O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

GRILOVÁNÍ, DÍL DRUHÝ PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 07 říjen 2010

Všechno muže být připravováno na plochém grilu. Jen velikost určuje, nebo omezuje široké možnosti jeho použití. A nic neposlouží lépe k rozproudění zábavy, než barbecue uprostřed host;, kde každý má možnost připravit si vlastní ražniči. Lidé i rádi sledují a pozorují přípravu a očuchávají nastávající dobroty.

 

 

 

       A na závěr se na něm ještě dá uvařit konev čaje nebo kafe, aby spokojenost byla úplná. Barbecue je svou vysokou teplotou přímo ideální k přípravě orientálních jídel, kde jsou ingredience rychle a za stálého míchání (V Americe stir-fry, čili míchej a smaž) připravovány na hluboké pánvi nebo ve speciální s oblým dnem, které se říká vok.

 

 hibachi

 Hibachi, nejzákladnější, nejjednodušší a nejefektivnější gril:
     Docela zvláštním druhem grilu, alespoň historicky, je Hibachi (čti Hibaši), což v japonštině znamená ohnivou nádobu, či nádobu s ohněm. Je to přenosný hořák na dřevěné uhlí, původem snad z Číny, byl používán po staletí po celém Orientu, kde sloužil jako malá kamínka k vytápění místností, na vaření čaje i jako sporák pro vaření.

 

     Na Dálném východě lze najít Hibachi vyrobená i z tak nezvyklých materiálů, jako je porcelán, bronz i dřevo. V japonském domě jsou vždy aspoň tři Hibachi, populární jsou kruhového tvaru, kde žhoucí uhlí tvoří kráter tolik milované Fudžijamy.

 

     Hibachi se svou jednoduchostí přímo podbízí k použití v moderním domě, pri správném a nekouřícím používání se může používat i uvnitř. Základní popis je pro všechna Hibachi stejný, bez ohledu na tvar či materiál.

 

     Odshora dolů, toto jsou součásti: Grilovací mřížka, zpravidla litinová, s dřevěným držadlem, aby bylo bez popálenin možné ji dát stranou - pro zapálení či zvýšení nebo snížení. Dále držák, do kterého se mřížka zaklesne a dovoluje upravit výšku 7 - 10 cm nad ohněm. Oheň, vlastně žhnoucí dřevěné uhlí, leží na opět litinovém roštu, také vyndávacím (kvůli čištění). Spodní část - popelník, má seřiditelná dvířka pro přívod vzduchu a místo, kam se namuchlá papír pro zapálení.

 


     A abych vás neobtěžoval jen a jen teorií, přidám vám sem zas jeden z mých oblíbených receptů:   

 

Grilované vepřové kotlety

s lilkem a rajčaty

 

kotlety

 

 

Zelenina je příloha, doporučuje se začít s ní:

 

  • 1 lilek, nakrájený na 1/2 cm silné plátky
  • 3 velká rajčata, také nakrájená na plátky
  • velká cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 1 dl červeného vinného octa
  • špetka cukru
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 lžíce petrželky nadrobno krájené
  • 3 lžíce čerstvé bazalky na nudličky pokrájené

 

 

     Zeleninu posolte a opepřete, potřete olejem a grilujte až je hnědá a měkká. Potom nasekejte nadrobno a smíchejte v misce se vším ostatním. Přikryjte a udržujte v teple, až je maso připraveno.

 

A teď příprava kotlet:

 

  • 6 kotlet s či bez kosti
  • sůl a pepř podle chuti
  • 5 stroužků česneku
  • 1 menší cibule na jemné plátky nakrájená
  • 1 dl červeného vinného octa
  • 1 dl olivového oleje

 

 


     Okořeňte kotlety solí a pepřem, potřete směsí drceného česneku, oleje a octa. Marinujte nejméně 30 minut, radši přes noc. Grilujte na nepřímém ohni, to znamená, že přímo pod masem se netopí, do doby, než je maso zlatohnědé. Maso dejte na talíře a na každou porci hromádku zeleninové směsi.

 

A jako vždycky vám přeju dobrou chuť,

váš Michal


Další spoustu receptů najdete v mé

Grilovací kuchařce

 

 

Komentáře (2)add feed
Michale : mia
já tu po ránu žužlám topinku s kávou a tady taková delikatesa na obrázku. smilies/cheesy.gif
říjen 07, 2010 08:08
Michale, : Mikin
me se zase zacaly tesne pred spanim sbihat sliny. Co ted ?
Fakt bylo nejake Hibachi ze dreva ? To asi bylo jen na jedno pouziti.....
Stejne je hezky, ze mame clanky hned vedle sebe.....
říjen 07, 2010 08:22
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]