůbec vše, co je s pudinkem. I kupované. Rohlíčky z listového těsta plněné pudinkem nebo banánky s pudinkem, polité čokoládou... Jééé, co tu teď budu dělat? Mám tu jen jeden Pardubický perník za tři pade. Chjo.
srpen 31, 2011 18:22
V první větě mi vypadlo "by" : strejda
Takto to vypadá, že už jsem to vše ochutnal a že mi to chutnalo. A jak na potvoru, jedno malé a zapomenuté "by" vše rázem změní v pouhé zbožné přání. smilies/wink.gif To je život...
srpen 31, 2011 18:29
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]