O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

FOCACCIA PDF Tisk E-mail
Pondělí, 26 červenec 2010

Doporučuji si doma udělat italskou Focacciu s bylinkami, sýrem, sušenými rajčaty, prostě téměř se vším, vás napadne a máte doma. Je to neskutečný kulinářský zážitek :). Mám velikou slabost pro italskou kuchyni, italský styl vaření, vlastně je mi celkově italský styl života velice sympatický. Tohle jídlo může dobře posloužit jako předkrm, ale i jako lehká večeře. Tady je recept:

 

 

 

Ingredience:

 

500 g hladké mouky

1 lžička soli

300 ml teplé vody

15 g čerstvého droždí, případně 2 lžičky sušeného

1 lžička cukru

3 polévkové lžíce olivového oleje

 

Náplň: mozzarela, gorgonzola, bazalka, sušená rajčata, olivy, prostě kdo co chce :)

 

Postup:

 

     Vše naházíme do pekárny a spustíme program TĚSTO. To nám udělá krásné a dobře zpracovatelné těsto, které dále rozdělíme na dvě poloviny. Jednu část vyválíme a položíme na plech. Pokud nemáme pekárnu, robíme ručně.

 

     Do větší mísy přidáme vlažnou vodu a rozdrolíme do ní droždí a vše dobře promícháme, tak, aby se droždí ve vodě rozpustilo. Nyní přidáme mouku a rukou nebo vařečkou ze směsi vypracujeme těsto. Těsto bude mírně lepkavé a nebude tuhé. Těsto musíme nechat vykynout. Mísu přikryjeme hadrem a dáme na nějaké místo, kde je tepleji (k radiátoru nebo troubě), hlavně nesmíme dát těsto na místo, kde je průvan, pak by vůbec nenakynulo. Těsto kyne v závislosti na teplotě, tlaku, a tak nejde obecně říct, jak dlouho bude kynout, když ho ale necháme kynout něco kolem 35-45minut, tak rozhodně nic nezkazíme. Těsto po vykynutí nabude hodně na objemu.

 

     Poklademe sýry, rajčata, olivami, kapary, prostě kdo na co má chuť. V pravém receptu je však pouze gorgonzola a mozzarela s bazalkou. Na vrch dáme druhou vyválenou placku. Trošku ohrneme přes okraje, aby sýry nevytekly. Potřeme (spíš hodně hodně pocákáme) olivovým olejem a dáme péct do trouby. Na vrch můžeme dát ještě snítky rozmarýnu, kdo ho má rád. Výborný je ještě teplý, ale studený není o nic horší :-)

 

     Po upečení ho znovu potřete olivovým olejem, získá ještě lepší chuť. Nebojte se toho, že po upečení bude jakoby tvrdý, správně když na něj zaklepete, tak by se měl ozvat dutý zvuk. Je to v pořádku, rozleží se po chvíli.

 

Báječnou dobrou chuť!

Kristýna

 

 

Komentáře (8)add feed
pekárnu : Kamila
jsem si koupila po veledlouhém rozhodování (známe to, člověk si koupí do kuchyně kdejakej krám, na kterej se pak práší) a musím říct, že jsem dobře udělala! Kynutý těsto bez práce na cokoliv, to je prostě paráda!
červenec 26, 2010 13:01
Pekárna je výborná věc : alena puntíkovaná
já ji dala loni k svátku svému synkovi - a tam jede pořád.
červenec 26, 2010 13:07
To my zase slavnostně : Michal
odevzdali pekárnu do sekáče, páč byla stařičká, neměla dost programů a na těsto další mašinu nepotřebuju. Šetříme místem a nevěděli jsem stejně kam ji dát. Ale jinak souhlasím, je to dobrá věc.
červenec 26, 2010 15:34
... : HankaG
tohle je tady v USA tak popularni ze se to prodava na velkych supermarketech hotove a vetsinou moc dobre - Americani jsou na pizzu, stromboli, atd. jako divi, hemzi se to tu pizzeriami a italskymi restauracemi, levnymi i mene levnymi - tedy mluvim za New York a New Jersey, neboli Nova Anglie, je tu jeden retezovy obchod jmenem Pizza Hut kde prinesou celou miniaturni kulatou pizzu, a kdyz maji nekdy lidi slezinu tak zavolaji a prinesou jim to v tech ohromnych krabicich az ke dverim. Tedy dietni jidlo to rozhodne neni ale dobra pizza nebo foccacia muze byt "zazitek".
červenec 26, 2010 17:11
jo, to je fakt, : Michal
proč bych se s tím pekl, když to můžu koupit. Tak jsem v pekárně dělal jen knedlíky a podobně, až jsem se s ní nakonec rozloučil. Chleba z ní stejně nemáme rádi, když to nemá kůrku jako ten český, není to nic pro nás. :-

červenec 27, 2010 00:21
určitě vyzkouším... : dalenka
..taky v pekárně chleba nepeču, ale pro výrobu kynutého těsta je bezkonkurenční. Když tak na tu focacciu koukám, tak bych ji mohla upéct na piknik. To by snad mohla vydržet, co myslíte?
červenec 28, 2010 17:45
...no nevydržela... : dalenka
....my jsme ji hned snědli. Zbytek jsme dorazili v autě... smilies/grin.gif Takže rozhodně doporučuji.smilies/smiley.gif
červenec 30, 2010 14:58
upekla jsem : Kamila
a fakt výborný. Toho receptu se budu držet, těsto nádherný, nelepivý, pro pekárnu jak stvořený. Myslím, že z něj půjde i pizza (dlouho hledám recept na perfektní těsto na pizzu)
srpen 01, 2010 10:31
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]