O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...
Kontakty
Napište nám |
Poradna Kudlanky |
Právní poradna |
Související články
- CSIKOS TOKANY
- VEPŘOVÉ TROCHU JINAK
- DOMÁCÍ SULC
- PŘÍRODNÍ ŘÍZKY
- KUŘE NA ZELENINĚ
- MEXICKÁ RÝŽE A TRIKY SE SEKANOU
- KEDLUBNOVÉ ZELÍ A DALŠÍ LAHŮDKY
- O VAŘENÍ, MAĎARSKÉM PAK ZVLÁŠTĚ
- LÁSKA Z ŘECKA...
- KUŘECÍ STEHÝNKA à la LOUKOTKOVÁ
- KUŘÁTKO PODLE COLONELA SANDERSE
- SEGEDÍNSKÝ GULÁŠ
- PLNĚNÉ PAPRIKY
- MEDVÍDEK PO YUKONSKU
- GULÁŠEK, BOŽSKÝ GULÁŠEK
- ASPIK Z VEPŘOVÉHO KOLENA
- ŘÍZKY Z MLETÉHO MASA
- KOULE PANA NADLESNÍHO
- NADÍVANÝ ŘÍZEK
- GRILOVANÉ PRASÁTKO
- BOŽSKÉ NADÍVANÉ KUŘÁTKO
- RYBÍ ŠPÍZY
- ŠTRŮDL PRO MASOŽRAVCE
- PIKANTNÍ ROŠTĚNÁ
- HOLANDSKÉ ŘÍZKY
- KUŘECÍ CHIMICHANGA - ANEB ZNOVU V MEXIKU
- CARNE ASADA
- SOFFRITTO - ZNÁTE TO?
- STEAK DIANE
- CORNED BEEF, LAHŮDKOVÉ, ŇAM!
- IRISH STEW - IRSKÉ DUŠENÉ MASO
- GRILOVÁNÍ, DÍL DRUHÝ
- KUŘECÍ VÝVAR A JAK HO PŘIPRAVIT
- CHILLI Z KRŮTÍHO MASA
- CURRY - KARI
- SMAŽENÉ ROLÁDKY Z KRKOVICE
- ŘÍZKY SPECIÁL
- KRAVÍ MASO - A CO JE KDE
- SEKANÁ - ZASE TROCHU JINAK
- KUŘECÍ ŘÍZKY „JINAK“
Přihlášení
Anketa
GULÁŠ? JÁ GULÁM, A CO VY, GULÁTE TAKY? |
![]() |
![]() |
![]() |
Úterý, 04 leden 2011 | |||
Já sám znám asi 15 různých gulášů, žádný není opravdu původní, protože ten původní, to byla spíš polévka, ale hustá. Krom toho co hospodyně (hospodyň), to jiný recept na guláš, a samozřejmě, ten jeho (její) je jediný správný. Já to prosím ale netvrdím... On takový guláš je vlastně eintopf, prostě se všechno nahází do jednoho hrnce. Navíc nám to moderní doba ulehčila vynálezem pomalého hrnce, jídlo je po uvaření i rovnou proleželé, jak má být.
Někdo přísahá na to, že se maso musí nejdřív nechat opéct, jiný zase, že nikdy. Někdo si neumí guláš představit bez kmínu, majoránky atd., seznam by byl jistě dlouhý, jiní zase tvrdí, že tam to, co dává soused, ale absolutně nepatří.
Nikdo nepochybuje, že Maďarsko je vlastí guláše. Jenže, ono to není tak jednoduché. Až do počátku 18. století převládala, jako všude většinou, kuchyně francouzská.
Jídla pálivá a kořeněná, která dnes pokládáme za typickou maďarskou kuchyni, byla jídlem chudých, a protože byli chudí, i suroviny používané byly úměrné jejich kapse. Počátky dnešní maďarské kuchyně zavedli vlastně cikáni.
Nenařkněte mne prosím z rasismu, po zkušenostech z Ameriky jsem mu dalek, přesto cituji recept na cikánskou omeletu, vlastně hned její první řádek: "Ukradni tři vejce...".
Tak jako na našem stole nechybí při podávání sůl, pepř a mnohde maggi, nesmí na maďarském stole chybět zakysaná smetana, kterou si každý přidává dle chuti. Ke všemu a do všeho, s jedinou výjimkou - tou je guláš. A znovu výjimka, přidává se do Székely (Transylvánského) guláše, který známe v trochu jiné podobě, ta ovšem zase není zrovna původní, jako pravý Segedinský guláš. Je tam přidán ale zas rajský protlak; zkusil jsem to, a už to jinak nevařím.
Pivovarský guláš
Je to kombinace dvou gulášů z mého repertoáru, prostě co padlo do ruky. Někdo přísahá na to, že cibule má být jako masa, já dávám asi polovinu.
Ještě by tam měla přijít tekutina, aspoň trochu, než maso pustí šťávu. Jat náhlou inspirací jsem tam nalil dvě piva. Teda dvě třetinky anglického, ono je hořčí než naše. Vidíte, a už tady by se mohlo začít diskutovat a hádat se. Některé ty ingredience by nikdo nikdy nedal. Já dřív taky ne... Na sádle na mírném ohni osmahneme cibulku dozlatova, zaprášíme paprikou, lehce osmahneme, přidáme česnek a smahneme ještě trochu. On se totiž připálí dřív než cibule. A zase novinka: Podle skoro všech teorií se nesmí za žádných okolností paprika smahnout. Podstatná složka je cukr, ten zkaramelizuje a zhořkne. Tak co?
Dozvěděl jsem se, že se má cibule po osmahnutí odhrnout stranou, na tuk nasypat papriku, a nechat vykvést. To je překlad z angličtiny, prostě - až začne vonět.
Poté podlijeme, přidáme maso a vše ostatní. Dusíme asi hodinu za občasného zamíchání a eventuálního dolití vody, a až je maso měkké, odstavíme z plotny. Guláš - jak všichni jistě víte - je nejlepší druhý den, kdy jej ohřejeme v kastrolku, kde jsme napřed přivedli do varu trochu vody. (Guláš se pak nepřichytí ke dnu, jako když začínáme se studeným hrnkem a studeným gulášem.)
No a pokud se nám ten správný guláš nepoved, jíška Knorr to napraví. Já přidávám bramborový škrob rozmíchaný v troše vody, knorr jíšku nemaje.
A jako vždycky vám přeju dobrou chuť, Michal
|
< Předch. | Další > |
---|