Strana 2 z 2 Slezské kluzky Brambory umyjeme a uvaříme ve slupce. Vystydlé a zbavené slupek je pomeleme na masovém mlýnku, přidáme škrobovou moučku a osolíme. Vypracujeme na hladké těsto, ze kterého tvoříme kuličky. V hrnci uvedeme do varu osolenou vodu a kluzky v ní mírným varem vaříme, dokud nevyplavou.
Kdyby se vám to zdálo moc složité, tady je jednodušší verze: Polský Bigos
(Podle Achille Gregora, z jeho knihy "Kalendář vařícího muže",
už ani nepamatuju který to byl rok, snad 1980, nebo tak nějak.) 0,5 kg kyselého zelí 0,5 kg hlávkového zelí nakrájeného na nudličky 0,5 kg vepřového na kostky 10 dkg uzeného bůčku na kostky 20 dkg salámu na kostky 5 dkg sádla 10 dkg cibule nadrobno sůl, paprika, bobkový list, majoránka, sušené švestky, ořechy, červené víno, všeho přiměřeně.
Kyselé zelí propláchneme vodou, obě zelí vaříme každé zvlášť až změknou. Cibuli osmahnout, přidat osolené maso a podusit. Pak smícháme obě zelí, přidáme maso a vše ostatní. Vaříme až je vše měkké a chutě se spojí. V originále se praví, že při každém novém ohřívání je bigos lepší, nejlepší je třetí den. Mohu potvrdit.
A jako vždy vám přeju dobrou chuť Michal
Další spoustu receptů najdete v Grilovací kuchařce
|