O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

BIGOS, BIGOS... PDF Tisk E-mail
Úterý, 11 leden 2011
Přejít na obsah
BIGOS, BIGOS...
Strana 2

 

 

 

Slezské kluzky-

 

  • 1000 g brambor,
  • 250 g bramborového škrobu,
  • sůl


Brambory umyjeme a uvaříme ve slupce. Vystydlé a zbavené slupek je pomeleme na masovém mlýnku, přidáme škrobovou moučku a osolíme. Vypracujeme na hladké těsto, ze kterého tvoříme kuličky. V hrnci uvedeme do varu osolenou vodu a kluzky v ní mírným varem vaříme, dokud nevyplavou.

 

 

 

Kdyby se vám to zdálo moc složité, tady je jednodušší verze:


Polský Bigos


(Podle Achille Gregora, z jeho knihy "Kalendář vařícího muže",

už ani nepamatuju který to byl rok, snad 1980, nebo tak nějak.)
 

  • 0,5 kg kyselého zelí
  • 0,5 kg hlávkového zelí nakrájeného na nudličky
  • 0,5 kg vepřového na kostky
  • 10 dkg uzeného bůčku na kostky
  • 20 dkg salámu na kostky
  • 5 dkg sádla
  • 10 dkg cibule nadrobno
  • sůl, paprika, bobkový list, majoránka, sušené švestky, ořechy, červené víno, všeho přiměřeně.


     Kyselé zelí propláchneme vodou, obě zelí vaříme každé zvlášť až změknou. Cibuli osmahnout, přidat osolené maso a podusit. Pak smícháme obě zelí, přidáme maso a vše ostatní. Vaříme až je vše měkké a chutě se spojí. V originále se praví, že při každém novém ohřívání je bigos lepší, nejlepší je třetí den. Mohu potvrdit.

 

 

A jako vždy vám přeju dobrou chuť
Michal

Další spoustu receptů najdete v

Grilovací kuchařce

 

 

 

 
 
 
Komentáře (8)add feed
... : mia I
Michale o bigosu lehké povědomí mám, ale nikdy jsem ho nezkoušela. Kluzky slezské vypadají /alespoň podle obrázku/ tak, že kdyby do nich člověk zakrojil , dopadne to jako známá scéna z Pretty Women - mrchy klouzavý smilies/cheesy.gif při studiu na střední škole nám v jídelně vařili výborné jídlo z kysaného zelí - myslím , že se nazývá kološvárské zelí. Fakt je, že kyselý zelí teď v zimě je moc zdravý.
leden 12, 2011 06:47
... : Milene
Když jsem četla ten první recept, tak nic pro mne. Moooooc dlouhý vaření a několik dnů. smilies/angry.gif smilies/angry.gif Zjednodušený recept už vypadá použitelněji. Teď jsou u nás recepty se zelím aktuální, neb jsem zelí naložila. O víkendu jsem zapékala mleté se zelím a bramborama. smilies/tongue.gif
leden 12, 2011 12:28
Bigos : wendy
nám jednou naservírovala naše sousedka, Polka, jo, je to dobrý, je. Taková vylepšená sytější zelňačka a uzeným....prostě Slovan všude braty má, i v kuchyni...
smilies/wink.gif
leden 12, 2011 13:59
Wendy, : Michal
vždyť ty máš vlastně pravdu - kdyby nás tak slyšeli Poláci, ti by nám dali. smilies/wink.gif
Milene, I pro mně je to moc dlouhý, kdepak. Dělám ten druhý a přidávám houby. Toho vína spíš nepřiměřeně smilies/grin.gif
Mia 1 mně ty kluzky připomínají bavorské bramborové knedlíky. Poloprůsvitné a na talíři se třesou. Kološvárské zelí znám,k musím sem přihodit recept. Je to stašidelná dobrota, celým názvem když se to dělá správně a doma je to Kološvárské vrstvené zelí, ty vrstvy asi v družině vynechávali smilies/angry.gif
Ale na konec a vážně, kyselé zelí obsahuje víc C vitaminu než pomeranče a citrony, žádný div, že po něm tělo prahne. Tělo ví co potřebuje, jen my mu do toho kecáme. smilies/tongue.gif
leden 12, 2011 16:03
... : Bara
Kysele zeli, tim se fakt nic nezkazi, chutna v gulasi, polevce, i zapekane nebo jen jako priloha.
V Holandku vyrostly polske obchudky jako houby po desti. A prave tam jsem ze zvedavosti koupila tyhle mrazene "klouzacky" s dulkem. Je to neco mezi ceskym chlupatym a bramborovym knedlikem. Jsou male, tak nadvakrat do pusy. Koupila jsem u nich i mrazene svestkove knedliky, jeste jsem je neochutnala, jsou stale v mrazaku.
V asortimentu maji i tvrdy tvaroh (v NL neni) a uzeniny, chutove podobne ceskym. Za ty jsem rada. Kazdy tyden pred vikendem dovazeji z Polska cerstve tvarohove, makove...buchty, strudly a dorty.
Polaku je tu strasne moc. Polstina je slyset na kazdem kroku.
leden 12, 2011 20:16
Copa Poláci, to jsou kšeftmani : wendy
u nás na tržišti byli před Vánoci vedle vietnamců drhuou nejsilnější komunitou.
A kuře pečené na kyselém zelí, to děláte ? Bašta. A ještě zbyde zelí k dovypečení !
smilies/wink.gif
leden 13, 2011 07:42
... : Bara
Wendy, jeste jsem to nezkousela, ale mam to poznamenane. Mam v planu pozvat par kamaradek na jidlo a pokec, mozna by to nebyl spatny napad. Porad premyslim, co a jak. A ty mi to pristrcis primo pod nos. Vsechno do jednoho pekace, zadne tajtrdlikovani v kuchyni a jak rikaji Holandane: "enn klaar is Cees". A k tomu jeste zaboduju, no neni to perfenktni? Wendy, ty jsi fakt kudlanci kamaradka!
leden 13, 2011 14:40
klouzáky : bb2
dělala babička a dělá je mamka. Bramborové těsto, jemnější než na běžné knedle, z vyválených válečků asi 2 cm v průměru se krájí malé špalíčky, tak 3 cm. Škrob se do nich tuším přidává s moukou, dávají se i vejce. Po uvaření do pekáče s trochou rozpuštěného sádla a do teplé trouby, aby vydržely teplé. Hladké, jemné, ale neklouzavé. Vynikající.
leden 14, 2011 13:40
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy

 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]