O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

BUNTERŮV BUŘTGULÁŠ PDF Tisk E-mail
Úterý, 07 prosinec 2010

 Kdysi jsem narazil na články a povídání od Tomase Mozera, přezdívkou Bunter. Jeho povídání se mi líbilo, jeho recepty, vždy zpracované do vyprávění, taky. Ostatně návod na Moravské vrabce je právě od něj. Kdo to zkusil, už nikdy jinak. Bohužel ani on, ani já jsme netušili, že by si někdo mohl zoufat nad množstvím vody v pekáči nakonec...

 

 

 

 

 

     Ona to totiž není voda, ale ta nejlepší a nechutnější šťáva. Navrchu plave sádlo s chutí dobře upečeného masa, pod tím je ta nejlepší vypečená šťáva z masa jaká může být. Když se nechá vychladnout, bude nahoře velevoňavé sádlíčko a od ním žlutá želatina, ztuhlý vývar. Obé vynikající na chleba s cibulí, když se to ohřeje, roztaje to. V žádném případě nevylévat!

 

Tak, a teď dávám slovo Bunterovi:

 

     V Teplické restauraci "U Šimla" se podával buřtový guláš fantastické chuti s okurkovou vložkou. Buřtguláš byl velmi dobře ochucen, ostatně guláši dával ten šmak sám kabanos, takový znojemsko-buřtový gulášek. Guláš byl samozřejmě brzy pryč a když člověk přišel po desáté hodině, bylo po guláši. 


 

burtguláš 

     Dlouhou dobu jsem lámal kuchaře Vladimíra, bývalého partyzána, o tajemství receptu a jelikož partyzáni vydrží jak koně, mnohokrát jsem zlomil sám sebe. Až jednou!!

 

     Z grilovaných buřtů jim zbývalo obrovské množství šťávy a tuku. Výsledný produkt v průběhu dne schraňovali, aby ráno vařili guláš. Tajemstvím byla jíška. Základ spočíval ve velmi poctivé jíšce, která se po přidání šťávy metlou rozšlehala, moc se neprovařovala a tím pádem zůstala převážná část tuku vázaná na mouku neviditelná a guláš měl hladkou konzistenci. Základ měl velmi intenzivní a koncentrovanou chuť i vůni. Pak se tam přidala okurka i s lákem a to guláši dodalo teprve chuť. Nakonec se tam přidával na dílky nakrájený točený salám, možná předem v tuku opečený. Takových hospodských triků na ošálení spotřebitelů bylo mnoho a kupodivu přežívají v mnoha moderních provozovnách dodnes. To jen my nevíme, co na nás zase vymýšlejí.

 


    Zkuste si udělat buřtguláš jenom tak a i třeba bez cibule. Dejte sádlo či olej na pánev nebo do kastrolku a opékejte na něm napomalo kabanos či jinou vhodnou uzeninu, ke které máte důvěru. Uzenina musí být oloupaná. Zasypte hladkou moukou, smíchanou s červenou mletou paprikou, v poměru 3:1 a to jednu vrchovatou čajovou lžičkou na porci. Nakrájená uzenina se nám okamžitě přilepí.


      Ony se při pečení uzeniny začínají chytat kolagenní látky v uzenině obsažené a pokrývají pomalu ale jistě celé dno kastrolu a teď k tomu ta mouka... Potom zalijeme uzeninu studenou vodou nebo vývarem. Dbáme nato, abychom oddělili připečené částice a necháme gulášek pomalu provařovat. Máme to moc husté? Rozředíme tekutinou.


 

     Poté přidáme dvě až tři okurky na kostičky a přidáme do guláše i s trochou láku. Jestli se vám zdá guláš světlý, ohřejte v pánvičce tuk, přidejte červenou papriku, promíchejte a vlijte do guláše. Kolagenní látky a rychlosůl obsažená ve všech uzeninách urychlí i proces provařování a mouku necítíme již po dvaceti minutách. Gulášek už nevypadá tak bledě, jsou vidět i mastná oka na povrchu, šťáva nám houstne. Chutná po buřtech, ale hodně po buřtech by zase chutnat neměl. Chraň Vás Pán Bůh tam sypat marjánku! Dva tři stroužky česneku nemohou být na škodu. Pak vařit jen 5-10 minut. Můžeme zastříknout Maggim, či se tam vhodí bujónová Masox kostka. Všeobecně se doporučuje zastříknout!! gulášek ke konci pivem a nechat pár minut provařit.

 

     Sám preferuji černé pivo, sladší s karamelovým dozníváním a nebo běžnou světlou desítku. Nikdy kvalitní silně chmelené ležáky a Plzeň již vůbec ne. Silně chmelené ležáky nám svojí hořkostí přebíjejí celkovou chuť a do omáček nepatří. No vidíte - buřtguláš není žádná věda a tady to máte...

(Zveřejněno se souhlasem autora, mírně zkráceno.)

 

A jako vždycky vám přeju dobrou chuť,

Michal

Grilování pro všechny

 

 

Komentáře (18)add feed
strašný! : Kamila
regulérně si slintám do klávesnice!
prosinec 08, 2010 08:18
Michale, moravské vrabce jsem dle tvého receptu dělala, a moc nám chutnaly. Díky za rozšíření obzoru chuťových buněk. : Myška
Buřtguláš dělám jinak, vlastně je to vždycky brgul. Máme ho totiž moc rádi, a tak jsem ho vždy vařila v největším kastrolu, protože se pak jedl k obědu, večeři, a když zbyl, tak i k snídani.
prosinec 08, 2010 11:20
Jám mám buřt guláš : Rozmarýna
k obědu zrovna dneska. Navařila mi ho včera dcera, která ode mně nedostala ty základy vaření a pečení kynutých buchet. A mám ten buřt guláš moc ráda.
prosinec 08, 2010 11:39
Michale, : Eny
tak jen pro představu co tady s náma děláš. Baštím zrovna Tvůj bájo boršč a doma ho mám ještě 4l. Mamča dostala 2l. no a v práci mám ještě sedmičku zavařenou.....Borščík je senza!
prosinec 08, 2010 13:16
Unás se vždycky dávaly do buřtguláše brambory, : alena puntík
tím pádem se nedávala jíška. Dobré je přikrájet syrovou papriku, jídlo je lahodnější. S těmi okurkami to zkusím.
prosinec 08, 2010 14:00
Eny, : Macesska
jak zaváříš hotová jídla? Jak dlouho pak vydrží? Mám sklony vařit jak pro pionýrský tábor a zavaření přebytků by mi pomohlo - když jsou třetí den v lednici, putují do odpadu smilies/sad.gif
Mohla bys mi prosím hodit popis pro zavařováním nedotčenou osobu?
prosinec 08, 2010 17:23
zaváření : Eny
uvařím.....zahustím....., zavařím, naleji do sedmiček....zavřu. Vychladím,.....Dám do lednice po vychladnutí. Rozdám, neb sním. A nehubnu...
Hotová jídla vydržtí týden. Mně se tohle vyplatí.
Nikdy neschovám jídlo dýl než týden.
prosinec 08, 2010 18:10
Takže : Macesska
žádné zaváření v hrnci (jako kompoty)? Super. Vyzkouším. Díky.
prosinec 08, 2010 19:56
Já jsem ondy našel : Michal
v lednici lečo, které jsem vařil a do sklenice dal v červnu. Pravda je, že sklenice mám neúprosně vymyté a nalévám to do nich horké. Zavíčkuju a po vychladnutí dám do lednice. To lečo z června bylo výborné, silně poživatelné a jsem živej.
prosinec 08, 2010 21:02
Já také dávám do buřtguláše brambory. : strejda
A rovněž jako puntíkatá i zelenou papriku, krájenou na proužky. Je to fakt výborné. Inu jiný kraj...
prosinec 09, 2010 12:43
U nás se tomu buřtguláši s bramborami říká brgul. : Myška
Papriku tam nedávám, nikomu jinému než mně v něm nechutná. Což platí obecně o "vařené" paprice i v jiných jídlech.
prosinec 09, 2010 13:35
Podívejte, : Michal
kolik je jen různých druhů gulášů. Co kuchař to trochu jiný recept. Tak tohle je zase jen trochu jiný buřtguláš. Já přece netvrdím že tohle je jediný správný a zákonem stanovený předpis. Prostě ho někdy vařím takhle, jindy onakhle. A na zahuštění guláše používám vždycky to, co tam chuťově patří. Normální guláš se jí taky s chlebem, že. Tak zahustím nastrouhaným chlebem. Buřtguláš s bramborama jen a jen nastrouhanou bramborou. V tomhle brambory - pro změnu - nejsou a Bunter píše mouku. Ale co tam nakonec dáte je jen a jen vaše věc. smilies/cheesy.gif
prosinec 09, 2010 15:34
Michale, ale já myslím, že tady není od nikoho kritika, : Myška
jen sem píšeme, jak děláme buřtguláš my.
Vzhledem k tomu, že nepoužívám jasně definovaná množství, druh uzeniny, druh brambor, a tak dále, je každý brgul, stejně jako každé jídlo originál. A když jsme u zvyklostí naší rodiny - u nás musí být brgul hustý, plný brambor, uzeniny klidně méně, hlavní jsou ty brambory. Kolikrát v něm stojí lžíce.
prosinec 09, 2010 21:56
takhle je to s každým jídlem : puntik
každej dělá bramboráky, bramborový salát, bramborovou polívku, svíčkovou a podobně.A v každé rodině toto jídlo, zpravidla dělané podle jednotného národního receptu - chutná v každé rodině jinak. Zvláštěpak svíčková, jak jde již potvrdili pánové. Já taky nechtěla kritizovat - nebo tak něco - prostě jsem chtěla přidat další informaci.
prosinec 10, 2010 03:54
Tak to jsem to napsal blbě, : Michal
nechtěl jsem nikoho nařknout pro kritiku. Moc se omlouvám. smilies/undecided.gif smilies/kiss.gif
prosinec 10, 2010 15:36
Milane : vlk
buď v klídku, kolik lidí, tolik chutí, kolik kuchařů, tolik gulášů. Tvé recepty mne inspirují k vlastní nevázané tvorbě a zůčastnění konzumenti se jen diví, kde na to chodím. Piš dál a nenechej se odradit reakcemi mimo face to face, to je fakt o ničem. Zítra jdu osmahnou moravského brabečka, kterého nejdříve drze povařím s cibulkou a česnekem na prostém ohni, pod pokličkou, a až začne vývar klesat, dám to do trouby bez skřídle a vytvořím kůrečku na masu. Bo plyn je výrazně levnější než elektrika v troubě a výsledek naprosto stejný, tedy vynikající.
Dobrou chuť i noc všem (i Irisce smilies/smiley.gif)
Díky a jen tak dál.
prosinec 10, 2010 21:18
Vlku, : Michal
díky. Nic víc netřeba, protože jsi to pochopil do puntíčku. Předáváme si nápady a inspirace. No a když někdo potřebuje recept s lékárnickými váhami, má ho mít taky. smilies/cheesy.gif
prosinec 11, 2010 23:48
masox : Gwen
Chraň vás pámbu dávat tam majoránku, ale masox tam klidně dejte smilies/shocked.gif Kyselé okurky do buřtguláše prosím neeeee smilies/cry.gif smilies/smiley.gif
listopad 15, 2015 15:41
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]