O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...
Kontakty
Napište nám |
Poradna Kudlanky |
Právní poradna |
Související články
Přihlášení
Anketa
KOLOZSVÁRSKÉ ZELÍ |
![]() |
![]() |
![]() |
Úterý, 18 leden 2011 | |||||||
Teprve časem jsem se povýšil na osadního kuchaře a věnoval se vaření s celým úsilím, ovšem musel jsem se to nejdřív naučit.
Můj stěžejní repertoár byl guláš, vařený podle mých dnešních znalostí poněkud špatně, ale nám to tenkrát nesmírně chutnalo. Vzpomínám se slzou v oku na jízdu motorákem kdesi na severu Čech, jeli jsme ve vlečňáku, byla zima a uprostřed vozu stála kamna.
Máme oheň, je skoro poledne, je tu teplo, takže je čas guláše. Jak řekli tak udělali a k nesmírnému pobavení spolucestujících jsem na těch kamnech spáchal guláš.
Samozřejmě, jako parta trampů a recesistů, nabídli jsme ochutnat všem spolucestujícím, hlavně aby byla sranda. No, byla a je na co vzpomínat.
Prodávaly se tenkrát tři maďarské konzervy, přímo luxusní, byly totiž drahé. Bákony, Kolozsvár, a jméno té třetí jsem zapomněl. Bákony jsem se mnohem později naučil, jsou to libové vepřové kotletky, bez kosti, ve smetanové omáčce a s houbami. Kolozsvár jsem se naučil ihned, moc nám chutnal a na ohni uvařený byl cenově mnohem příznivější.
Vařívali jsme to s malou obměnou. Místo rýže jsme používali brambory a protože jsme sebou troubu nenosili :o)), vše jsme vařili v kotlíku na ohni. Pak už to ovšem nebylo vrstvené Kolozsvárské zelí, ale směs v kotlíku. Ale stejně nám to chutnalo.
Receptů je moc, liší se v drobnostech, podle toho jak si chcete usnadnit život. Podle mého soudu je nejlépe znát ten nejlepší a pak můžeme hledat různé zkratky a usnadnění, že.
Potřebujeme:
Na perkelt:
Nejdříve si připravíme perkelt. Na sádle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme papriku, česnek a maso nakrájené na malé kousky. Přidáme rajský protlak, nakrájené rajče, podlijeme vodou a podusíme doměkka. Rýží uvaříme jako obvykle, na jeden díl rýže dva díly vody. Naložené zelí udusíme se slaninou do poloměkka. Na dno zapékací misky dáme vrstvu rýže, na to vrstvu zelí, vrstvu perkeltu, nakrájenou klobásu. Na to ty tři kotlety nebo řízky z krkovice. Pak zbytek zelí a navrch zbytek rýže.
A jako vždy vám přeju dobrou chuť
|
< Předch. | Další > |
---|