Banány jíme od věku miminka - nejprve mačkané, později už sami, "vlastními zuby". Ale dá se z nich dělat plno dalších dobrot - banánová bábovka, zmrzlina, pudink, banánový krém... Jednoznačně - všechno je to "na sladko". Ale znáte banány ve slané verzi? Někteří, hlavně ti, co žijí za velkou louží, budou znát jejich bratříčky, tedy plátanos.
Tyto zelené „banány" jsou skoro stejné jako ty sladké, hlavním rozdílem je způsob konzumace. Banány se jedí syrové, kdežto plátanos se musí tepelně upravit. Plátanos se dávají jako příloha k masům, také se z nich dělají brambůrky, tzv. platanitos. Příchutě jsou většinou klasické jako přírodní, slané, pikantní anebo zajímavější limetkové. Mj. také se z nich dělá mírně nasládlá mouka, která se používá na sladké pečivo. Ale zpátky k banánům, které se dají koupit tady, u nás. Nejlepší je takový už víc zralý. A pak máme právě ony dvě možnosti - buď nasladko - na talíři ho např. pokapeme kávovým likérem a můžeme ozdobit jahodami, broskvemi nebo šlehačkou, také jen pocukrovat a posypat trochu skořicí nebo strouhanou čokoládou... A nebo naslano - což vám chci doporučit dnes: Ostatně - postup je vidět zde na fotografiích. Použila jsem dva obyčejné banány - a výsledek byl fantastický... ![](http://obrazky.kudlanka.cz/bana.jpg)
POSTUP: Nejprve banán nakrájejte na části, poté - nejlépe pod igelitem - je rozmáčkněte opatrně na placičky. Dejte placičky banánů do rozpáleného oleje - zprudka z obou stran osmažte - a pak už se jen rozhodněte, jestli nasladko - či naslano. V tom druhém případě potřete např. rozmačkaným česnekem a trochu osolte. Věřte mi, je to fantastická lahoda... d@niela
|