O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

CHILLI CON CARNE PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 23 září 2010
Přejít na obsah
CHILLI CON CARNE
Strana 2

Jak název napovídá, jde o mexické jídlo. Ale to je hrubý omyl, je to tak zvané tex-mex, tedy texasko-mexické, volně přeloženo a doloženo, „Jak si Američané představují mexickou kuchyni". Především, v chilli con carne je cumin, římský kmín. Přitom mexická kuchyně ho nepoužívá, krom oblastí, kde vaří pro turisty. Stejné je to se sour cream, jinak zakysanou smetanou.

 

 

 

 

 

     Bez hromádky tohoto si nelze představit „pravé" mexické jídlo v pravé americké mexické restauraci. Samozřejmě - v Mexiku to znají, dokonce jako Crema Mexicana Arrida dostanete pravé Créme Fraiche, v Americe se snad nevyrábí, ale naštěstí dováží. Ale nedávají ho hromádku na talíř, je to na vaření, ne na ozdobu. Ale inzeruju tady Chilli con carne, tak k věci. Když jméno rozeberu a přeložím, dostanu chilli = papriky, con = s, a carne = maso. Takže papriky s masem. Už to zní líp, co? A teď, s fazolemi či bez? To záleží jen na vás, respektive na vašem žaludku a střevech. Z někoho (jako ze mě) udělají fazole luftbalón, někomu zas naprosto nevadí. Šťastný to člověk, a což teprve jeho bližní. Takže pro mne prosím bez.


     V zásadě je to jedno, oboje je přípustné, v soutěžích cook off, jsou pro tyto dvě chilli zvláštní kategorie. Původně je chilli z hovězího, ale krůtí maso je další kategorie soutěží. Zkrátka, je to váš hrnec ve vaší kuchyni a vy to budete jíst. Tak co. A navíc je to jídlo z jednoho hrnce, nebo z pomalého hrnce a z toho plynou další výhody - méně mytí nádobí. Použité římského kmínu je zase na vás, my ho neradi a tak ho vynecháváme. No a co, zatím na nás chilli policie nepřišla.

 


Texasské chilli, bez fazolí

The California Culinary Academy

 

 

INGREDIENCE:

 

1/3 hrnku oleje

2 3/4 kg (6 Lb) kližky, nakrájené na kostky

 větší cibule, nakrájená

5 - 8 stroužků česneku, sekaného

3 hrnky hovězího vývaru

3 hrnky piva

1 1/2 hrnku vody

1/4 hrnku chilli powder, k dostání od firmy Kotányi

2 3/4 kg (6 Lb) rajčat z plechovky, loupaných

1/3 hrnku rajského protlaku

1 1/2 lžíce usekaného čerstvého oregana

3 lžíce mletého římského kmínu

sůl

cayenský pepř

škrob na zahuštění, je-li třeba

 

POSTUP:

 

     V kastrolu rozehřejte 3 lžíce oleje, na něm osmahněte po částech dohněda maso, které pak přendavejte do hrnce. Snižte teplotu, přidejte cibuli, zpěňte, přidejte česnek a pak vše vyklopte do hrnce s masem. Přidejte vývar, pivo, vodu, rajčata, rajský protlak, cumin a oregano. Uveďte do mírného varu, přidejte sůl, cayenský pepř a chilli powder podle chuti. Duste, až je maso měkké. Pokud je třeba dolévejte vodu, nebo vývar. Pokud, až je to hotovo, je šťáva příliš řídká, můžete zahustit trochou škrobu rozmíchanou ve vodě.
Servírujte horké, posypané hrubě strouhaným sýrem a usekanou cibulkou.

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]