O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

BIGOS, BIGOS... PDF Tisk E-mail
Úterý, 11 leden 2011
Přejít na obsah
BIGOS, BIGOS...
Strana 2

Je po Vánocích a Novém roce, všichni jsme přeslazení a přechlebíčkovaní a pře... doplňte sami. Tak co doporučit do hrnce? Pochopitelně, něco ale úplně jiného, pokud možno radši do kysela, trochu vitamínu C neuškodí, když tak ta chřipka chodí okolo. Co by to mohlo být? Nejspíš něco ze zelí, pokud možno málo pracné, však mně znáte. Chodím skoro každý den do mé oblíbené restaurace a tam mají jako denní speciál Bigos.

 

 

 

 

 

     Bigos je tradiční polské a litevské jídlo ze zelí a masa. Do Polska pravděpodobně přišel spolu s králem Vladislavem II. Jagellem, který toto jídlo podával na jím organizovaných lovech. Existuje řada verzí a způsobů přípravy tohoto pokrmu. V předpisech se tradičně objevuje čerstvé i kysané zelí, červené maso, klobása, uzený bůček, houby a koření (pepř, sůl, bobkový list). Podle staropolské tradice se ke konci vaření přidává i trochu medu. Další verze dodávají kmín, majoránku, nové koření, sušené švestky, červené víno a dokonce i rajský protlak. Bigos je podobně jako guláš lepší  až ohřívaný, tedy další dny.


     Jako zajímavost lze uvést, že v Panu Tadeáši od Adama Mickiewicze se vyskytuje rada, že za účelem zušlechtění chuti by se měla do bigosu během vaření přidat i perla....

 

 

     No, to tedy nemusíte, ale nelekejte se následující spousty ingrediencí - protože, jak jsem řekl, co kuchař, to jediný a pravý recept, takže klidně sem tam něco vynechávejte. Tenhle recept je od kamarádky babi z Kanady.

 


Ingredience

 

  • 500 g polské točené klobásky, kůže sloupnutá a klobáska nakrájená na plátky,
  • 200 g na hrubo nakrájené slaniny,
  • 500 g na větší kostky nakrájené vepřové krkovičky,
    500 g vepřových rozkrájených žebírek, i uzených,
  • 4 lžíce polohrubé mouky,
  • sádlo, nebo rostlinný olej podle potřeby,
  • 5 stroužků česneku utřeného,
  • 1 na drobno posekaná červená cibule,
  • 1 mrkev na drobno nakrájená,
  • 30 g sušených hub předem namočených, nebo 100 g čerstvých lesních,
  • 1 malá hlávka zeleného zelí nastrouhaného,
  • 500 g kysaného zelí propláchnutého, odkapaného a překrájeného,
  • 1 bobkový list,
  • 1 lžička sušené majoránky,
  • 1 lžíce mleté sladké papriky,
  • 1/4 lžičky utlučeného kmínu,
  • 1/2 lžíce soli, nebo podle chuti,
  • 1 lžička černého pepře,
  • špetka kayenského pepře, nebo podle chuti,
  • trocha tekutého ochucení, nebo Maggi,
  • 2 litry hovězího vývaru,
  • 2 lžíce rajské pasty,
  • 1 x konzerva 250 g rajčat,
  • 10 sušených vypeckovaných švestek,
  • oloupaná brambora nakrájená na kostičky, nebo režný chleba na zahuštění,
  • 250 ml červeného vína 
     

.

 

Postup


     Ve velkém kastrole rozškvařit slaninu do světle hněda, ale ne křupava. Pomocí děrované naběračky vyjmout kousky slaniny a dát je do pekáče. Na vyškvařeném tuku osmažit klobásu do hněda a vyjmout ji do pekáče. Na tuku naprudko po všech stranách osmažit kostky masa a žebírka do hněda a děrovanou naběračkou je vyjmout do pekáče. Z kastrolu slít tuk až na 2 lžíce a na něm osmažit cibuli, mrkev, houby, zelené zelí a kyselé zelí. Míchat, až mrkev změkne, tak 5 - 10 minut. Zelenina však nesmí zhnědnout.

 


     Přidat bobkový list, majoránku, papriku, pepř, kmín a vařit další minutu. Zalít vývarem, přidat zbytek ingrediencí a za stálého míchání přivést do varu. Přikrýt a dát do trouby na 2 hodiny. Nechat vychladnout a dát do lednice.


     Druhý den přivést k varu a vařit asi 1/2 - 1 hodinu. Nechat vychladnout a dát do lednice. Před podáváním přivést k varu, přidat víno vše sehřát a podávat. Bigos je nejlepší ohřívaný a proto se vaří dopředu.

 

 

     Je to v Polsku nejenom velikonoční pokrm, ale také vánoční. Je totiž výborný na upotřebení všech zbytků po svátečním hodování. Nebojte se použít také méně kvalitní kousky zvěřiny.  

Doporučená příloha: brambory, nebo žitný chleba... , podle Poláků jsou nejlepší kluzky...  Koukněte:  

  

 

 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]