O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

ZELÍ, ZELÍČKO, NALOŽENÝ MALIČKO... PDF Tisk E-mail
Středa, 10 listopad 2010

Určitě znáte - když ne všichni, tak skoro všichni - nějaký ten recept na nakládání zelí. Ale určitě úplně všichni kyselý zelíčko jíte. Pro mne nejlepší je následující recepis a nedám na něj dopustit. K tomu už ani to knedlo a vepřo nepotřebujete... A protože je na něj právě ta správná doba, tak se s vámi o něj podělím:

 

 

 

 

 

 

Ingredience:

 

5 kg zelí, 1/2 kg cukru, 1 dcl křenu (nebo Krenex), 1 Deko, 4 dcl oleje, 3/4 litru octa, 1/2 kg cibule

 

 

 

Postup:

 

     Zelí najemno nakrájíte, nejlépe na kráječi na chleba  (tak to dělám já a uříznul jsem si kus prstu teprve jednou - trochu...). Jak to nakrájíte, nastrouhejte do toho ještě křen a nakrájejte i cibuli. Posypte to Dekem  a přidejte všechny ostatní přísady. Pořádně promíchat, za chviličku si zelí pustí šťávu.

 

     Nacpěte  a dobře namačkejte do lahví, šťávu seberte a vypijte. Zavřete a dejte do chladna. Já to tedy dávám raději do dvojitého mikrotenového sáčku - kvůli úspoře místa. Můžete ho rovnou konzumovat, nebo na něj chodit potají do spíže.

 

 

     Za tři dny je to však nejlepší žrádýlko na světě.

Franta Bouška

 

 

 

 

Komentáře (19)add feed
Zkusíme : wendy
a běda FrantoBouško jak nám nebude chutnat !
Zrovna v pondělí jsme dojeli poslední zásoby - zapečené zelí s bramborama, uzeným a zakysanou smetanou...ňam !
smilies/wink.gif
listopad 11, 2010 07:58
wendy : mamča
Bude, neboj. Tohle zelíčko je úplně Boží. smilies/wink.gif
listopad 11, 2010 08:39
Hmm, není nad : Eny
kyselé zelí. Zrovna včera jsem si dělala seznámek všech jídel, které velmi ráda vařím (pro děťátka, ať si před příjezdem vyberou a daj vědět), nechtěli, prý milují překvápka.
Takové listové těsto, proložené mletým hovězí a kys.zelím (více vrstev), zelňačka s uzeným, zelňačka s becoky a klobásou, samozřejmě knedlovepřozelo že? takový silvestrovský půlnoční salátek...kys.zelí, majonéza, kostičky tvrdého sýra pepř nechat den uležet a o půlnoci s rohlíčkem, boží ňamka
listopad 11, 2010 09:07
Co to je až také BECOKY ? : wendy
všechno ostatní znám a jím...možná jím i becok a nevím o tom.
smilies/wink.gif smilies/shocked.gif
listopad 11, 2010 10:06
velké fazole, : Eny
moravsky, chi...v zelňačce, boží ňamka. Nebo fazolačka z nich....tečou mi sliny.
listopad 11, 2010 10:25
... : Eny
„Z luštěnin nejrozšířenější byly fazole na Śląsku Cieszyńskim. Velkoplodé strakaté fazole všeobecně zvané becoky. Fazolové polévky, omáčky zahušťováno záklechtkou z mouky a mléka, zřídka smetany. Chuť dodával kousek uzeného – když byl. Jedly se s chlebem nebo bramborem. Některé hospodyně dodávaly do polévek nebo omáček fasolowych hrst sušených švestek nebo povidla. Fazole nasucho se jedly s kyselým nebo odstředěným mlékem.


listopad 11, 2010 10:34
jojo, zrovna si dávám halušky se zelím : Eny
a vepřovým....holky já prostě nezhubnu. Změnila jsem stravovací návyky jen tím, že jím častěji a malinko....ale kde nic, tu nic. Já prostě tak strašně ráda vařím a jím....
listopad 11, 2010 10:50
Eny : Iris
ahoj zlato, Ty o tom jídle dovedeš psát tak, že mám neskonalou chuť na nějakou tu mňamku. Kde kupuješ ty becoky?
listopad 11, 2010 12:50
ahojík Irisko, : Eny
na polské tržnici. 90,-Kč/kg. Ale ty jsou!
listopad 11, 2010 13:01
Dík za informaci : wendy
neumím holt moravsky...
smilies/wink.gif
listopad 11, 2010 13:16
Wendy, u nás v Brně se to taky nepoužívá. : Myška
My zase říkáme fazula. I té velké.
listopad 11, 2010 13:46
fazula - to znám ! : wendy
A nyčko du pali z fachny, doma bude glgačka, přijde kéma a kémoška... je to správně?
smilies/wink.gif smilies/grin.gif a smilies/grin.gif
listopad 11, 2010 13:59
Becoky : Míša 2
znám a pěstuju na zahrádce. Letos jsem nějak pozdě zasadila a už nestačily dozrát. Eny, nejsi ty z Ostravy ?
Myško, to bude asi severomoravský výraz, švagrová z Brna ho taky neznala. No, já jsem jí zase jednou ze sklepa přinesla jabka, když teda chtěla ty jabloška, netušila jsem, že to jsou brambory. smilies/smiley.gif
listopad 11, 2010 14:17
Je to pozoruhodné, ta různorodost výrazů... : Myška
Holt čeština je krásná...
listopad 11, 2010 14:37
wendy, : bb2
není to přinde? smilies/smiley.gif
listopad 11, 2010 14:51
Přinde... : Myška
Tak glgačka říkáš... až slezou nehty?
listopad 11, 2010 15:02
Míšo 2 : Eny
Jasně že jsem z Ostravy. Co je glgačka Wendy?
listopad 11, 2010 19:01
glgačka = večírek s mírným požívání alkoholu : wendy
no možná to není až tak úplně právný překlad pro ten včerejšek - jen s tím, že nehty neslézaly, milá Myško, neb dneska jsme musili všici do procesu. Ale fakt je, že večer mi jeden upadl. To bylo asi za ten poslední kalíšek !

Asi jo bb - přinde. Nebyla jsem důsledná, ale s hantecem teprve začínám.
smilies/wink.gif
listopad 12, 2010 08:38
Wendy, na umělé nehty jsem ani nepomyslela :-) : Myška
No jo, pracovní proces se s glgačkou neslučuje, leda v pátek. Ale to já například bývám tak mrtvá po celém týdnu, kdy vstávám v pět a chodím spát o půlnoci, že bych byla jak zombie.
listopad 12, 2010 08:44
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]