Proč zrovna Prezident? Protože v Intersparu měli v akci máslíčka Président, á 8g, á 1,90 Kč - no nekupte to :-). (Když jsem tak četla pokračování receptu, který nám jak slíbila posílá "bb", vzpomněla jsem si bezděky na starou známou pohádku o tom, jak voják vařil polévku ze sekery. Znáte?
To byla jednou jedna skoupá hospodyně a jeden hodně moc hladový voják. Tuhle polévku, jen z vody a sekyry, jí slíbil uvařit.... Jen - něco malinko, jen tak trošinku, ještě přidá... maličko málo, jen pro chuť :-))) KACHNÍ PRSA PREZIDENT Takže pro dvě osoby s velkou chutí k jídlu a zvykem nechat si kousek masa na talíři a uzobávat později, při povídání: ![](http://obrazky.kudlanka.cz/kachna1.jpg)
postup: dvoje celá kachní prsa bez kosti a kůže, čili čtyři plátky - naložit nejlépe přes noc, min. na dvě hodiny, do následující marinády: marináda: sojová omáčka, rýžové víno, ústřicová omáčka, olej (jakýkoli, slunečnice, oliva, dýně) vše tak po dvou lžicích, šťáva z půlky pomeranče, rozdrcené sušené šípky (ty, co máte nasušené na čaj, rozsekané v robotu) půlka malé chilli papričky - rozdrtit (lze nahradit tekutým chilli), lžička medu, sůl, drcený barevný pepř (sůl a ostatní koření lze nahradit Vitanou - Koření na steak, chilli a šípek). Promíchat, naložit do toho maso, marinádu do masa pořádně vetřít. Marinované maso pak vyjmout z marinády, osušit, rozpálit pánev tence vytřenou olejem (používám titanovou s poklicí, stejnou službu udělá určitě i litina nebo teflon), prsa opéct z obou až chytají barvu, celkem tak 10 minut, pak přilít zbylou marinádu, je-li málo, přidat kapku vody, pod pokličkou nechat mírně bublat dalších 10 minut. Ke konci vypnout, zakápnout curacaem, vhodit plátek másla (nebo ty tři Prezidenty) :-))), na to strouhnout kůru z omytého bio pomeranče (je bez chemického postřiku), čerstvý zázvor, tak čtvrt až půl čajové lžičky, ne víc!). A nechat dobublat. Na nahřáté talíře krájet šikmé řezy, uprostřed by měly mít lehce narůžovělou barvu. Je to lahůdka. Samozřejmě se může posypat trochou mandlových lupínků. Příloha: jakákoli úprava brambor, zeleninový salát, chleba, atd. Stejnou úpravu jsem vyzkoušela i pro plátečky zadního hovězího, s tím, že se dusily samozřejmě déle, a k marinádě jsem při dušení přidala trochu šípkové zavařeniny rozmíchané s vodou. Nechala jsem to vydusit doměkka (maso), dohusta (šťávu), a mělo to náádhernou tmavě hnědočervenou barvu. Chutnalo....? Pevně doufám, že ano - což vám všem přeju - vaše "bb"
|