O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...
Kontakty
Napište nám |
Poradna Kudlanky |
Právní poradna |
Související články
Přihlášení
Anketa
ITALSKÁ BÍLÁ OMÁČKA |
![]() |
![]() |
![]() |
Čtvrtek, 24 únor 2011 | |||
Di Lelio zdvojnásobil množství másla v míse před vložením fettuccine (tedy tripio burro - trojité máslo), a začal to dělat pro svou těhotnou manželku, která měla potíže udržet potravu. Alfredo přidal nové jídlo do menu restaurace, když jeho manželka začala jíst znovu.
Nejdříve ale, jak správně uvařit těstoviny:
Správně, to znamená přímo podle učebnice. Někdo je prostě vaří v hrnci s vodou a pak je slije přes cedník, někdo je z vody vyloví cedníkem, někdo má na to hrnec, jako ten na obrázku. Dvojitý,
To je prostě nemožné, to nejde. Řeší se to tak, že těstoviny předem uvaří, ale nedovaří. Vodu slijí a propláchnou studenou vodou, aby
1) ihned zastavili vaření, 2), aby spláchli škrob, který by vše slepil do jediné hmoty.
Já vím, že to odporuje tomu, co jsem napsal výše, ale je to ten jediný způsob, jak to vyřešit. V kuchyni mají jeden veliký hrnec s vroucí vodou, a jak objednávky přicházejí, prostě naberou studené a nedovařené těstoviny do kolandru, to je takový ten kuželovitý cedník, šoupnou do vařící vody a nechají ohřát a dovařit. Co tím chci říct je, že praxe a učebnice se mohou zatraceně lišit, ale jak říkám vždy a znova - je to vaše kuchyně, vaše nudle a vy to budete jíst. Jak si to uvaříte, je na vás a jak vám to bude chutnat, je taky vaše věc, mé city neurazíte.
A teď k té omáčce:
Dlouhodobý zákazník líčil, že di Leliovu restauraci proslavilo, když Mary Pickford a Douglas Fairbanks se zastavili a zamilovali do tohoto jídla na jejich líbánkách v roce 1927. Jako výraz vděku mu dali zlatou vidličku a lžíci spolu s fotografií z jejich pobytu v jeho restauraci. On hrdě vystavil fotografii na zdi. Pickford a Fairbanks pak servírovali toto jídlo pro své přátele a spolupracovníky, když se vrátili do Hollywoodu. Znalost o této novince se rychle rozšířila.
Už byl v důchodu, ale souhlasil, že přijde a bude vítat zákazníky. Když přišel náboženský svátek, staří zákazníci a pamětníci přišli, vyfotografovali je a fotografie jsou vystaveny na zdech "nové" restaurace, která se nachází na náměstí Piazza Augusto Imperatore 30, pár bloků na sever od původního umístění.
Fettuccine Alfredo je dnes všudypřítomné v italských restauracích ve Spojených státech. V Itálii a v Evropě, je jméno "Fettuccine Alfredo" v podstatě neznámé, ale široce známé jako "Pasta in bianco (těstoviny v bílém)" na jihu Itálie, kde je více obvyklé servírovat těstoviny s olejem, a " pasta al burro (s máslem) "na severu, kde je typičtější. Másla je obvykle méně než v americké verzi a smetana se používá zřídka. Chcete-li Alfredo v tradičním italském způsobu, uvařte nudle jako obvykle, zatímco nastrouháte spoustu čerstvého parmazánu. Zceďte nudle, a vmíchejte máslo v teplé pánvi. Potom přidejte smetanu, strouhaný parmezán a další máslo. Promíchejte znovu před podáváním, přidejte sůl a pepř podle chuti. Můžete také přidat přísady jako petržel nebo muškátový oříšek. Pro složitější chuť zkaramelizujte cibuli a česnek v pánvi před přidáním mléčné složky. Pokud chcete přidat přísady, jako je zelenina a maso či uzenina, dejte je navrch těstovin před zalitím omáčkou. Můžete také zahustit tuto omáčku jíškou.
Alfredo sauce Recept restaurace Olivová zahrada (olive garden)
Gorgonzola omáčka 250 ml smetany
x x x x x
A na závěr, píšu tady o Gorgonzola omáčce. Gorgonzola patří do rodiny sýrů plesniváků, je jich podle Wikipedie 85 druhů a to tam prosím není česká Niva. Takže, klidně na to vezměte kterýkoli a pojmenujte si majdu podle něj.
A jako vždycky vám přeju dobrou chuť,
|
< Předch. | Další > |
---|