Strana 1 z 2 Je po Vánocích a Novém roce, všichni jsme přeslazení a přechlebíčkovaní a pře... doplňte sami. Tak co doporučit do hrnce? Pochopitelně, něco ale úplně jiného, pokud možno radši do kysela, trochu vitamínu C neuškodí, když tak ta chřipka chodí okolo. Co by to mohlo být? Nejspíš něco ze zelí, pokud možno málo pracné, však mně znáte. Chodím skoro každý den do mé oblíbené restaurace a tam mají jako denní speciál Bigos.
![](http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSMOjV9dol-R-6zIoTmcBirhsF1io6YmFtL_Ln3KVIqmNJ51lMs)
Bigos je tradiční polské a litevské jídlo ze zelí a masa. Do Polska pravděpodobně přišel spolu s králem Vladislavem II. Jagellem, který toto jídlo podával na jím organizovaných lovech. Existuje řada verzí a způsobů přípravy tohoto pokrmu. V předpisech se tradičně objevuje čerstvé i kysané zelí, červené maso, klobása, uzený bůček, houby a koření (pepř, sůl, bobkový list). Podle staropolské tradice se ke konci vaření přidává i trochu medu. Další verze dodávají kmín, majoránku, nové koření, sušené švestky, červené víno a dokonce i rajský protlak. Bigos je podobně jako guláš lepší až ohřívaný, tedy další dny. Jako zajímavost lze uvést, že v Panu Tadeáši od Adama Mickiewicze se vyskytuje rada, že za účelem zušlechtění chuti by se měla do bigosu během vaření přidat i perla....
No, to tedy nemusíte, ale nelekejte se následující spousty ingrediencí - protože, jak jsem řekl, co kuchař, to jediný a pravý recept, takže klidně sem tam něco vynechávejte. Tenhle recept je od kamarádky babi z Kanady. Ingredience
500 g polské točené klobásky, kůže sloupnutá a klobáska nakrájená na plátky, 200 g na hrubo nakrájené slaniny, 500 g na větší kostky nakrájené vepřové krkovičky, 500 g vepřových rozkrájených žebírek, i uzených, 4 lžíce polohrubé mouky, sádlo, nebo rostlinný olej podle potřeby, 5 stroužků česneku utřeného, 1 na drobno posekaná červená cibule, 1 mrkev na drobno nakrájená, 30 g sušených hub předem namočených, nebo 100 g čerstvých lesních, 1 malá hlávka zeleného zelí nastrouhaného, 500 g kysaného zelí propláchnutého, odkapaného a překrájeného, 1 bobkový list, 1 lžička sušené majoránky, 1 lžíce mleté sladké papriky, 1/4 lžičky utlučeného kmínu, 1/2 lžíce soli, nebo podle chuti, 1 lžička černého pepře, špetka kayenského pepře, nebo podle chuti, trocha tekutého ochucení, nebo Maggi, 2 litry hovězího vývaru, 2 lžíce rajské pasty, 1 x konzerva 250 g rajčat, 10 sušených vypeckovaných švestek, oloupaná brambora nakrájená na kostičky, nebo režný chleba na zahuštění, 250 ml červeného vína
![. .](http://culture.polishsite.us/images/bigos.jpg)
Postup Ve velkém kastrole rozškvařit slaninu do světle hněda, ale ne křupava. Pomocí děrované naběračky vyjmout kousky slaniny a dát je do pekáče. Na vyškvařeném tuku osmažit klobásu do hněda a vyjmout ji do pekáče. Na tuku naprudko po všech stranách osmažit kostky masa a žebírka do hněda a děrovanou naběračkou je vyjmout do pekáče. Z kastrolu slít tuk až na 2 lžíce a na něm osmažit cibuli, mrkev, houby, zelené zelí a kyselé zelí. Míchat, až mrkev změkne, tak 5 - 10 minut. Zelenina však nesmí zhnědnout.
Přidat bobkový list, majoránku, papriku, pepř, kmín a vařit další minutu. Zalít vývarem, přidat zbytek ingrediencí a za stálého míchání přivést do varu. Přikrýt a dát do trouby na 2 hodiny. Nechat vychladnout a dát do lednice.
Druhý den přivést k varu a vařit asi 1/2 - 1 hodinu. Nechat vychladnout a dát do lednice. Před podáváním přivést k varu, přidat víno vše sehřát a podávat. Bigos je nejlepší ohřívaný a proto se vaří dopředu.
Je to v Polsku nejenom velikonoční pokrm, ale také vánoční. Je totiž výborný na upotřebení všech zbytků po svátečním hodování. Nebojte se použít také méně kvalitní kousky zvěřiny. Doporučená příloha: brambory, nebo žitný chleba... , podle Poláků jsou nejlepší kluzky... Koukněte:
|