Prázdniny se blíží mílovými kroky, cena zeleniny v obchodech se příjemně snižuje a za chvíli bude dost zeleniny i na zahrádkách. Kuchařkám i strávníkům přichází čas letních zeleninových obědů a večeří. Typickou letní večeří je, myslím, běžné lečo. Ovšem z kombinace – rajčata, papriky a vajíčka se dají vyrobit i různá jiná rychlá jídla - jen trochu podobná leču.
Co byste řekli například tomuto receptu: PAPRIKY S RAJČATY A NIVOU
4 papriky 4 rajčata 4 cibule 4 vajíčka 200 g nivy 1 lžička sušeného tymiánu 1 lžička sušené (nebo čerstvé) petrželky olej, sůl Cibulku nakrájíme najemno a zpěníme na oleji ve větší a hlubší pánvi. K lehce osmahnuté cibuli přidáme od semínek očištěnou a pokrájenou papriku, spolu s cibulkou můžeme maloučko osmahnout i papriku a přihodíme pokrájená rajčata. Pokud chcete, můžete rajčata předem oloupat, záleží na zvyku. Vše dohromady podusíme, až je zelenina skoro hotová a pak přidáme na kostičky pokrájenou nivu. Sýr za občasného míchání necháme rozpustit, čímž obsah pánve dostane barvu hořčice, zasypeme tymiánem s petrželkou a rozklepneme do pánve vajíčka. (Ano, vzorné hospodyňky odchované babičkami vytřou i bílek ze skořápky ). Vše dohromady mícháme tak dlouho, až se vajíčka srazí. Výsledný výtvor ochutnáme a podle potřeby přisolíme, ale možná nebude sůl vůbec potřeba, protože se vše dost osolí rozpuštěnou nivou. Hotové jídlo na talířku dozdobíme čerstvou zeleninou dle vlastního zvyku a vkusu a podáváme s chlebem. Případně můžete během vaření přidat ještě nějakou jinou zeleninu, například kousek cukety nebo květáku, namísto chleba použít vařené brambory a hotovou zeleninu s vajíčky a nivou předložit rodince k obědu.
SELSKÁ CIBULAČKA
900g cibule 2 mrkve (200g) 4 brambory (400g) kousek celeru (200g) „brukvovitá zelenina" = trocha bílého zelí, kedlubna nebo kousek květáku (nejvýš 300g) 1-2 lžíce hladké mouky 1 nebo 2 vajíčka sůl, olej Mrkev, celer, brambory a zelí očistíme a nakrájíme na kostičky a kousky. 500g cibule oloupeme a nakrájíme na slabé plátky - půlkolečka. Osolenou zeleninu s cibulí společně uvaříme skoro do měkka a zatím si zbytek (400g) cibule nakrájíme nadrobno a usmažíme na oleji do slabounce růžova. Na smaženou cibuli přidáme mouku a dohromady ještě trochu usmažíme na světlou cibulovou jíšku. Jíšku přidáme ke skoro dovařené zelenině, vejce rozkvedláme v troše studené vody a přilijeme do hrnce a všechno dohromady ještě chvíli povaříme. Hotovou polévku na talíři posypeme jemně pokrájenou cibulovou natí nebo pažitkou a podle zvyklostí můžeme dochutit polévkovým kořením. No řekněte, nebude to báječné a hlavně zdravé? Markétka
|