Tohle jídlo jsem vařila s dětmi. Pochází z francouzského regionu Provence, název je ze slova "touiller", což znamená "míchat". Jinak - je to takové francouzské lečo... Abychom poznali vše a náležitě se na následující vaření připravili, koukli jsme se dětmi i na známou krysí pohádku - Ratatouille. Jestlipak víte, že původním autorem a režisérem této disneyovky (získala Oscara) je režisér Jan Pinkava? Pak jsme si ještě půjčili kuchařku "Mezinárodní recepty pro děti". Vzhledem k tomu, že recept je určený pro dětské vaření, je tato verze opravdu veeelmi jednoduchá...
Prakticky se na pánvičku prskne cokoli, co zahrádka dá. Já do toho - kvůli svým domácím masožravcům - přidávám ještě slaninu. Stejně tak v původním receptu nejsou brambory - ty jsem tam dala, protože je tam dávali krysáci v té pohádce... A věřte mi - je to vynikající, letní, rychlé a zdravé jídlo.
Co potřebujeme: 1 malý lilek 1 střední cuketu 4 lžíce olivového oleje 1 žlutá paprika (já měla zelenou) 6 nakrájených zelených cibulek 1 stroužek česneku špetka čerstvého tymiánu 18 cherry rajčátek (já dala mix žluté-červené) 1 lžíce balsamic octa sůl a pepř 1 velká brambora Přidala jsem ještě čtyři plátky slaniny, jsem si ale jistá, že s nakrájeným dobrým párkem či salámem to bude stejně tak vynikající. Postup: Okrojíme konce lilku a nakrájíme na kolečka (já koupila lilek velkej, a pak jsem ho z neznalosti oloupala a nakrájela na kostičky). Stejně nakolečkujeme cuketu. Osmažíme slaninu, přidáme lilek, bramboru nakrájenou na malé kostičky a nakrájenou papriku, mícháme cca 8 min. Pak přidáme cuketu, zelené cibulky, česnek a tymián, občas zamícháme - cca 5 min. Přidáme rajčátka, rozkrojená na půlky, a ocet. (Pro ty, co podvádějí stejně jako já, přidáme i vegetu.) A hotovo, přátelé, podává se s teplou bagetkou. Jako bonus vám nabízím pokouknutí na krysáčka: pro mlsálky všech věkových kategorií posílá Lenka
|