O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

PŘÍRODNÍ ŘÍZKY PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 31 květen 2007

 Když si čtu Markétčiny  fantastické recepty a prohlížím její doprovodné fotky, vciťuju se do své mámy. Bylo mi asi čtrnáct, taková ta "hladová puberťácká léta", kdy jsem klidně snědla k svačině patnáct loupáků a kilo jablek, aniž to na mé na první pohled anorektické postavě bylo vidět.

     Však jsem tenkrát během pouhých tří letních měsíců vyrostla dvacet centimetrů (máma s povzdechem říkala, že je přímo vidět, jak rostu).  A ona, která vařila pro manuálně pracujícího tátu a nenasytitelnou dceru, měla velmi přísnou dietu...

 

 

Kuřecí řízečky s kari cibulí

 

4 kuřecí řízky z prsíček
4 spíš menší cibule
olej, sůl, pepř, mouka, kari

 

 

     Cibule oloupeme a nakrájíme na silnější céčka. Kuřecí prsíčka mírně naklepeme (případně napřed trochu nařízneme, aby byl plátek rovnoměrněji tlustý), osolíme, dle zvyku opepříme (já nepepřím, protože pepř a vůbec všechno pálivé nerada), obalíme v hladké mouce a usmažíme na oleji do zlatova.

 

     Zatím si na malé pánvičce rozehřejeme olej, malinko osmahneme nachystanou cibuli a zasypeme plnou lžičkou kari. Cibuli s kari ještě chvíli smažíme. Na talíře nachystáme brambory, krokety nebo hranolky, zeleninovou oblohu a řízky, na které nasypeme osmaženou kari cibulku.

 

 

 

 

 

 

 

 Přírodní řízečky s ořechy

 

 

 

100g jader vlašských ořechů
2 cibule
2 stroužky česneku
4 plátky vepřové kýty
olej, sůl, pepř, mouka

 

 

     Cibule oloupeme a nakrájíme na silnější céčka, ořechy nasekáme nahrubo. Maso naklepeme, nařízneme po okrajích, osolíme, opepříme, obalíme v mouce a opečeme na oleji.


     Na pánev s horkým olejem dáme na hrubší céčka pokrájenou cibuli. K lehce osmažené cibuli přidáme hrubě sekané ořechy, na slabé plátky pokrájený česnek a vše společně ještě trochu osmahneme.

     Na talíř k vařeným  nebo opečeným bramborám, zeleninové obloze a přírodnímu řízku přidáme cibulovo-ořechovou směs a dozdobíme sekanou petrželkou nebo cibulkovou natí. Pokud ovšem chcete mít jídlo trochu dietnější, můžete použít i variantu na fotce a místo smaženého řízku dát na talíř plátek pečeného vepřového.

 

A jako vždy - báječnou dobrou chuť všem přeje Markétka

 

.

 

 

Komentáře (16)add feed
Margot, : Míša šíša
co nám to děláš? To je přímo sadistické trápení! smilies/grin.gif smilies/grin.gif
Opět musím aspoň slovem ocenit tu oblohu. Skvostná...
květen 31, 2007 15:46
Míšo, díky o). : Margot
A uznávám, tady jsem si se zeleninou maloučko pohrála. Říkám si, že k řízku je skoro hřích odfláknout oblohu, ten si o ni sám říká - a Danielka si na Kudlu zaslouží hezký fotky smilies/smiley.gif.
Ale jinak tu zeleninu sypu skoro ke každému jídlu z celkem pragmatických důvodů, snažím se tím jídlo trochu kaloricky ošulit, abysme doma nebyli jak tři koule. Uznej sama, když Ti někdo předhodí ten talíř nahoře, tak Tě nejspíš nenapadne brblat, že k řízku nejsou hranolky, ale jenom suchý vařený brambory... a taky si k těm bramborám už asi nepřidáš tatarku. Snažím se pro rodinu vařit pokud možno dietně a zdravě, co se dá kaloricky ošulit, to ošulím, ani nemrknu o)... a na talíři dozdobím zeleninkou, aby rodina neměla pocit, že je šidím smilies/smiley.gif.
květen 31, 2007 17:37
Vypadá to nádherně a určitě to i nádherně chutná, : Katka
protože se říká: "Láska prochází žaludkem", tak věřím, že tě tvoje rodinka musí opravdu z celého srdce obrovsky milovat!!! smilies/kiss.gif smilies/kiss.gif smilies/kiss.gif
květen 31, 2007 18:21
... : Bara
Vyzkousim tu prilohu s temi orechy, to je zajimave a urcite i chutove.
Oblohu na talir nedavam, jen maso, prilohu a dusenou zeleninu atp. Delam michane zeleninove nebo ovocne salaty do velke misy.
Urcite je pravda, ze laska prochazi zaludkem, ale jime i ocima....
květen 31, 2007 19:20
Téédy Katko, : Margot
já snad pošlu manžela, aby si šel přečíst jakýho to má doma poklada smilies/grin.gif. Ale ne, nemůžu si stěžovat, doma mě rozmazlujou přiměřeně situaci smilies/smiley.gif.
květen 31, 2007 20:31
Baru, : Margot
uznávám, nachystat mísu salátu je rychlejší a jednodušší než zeleninu rozdělovat po talířích. Já taky nedělám běžně takovou oblohu jako je nahoře na obrázku, to se mi musí vyloženě chtít smilies/smiley.gif, ale navrch na brambory krapet cibule nebo natě a po okraji talíře trochu rajčat a paprik nebo okurky, to dělám skoro vždycky. Hlavně chci naučit dcerku, aby brala zeleninu jako běžnou součást jídla a nezačala se mi po nástupu do školky nad zeleninou ofrňovat tak, jak to dělá spousta dětí.
květen 31, 2007 21:14
Margot, to je fakt, to delas dobre. : Bara
Kdyz byl muj syn maly, tak otviral pusu na vsechno, jedl skoro vsechno. Ted je mu pristi tydem 22 a obcas bych ho prerazila. Tohle mu nechutna, tohle nema rad atd. Vetsinou se to tyka ovoce a zeleniny, kterou drive normalne jedl. Ale pizzu, tortilly a hamburgry mu nutit nemusim.
Takze bud dusledna na svou dceru, ja uz to nepredelam....
květen 31, 2007 23:44
To vypadá nádherně ! : mamča
Škoda, že moji chlapi jedí zeleninu jen pasírovanou přes prase. smilies/cry.gif
A Markétko, nezhořkne ten česnek, když se praží s tou cibulí a ořechy ? Já sice vařím pro manžela dietu speciální a pro kluky a dědečka výkrmnou, ale třeba bych si někdy cibulo-ořecho-česnekově zahřešila ? smilies/grin.gif
červen 01, 2007 07:45
Margotko : Kamila
o dceru se neboj. Jde hodně o návyky, to zaprvé a zadruhé bych řekla, že to je dost dědičné. Máš ráda zeleninu? A manžel taky? Pak dceru netřeba nutit. Můj syn schroustá všechno, ke každé školní svačině dostane porci zeleniny. Včera to byla kapie na proužky, dnes cherry rajčátka. Miluje to!
červen 01, 2007 08:19
U nás je zelenina taky stálou součástí jídelníčku, : Míša šíša
ale co se mi nepodařilo naučit děti jíst - to jsou zelené fazolky a růžičková kapusta. Já obé naprosto miluju, manžel se tomu také nevyhýbá, ale děti se nad tím ofrňují. Jinak jediná zelenina, které jsem nepřišla nijak zvlášť na chuť, je chřest. Možná by tu Bára mohla poradit nějaký dobrý recept na jeho úpravu, aby se mi nezdál tak fádní.
červen 01, 2007 08:44
Mamčo, : Margot
nevím, jestli jsem to napsalal nahoře dost jasně... nejdřív se musí osmahnout cibule, až když je lehce osmažená, tak se přihodí ořechy (ty by snesly osmahnout i trochu dýl než česnek, ty nejsou až tak háklivý), ale česnek s těma ořechama se osmaží už jen chvilečku, právě aby nezhořkl, protože ten je narozdíl od cibule a ořechů na slaboučký plátky, takže může být na pánvi jen krátce, aby chytil osmaženou chuť a vůni, ale nepřepekl se.
červen 01, 2007 09:13
Baru, : Margot
se synkem bych si moc nelámala hlavu (ono mu to s tou zeleninou za čas zase dojde samotnýmu) - v tom důležitém období, kdy rostl, vyvíjely se mu kosti, klouby atd. se, jak píšeš, pod vlivem maminčina jídelníčku zelenině nevyhýbal, poctivě ji dlabal... tak teď má ten nejdůležitější základ už hotovej. Aspoň že tak, některý děti zeleninu sabotujou celý dětství i kdyby se maminky stavěly na hlavu, Ty máš doma ten lepší případ o).
červen 01, 2007 09:20
Margot : : mamča
To jsem si myslela, že jen chviličku. Zkusím to o víkendu, a budu těm svým dietářům dělat chutě. smilies/grin.gif
červen 01, 2007 09:20
Kamčo, : Margot
kdybych měla sázet na dědičnost návyků, tak to moc velká sláva nebude o). Já byla v dětství na zeleninu trochu potvora - ne že by mi nechutnala, že bych se ofrňovala, ale přišla mi tehdy taková zbytečná, no vyloženě zdržování od mnohem důležitějších a zábavnějších věcí o). Abych si sama došla oškrábat mrkev nebo nakrájet rajče, to mamina nezažila, co mi nestrčila až vyloženě pod nos, to jsem nesnědla, protože mě vůbec nenapadlo jít si sama vzít kus okurky o). Žila jsem "důležitějšíma věcma" smilies/smiley.gif. Tak mamina holt přihazovala trochu oblohy ke každýmu jídlu a tím byl zajištěn spolehlivý trvalý mírný příliv vitamínů do dětí, mamina tím měla přehled, že každé dítě nějakou zeleninu fakt sní, i kdyby se salát z mísy nedojedl. No a já jsem teď nějak samovolně převzala tenhle maminčin model, historie se opakuje smilies/grin.gif.
červen 01, 2007 09:38
ořechy : bb
jsou výborné, ráda je používám i do masa, i když takto zvlášť jako přílohovou směs s cibulkou zatím ne
dělám různé masové směsi z krůtích či kuřecích prsou, ořechů, česneku, případně s další zeleninou nebo ovocem - výborné jsou krůtí závitky plněné švestkami a ořechy, nebo těstoviny se špenátem a ořechy

červen 04, 2007 09:33
... : bb
nebo kuřecí roláda, plněná ořechy či mandlemi a kachními játry restovanými na másle, pak zalité a probublané červeným vínem
kuřecí prsíčka s ananasem a ořechy, nebo hovězí medailonky s brusinkami a ořechy
vanilkový puding ochucený koňakem, do kterého se na závěr vaření přidá hrst ořechů, to vše nalít do misky vyložené club sušenkami a jahodami nebo banánem
červen 04, 2007 09:34
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]