Jsem osobně spíš „degustátor“ - něco si udělám k jídlu a pak to ráda dochucuji tím, co mě právě napadne. A tak si dělám různé „octíky“. Nejdříve ty octy a oleje nachutnáš jen tak samotné, a pak to zkoušíš na jídlo. Třeba jsem si říkala, že ze šalvěje by byl divnej ocet a skutečnost je, že je super, dochutit si tím třeba čočku je báječný.
A tak si dělám oleje a octy na salátky (jsem salátová), ale třeba taková rýže co Ti zůstane od oběda - jen do ní otevřeš konzervu tuňáka, nesekáš čerstvou petrželku, okyselíš nějakým tím octíkem, bože, to je dobrotka, ujedla bych se. ![](http://obrazky.kudlanka.cz/inka2.jpg)
Bylinky tam dávám co mě napadne, tedy hlavně spíš co má v té chvíli švagrová a kamarádi na zahrádce (protože mě tam zatím vylezla jen dvoucentimetrová rebarbora) takže: Dobromysl, Mateřídouška, Meduňka, Tymián, Levandule, Šalvěj, Estragon, Bazalka, Majoránka, Anýz, Máta, nebo třeba česnek, ale ten je hodně aromatickej, tak ne moc, prosím. Také si suším bylinky na čaje na zimu, třeba lístků z šípkové růže, listy lesních jahůdek, nebo i plody, rybízu, borůvek - je toho hafo, ale vždy spíš podle nálady nebo chuti a vůně; mám hodně citlivej nos na vůně. Dělala jsem si třeba jeden čaj ze spousty bylinek, a přidala jsem do něj jen pár usušených mladých výhonků smrku…. to tak krásně vonělo lesem... Sama příprava je jednoduchá: měla jsem nasbíraný různý zajímavý skleničky, natlačila jsem do nich bylinky, do některých jen jeden druh, do některých směsi bylinek a zalila jsem je octem a nebo olivovým olejem; mělo by se to používat minimálně až za 14 dní. Už jen na pohled to vypadá strašně hezky. Hele, včera jsme měli obalované (trojobal jako řízky) vyloupané velké krevety a ponechané jim jen ty konce ocásků a namáčeli jsme si je do takových sosíků, co zase udělal manžel, kousali k tomu čerstvé bylinky a různé druhy salátů, pili vínko a bylo to všechno „super super mňam“. Doufám, že jsem vám udělala chutě a na výrobu různých octíků a olejíčků vás nalákala – zdravím všechny, Inka
|