O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

PEČENÝ ČAJ PDF Tisk E-mail
Pondělí, 01 srpen 2011

Nejprve jsem si myslela, že „pečený čaj“ je něco podobného, jako „sušená voda“. Ale pak jsem zalovila v hlubinách internetu – a ejhle, co se všechno našlo… V podstatě je to proslazené a ochucené ovoce, které se propeče a poté rychle naplní do skleniček, zalije alkoholem (např. rumem), zavíčkuje, otočí vzhůru nohama a nechá vychladnout…  

 

 

 

 

 

A teď základní návod:

 

 

 Ingredience:

2 kg libovolného ovoce (nejlépe drobné, větší je třeba pokrájet), 500-750 g krystalového cukru (podle kyselosti ovoce možno přidat víc), koření podle chuti (skořice, hřebíček, badyán), 1-2 omyté citróny, rum (dle chuti a uvážení, není nutný). Použít se může ovoce jakékoliv, míchané i jednopruhové. Moc dobré jsou v čaji švestky a hrušky; pokud je víc rybízu, je čaj kyselejší, tedy pikantnější; je prý dobře mít asi polovinu ovoce kyselejšího; pěknou tmavou barvu čaji dají švestky, černý rybíz, ostružiny, aronie.  

 

Postup:

Očištěné ovoce odpeckujeme a větší nakrájíme na drobné kousky. Citron oloupeme a pokrájíme na kousky, nebo jen vymačkáme šťávu. Všechno dáme do hlubšího plechu, zasypeme cukrem a přidáme koření. Promícháme a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme při 170°C 30-40 minut, občas můžeme (ale nemusíme) promíchat. Ihned po vytažení z trouby vmícháme do směsi rum. Plníme do skleniček se šroubovacím uzávěrem, položíme je víčkem dolů a necháme vychladnout. Kdo chce, může ještě sterilizovat, ale není třeba…

.

Použití:

do hrnku či sklenice dáme 3-6 (zase podle chuti) lžičky ovocné směsi a zalijeme vařící vodou. Můžeme i dávat do obyčejného čaje místo cukru. Získáme tím ovocný čaj lahodné chuti, který je výborný horký i studený. A: dáte-li do červeného vína, je to ňam, skoro jako sangria J.

 

P.S. Vypadá to opravdu dobře, ne? A každý ten čajíček je unikát - každý chutná jinak...

 

d@niela

 

 

Komentáře (12)add feed
... : mia I
jéé jednopruhové ovoce to je krásný překlep smilies/cheesy.gif
srpen 02, 2011 06:38
Sterilizovat treba neni : Alena P-H
jenom dat vice rumu...a taky to nevydrzi tak dlouho, aby se to stihlo pokazit...
Ja delam neco podobne, ale bez peceni a trochu "monotonne, jenom svestky. Mamka to delavala i z visni. Jenomze ty ja tady nemam.
Mame jediny stromek svestky, te "nasi ceske", teda ma to plody jako ceske svestky. Uroda vetsinou nebyva zavratna, je tu na ni prilis horko. Kdyz se ovladnu a nesnim vsechny cerstve - nalozim je po umiti do malych sklenek, zaliju rumem a necham je par tydnu nasavat. Clovek pak nepotrebuje ani sklenicku smilies/smiley.gif
srpen 02, 2011 08:25
Dva postřehy z praxe : jednababi
- Přidávám citrónovou nebo pomerančovou kůru, sušenou, krájenou, koupenou, tedy bez
přílišné chemie (doufám smilies/smiley.gif).
- Dá se udělat i z mraženého ovoce, jak jsem zjistila, když bylo nutno vyklidit mrazák.
Jen se musí ohlídat doba pečení, protože sice chvíli trvá, než ovoce rozmrzne, ale pak
je rychle měkké.
srpen 02, 2011 08:53
nojo - ale s tím rumem.... : al�k punt�k
to asi nebude pro děti....
srpen 02, 2011 13:27
tenhle produkt : vlk odjinud
je právě dobrý, pokud nám v létě zbude trocha malin, ostružin, pokud nesníme ihned a na místě lesní jahody nebo borůvky, či se nesejdou suroviny v čase. Stačí naházet do mražáku a pak upéct, až to bude vše pohromadě. Dá se i napřed cukr zkaramelizovat a zalít rovnou čajem při pečení, možností je milion a proto jsem chtěl hlavně osvědčené kombinace, ať nehledám Ameriku.
srpen 02, 2011 13:49
prosím vás, : mura1
může mi někdo popsat konzistenci toho výrobku po 40 minutách pečení? vždyť to musí být taková nějaká marmeláda...

a ještě, pokud jste to teda někdo zkoušel, jak pak pucujete tu troubu potaženou připečenou vrstvou marmelády.
srpen 02, 2011 14:56
Pomerančový z pekárny : deeres
3/4 kg oloupaných pomerančů, 1/2 kg cukru, šťáva z 2ks citronů

Pomeranče oloupeme a rozkrájíme, zasypeme cukrem a přidáme šťávu ze dvou citronů. Pekárnu nastavíme na džem - čas 1 1/2hod,ještě za tepla pak plníme do sklenice,tu otočíme dnem vzhůru asi na 5 min, aby víčko chytlo. Nemusí se už sterilizovat, ale sklenice a víčka je nutné předem vyvařit. Má to skutečně konzistenci marmošky,v půllitrové konvici zalejeme jeden sáček černého čaje vařící vodou a přidáme podle chuti pečený čaj.
V pekárně se nic nepřipálí a protože je bez alkoholu, mohou konzumovat i děti.
Pokud se připravuje v troubě, použije se pekáč s vyšším okrajem a pod ovoce silikon nebo pečící papír.
srpen 02, 2011 17:32
Můro, : Míša šíša
pečený čaj jsem nikdy nedělala, ale dostala jsem ho, takže vím, že to má skutečně strukturu jakési marmelády. Neakceptovala jsem způsob používání a přidávala jsem si to do bílého jogurtu. :-)
O čištění trouby referovat nemohu. ;-)
srpen 03, 2011 16:51
míšo, dík :) : mura1
takže je to marmeláda zamíchaná do čaje. zajímavý způsob použití...

jinak s dovolením zůstanu u starého způsobu výroby klevely, a to v hrnci na sporáku. i tak je z toho zaflákaná půlka kuchyně. jinak pečeného ostružinového čaje mám zásobu. včerejší várka marmelády nějak neztuhla.

ps. vzpomínám si, míšo, na tvůj rececept na višňovou "griotku", kdysi jsem podle něj zpracovala zbytek úrody ostružin (když už se nikomu nechtělo lisovat šťávu na marmeládu) a nebylo to zlý. na ostružinovém punči jsem přežila následující zimu. letos je jich zase dost. že bych se stavila v sámošce pro cukr a flašku rumu?
srpen 04, 2011 09:25
Poprvé : Ahabibi
jsem dnes dělala pečený čaj, protože máme letos velkou úrodu borůvek (kanadských).
Takže :
70 dkg borůvek a po 30 dkg hrušky, rybíz, černá jeřabina, meruňky, Koření : od oka mletou skořici a pár hřebíčků a 60 dkg cukru krupice.
Pekla jsem na vyšším plechu v el. troubě 45 min na 175 st.
Nic nebylo poprskané, ani ulepené jen můj vnouček od olizování vařečky. Plech šel umýt lehce. Koezistence řídké marmelády. Chuť vynikající !!! Právě popíjím. Zítra dělám další várky.
Díky za výborný impuls na Kudlance.
srpen 04, 2011 20:10
Kadlátky (švestky) jsem rozpůlila, zbavila pecky, : Myška
naskládala do skleniček, zasypala trochou cukru a prolila rumem. Výborné! Žádné pečení, sterilování, atd...
srpen 11, 2011 10:53
Re: Pečený čaj : Brookerka
Kdybyste si přeci jen s domácí výrobou pečených čajů nevěděli rady, může se Vám hodit tenhle web na http://www.doplnky-a-dekorace.4fan.cz/8-pecene-caje, kde kdyžtak najdete i inspiraci na příchutě těchto stále více oblíbených čajů smilies/wink.gif
leden 13, 2012 22:37
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]