O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

VAŘÍM PROFESIONÁLNĚ PDF Tisk E-mail
Středa, 03 listopad 2010

Když už jsem teda ten důchodce, dokonce poněkud invalidní, konečně jsem se mohl věnovat tomu, co mně baví. Že byste neuhodli co to je? Ano, přece vaření. Sice mi to moc nejde, teda ne že bych to neuměl, ale přece jen mé třesoucí se ruce jsou překážka v práci a tak spíš jen radím panu šéfovi. On to překvapivě snáší, tu a tam mě nechá na něco i sáhnout, pokud nehrozí nebezpečí,  že si uříznu nějaký prst, něco nerozbiju a neupustím.

 

 

 

 

 

     Začal jsem tedy pronikat do tajů restauračního vaření a nepřestávám se divit. Že se přitom musí koukat na cenu surovin, to je jasné, že. Že se pokud možno nic nevyhodí, pokud je naděje, byť i slabá, na budoucí využití, to bych taky chápal. Ale že jsme omyli bílý povlak ze stárnoucích kyselých okurek, a pak mně šéf řekl, ať z toho udělám českou okurkovou polévku... To už je asi moc...

Neznám žádný takový recept, neznám nikoho, kdo by něco takového kdy spáchal, a tak jsem se do toho pustil sám. Milé okurky jsem nakrájel na kostky, ale pak si říkám, že když je tam hodím hned, rozvaří se mi. Radši až na konec.

 

     Nakrájel jsem uzený bůček na kostičky, na něj dal zpěnit cibulku, do ní na kostičky nakrájené brambory, zalil vodou, přidal hovězí - vývarovou pastu, a jak tak na to koukám, říkám si, že by to chtělo nějakou barvu. Fajn, v mrazáku je hrášek s mrkví, šup tam s tím. Něco tomu chybělo, tak jsem přidal ještě česneku, tu okurku nakonec, osolil, ochutnal - a ejhle, ono je to jedlé!!! Když se pak lidé při obědě ptali, říkal jsem jim, že je to "Česká specialita z hor", a jestli to ještě nejedli, teď mají konečně příležitost. A chutnalo to!


     Takhle to bylo častokrát, třeba když místo červené fazolovky s rajským protlakem byla hrachová s nakrájenými rajčaty. No neměli jsme fazole a ten protlak no. A to nebyl konec. Přečasto jsem uvařil polévku, mou specialitu, zřejmě, a pak jsme jen vymýšleli, jak to pojmenovat.


     Minulý týden jsme vařili českou kuchyni. Udělal jsem hovězí polévku - z pasty, o třídu lepší než Masox, do toho mraženou mrkev a hrášek, něco nudlí. Pak si říkáme - ještě by to chtělo kousek masa, ne? Vzpomněl jsem si, že v mrazáku jsou ještě španělské ptáčky, jen zarolované maso, bez omáčky, co jsem z toho minulý týden dělal gulášovou polévku. Pan šéf to nemohl najít, ale našel švédské masové koule, taky bez omáčky. Tož jsme je tam šoupli, jednu na osobu.

 

     Podle receptu mého známého Buntera, pod tímhle jménem psával do "labuznik.com" jsem udělal moravské vrabce, k tomu bylo červené zelí a bramborové knedlíky. Ty knedlíky jsem dělal poprvé v životě ze surovin, ne z pytlíku!!! Jako druhé jídlo byl pivovarský guláš, recept přidám zase příště. Byl taky s bramborovým knedlíkem protože, proč ne?, a taky jsem si trochu zjednodušil život. A na závěr palačinka s tvarohem rozmíchaným rybízovým kompotem (džem je dražší...).

 

 

Tak, a tady vám do písmenky opisuju ten Bunterův recept na

Moravské vrabce,

nejlíp a nejsnáz, jak je znám:

 

 

vrabec

 

 

V litinové oválném a smaltovaném pekáčku jsem udělal vrabce. Recept mně naučil jeden kámoš kuchař. Je to velmi jednoduché, chutné a hlavně to není pracné.


Vepřové maso (bůček, plecko...) se nakrájí jako na guláš, kousky spíš větší, a v hrnci bez bakelitových uší, s poklicí, nebo v podobné nádobě (pekáček se nehodí, je moc nízký) se nakrájené maso smíchá s cibulí, asi dva díly masa na jeden cibule, solí, kmínem rozetřeným česnekem podle chuti a zalije se vodou, aby sahala přes maso.

 

Nebojte se té spousty vody, ona jaksi v průběhu zmizí.

 

 

 

 


     Pak se nádoba vloží do trouby, asi na 200°C (400°F). Maso přikryté poklicí se dusí i peče, a když je poloměkké, poklice se sejme. Pak už se maso jen svrchu peče. Když je hezky opečené, pokrmem zamícháme, aby se opečené dostalo dolů a neopečené nahoru. To opakujeme několikrát.


      Hotový pokrm má hodně šťávy, není suchý a odpadá nekonečné obracení a podlévání vepřové pečeně. Výhodou je, že když nám to všechno nezbaští návštěva, můžeme si zbytek dát na chleba. Krásně zrosolovatí a ztuhne, můžeme ho případně posypat cibulí. Jelikož je v pokrmu dostatek cibule i česneku a jelikož tyto dvě složky potlačují nežádoucí cholesterol, je prakticky tento pokrm dietní a zdraví prospěšný. Kuchaři mne to naučili jíst s houskovým knedlíkem a kopečkem studeného kysaného zelí....

 

 

 

 

A jako vždycky vám přeju dobrou chuť,

Michal

Další spoustu receptů najdete v mé

Grilovací kuchařce

 

 

Komentáře (12)add feed
No potěš koště! : Míša šíša
Prezentovat českou kuchyni polévkou z okurek s plísní, to je teda mazec. Koukám, že v té Americe sežerou taky všechno. smilies/grin.gif
Ale popis zážitků z restaurační kuchyně je rozhodně zajímavý, přimlouvám se za pokračování.
listopad 03, 2010 14:11
Míšo šíšo, : Michal
to nebyla plíseň, jen takový omytelný povlak, plísni bych se bránil velice sveřepě. I když se varem zlikviduje.
listopad 03, 2010 14:42
jestli to nebylo míněno - ta polévka s plísní - : alena puntík
jako zpesgtření např. nemocniční stravy, která je stejně mizerná na celém světě.Taková okurková polévka s obsahem penicilinu může průběh choroby výrazně změnit...
listopad 03, 2010 14:48
... : Aknela
Díky za recept na vrabce, dělával je můj prastrýc, dneska už nebožtík...byly vynikající, byla jsem schopná spořádat na posezení celý hrnec. A pak mi taky vždycky bylo pěkně blbě, ale za tu dobrotu to stálo smilies/grin.gif
Přeju hodně štěstí v novém zaměstnání. Myslím, že restaurace bude populární smilies/wink.gif
listopad 04, 2010 03:55
Michale, : Míša šíša
ještě mě v textu zaujalo, že jsi poprvé dělal bramborové knedlíky ze surovin, ne z prášku. V Americe se nechá koupit práškové bramborové těsto?
V Čechách teď několik významných kuchařů začíná prosazovat, aby se v restauracích začalo vařit z čerstvých a kvalitních surovin jako je tomu jinde ve světě. O to víc mě pak překvapuje, že v americké restauraci se používá vývarová pasta, mražená zelenina a nějaké mražené zbytky. Vůbec by mě zajímaly nějaké bližší informace o té tvé restauraci, ve které vaříš. Mohl by jsi ji v nějakém dalším článku blíže představit? Třeba jaký typ jídel tam převládá, jaká je to cenová kategorie, jací návštěvníci do ní chodí, kolik personálu má a tak podobně. Věřím, že by to zajímalo i ostatní.
listopad 04, 2010 11:11
Míšo šíšo, : Michal
jen krátce odpovím. Nevařím tam jen chodím pomáhat, spíš radou než skutkem. Třesou se mi totiž ruce, tak moc, že mně to přivedlo do invalidního důchodu.
Bramborové knedlíky v prášku se tu dostanou, ve speciálních obchodech, tady v Boise je jeden, a je to dovoz z Čech a z Polska.
Vývarová pasta je kvalitní, bez chemikálií, bez konzervačních přísad, opravdu je to odpařený vývar, teda ne chemický masox.
Mražená zelenina je čerstvější než čerstvá, protože ji nechali na poli skutečně dozrát, a pak je během jednoho dne sklizena a zpracována. Když má dojít jako "čerstvá" na pult, trvá jí to týden i víc.
K tomu ostatnímu až zas příště, jo?
listopad 04, 2010 15:49
Bucek : Giussi neprihlasena
Michale, kde se da v USA koupit bucek? Oni tady vsechno zpracuji na slaninu (bacon) a bucek se nikde nevidi. Asi jen u nejakeho reznika, ze? Ach jo, toho tady v precivilozvanem predmesti Washingtonu nejak nemame. Akorat Halal, ale tam bych OPRAVDU bucek nedostala ani omylem. smilies/smiley.gif
listopad 06, 2010 03:44
Giussi neprihlasena, : Michal
bůček není. Sami na to kupujeme country ribs, to je jak jistě víš vepřové vyřezané mezi žebry. Není to ono, ale je to to nejprorostlejší vepřové co lze sehnat. Jako náhražku náhražky lze použít ramínko, tedy shoulder, k dostání, aspoň u nás s kostí či vykostěné. Bez kosti je trochu dražší, ale zas nemusím platit za tu kost smilies/wink.gif . Ale, ona ta kost při pečení dodá něco chuti, bavorská pečeně na černém pivu se s kostí peče. Tak si vyber. smilies/grin.gif Řezníka tu sice máme, ale tam je to tak drahé, že kolem výlohy chodím zrychleným krokem.
listopad 07, 2010 17:42
Michale : erika
jsem zalila až nad maso, ale nechtělo se to vstřebat/odpařit ani za svět (a to jsem poměrně brzo odebrala poklici), nakonec jsem musela podstatnou část slít, pak se to už dopeklo/dodusilo OK. Nevím, co jsem udělala špatně. Kolik by ta příprava měla zhruba trvat, prosím tě?
listopad 07, 2010 18:36
... : Martinka67
Kterykoliv reznik vetsinou bude mit "side of pork" a kdyz ne objedna ho do tydne. Vetsi food supermarket je schopny zaridit totez. On i ten nazev "side of pork" vlastne dava smysl, jen je potreba ho vedet :-).
My si dokonce chodime do WalMartu a tam nam schovavaji ciste sadlo na vyskvareni. Jak rikam, musi se jen vedet, jak se spravne rekne co potrebujete. Tady je vlastne uplne vsechno, jen se musite naucit jak se tomu rika anglicky smilies/grin.gif Dobrou chut!
listopad 07, 2010 18:40
eriko, : Michal
nechávám to péct tak tři hodiny, slévat to, kdepak. To nejlepší vyleješ. Mně to funguje přesně podle receptu a nevím opravdu jak je to lepší, teplé nebo na chlebu. Asi oboje.
Martinka67 děkuju. Vida, člověk se něco dozví každý den, nebo aspoň obden. To mně nikdy nenapadlo a nikdo mi to neřek. smilies/cheesy.gif
listopad 10, 2010 20:44
Eriko ještě jednou, : Michal
přemýšlel jsem nad tvým problémem a tohle jsem vydumal:
To je totiž tak. Pokud chceš vrabce suché, tak jak se většinou podávají, tenhle recept je k ničemu.
Ta "voda" kterou jsi vylila bylo především sádlo, výborné na chleba, protože je v něm i chuť masa. Dál je to silný vývar z vepřového. Takže ta veškerá tekutina tam, je šťáva k závěrečnému polití jídla. A pak, když to vystydne, budeš mít v pekáči maso (pochopitelně) a silný povlak sádla, tím víc čím víc bylo to vepřové tlusté, a pod tím nádherný a chutný rosol, to je ta šťáva = poplévka zrosolovatělá, která se vydusila. Obé je strašně dobré, a pookud to ohřeješ, znova se to rospustí.
Až budu psát příští pojednání, napíšu to znova tam, protože se obávám, že to tady už nikdo nenajde.
listopad 11, 2010 15:44
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]