O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...
Kontakty
Napište nám |
Poradna Kudlanky |
Právní poradna |
Související články
Přihlášení
Anketa
BIGOS, BIGOS... |
Úterý, 11 leden 2011 | ||||
Strana 1 z 2 Je po Vánocích a Novém roce, všichni jsme přeslazení a přechlebíčkovaní a pře... doplňte sami. Tak co doporučit do hrnce? Pochopitelně, něco ale úplně jiného, pokud možno radši do kysela, trochu vitamínu C neuškodí, když tak ta chřipka chodí okolo. Co by to mohlo být? Nejspíš něco ze zelí, pokud možno málo pracné, však mně znáte. Chodím skoro každý den do mé oblíbené restaurace a tam mají jako denní speciál Bigos.
Bigos je tradiční polské a litevské jídlo ze zelí a masa. Do Polska pravděpodobně přišel spolu s králem Vladislavem II. Jagellem, který toto jídlo podával na jím organizovaných lovech. Existuje řada verzí a způsobů přípravy tohoto pokrmu. V předpisech se tradičně objevuje čerstvé i kysané zelí, červené maso, klobása, uzený bůček, houby a koření (pepř, sůl, bobkový list). Podle staropolské tradice se ke konci vaření přidává i trochu medu. Další verze dodávají kmín, majoránku, nové koření, sušené švestky, červené víno a dokonce i rajský protlak. Bigos je podobně jako guláš lepší až ohřívaný, tedy další dny.
No, to tedy nemusíte, ale nelekejte se následující spousty ingrediencí - protože, jak jsem řekl, co kuchař, to jediný a pravý recept, takže klidně sem tam něco vynechávejte. Tenhle recept je od kamarádky babi z Kanady.
Postup
Je to v Polsku nejenom velikonoční pokrm, ale také vánoční. Je totiž výborný na upotřebení všech zbytků po svátečním hodování. Nebojte se použít také méně kvalitní kousky zvěřiny. Doporučená příloha: brambory, nebo žitný chleba... , podle Poláků jsou nejlepší kluzky... Koukněte:
|
< Předch. | Další > |
---|