Určitě znáte - když ne všichni, tak skoro všichni - nějaký ten recept na nakládání zelí. Ale určitě úplně všichni kyselý zelíčko jíte. Pro mne nejlepší je následující recepis a nedám na něj dopustit. K tomu už ani to knedlo a vepřo nepotřebujete... A protože je na něj právě ta správná doba, tak se s vámi o něj podělím:
Ingredience: 5 kg zelí, 1/2 kg cukru, 1 dcl křenu (nebo Krenex), 1 Deko, 4 dcl oleje, 3/4 litru octa, 1/2 kg cibule Postup: Zelí najemno nakrájíte, nejlépe na kráječi na chleba (tak to dělám já a uříznul jsem si kus prstu teprve jednou - trochu...). Jak to nakrájíte, nastrouhejte do toho ještě křen a nakrájejte i cibuli. Posypte to Dekem a přidejte všechny ostatní přísady. Pořádně promíchat, za chviličku si zelí pustí šťávu. Nacpěte a dobře namačkejte do lahví, šťávu seberte a vypijte. Zavřete a dejte do chladna. Já to tedy dávám raději do dvojitého mikrotenového sáčku - kvůli úspoře místa. Můžete ho rovnou konzumovat, nebo na něj chodit potají do spíže. Za tři dny je to však nejlepší žrádýlko na světě. Franta Bouška
|