O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

INČINY OLEJÍČKY A OCTÍKY PDF Tisk E-mail
Pátek, 15 červen 2007

Jsem osobně spíš „degustátor“ - něco si udělám k jídlu a pak to ráda dochucuji tím, co mě právě napadne. A tak si dělám různé „octíky“. Nejdříve ty octy a oleje nachutnáš jen tak samotné, a pak to zkoušíš na jídlo. Třeba jsem si říkala, že ze šalvěje by byl divnej ocet a skutečnost je, že je super, dochutit si tím třeba čočku je báječný.

 

 

     A tak si dělám oleje a octy na salátky (jsem salátová), ale třeba taková rýže co Ti zůstane od oběda - jen do ní otevřeš  konzervu tuňáka, nesekáš čerstvou petrželku, okyselíš nějakým tím octíkem, bože, to je dobrotka, ujedla bych se. 

     Bylinky tam dávám co mě napadne,  tedy hlavně spíš co má v té chvíli švagrová a kamarádi na zahrádce (protože mě tam zatím vylezla jen dvoucentimetrová rebarbora) takže:  Dobromysl, Mateřídouška, Meduňka, Tymián, Levandule, Šalvěj, Estragon, Bazalka, Majoránka, Anýz, Máta, nebo třeba česnek, ale ten je hodně aromatickej, tak ne moc, prosím.     

 

     Také si suším bylinky na čaje na zimu, třeba lístků z šípkové růže, listy lesních jahůdek, nebo i plody, rybízu, borůvek  - je toho hafo, ale vždy spíš podle nálady nebo chuti a vůně; mám hodně citlivej nos na vůně. Dělala jsem si třeba jeden čaj ze spousty bylinek, a přidala jsem do něj jen pár usušených mladých výhonků smrku….  to tak krásně vonělo lesem... 

 

Sama příprava je jednoduchá:

      měla jsem nasbíraný různý zajímavý skleničky, natlačila jsem do nich bylinky, do některých jen jeden druh, do některých směsi bylinek a zalila jsem je octem a nebo olivovým olejem; mělo by se to používat minimálně až za 14 dní. Už jen na pohled to vypadá strašně hezky.       

 

      Hele,  včera jsme měli obalované (trojobal jako řízky) vyloupané velké krevety a ponechané jim jen ty konce ocásků a namáčeli jsme si je do takových sosíků, co zase udělal manžel, kousali k tomu čerstvé bylinky a různé druhy salátů, pili vínko a bylo to všechno „super super mňam“. 

 

      Doufám, že jsem vám udělala chutě a na výrobu různých octíků a olejíčků vás nalákala – zdravím všechny, Inka

 

 

  

Komentáře (8)add feed
Inko, : Míša šíša
ty bylinky do olejů a octů dáváš v čerstvém stavu? A neprobíhá pak nějaký hnilobný proces - konkrétně v případě oleje, u octa to asi nehrozí. Jak dlouhá je trvanlivost?
červen 15, 2007 09:38
ne nehrozí : AlenaT
já dělám totéž, dávám to do hezkejch lahviček a rozdávám to kamarádkám jako dárky. Taky je dobrý a moc hezký dát do lahvičky květ řeřichy - vypadá tu suprově. Co se týče trvanluivosti - fakt nevím, je to hned pryč.
červen 15, 2007 16:45
ano bylinky tam dávám čerstvé Míšo, : Inka
včera jsem dělala Třezalkový olej, ten je spíš na vnější použití, pomáhá při léčení ran, různých pohmožděnin, zlomenin, zanícených ran ... používám jej i jako masážní olej při potížích s páteří, při popáleninách nebo spáleninách od sluníčka, je pak takový červený, když je vylouhovaný.
Já si třeba nekupuju žádné krémy, mám olejíček levandulový a mateřídouškový a tím se zlehka napouštím ráno a večer.
červen 15, 2007 18:09
vypadá to nádherně, opravdu! : kiwi
Zkusím to taky, ale přeci jen bych se ještě připojila k tomu dotazu - opravdu se to tedy nezkazí? a nežlukne? Víš, pokud to nespotřebuju třebas hned... A ocet dáváš obyč nebo jablečný, případně vinný? Taky jsem někde četla recept na výrobu jablečného octa, budu se muset po něm podívat smilies/cheesy.gif
A díky za typ, začnu sbírat bylinky!.
červen 15, 2007 18:49
u nás to jde také rychle na odbyt, : Inka
jak octy, tak oleje, nic se nezkazí, ocet jsem dala normální, ale šel by určitě i jiný, jen jsem jiný neměla po ruce když mě to popadlo, nápaditosti se meze nekladou. Nebo pokud máš starost, tak si je udělej jen do menších lahviček na zkoušku.
červen 15, 2007 19:27
octy se nezkazí zcela určitě : AlenaT
dávám obyčejný, protože to většinou vyrábím "ve velkém" a to bych se nedoplatila. Na vánoce jsem udělala všem mandarinkové octíky - taky už ho nikdo nemá. Ty olejíčky se dávají do malých lahviček, takže taky nějak nemají čas žluknout - pro sichr je mám ve špajzu, v temnu a chladu - ale u nás by tak jedině musely být zakopány pod zem a kolem proudem nabitejn ostnatej drát - aby stačily zežluknout. Jsme totiž salátomilové. smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif
červen 15, 2007 19:41
Nóóó... : Margot
takovej citrónově-meduňkovej olej může být do salátu vyloženě zajímavá věc. Meduňka mi roste jako drak, naložím ji do oleje. Jo, taky mi zuřivě kvete levandule, tak na ni taky dojde.
červen 17, 2007 18:07
... : bb
ano, a kromě toho,že je to zdravé,chutné,voňavé,tak je to hrozně rychlé, snadné a levné, šoupnout do skleničky koření,bylinky,papričky apod., zalít olejem a je hotovo...v obchodě je ochucený olivovový olej velmi drahý
červen 17, 2007 19:02
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]