O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

FRITTATA - ANEB UKLIĎTE SI V LEDNICI PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 01 červenec 2010

Frittata je klasické jídlo k vyčistění lednice - je perfektní na použití všeho co najdete a čeho je už málo k samostatnému jídlu. Šunka, salám, klobása, brambory, uvařený květák, pár rajčat, kus papriky, cibule, listy špenátu, jednoduše "smetete zbytečky na hromádku" -  myslím, že už je to jasné.

 

 

 

     Frittata patří mezi omelety, ale příprava se poněkud liší. Vejce na omeletu se jen zamíchají, aby se žloutek s bílkem spojil. Na frittatu se vejce šlehají, aby se promísily se vzduchem. Díky tomu (a můžete si vypomoci trochou prdopeče), je frittata lehčí. 

 

Frittata

 

v

 

      může být pečená, nebo může být počata v pánvi. Když začnete na sporáku, je nejlépe dokončit ji v troubě nebo pod brojlerem.  Další složky krom vajec jsou přidávány do frittaty před vajíčky, do klasické francouzské omelety se dávají nejdřív vejce a teprve na ně to ostatní.

Frittata se obvykle podává nakrájená na dílky jako pizza.

 

      Základem je určit nejen pro kolik lidí vaříte, ale také jakou máte pánev. Držadlo musí být ohnivzdorné, ale právě tak můžete použít misku z varného skla. Na každých 2 1/2 cm průměru počítejte jedno vejce (asi tak), a protože neděláte tenkou omeletu, výsledek by měl být asi 1 1/2 - 2 cm vysoký.


     Máte-li troubu s brojlerem, zapněte ho, nemáte-li, nastavte troubu na 200-225°C. Pánev či misku dejte na sporák, trochu vymastěte a můžete začít. Od věcí, které potřebují nejvíc času, až po ty nejjednodušší, které stačí ohřát. Rajčata moc času nepotřebují, papriky víc, cibule by měla napěnit...

 

     Vejce pořádně, ale opravdu pořádně našlehejte s mlékem, přidejte něco strouhaného sýra, zamíchejte a nalijte navrch. Pokračujte dál na plotně, asi dvě minuty, při tom odškrábněte od stěn a ode dna. Nebojte se, nebudou to míchaná vajíčka. Když jsou vejce ještě řídká, přestaňte do nich šťouchat a po další minutě na ně nasypte opět sýr, máte-li doma i parmezán. Ten se nerozteče, ale krásně zhnědne.

 

      Přesuňte pánev pod brojler nebo do trouby. Jakmile sýr navrchu začne hnědnout, což je asi za  4-5 minut, vyndejte pánev z trouby a nechte 5 minut odpočinout; mezitím ztuhne i střed frittaty. Nožem uvolněte nejdříve kraje, pak sesuňte frittatu na talíř a můžete podávat, nejlépe posypanou zelenou petrželkou nebo pažitkou.


My ji máme rádi s Pomerančovou salsou.

 

A jako vždycky -

vám přeju dobrou chuť,
Michal

Další spoustu receptů najdete v mé

Grilovací kuchařce

 

Komentáře (13)add feed
tys bydlel u nás, ne? : alena puntík
podobná jídla ze zbytků já vyrábím už léta. Moje specialita je špagetová pizza. Uvařené špagety promícháš s našlehaným vajíčkem - aby se pořádně obalily, naskládáš to do vypazané kulaté koláčové formy a na to kladeš náplň jako na pizzu. Rajčata, papriky, olivy, salám, šunku atd.atd. atd, zasypeš sýrem a šoupneš do trouby. Je to levné jídlo ze zbytků a delikatesa. Už to zavedly do jídelníčku všecky mé kamarádky. smilies/cheesy.gif
červenec 02, 2010 07:00
Aleno Puntíkatá, : Michal
jasně že bydlel, vždyť jsem čech smilies/grin.gif. Frittata je jídlo původem z Itálie, jak název napovídá, no a i tam žili šetrní lidé.
Tu špagetovou Pizzu znám a rád dělám, jen jsem tomu neříkal pizza. smilies/wink.gif
Mimochodem, když se ta Frittata nakonec roztrhá na kousky, třeba i omylem, nic jste nepokazili, jen tomu říkejte Frikasse a znova sklidíte obdiv. smilies/cheesy.gif
červenec 02, 2010 16:28
nechci : vlk
být hnusný a jízlivý, ale tím brojlerem se myslí co?! Soudruh Jakeš nám to už jednou vysvětlil, ale jeden z lesa nikdy neví :-) Já si furt myslel, že je to průmyslově vykrmené zvíře :-D
červenec 04, 2010 21:38
hm, : bb2
taky jsem dumala nad brojlerem, protože určitě nebylo míněno kuře - přece jen péct špagety pod kuřetem, tak daleko nejsou určitě ani v Americe smilies/smiley.gif tak tipuju něco mezi grilem, horkovzdušnou troubou a konvektomatem.
Něco co upeče, udusí, ale taky fofrem ogriluje, okůrčičkuje. Něco s rychlým startem.
Tak, a schválně.
červenec 05, 2010 00:37
No já to Myslela tak, jakože jsi bydlel u nás doma : alena puntíkovaná
protože jsem takové "hody z vody" nebo "z prdu kuličky" vyráběla pořád. S tím brojlerem mi to taky není jasný...mohl bys nám zaostalým blbečkům vysvětlit princip? Totiž tady se brojlerem nazývá kuře vykrmované na prodej / a na zabití/
červenec 05, 2010 14:26
brojler : vlk
= gril :-) Oni to chudáci angličani mají takové simple. Brojlery pečou v brojleru! smilies/grin.gif
červenec 05, 2010 15:27
broiler : bb2
= gril :-) to víme. Ale co je to brojler tam u nich, to nevíme...leda by pan Michal byl pan Jakeš:-)
červenec 05, 2010 17:04
Nojo, : Michal
tak jsem to napsal po anglicku. Tady je gril to co pece zespoda, neprikryte poklici. Barbecue je zase zespoda a prikryte, brojler je v troube a svrchu. Racte vodpustiti mili cestinari, ja se tu ucil vsecko az tady.
A je to dneska bez diakritiky protoze jsem v Mexiku a tenhle pocitac cesky neumi. Tak abych se snad omluvil i za to. smilies/wink.gif
No a Jakesovy brojlery, teda kurata tu nezname vubec! Kure je kure, i kdyz je jich vic druhu podle veku (kurete, ne vaseho!) a podle velikosti, at si o tom Milous mysli co chce. smilies/grin.gif
Takze, zdravim Kudlanky a Kudlaaanky ze slunickoveho mexika a teste se na nove recepisy!!!
červenec 05, 2010 23:50
Zdravím do Mexika! : d@niela
Takže podle všeho je to nějaký z druhů grilu či trouby, ne?
Nojo, tak to si počkáme na bližší vysvětlení a pak i na popis toho, co na dovolené prožijete. Přejeme hodně moc zábavy a super počasí!
červenec 07, 2010 00:41
No ja nevim jak v Cesku : Alena P-H
ale tady se prakticky vsechny trouby prodavaji s broileren - tj pod "polickama" na peceni je jeste jeden otvor a tam se da supnout neco co chcete pect zvrchu. Ja tam treba dopekam omelety aby ziskali hezkou barvu nebo kure aby melo dobrou kurcicku. Ale myslim, ze to je i v CS jenom se to nepouziva. Moje mamka tam schovavala pekace.
Michale, mej se hezky a moc to s tequilou neprehanej! smilies/smiley.gif
červenec 07, 2010 21:32
Aleno P-H, místo v troubě, kam tvoje mamka schovávala plechy, je obyčejný odkládací prostor, : Myška
na některých troubách s odklápěcími dvířky, v některých troubách jako zásuvka. V ČR se prodávají mimo jiné sporáky s troubou nebo samostatné trouby s vrchním a spodním ohřevem, některé s vrchním grilem. Typů je hodně. Ale brojlery si do nich musíme dávat sami smilies/cheesy.gif.
červenec 07, 2010 22:50
Milí češtináři a češtinářky : Michal
tak už se ne mně pro tuhle neznalost nezlobte. Je to trouba s horním ohřevem, ve světě se tomu říká broiler, zatímco kuřata broilery jsou česká specialita.
Ten horní ohřev se tepelně nereguluje, prostě to dělá, jak Alena P-H podotkla, propečenou zlatou kůrčičku, někdy i černou, to záleží na vás. smilies/cheesy.gif Prostě horní gril.
V té zásuvce pod troubou by se fritatě jistě líbilo, ale neudělala by se, to je opravdu odkládací prostor.
A jinak, hlásím návrat z dovolené, a protože nejsem jednoduchej člověk, chyt jsem tam housera, (tak se doma říkalo zádům bolavým až k slzám) smilies/cry.gif Popdrobný popis celé dovolené zpracuju a dám k dispozici co nejdřív.
červenec 11, 2010 17:58
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]