Jako malá treperenda jsem milovala pečené kuře a bramboračku. Pár let bylo kuře u nás doma dokonce určitým rituálem, patřilo neodmyslitelně k nedělnímu obědu (stejně jako po obědě pohádka z rádia) a nedej bože, když ho maminka "zkazila" tím, že ho udělala na paprice se smetanovou omáčkou. To jsme se sestrou obě považovaly za temnou zradu :-).
Stejně vřelý vztah jako k pečenému kuřeti jsem měla k bramboračce. Maminka ji dělala hustou, voňavou, s tmavou jíškou a houbami, takže hotová polívka byla tmavá a výborná. Jednou v létě jsme byli u maminčiny kamarádky a já se od rána poctivě těšila, neb teta slíbila k obědu bramboračku. Radovala jsem se přesně do chvíle, než teta položila talíře na stůl a v nich byla obyčejná světlá vodová polévka z vařených brambor a zeleniny, dokonce v ní bylo snad i mléko. Sice jsem to bez brblání vychovaně snědla, ale dodneška si pamatuju to zklamání, že TOHLE přece vůbec není bramboračka....
Taky si s dětstvím spojuju zapraženou krupici neboli krupici na slano, kterou nám holkám maminka párkrát do roka dělávala k večeři. Musí to být velice starý krajový chudý lidový recept, protože ho dostávala v dětství na stůl už moje dnes pětadevadesátiletá babička i její tehdejší kamarádky a nikdy nikde jinde jsem se s ním už nesetkala, jenom u babičky a maminky. ZAPRAŽENÁ KRUPICE
Na pánvičce se nasucho, bez oleje, opraží krupice do hnědě zlatavé barvy. Pánev se přiklopí nakloněnou pokličkou a škvírou mezi krajem pokličky a pánve se krupice zalije vodou. Poklice slouží hospodyňce trochu jako štít, protože rozpálená krupice po kontaktu s vodou hrozně bublá a prská. Vody se nalije asi půl až centimetr nad hladinu krupice a na slabém plamínku se krupice nechá nabobtnat, povařit a vodu vsáknout, až místo kaše vznikne hmota, která se skoro rozpadá do hrudek. Do podušené krupice se přidá trocha soli a másla, v ideálním případě se jídlo místo másla omastí vypečenou šťávou ze dna pekáče po upečeném vepřovém. Hotová krupice se nějak souměrně narovná na talířek (naše maminka dělávala kopečky naběračkou) a dozdobí syrovou zeleninou, třeba rajčetem. Většině lidí zní tenhle recept asi dost podivně, ale nechutná to až tak špatně jak se může zdát – opražení nasucho dá krupici příchuť trochu do oříšků. A co kdysi vařívaly maminky a babičky vám? Jaký je váš rodinný recept na správnou bramboračku - světlá nebo tmavá? S houbami nebo bez nich? Jaká jídla jste v dětství milovali vy?
|