O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...
Kontakty
Napište nám |
Poradna Kudlanky |
Právní poradna |
Související články
Přihlášení
Anketa
KNEDLE, KNEDLÍKY ZAS A ZNOVA |
![]() |
![]() |
![]() |
Úterý, 22 březen 2011 | |||
klasický: 60dkg mouky (polohr), 1 prdopeč, sůl, 1 vejce,1 žloutek, necelý ½ l mlíka, 3 housky - jsou to 3 šišky, vařit cca 20 min. Jen jsem tam vrznul ještě dvě celá vejce, protože by mi zbyl bílek.
Strejdovy hrnkové knedlíky jsem zavrhl první. Vařit v hrnečkách pro tolik lidí, to prostě nejde. Já vím, že jsou a existují knedlíky snad lepší. Byl jsem prostě trochu línej, a taky jsem vařil čtyři dávky. Nicméně jsem se věnoval průzkumu problematiky vařby knedlíků a ejhle - ono by toho bylo na samostatnou kuchařku!
Takže začnu od nejjednodušších:
Vezmeš velký porcelánový nebo skleněný případně kameninový hrnek (něco jako 10 cm průměr a 10cm výška), dáš do něho jedno celý vajíčko (bez skořápky), špetku soli, pár kapek oleje a mlíko. To všecko rozšprudláš a mělo by toho být tak půl toho hrnka. Pak do toho nakrájíš rohlíky nebo bílý chleba. Napěchuješ to tak, aby to bylo všecko pěkně promíchaný a mokrý.
Pak to všechno (I s hrnkem) dáš do „mikrovlnky" (to je krásný slovo) a sedum minut vaříš. Knedlík poleze s toho hrnka ven, ale nic se neboj, nespadne. Pro víc lidí se to holt musí zvopáknout, nebo musí těch hrnků být víc a vaříš hrnek krát sedum minut.
Pak ušleháme 2 bílky a hned je lehce vmícháme do výše uvedené hmoty.
Přesuneme do ní těsto a dáme do mikrovlnky "vlnit". No a pokud máte troubu s výkonem 750W, tak to tam nechte prohánět se přesně 8 minut. ž se trouba vypne, počkejte cca 1-2 minuty, ať se těsto "uklidní" no a pak párátkem popíchejte a už jen vyklopte na talíř a nakrájejte ostrým nožem (mně se ideální jeví ten s pilkou). A je hotovo - můžeme podávat.
Pro naprosté začátečníky je krásný popis výroby právě zde.
Rýchloknedľa od Miro Veselého
Deci horúcej vody z teplého vodovodného kohútika (citlivky a padavky si zohrejú studenú, pitnú vodu) nalejte do nejakej nádoby, v ktorej budete robiť cesto. Vrhnite do toho ledabolo nabratú čajovú lyžičku soli.
Člupnite polovičku malého droždia. Pridajte jedno celé vajíčko, bez škrupinky.
Celé to zasypte polohrubou múkou.
Štvrť kila, ak máte poruke váhu, alebo deväť nie celkom zvrchovaných polievkových lyžíc múky, ak sa vám váhu vyťahovať nechce. Výrobu cesta môžete zveriť do vrtuliek robota alebo suroviny sypte do hrnca a miešajte ručne varechou. Poriadne zamiešame, takže vznikne pomerne husté cesto. Správne husté cesto z varechy steká pomerne dôstojne a pozvoľna. Ak ho máte príliš riedke, dodajte trochu múky, ak prihusté, pridajte málinko vody.
Na rovinu hovorím, že na hustote cesta príliš nezáleží. Ak bude príliš riedke, bude sa ťažšie formovať, knedľa nebude mať až taký pekný tvar, ale bude rovnako chutná, takže žiaden strach!
A jako vždycky vám přeju dobrou chuť
|
< Předch. | Další > |
---|