O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

REMOSKA A JEŠTĚ NĚCO O SEKANÉ PDF Tisk E-mail
Úterý, 15 březen 2011
Přejít na obsah
REMOSKA A JEŠTĚ NĚCO O SEKANÉ
Strana 2
Strana 3
Strana 4

 

 

 

 

 


Teď mám jiné téma: 

 

R E M O S K A

 

     Když se objevila, byl to přímo trhák.

 

     Pak, v průběhu doby, zdálo by se, že byla zapomenuta. Ale žije dál. V 90. letech minulého století se na našem trhu objevily doposud neznámé mikrovlnné a horkovzdušné trouby, které se staly velkým hitem a postupně vytěsnily remosku z českých domácností. Proto v roce 1991 byla výroba remosek zastavena.

 

     Jak se později ukázalo, bylo to chybné rozhodnutí. Už tehdy na to poukazovala čísla prodeje: po celém světě se jich do té doby prodalo přes 2,7 milionů kusů.

 

 



Tady si dovoluji přidat pár faktů.


Remosku vymyslel elektrotechnik Oldřich Homuta, její první prototypy vznikly v letech 1953 - 1955. Motivaci pro tvorbu tohoto „kouzelného" hrnce získal Homuta ve Švédsku, kde viděl elektrický hrnec, který vařil, ale ještě nepekl. Funkce pečení se objevila až u českého vynálezu. Před válkou vlastnil Oldřich Homuta firmu na výrobu elektromotorů, která se po znárodnění spojila s firmou REMOS (zkratka Revize, Elektro, Montáže, Opravy, Servis).


     První remosky byly označovány HUT, což je složenina z počátečních písmen tvůrce remosky a jeho spolupracovníků: Homuta, Uher a Tyburec. Remosky se vyráběly nejprve ve Zdicích. Zdejší podnik se už v té době specializoval na pečící trouby. Od roku 1957 až do roku 1990 se remoska vyráběla v továrně Karma v Kostelci nad Černými lesy. Výrobek se záhy stal velmi oblíbený v českých domácnostech a dodnes se těší značné oblibě pro svou univerzálnost přípravy jídel, dlouhou životnost a nenáročnou obsluhu i údržbu.

     V roce 1957 se v městečku Kostelec nad Černými lesy začíná s výrobou malé elektrické pečící nádoby, která je ze shora vyhřívána topnou spirálou ve víku. Tento výrobek si brzy nachází velkou oblibu v českých domácnostech pro svoji univerzálnost přípravy jídel, dlouhou životnost a nenáročnou obsluhu a údržbu. V období 1957-1991 se vyrobilo asi 1 500 000 kusů. V roce 1964 získává výrobek ochrannou známku REMOSKA®. V roce 1967 přichází na trh typ ORIGINÁL, kterého se v letech 1967-1991 vyrobilo více jak 1 200 000 kusů.

 

      V remosce opět uviděl naději pan Blažek, který se rozhodl v 90. letech minulého století koupit ochrannou známku a založil s kolegou Uličníkem závod Remoska s.r.o., který měl sídlo ve Frenštátu pod Radhoštěm. Nová doba si však žádala i nový přístup, proto se ji rozhodli inovovat. V roce 1999 se jim podařilo získat licenci firmy Dupont na teflon, čímž se začaly vyrábět remosky s teflonem uvnitř. Díky tomu se remoska stává opět oblíbenou součástí moderních domácností.

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]