Doporučuji si doma udělat italskou Focacciu s bylinkami, sýrem, sušenými rajčaty, prostě téměř se vším, vás napadne a máte doma. Je to neskutečný kulinářský zážitek :). Mám velikou slabost pro italskou kuchyni, italský styl vaření, vlastně je mi celkově italský styl života velice sympatický. Tohle jídlo může dobře posloužit jako předkrm, ale i jako lehká večeře. Tady je recept:
Ingredience: 500 g hladké mouky 1 lžička soli 300 ml teplé vody 15 g čerstvého droždí, případně 2 lžičky sušeného 1 lžička cukru 3 polévkové lžíce olivového oleje Náplň: mozzarela, gorgonzola, bazalka, sušená rajčata, olivy, prostě kdo co chce :) Postup: ![](http://blog.lemonpi.net/wp-content/uploads/2007/12/focaccia-christmasham2.jpg)
Vše naházíme do pekárny a spustíme program TĚSTO. To nám udělá krásné a dobře zpracovatelné těsto, které dále rozdělíme na dvě poloviny. Jednu část vyválíme a položíme na plech. Pokud nemáme pekárnu, robíme ručně. Do větší mísy přidáme vlažnou vodu a rozdrolíme do ní droždí a vše dobře promícháme, tak, aby se droždí ve vodě rozpustilo. Nyní přidáme mouku a rukou nebo vařečkou ze směsi vypracujeme těsto. Těsto bude mírně lepkavé a nebude tuhé. Těsto musíme nechat vykynout. Mísu přikryjeme hadrem a dáme na nějaké místo, kde je tepleji (k radiátoru nebo troubě), hlavně nesmíme dát těsto na místo, kde je průvan, pak by vůbec nenakynulo. Těsto kyne v závislosti na teplotě, tlaku, a tak nejde obecně říct, jak dlouho bude kynout, když ho ale necháme kynout něco kolem 35-45minut, tak rozhodně nic nezkazíme. Těsto po vykynutí nabude hodně na objemu. Poklademe sýry, rajčata, olivami, kapary, prostě kdo na co má chuť. V pravém receptu je však pouze gorgonzola a mozzarela s bazalkou. Na vrch dáme druhou vyválenou placku. Trošku ohrneme přes okraje, aby sýry nevytekly. Potřeme (spíš hodně hodně pocákáme) olivovým olejem a dáme péct do trouby. Na vrch můžeme dát ještě snítky rozmarýnu, kdo ho má rád. Výborný je ještě teplý, ale studený není o nic horší :-) Po upečení ho znovu potřete olivovým olejem, získá ještě lepší chuť. Nebojte se toho, že po upečení bude jakoby tvrdý, správně když na něj zaklepete, tak by se měl ozvat dutý zvuk. Je to v pořádku, rozleží se po chvíli. Báječnou dobrou chuť! Kristýna
|