O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

LETNÍ ZELENINOVÉ VAŘENÍ PDF Tisk E-mail
Středa, 20 červen 2007

Prázdniny se blíží mílovými kroky, cena zeleniny v obchodech se příjemně snižuje a za chvíli bude dost zeleniny i na zahrádkách. Kuchařkám i strávníkům přichází čas letních zeleninových obědů a večeří. Typickou letní večeří je, myslím, běžné lečo. Ovšem z kombinace – rajčata, papriky a vajíčka se dají vyrobit i různá jiná rychlá jídla - jen trochu podobná leču.

Co byste řekli například tomuto receptu:

 

 

PAPRIKY S RAJČATY A NIVOU

 

4 papriky

4 rajčata

4 cibule

4 vajíčka

200 g nivy

1 lžička sušeného tymiánu

1 lžička sušené (nebo čerstvé) petrželky

olej, sůl

 

     Cibulku nakrájíme najemno a zpěníme na oleji ve větší a hlubší pánvi. K lehce osmahnuté cibuli přidáme od semínek očištěnou a pokrájenou papriku, spolu s cibulkou můžeme maloučko osmahnout i papriku a přihodíme pokrájená rajčata. Pokud chcete, můžete rajčata předem oloupat, záleží na zvyku. Vše dohromady podusíme, až je zelenina skoro hotová a pak přidáme na kostičky pokrájenou nivu.

 

    

     Sýr za občasného míchání necháme rozpustit, čímž obsah pánve dostane barvu hořčice, zasypeme tymiánem s petrželkou a rozklepneme do pánve vajíčka. (Ano, vzorné hospodyňky odchované babičkami vytřou i bílek ze skořápky Tongue out). Vše dohromady mícháme tak dlouho, až se vajíčka srazí. Výsledný výtvor ochutnáme a podle potřeby přisolíme, ale možná nebude sůl vůbec potřeba, protože se vše dost osolí rozpuštěnou nivou.

 

     Hotové jídlo na talířku dozdobíme čerstvou zeleninou dle vlastního zvyku a vkusu a podáváme s chlebem. Případně můžete během vaření přidat ještě nějakou jinou zeleninu, například kousek cukety nebo květáku, namísto chleba použít vařené brambory a hotovou zeleninu s vajíčky a nivou předložit rodince k obědu.

 

 


 

 

SELSKÁ CIBULAČKA

 

900g cibule

2 mrkve (200g)

4 brambory (400g)

kousek celeru  (200g)

„brukvovitá zelenina" = trocha bílého zelí,

kedlubna nebo kousek květáku (nejvýš 300g)

1-2 lžíce hladké mouky

1 nebo 2 vajíčka

sůl, olej

 

 

     Mrkev, celer, brambory a zelí očistíme a nakrájíme na kostičky a kousky. 500g cibule oloupeme a nakrájíme na slabé plátky - půlkolečka. Osolenou zeleninu s cibulí společně uvaříme skoro do měkka a zatím si zbytek (400g) cibule nakrájíme nadrobno a usmažíme na oleji do slabounce růžova.

 

     Na smaženou cibuli přidáme mouku a dohromady ještě trochu usmažíme na světlou cibulovou jíšku. Jíšku přidáme ke skoro dovařené zelenině, vejce rozkvedláme v troše studené vody a přilijeme do hrnce a všechno dohromady ještě chvíli povaříme. Hotovou polévku na talíři posypeme jemně pokrájenou cibulovou natí nebo pažitkou a podle zvyklostí můžeme dochutit polévkovým kořením.

 

 

No řekněte, nebude to báječné a hlavně zdravé? Markétka

 

 

Komentáře (19)add feed
co se týče paprik, : AlenaT
dělám vynikající věc odkoukanou od Lenky Kořínkové: PAPRIKY SE SÝREM
Tedy papirky podélně rozpůlíme a zbavíme semínek. Pak si na malé kostičky nakrájíme co nejvíc druhů sýra máme - čím aromatičtější, tím lepší. Třeba Eidam, Nivu, uený eidam, olomoucké syrečky, Fetu (tedy Balkán) - prostě co lednice dá. Do této směsi přidáme vajíčko a smícháme dohromady a plníme jí poloviny paprikových lusků ležící "na zádíčkách". Tyto dáme do pekáčku (kastrolu, zapékací misky - co máte doma), trochu zakapeme olejem (nebo na každý lusk dáme kousíčček máska a zapečeme. Netrvá to dlouho - nahoře se vám udělá taková jako krustička. Je to vynikající. Možno jen tak s chlebem, ale máte-li po ruce nové brambůrky - je to slavnostní, leš poměrně levné jídlo. A dietní.
červen 21, 2007 07:55
Margot, : Míša šíša
ty jedna škádlilko!! smilies/grin.gif

Na tu cibulačku jsem dostala tak hroznou chuť, až mě to nutká olíznout obrázek na obrazovce. Po včerejší vínové přeháňce by fakt bodla.
červen 21, 2007 09:35
Míšo, : Margot
kdyby to šlo, tak Ti talíř cibulačky klidně pošlu mailem, ale obávám se, že by drátama neprolezla ani lžíce, natož talíř o).
červen 21, 2007 10:01
Zkusily jste někdy : AlenaT
lečo s houbama místo salámu? MŇAM! smilies/tongue.gif smilies/tongue.gif smilies/tongue.gif
červen 21, 2007 11:00
Markétko, : strejda
kdybych byl býval věděl, že existuješ, před léty, kdy jsem se ženil, určitě bych usiloval o Tvoji přízeň. Kdybychom si rozuměli ve všem tak, jako v chystání chutného a oku lahodícího žrádla, ojojjjj...To by byly žaludeční orgasmy... smilies/cheesy.gif

Teď zrovinka zapékám brambory s těstovinami a masem (něco na způsob francouzkých brambor, to je můj vynález), musím to jít honem zalít vajíčkem šlehaným v mléce a smetanou. smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif
červen 21, 2007 18:56
tato rubrika : AlenaT
by se měla jmenovat : " G A S T R O S E X " smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif
červen 21, 2007 22:22
Tééda, ovšem, strejdo.... : Margot
na tenhle kompliment budu nehorázně pyšná o)). Za ten si zasloužíš nejmíň pusu o).
červen 22, 2007 09:10
Alčo, : Margot
taky pěkný smilies/grin.gif.
červen 22, 2007 09:24
... : bb
to pod tím krajkovým talířem s pomněnkovým vzorem je igelotvý ubrus?
červen 22, 2007 11:31
bb, : Margot
talíře jsou výbava od maminky, která mi ji kupovala někdy v časech mojí puberty, ubrus je dočasná záležitost vzhledem k věku dítěte. Nejsem ochotná v zájmu estetična měnit ubrusy dvakrát třikrát denně o). (A na tomhle stole je k focení prostě nejlepší světlo o) ).
červen 22, 2007 13:49
jéžiš bb : Kamila
ty jsi neuvěřitelnej detektiv smilies/grin.gif to by mě vůbec nenapadlo!
červen 22, 2007 13:59
co máš proti igelitu? : AlenaT
tenhle je zrovna moc pěknej. Když byly děti malý, tak jsem jinej ubrus nedávala. Ještě se k tomuprodávalůy takový kovový pacičky, kterejma se ten ubrus na rozích připevnil, aby na sebe potomek nepřetáhl ubrus i s jídlem.
červen 22, 2007 20:59
... : bb
proti igelitovým ubrusům nemám nic, když měl pes nemocné ledviny, podkládala jsem jím noviny na podlaze, aby se nepromáčelo až na koberec, nebo na lino, protože ani z pvc se to nedá úplně vymýt
na stole bych to nesnesla, pod ty nádherné krajkové talíře s pomněnkami bych prostřela jeden z bílých, madeiru nebo damašek, taky výbava od babiček smilies/smiley.gif jsou tzv. "svátkové" smilies/smiley.gif pod hladké krémové a bílé, ze kterých jíme my, dávám některý z barevných, a nebo jen prostírání, aby vyniklo dubové dřevo, když už ten stůl váží tunu, tak je aspoň ke koukání
ale já měla automatickou pračku od tří měsíců první dcery, takže jsem si s tím nemusela dělat starosti a kazit dítěti vkus a sobě chuť k jídlu

AlenoT, na chalupě u našich jsme to takhle taky mívali smilies/smiley.gif a u babičky na venkově, kde se na kuchyňském stole dělaly taky šišky pro husy, děda si tam čistil a cpal fajfku atd.
červen 24, 2007 21:16
no chuť k jídlu jsme měli všichni dobrou : AlenaT
ani igelit ji nenarušil. Damaškový ubrus ani ubrus z madeiry jsem nikdy neměla, ale předpokládám, že rajská by se z toho prala špatně. Oni chlapci bývali dost prasátka. Stůl spolu s kredencem, postelí a třídílnou skříní jsem zakoupila z pozůstalosti za Kčs 600,--.Vrchní deska stolu už nebyla nic moc - takže na ni mám přidělaný umakart. Žádná krása, ale dobře se na tom rozvaluje těsto a pak se to dá dobře umýt. Jelikož talíře mám obyčejné - sada před několika lety v PLUSU za tři stovky, stačí mi ubrusy lněné, nebo bavlněné - už chudinky jsou taky letité. No- fakt je, že ani tak nechutenstvím u nás nikdo netrpí - ba naopak. smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif
červen 24, 2007 23:19
no ještě aby vám ze lnu a bavlny nechutnalo :) : bb
nám chutná i na kládě a na kameni, a taky na koleni ve vlaku
ale igelit pod pomněnky radši ne

jinak damašek se pere fantasticky, neb je odolný, vydrží léta, může se i vyvářet, naopak čím vyšší teplota, tím je bělejší, ale stačí i 60, po vánocích peru všechny tři bílé damaškové ubrusy a vyperu z nich i červené víno, taky mám damaškové povlečení na postele, krémové i bílé, je to taky držák, ve výbavě od bábinek jsem jiná neměla, flanel na zimu a bavlněný satén na léto jsem si koupila až před pár lety, spí se pod tím dobře, ale už to nevypadá zdaleka tak pěkně jako ten damašek po 20 letech
parádně se spí pod letitýma proužkovaným cíchama po babičce, už jsou tenoučké a musí se škrobit!, ale na léto je to nejlepší spaníčko
madeiru pod rajskou bych fakt neprostírala smilies/smiley.gif


červen 25, 2007 02:00
jasně : Jitka
poradit krajkový ubrus dovede každý /bb to není proti tobě/,a jíst z něj pak salám z papíru.
Ale k takové polévce patří pohodlí a ne dávat pozor,co na něj kdo z talíře kydne.
červen 27, 2007 15:00
... : bb
jasně, Jitko, my taky nejíme doma salám z papíru na madeiře, ba ani bez nísmilies/smiley.gif) a polévku vlastně ani moc nekydáme, když tak to vezme prostírání nebo ubrousek smilies/wink.gif
červen 30, 2007 19:13
aha, už vím proč se mi první vzkaz nezobrazil, : bb
jsou tam odkazy na jiné weby, tak to musí schválit moderátor diskuze smilies/smiley.gif
ok
červen 30, 2007 19:17
Cuketové pařízky se žampiony : xxx
Ingredience: cuketa, žampiony, bílá a červená cibule, olivový olej, 4 kousky plátkového sýra, směs grilovacího koření, 2 kuřecí prsa, sůl

Postup přípravy: Cuketu omyjeme a nakrájíme z ní 4 špalíky, vysoké cca 4-5 cm, vnitřek vykrojíme, aby zbyla slupka cca 1 cm silná, jadérka odstraníme. Na pánvi osmažíme cibulku, na drobné kousky nakrájené kuře a žampiony, přidáme na kousky nakrájený vnitřek cukety. Osolíme a okořeníme.
Pekáček vymažeme olejem, poklademe špalíky cuket, na pekáčku je naplníme udušenou směsí a zakryjeme plátkem sýra. Na talíři jako přílohu a oblohu střídáme nakrájená rajčata, papriku a brambor.

Můžeme přidat i rajče a nivu, nebo balkán. Lze i grilovat, např. v alobalu.



srpen 08, 2007 20:14
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]