Když si čtu Markétčiny fantastické recepty a prohlížím její doprovodné fotky, vciťuju se do své mámy. Bylo mi asi čtrnáct, taková ta "hladová puberťácká léta", kdy jsem klidně snědla k svačině patnáct loupáků a kilo jablek, aniž to na mé na první pohled anorektické postavě bylo vidět.
Však jsem tenkrát během pouhých tří letních měsíců vyrostla dvacet centimetrů (máma s povzdechem říkala, že je přímo vidět, jak rostu). A ona, která vařila pro manuálně pracujícího tátu a nenasytitelnou dceru, měla velmi přísnou dietu... Kuřecí řízečky s kari cibulí 4 kuřecí řízky z prsíček 4 spíš menší cibule olej, sůl, pepř, mouka, kari Cibule oloupeme a nakrájíme na silnější céčka. Kuřecí prsíčka mírně naklepeme (případně napřed trochu nařízneme, aby byl plátek rovnoměrněji tlustý), osolíme, dle zvyku opepříme (já nepepřím, protože pepř a vůbec všechno pálivé nerada), obalíme v hladké mouce a usmažíme na oleji do zlatova. Zatím si na malé pánvičce rozehřejeme olej, malinko osmahneme nachystanou cibuli a zasypeme plnou lžičkou kari. Cibuli s kari ještě chvíli smažíme. Na talíře nachystáme brambory, krokety nebo hranolky, zeleninovou oblohu a řízky, na které nasypeme osmaženou kari cibulku. Přírodní řízečky s ořechy 100g jader vlašských ořechů 2 cibule 2 stroužky česneku 4 plátky vepřové kýty olej, sůl, pepř, mouka Cibule oloupeme a nakrájíme na silnější céčka, ořechy nasekáme nahrubo. Maso naklepeme, nařízneme po okrajích, osolíme, opepříme, obalíme v mouce a opečeme na oleji. Na pánev s horkým olejem dáme na hrubší céčka pokrájenou cibuli. K lehce osmažené cibuli přidáme hrubě sekané ořechy, na slabé plátky pokrájený česnek a vše společně ještě trochu osmahneme.
Na talíř k vařeným nebo opečeným bramborám, zeleninové obloze a přírodnímu řízku přidáme cibulovo-ořechovou směs a dozdobíme sekanou petrželkou nebo cibulkovou natí. Pokud ovšem chcete mít jídlo trochu dietnější, můžete použít i variantu na fotce a místo smaženého řízku dát na talíř plátek pečeného vepřového. A jako vždy - báječnou dobrou chuť všem přeje Markétka .
|