Všechno muže být připravováno na plochém grilu. Jen velikost určuje, nebo omezuje široké možnosti jeho použití. A nic neposlouží lépe k rozproudění zábavy, než barbecue uprostřed host;, kde každý má možnost připravit si vlastní ražniči. Lidé i rádi sledují a pozorují přípravu a očuchávají nastávající dobroty.
A na závěr se na něm ještě dá uvařit konev čaje nebo kafe, aby spokojenost byla úplná. Barbecue je svou vysokou teplotou přímo ideální k přípravě orientálních jídel, kde jsou ingredience rychle a za stálého míchání (V Americe stir-fry, čili míchej a smaž) připravovány na hluboké pánvi nebo ve speciální s oblým dnem, které se říká vok. ![hibachi hibachi](http://www.gilbertarenasclub.com/wp-content/uploads/2007/11/hibachi.jpg) Hibachi, nejzákladnější, nejjednodušší a nejefektivnější gril: Docela zvláštním druhem grilu, alespoň historicky, je Hibachi (čti Hibaši), což v japonštině znamená ohnivou nádobu, či nádobu s ohněm. Je to přenosný hořák na dřevěné uhlí, původem snad z Číny, byl používán po staletí po celém Orientu, kde sloužil jako malá kamínka k vytápění místností, na vaření čaje i jako sporák pro vaření. Na Dálném východě lze najít Hibachi vyrobená i z tak nezvyklých materiálů, jako je porcelán, bronz i dřevo. V japonském domě jsou vždy aspoň tři Hibachi, populární jsou kruhového tvaru, kde žhoucí uhlí tvoří kráter tolik milované Fudžijamy. Hibachi se svou jednoduchostí přímo podbízí k použití v moderním domě, pri správném a nekouřícím používání se může používat i uvnitř. Základní popis je pro všechna Hibachi stejný, bez ohledu na tvar či materiál. Odshora dolů, toto jsou součásti: Grilovací mřížka, zpravidla litinová, s dřevěným držadlem, aby bylo bez popálenin možné ji dát stranou - pro zapálení či zvýšení nebo snížení. Dále držák, do kterého se mřížka zaklesne a dovoluje upravit výšku 7 - 10 cm nad ohněm. Oheň, vlastně žhnoucí dřevěné uhlí, leží na opět litinovém roštu, také vyndávacím (kvůli čištění). Spodní část - popelník, má seřiditelná dvířka pro přívod vzduchu a místo, kam se namuchlá papír pro zapálení. A abych vás neobtěžoval jen a jen teorií, přidám vám sem zas jeden z mých oblíbených receptů:
Grilované vepřové kotlety s lilkem a rajčaty ![kotlety kotlety](http://www.esquire.com/cm/esquire/images/Jg/grilled-pork-chop-0210-lg.jpg)
Zelenina je příloha, doporučuje se začít s ní: - 1 lilek, nakrájený na 1/2 cm silné plátky
- 3 velká rajčata, také nakrájená na plátky
- velká cibule
- 5 stroužků česneku
- 1 dl červeného vinného octa
- špetka cukru
- 2 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce petrželky nadrobno krájené
- 3 lžíce čerstvé bazalky na nudličky pokrájené
Zeleninu posolte a opepřete, potřete olejem a grilujte až je hnědá a měkká. Potom nasekejte nadrobno a smíchejte v misce se vším ostatním. Přikryjte a udržujte v teple, až je maso připraveno. A teď příprava kotlet: - 6 kotlet s či bez kosti
- sůl a pepř podle chuti
- 5 stroužků česneku
- 1 menší cibule na jemné plátky nakrájená
- 1 dl červeného vinného octa
- 1 dl olivového oleje
Okořeňte kotlety solí a pepřem, potřete směsí drceného česneku, oleje a octa. Marinujte nejméně 30 minut, radši přes noc. Grilujte na nepřímém ohni, to znamená, že přímo pod masem se netopí, do doby, než je maso zlatohnědé. Maso dejte na talíře a na každou porci hromádku zeleninové směsi.
A jako vždycky vám přeju dobrou chuť, váš Michal Další spoustu receptů najdete v mé
Grilovací kuchařce
|