O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

LASKONKY - LASKOMINKY PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 19 květen 2011

Dostala jsem několik receptů a jak jsem slíbila, tak návod je tu.  Ale ingredience jsem poměřila a máte tedy ve výsledku jen hlavní poměry, kolik čeho. Protože každý z receptů byl na jiné množství. Některý na dvacet, jiný na víc laskonkových placiček. 

Určitě máte všichni nějaký ten základní předpis, proto jsem se soustředila na triky a fígle - jak na to, aby se lahůdka povedla: 

 

 

 

 

      Hmota na laskonky se šlehá v teplé vodní lázni - tak si do nádoby, ve které to budu připravovat, nasypu cukr a zaleju ho bílkama. Nechám to stát - zatím bez ohřívání, jen aby se cukr snáze rozpouštěl, a dám se mezitím do přípravy krému.

 

      Ten se připravuje opět ve vodní lázni, takže šlehám - intenzivně - vejce s cukrem  - asi 10 min., za mírného varu té vodní lázně. Pak nádobu s horkou hmotou přendám do dřezu se studenou vodou a vychladím, zprvu to ještě stále intenzivně šlehám, po chvíli jen občas promíchnu, až do úplného vychladnutí.

 

      Do studené hmoty pak zašlehám máslo, kdo má rád, přidá kapku rumu. Pražené lískáče nebo drcený griliáš přidávám na závěr a raději je ručně vmíchám, než bych riskovala sražení krému.

 

Griliáš:


 

     Oříšky rozložte na plech a osm až deset minut je pražte v troubě při 180 °C - hlídejte, aby se nespálily. Po vychladnutí mněte v dlaních, válejte v utěrce nebo na sítu, až se slupky uvolní.  Do kotlíku nebo kastrůlku vsypte cukr, přidejte lžíci másla a na mírném plameni nechte bez míchání rozpouštět, dokud se nezačne tvořit karamel; trvá to čtyři až pět minut.  Až bude hustý, ale ještě trochu tekutý, vsypte k němu očištěné pražené oříšky a promíchejte. Pražte ještě chvíli, až směs získá výraznou tmavě zlatou barvu, oříšky se stejnoměrně obalí karamelem a hmota ještě trochu zhoustne. Kromě oříšků se připravuje také z mandlí.


     Hmotu z kastrůlku pak vylijte na silikonovou podložku nebo alobal či pečicí plech, potřený trochou oleje. Griliáš rychle ztvrdne a zkřehne. Po vychladnutí ho umelte či rozdrťte na hrubší nebo jemnější směs. Vmíchejte pak do krému a spojujte jím  vždy dvě laskonky k sobě. Ozdobte polevou či čokoládou.

 

      Malé upozornění: slepené laskonky do druhého dne změknou, je proto lepší je slepovat v den spotřeby. Ale: zbylý krém můžeme zamrazit. Neslepené laskonky uchované v zavřené krabičce (ne z papíru) jsou stále křupavé.

 

Tak, krém je hotov, jdeme na laskonky:

 

 

 

 

 

 

Laskonky:

 

     Bílky s cukrem krupice ušleháme v citrónem vytřené nádobě robota do tuhého sněhu. Do bílků s krupicí dávám ještě špetku soli. Ze začátku šlehám na nejnižším stupni několik minut, až než je hmota bílá, pak zapnu maximální otáčky a ještě několik minut šlehám dál.  Pak přišlehejte i cukrový rozvar (cukrový rozvar:  cukr krystal a vodu - poměr cca 2  : 1 -  dejte do kastrůlku a na středním plameni svařujte asi deset minut; nemíchejte. Do horké směsi se ponoří drátěné očko, a pokud při fouknutí odlétají cukrové bublinky, je rozvar perfektní.  Cukrový rozvar zvyšuje soudržnost krémů a tohoto těsta. Jde vlastně o první stupeň rozvařování cukru.)

 

      Do toho všeho pak zamícháme kokos (ořechy). Kokosu či ořechů dávám (1 : 3 - tedy na jeden bílek 30 g ořechů) a musí se to vmíchávat velmi opatrně, nejlépe pomocí stěrky, vždy lehce posypat sníh a pak 1x až 2x podebrat sníh a obrátit. A ještě tak půl mocca lžičky prdopeče, tím to "pocukrujte" a zamíchejte. 

 

 

 

      A pokračujem:  Na plech si dáme pečící papír a na něj pak tvoříme laskonky. A teď pozor, velký a báječný trik, co jsem četla na netu a vyzkoušela:

 

      manžel (jedné čtenářky) uřízl lino ve velikosti plechu, do toho vyřízl stejné oválky, ona to pak celé položí na plech s pečícím papírem, stěrkou zamázne ty otvory těstem, lino sundá a je to.

 

     Není nad to, mít doma kutila!

     Jinak - tady je možno šablonu koupit:

 

 

 

      Troubu rozehřívám při dolním ohřevu a horkém vzduchu na 170°C, a když vložím laskonky, stáhnu okamžitě na 70°C. Nechám to tam asi třičtvrtě hodiny, aby zpevnily, pak troubu vypnu a nechám ještě dojít. Takto se dají péct i tři plechy nad sebou. Upečené laskonky poznáme tak, že jdou pěkně nožem sundat z papíru. Pokud se ještě lepí, necháme je dosušit.

 

      A - pozor - další super trik:  když se topí v ÚT, naaranžuju papír na pečení i s laskonkama na radiátory a šmytec! -  na výsledek si počkám do rána. Úspěch stoprocentně  zaručen, takže v troubě se může zatím péct něco jiného. Vloni to byl u nás absolutní hit a v práci šel recept na dračku.

 

 

Pevně doufám,

že se vám tento "kompilovaný recept"

bude líbit - případně, pokud máte i vy nějaké vylepšení,

přidejte se!!!

 

ze sedmi zaslaných receptů

opsala a sepsala:

d@niela

 

 

Komentáře (13)add feed
Srdcervoucí díky, : Michal
naše linie (tělesná) je zachráněna. Už to tisknu. smilies/cheesy.gif
květen 19, 2011 16:50
Ach jo... : Ivča
už tři týdny se snažím hubnout...a nejím sladký....a laskonky miluju...takže tady nad tím článkem sliním jak smečka Pavlovových psů.... smilies/tongue.gif
květen 19, 2011 17:07
To mi povídej... : d@niela
Hned jak se vrátím domů, koupím si tu šablonku, a "čistě z cvičných důvodů" to hned musím upéct. Ne, v žádném případě, že bych to plánovala okamžitě sežrat, to neeee
smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif

(ach jo, ale jinak to pochopitelně nedopadne..., budu se "muset" obětovat...)
květen 19, 2011 20:10
já to, Daní, : Ivča
vzala radikálněji...Hoši mají smůlu, ale doma teď nenajdou ani sušenku, ani čokoládičku, ani oplateček...lednice plná zeleniny... smilies/wink.gifjak jinak vyzrát nad "mlsnou"??
květen 19, 2011 21:50
super a neumíš koňakové špičky? : Inka
Ty já tak strašně miluju. Hubnu s přírodní medicínou a daří se mi to, už mám 11 kg dole a cítím se super smilies/cheesy.gif smilies/cheesy.gif smilies/cheesy.gif
květen 19, 2011 21:52
Inko, promin! : Bara
Kdyz jsem se s Tebou setkala u Daniely (uz je to pred casem)tak jsi byla krasne stihla jak proutek. 11 kg dole, to na Tobe museji kosti chrasit....To ja! bych potrebovala! tech 11 kg dolu, jenze na rozdil od Tebe, ja nemam disciplinu.
PS: konakove spicky taky muzu....
květen 19, 2011 22:39
Inko, mám recept na dvoje, záleží, jestli máš radši ty, co mají korpus víc krémový, nebo víc těstový : bb2
1. těstové špičky
1 balíček (menší, 120 g)dětských piškotů, 120 g cukru moučka, 50 g jemně mletých ořechů, 2 plné lžíce kondenzovaného mléka (pokud je slazené, tak se ubere cukru na 100g), 100 g másla, 2 plné lžíce kakaa, trocha rumu.
40 ks piškotů odebrat, zbytek rozemlít, pak všechny sypké přísady smíchat, máslo utřít (ušlehat), vmíchat rum a sypkou směs. Vychladit, tvarovat buď ve formičkách jako vosí hnízda. Nebo vychladit jen mírně a stříkat dortovou zdobičkou na piškoty, tak, aby uprostřed bylo místo na náplň. Tak to dělám já, protože těsto je řidší než vosí hnízda. Nechat hodně ztuhnout v lednici a plnit.
Náplň pro oba recepty (původně byla asi jiná, ale usnadnila jsem si to) : máslo utřené s vanilkou/van.cukrem a kupovaným vaječným koňakem. Tak plním i vosí hnízda. Nechat hodně vychladit, já to dávám na chvíli do mrazáku a pak namočit do vlažné čokoládové polevy - na kousky, co mají rychle ztuhnout, rozehřívám v mikrovlnce nebo nad párou čokoládu min. 70% kakaa a přidám kousek ztuženého tuku.
Na náplň mám nový tip, zatím nevyzkoušený - vaječný koňak s pudingem Olé, který tuhne zastudena.

2.špičky s korpusem krémovým - klasický máslový krém s pudinkem, rozpuštěnou čokoládou a s kakaem, zase přidávám trochu rozpuštěného vlažného ztuženého tuku, aby krém dobře ztuhnul a špičky držely tvar.
- 250 g másla, pudink z 1 sáčku a 0,25 l mléka, 3 plné lžíce kakaa, troška rumu, cukr moučka podle chuti.
květen 20, 2011 03:30
Laskonky mám moc ráda. Tedy - měla jsem dokud byly k dostání klasické laskonky. : Myška
Ty současné kokosové s umělým krémem nestojí za nic.
Vůbec, všimli jste si, že se už žádné zákusky nedělají s krémem z másla? Dělají se z jakéhosi levného polského rostlinného tuku. Nemají chuť. Já jdu vždycky do kolen, když mi někde na oslavě předloží kupovaný dort (je od známé, je moc šikovná a dort je jak domácí) právě s tímto krémem a chrochtají si, jaká je to dobrota. Ze slušnosti mlčím.
My si dorty děláme zásadně samy, mamka, sestra i já. Nejsou na nich takové ty marcipánové blbůstky (většinou), ale krém je poctivý z másla, pudinku či bešamelu, s rumem, kakaem, s oříšky,...
květen 20, 2011 10:23
Myško, : bb2
všimli jsme si a jako ve vedlejším článku o nezbedné nezletilé, i tady napíšu - jde to dolů. Nejenže přibývá "výroben zákusků", kde se nepoužívá už ani klasický rostlinný tuk, ale vše v práškových směsích. Přibývá lidí, kteří si na to zvykají a domácí pečení z těch umělých tuků, jak jsi psala, považují za normální.
Od té doby, co jsem viděla pytel označený Věnečky a pytel označený Náplň a obojí byly práškové směsi, které se rozšlehaly s vodou, se nedivím ničemu. Vejce v prášku, sušené mléko, příchutě, barviva..
Jít jen tak do cukrárny a koupit krabici zákusků bohužel už není možné. Dneska se musí pátrat po tradičních cukrárnách, kde ještě znají pojmy jako máslo, žloutky, čokoláda, rum.
Jenže děláme si to zase jen my. Na jednu stranu se nám stýská, na druhou stranu nechce nikdo platit 35 korun za chutný středně velký zákusek, když může koupit obří cihlu s tunou želatiny nebo falešné šlehačky za 15.

Krémy dělám většinou s pudinkem, bešamelový jsem vyzkoušela, ale nezvykla jsem si používat ho často. Mamka často používá krém s kaší - uvaří kaši z mouky a mléka. To má rád její bratr.

Dcera má ráda ovocné dorty, kde je krému jen trochu pod ovocem, spousta ovoce a želatinový přeliv. Na tom si pochutná, ale když slaví narozky, vždy si vyprosí i krémové nazdobené dorty, pro pozvané kamarády, líbí se jí, ale jí ty jednoduché ovocné.
Syn měl nedávno narozeniny a chtěl to takhle: "nejlíp ovocný, ale víc ovoce než krému, rozhodně ne žádné to máslo, mami...víš co, nebo radši čokoládovej, ale opravdu hodně čokoládovej a žádné máslo, jen čokoláda a třeba nějaký rumový ovoce...no a nebo s tou marcipánovou polevou, ale jen navrchu" :-)) nevěděla jsem co si s tím počít, marcipánovou polevou asi myslel potažení marcipánem, čoko dort bez krému jsem nevěděla, jak udělám, když "máslo" je krém i šlehačka.
Tak jsem upekla tři, ovocný - piškot promazaný dřemem a troškou krému (pudinkový s malinovou marmeládou, aby chutnal po ovoci, ne po másle;-) ), navrchu ovoce potažené želatinou. Pak "extra" čokoládový bez "másla" :-) obyč kakakový piškot, dvakrát prořízlý, s náplní z rozpuštěné hořké čokolády a kysané smetany (našla na netu) , na kterou jsem nakladla višně z kompotu a zatáhla višnovým "želé" (šťáva z kompotu s želatinou). Dort jsem pak přelila hořkou čokoládou, posypala ještě strouhanou čokoládou a pokladla višněmi, a po obvodu jsem nalepila čokoládové jazýčky.
No a třetí dort byl zase světlý piškot s náplní z ovocného jogurtu se ztužovačem, aby to nevytékalo, ale drželo tvar i ve vyšší vrstvě, navrchu jen přehozený rozváleným marcipánem (koupeným). Růžovým :-)) a upatlala jsem mu na to figurku jeho psího oblíbence.
No, byla to taková rychlá bojová akce, ale nakonec to nedopadlo tragicky a všechny tři se snědly. To na dcery oslavě se snědly drobné zákusky, věnečky, kremrolky, ovocné košíčky a mandarinkový dort, ale máslové dorty ne, ty se rozdaly sebou.
květen 21, 2011 16:44
Děláme to podobně, akorát my tedy na jednu oslavu děláme jednu dortu (víc by se nesnědlo). Většinou ji dělá maminka. : Myška
Je to pro ni radost, a tak jí necháváme "dortový monopol" smilies/wink.gif. Mamka dělá i různé panenky, mimina, auta, koně a jiné tvary a tématické výzvy.
Jo, a my tady u nás na Moravě, v Brně, neříkáme dort, ale dorta.

Jinak nevím, kdo ty hnusné zákusky kupuje, já tedy ne. Ani nikdo z rodiny. To si radši upečeme nějaké řezy nebo roládu, když ne dortu.


květen 21, 2011 20:07
Baru, právě od té doby : Inka
co jsi mě viděla, tak jsme nenápadne plíživě nabrala 18 kg, tak mě to nějak dorazilo a musela jsme s tím něco udělat a jde to. Už budu zase taková jako před tím.

BB děkuji moc za recept, jen s tím musím ješte malinko počkat. Ještě jsem je nikdy neviděla doma dělané.

Mňam mňam mňam
květen 21, 2011 20:44
Inko, : Bara
zdrave a uspesne hubni, drzim Ti palce !!!!
květen 22, 2011 15:22
Formy na laskonky mám ve 3 velikostech i s návody tady: : dita
únor 02, 2012 17:44
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]