O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...
Kontakty
Napište nám |
Poradna Kudlanky |
Právní poradna |
Související články
Přihlášení
Anketa
LASKONKY - LASKOMINKY |
![]() |
![]() |
![]() |
Čtvrtek, 19 květen 2011 | |||||||
Určitě máte všichni nějaký ten základní předpis, proto jsem se soustředila na triky a fígle - jak na to, aby se lahůdka povedla:
Hmota na laskonky se šlehá v teplé vodní lázni - tak si do nádoby, ve které to budu připravovat, nasypu cukr a zaleju ho bílkama. Nechám to stát - zatím bez ohřívání, jen aby se cukr snáze rozpouštěl, a dám se mezitím do přípravy krému.
Ten se připravuje opět ve vodní lázni, takže šlehám - intenzivně - vejce s cukrem - asi 10 min., za mírného varu té vodní lázně. Pak nádobu s horkou hmotou přendám do dřezu se studenou vodou a vychladím, zprvu to ještě stále intenzivně šlehám, po chvíli jen občas promíchnu, až do úplného vychladnutí.
Do studené hmoty pak zašlehám máslo, kdo má rád, přidá kapku rumu. Pražené lískáče nebo drcený griliáš přidávám na závěr a raději je ručně vmíchám, než bych riskovala sražení krému.
Griliáš:
Oříšky rozložte na plech a osm až deset minut je pražte v troubě při 180 °C - hlídejte, aby se nespálily. Po vychladnutí mněte v dlaních, válejte v utěrce nebo na sítu, až se slupky uvolní. Do kotlíku nebo kastrůlku vsypte cukr, přidejte lžíci másla a na mírném plameni nechte bez míchání rozpouštět, dokud se nezačne tvořit karamel; trvá to čtyři až pět minut. Až bude hustý, ale ještě trochu tekutý, vsypte k němu očištěné pražené oříšky a promíchejte. Pražte ještě chvíli, až směs získá výraznou tmavě zlatou barvu, oříšky se stejnoměrně obalí karamelem a hmota ještě trochu zhoustne. Kromě oříšků se připravuje také z mandlí.
Malé upozornění: slepené laskonky do druhého dne změknou, je proto lepší je slepovat v den spotřeby. Ale: zbylý krém můžeme zamrazit. Neslepené laskonky uchované v zavřené krabičce (ne z papíru) jsou stále křupavé.
Tak, krém je hotov, jdeme na laskonky:
Laskonky:
Bílky s cukrem krupice ušleháme v citrónem vytřené nádobě robota do tuhého sněhu. Do bílků s krupicí dávám ještě špetku soli. Ze začátku šlehám na nejnižším stupni několik minut, až než je hmota bílá, pak zapnu maximální otáčky a ještě několik minut šlehám dál. Pak přišlehejte i cukrový rozvar (cukrový rozvar: cukr krystal a vodu - poměr cca 2 : 1 - dejte do kastrůlku a na středním plameni svařujte asi deset minut; nemíchejte. Do horké směsi se ponoří drátěné očko, a pokud při fouknutí odlétají cukrové bublinky, je rozvar perfektní. Cukrový rozvar zvyšuje soudržnost krémů a tohoto těsta. Jde vlastně o první stupeň rozvařování cukru.)
Do toho všeho pak zamícháme kokos (ořechy). Kokosu či ořechů dávám (1 : 3 - tedy na jeden bílek 30 g ořechů) a musí se to vmíchávat velmi opatrně, nejlépe pomocí stěrky, vždy lehce posypat sníh a pak 1x až 2x podebrat sníh a obrátit. A ještě tak půl mocca lžičky prdopeče, tím to "pocukrujte" a zamíchejte.
A pokračujem: Na plech si dáme pečící papír a na něj pak tvoříme laskonky. A teď pozor, velký a báječný trik, co jsem četla na netu a vyzkoušela:
manžel (jedné čtenářky) uřízl lino ve velikosti plechu, do toho vyřízl stejné oválky, ona to pak celé položí na plech s pečícím papírem, stěrkou zamázne ty otvory těstem, lino sundá a je to.
Není nad to, mít doma kutila! Jinak - tady je možno šablonu koupit:
Troubu rozehřívám při dolním ohřevu a horkém vzduchu na 170°C, a když vložím laskonky, stáhnu okamžitě na 70°C. Nechám to tam asi třičtvrtě hodiny, aby zpevnily, pak troubu vypnu a nechám ještě dojít. Takto se dají péct i tři plechy nad sebou. Upečené laskonky poznáme tak, že jdou pěkně nožem sundat z papíru. Pokud se ještě lepí, necháme je dosušit.
A - pozor - další super trik: když se topí v ÚT, naaranžuju papír na pečení i s laskonkama na radiátory a šmytec! - na výsledek si počkám do rána. Úspěch stoprocentně zaručen, takže v troubě se může zatím péct něco jiného. Vloni to byl u nás absolutní hit a v práci šel recept na dračku.
Pevně doufám,že se vám tento "kompilovaný recept"bude líbit - případně, pokud máte i vy nějaké vylepšení,přidejte se!!!
ze sedmi zaslaných receptů opsala a sepsala:
|
< Předch. | Další > |
---|