O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

BANÁNY TROCHU NEBĚŽNÉ... PDF Tisk E-mail
Pondělí, 02 srpen 2010

Banány jíme od věku miminka - nejprve mačkané, později už sami, "vlastními zuby". Ale dá se z nich dělat plno dalších dobrot - banánová bábovka, zmrzlina, pudink, banánový krém... Jednoznačně - všechno je to "na sladko". Ale znáte banány ve slané verzi? Někteří, hlavně ti, co žijí za velkou louží, budou znát jejich bratříčky, tedy plátanos.

 

 

 

 

      Tyto zelené „banány" jsou skoro stejné jako ty sladké, hlavním rozdílem je způsob konzumace. Banány se jedí syrové, kdežto plátanos se musí tepelně upravit. Plátanos se dávají jako příloha k masům, také se z nich dělají brambůrky, tzv. platanitos. Příchutě jsou většinou klasické jako přírodní, slané, pikantní anebo zajímavější limetkové. Mj. také se z nich dělá mírně nasládlá mouka, která se používá na sladké pečivo.

 

     Ale zpátky k banánům, které se dají koupit tady, u nás. Nejlepší je takový už víc zralý. A pak máme právě ony dvě možnosti - buď nasladko - na talíři ho např. pokapeme kávovým likérem a můžeme ozdobit jahodami, broskvemi nebo šlehačkou, také jen pocukrovat a posypat trochu skořicí nebo strouhanou čokoládou... A nebo naslano - což vám chci doporučit dnes:

 

Ostatně - postup je vidět zde na fotografiích.

Použila jsem dva obyčejné banány - a výsledek byl fantastický...

 

 

 

POSTUP:

 

Nejprve banán nakrájejte na části, poté - nejlépe pod igelitem - je rozmáčkněte opatrně na placičky. Dejte placičky banánů do rozpáleného oleje - zprudka z obou stran osmažte - a pak už se jen rozhodněte, jestli nasladko - či naslano. V tom druhém případě potřete např. rozmačkaným česnekem a trochu osolte. Věřte mi, je to fantastická lahoda...

 

d@niela

 

 

Komentáře (4)add feed
zelený banány? : alena puntik
dá se to někde koupit? UJá jedla jednou banány smažené na másle posypané skořicí...no mana nebeská
srpen 03, 2010 03:31
tak to dneska zkusím, : majda
včera jsem koupila ranec poměrně levných banánů, zkusím oba způsoby - na sladko i na slano.
srpen 03, 2010 11:05
Aleno Puntíku : Michal
dá, ale jinde smilies/wink.gif. Platanos jsou jiná odrůda, za syrova odporná (omylem jsem to zkusil), hořko trpká chuť.
Jo a nezralé banány? To jsem jednou vykládal trailer, no jiní, já jen koukal, a byly tam složené krabice s tak zelenými banány, že jsem neodolal a poznamenal, "jaký mají ty okurky zvláštní tvar". Nejdřív na mně koukali jak na blba, až jim to došlo a začali se řehtat.
srpen 03, 2010 16:06
Zkaramelizované banány : Lenka*
Lahůdka a přitom rychlý mlsek i pro návštěvu... Zkaramelizované banány na másle.
Banány rozříznu po délce, namočím do vody a ještě mokré obalím ve vanilkovém cukru. Dám do horkého másla na pánev, nechám zkaramelizovat po obou stranách. Naservíruji na oválné dezertní talířky... Jako doplněk i dekorace se k tomu hodí např. kompotované broskve a jahody, přestříknout karamelovým, jahodovým nebo čokoládovým topingem (v krámě mívají tubičky u kypřících prášků a cukrových kuliček). Dále přestříknout šlehačkou. Příp posypat oříškama, ale není nutné. Dá se k tomu přidat i kopeček zmrzliny, nebo horkých malin, fantazii se meze nekladou. Základ je velmi rychlý, jednuchý, efektní a relativně za pár korun.
srpen 05, 2010 15:41
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]