Včera jsem byla pro "něco" ve zdejším supermarketu a málem mi vypadly oči... měli tam krásné skoro černé buclaté višně, bratru i sestře za "pouhých" 69,- Kč. No, neberte to... Hned jsem si vzpomněla na recept, který mám pro vás schovaný, z krásného Humpolce poslaný. Já ještě s přípravou počkám, jestli najdu levnější,
aby mi (když připočtu i cenu za rum) to lahodné pitíčko moc nezhořklo.... Ale pro vás, kterým tmavnou někde na stromě před očima - je tu recept od Míši: Mé drahé alkoholičky kudlankovité, zde máte recept na višňovku. Upozorňuji, že se jedná o „slaďák“ – tzv. babské pití. Chutí připomíná griotku, ale je podstatně lepší, protože z něj cítíte skutečné višně a ne chemická barviva. Příprava je velmi jednoduchá, chce to mít prostě jen ty višně, nejlépe z nějaké české zahrádky a ne ze supermarketu, dovezené bůhví odkud. Tak, a teď do díla... Ingredience: 1kg višní 1 litr rumu (nejlepší je samozřejmě tuzemák) ¾ kg kostkového cukru 1 proutek vanilky 2 kousky celé skořice 15 hřebíčků 2 nová koření kůra z celého citrónu vcelku Příprava: Višně zbavte stopek, operte a vsypte do 4-5 litrové láhve, zalijte rumem a přidejte koření. Pokud třeba nemůžete sehnat vanilku anebo je pro vás příliš drahá, můžete ji vynechat – nic se neděje. Kůru z citrónu musíte pochopitelně dobře omýt, ale to vy určitě víte a nosím jen dříví do lesa. Lze ji nahradit sušenou drcenou kůrou, kterou koupíte v sáčku v oddělení koření, ale přiděláte si tím práci, protože se pak nápoj musí cedit přes husté sítko anebo přes gázu. K obsahu láhve přisypte ½ kg kostkového cukru. Neptejte se mě, proč zrovna kostkového, neboť to nevím – prodávám, jak jsem koupila. Hrdlo láhve převažte celofánem a láhev nechte stát na parapetu okna na slunci. Každý den obsah protřepte, když někdy zapomenete, nic se nestane. Po minimálně dvou týdnech nápoj přeceďte a přidejte k němu ještě ¼ kg kostkového cukru svařeného v troše vody. Přelijte do lahví a už můžete koštovat. Pokud jste v pití umírněné, višňovka má dlouhou trvanlivost a vydrží v nezměněném stavu třeba i dva roky. V zimním období je výtečná do horkého čaje - zahřeje, povzbudí a zažene ponurou náladu. To sluníčko v ní je znát. :-) Macerované višně, která vám po přecedění nápoje zbydou, nemusíte vyhazovat. V lednici vydrží delší dobu a můžete je použít na ozdobu různých moučníků. Jen bych je asi nedávala na zákusky pro děti, protože ten rum je v nich opravdu dost cítit. A není to jen vůně... Tak dobrou chuť. A holky – nechlastejte tolik!!! Vaše Míša z Humplu
|