O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

TO JSEM SI ZAVAŘIL! PDF Tisk E-mail
Středa, 02 červen 2010

Myslím a doufám, že už z historie Kudlanky víte, jak rád vařím. To zas není tak těžké uhodnout. Když mně požádali mí přátelé Tom a Barbara Haines o pomoc při přípravě letošního Mocktoberfestu, nemohl jsem říct ne. Ale abych to trochu vysvětlil. Barbara, ve Varšavě narozená britská občanka, a Tom, poctivý Američan, jsou manželé a majitelé Tres Bonne Cuisine.

 

 

 

      Je to malá restaurace, kde v úterý a ve středu dostanete snídani a typický americký oběd, totiž polévku a sendvič. Od čtvrtka do soboty mají otevřeno do osmi večer (nebo až všichni odejdou) a mají každý týden večeře na jiné národní téma, takže jsou tam i týdny české.Tak tady se minulý týden se slavil Mocktoberfest. Co to je? Inu, do října na Octoberfest je ještě daleko a už se dlouho nic nedělo. Tak je tu ten Mocktoberfest, je v květnu, tedy v máji a odtud to "M" ve jménu :-))).

 

     Já jsem se letos zúčastnil výrobou šesti kbelíků bramborového salátu, tří kbelíků ševcovského mlsu a uvařením dvacetilitrového kotle segedínského guláše. Protože bramborový salát už jsme tady probrali u příležitosti Vánoc, ševcovský mls snad taky každý zná, a dávat sem recept na segedin, to už bych urážel vaši inteligenci. Tak co vám nabídnout?

 

 

Borjúpörkölt

 

     a hned to přeložím, než zapomenu. Tohle stejně dokáže vyslovit jen Maďar. Hezky česky je to Dušené telecí s rajčaty a paprikou. Takže po česku perkelt, je další jídlo typické pro maďarskou kuchyni. Založen opět na cibuli a paprice, má silnější cibulové aroma než guláš a maso je krájeno na větší kousky. (Opravdu zajímavé je, že maďarská kuchyně až do příchodu Turků papriku neznala.) 

 

perkelt

    Tenhle je z telecího, ale  perkelt se dělá  vlastně z jakéhokoli masa, včetně zvěřiny, husy i kachny. Vždy se do něj nakonec, těsně před podáváním, přidává šlehačka, ať už sladká či kyselá. Cibuli někdo krájí na kolečka, někdo na kostičky, to už záleží na vkusu a momentálním nápadu, přidávají se, ale nemusí, papriky, rajčata i brambory na kostičky.

 

  • 90 dkg telecího ramínka, nakrájené na 3 cm kostky

  • 4 lžíce sádla

  • 2 hrnky cibule nakrájené jak je libo

  • 1 stroužek česneku, rozmačkaný

  • 1 lžíce sladké papriky

  • 3/4 hrnku oloupaných a na kostičky nakrájených rajčat

  • 1/4 hrnku na kostičky nakrájené papriky

  • sůl a pepř

 

     V kastrolu nechte na sádle zlehýnka zezlátnout cibuli, přidejte česnek a po chvíli, jako vždy, sundejte s plotny, vmíchejte papriku a pak maso. Vše dobře promíchejte a duste asi půl hodiny. Podlijte - je-li - třeba vývarem, není-li tak vodou, ale nepřežeňte to, protože po půl hodině přidáte rajčata a ta pustí sama vody dost. Duste další půlhodinu, přidejte papriky a duste, dokud není vše měkké. Těsně před podáváním přidejte šlehačku, sladkou či kyselou, opravdu záleží jen na tom, na co máte zrovna chuť; a už nevařte. Šťáva má být hustá.

     Podávejte s vařenými bramborami, nudlemi, noky či knedlíkem, takže vlastně s čímkoli.

 

 

A jako vždycky vám přeju dobrou chuť,

Michal
Další spoustu receptů najdete v mé Grilovací kuchařce

 

Komentáře (9)add feed
Teda Michale : Alena P-H
ani sem netusila, ze je to se mnou az natolik spatne. ja si musela vyguglit co to ten Sevcovsky mls je.
Ale vselijake recepty na perkelty a paprikase miluju. mela jsem madarskou spoluzacku a ta to varila strasne dobre. Ono asi vsechny omacky do kterych se pridava slehacka jsou dobrota.
Ja prave "dovarila", udelala jsem bramborovy salat. To je nase oblibene jidlo a ja to mam rada i z praktickych duvodu - je to rychle, da se to udelat pokazde jinak podle stavu lednice a fantazie. A kdyz se vedle toho udela rajcatovej salat z domaci zahrady(ale i balkonu) je to mnamka.
červen 03, 2010 01:42
já taky nevím! : Ája
co mlsají ševci? Jsem asi ostuda, ale...? smilies/smiley.gif
červen 03, 2010 09:18
Michale : mia
perkelt milujeme, měli jsme ho zrovna minulý týden, chlapi /manžel a syn/ se po něm můžou utlouct. Dokud byly doma ještě obě dcery dělávala jsem ho se sojovým masem, dnes z vepřového ramínka. U nás dnes budou kuřecí prsa na paprice s rýží a domácí kynuté houstičky.
červen 03, 2010 10:15
jé Michale : kkp
dík za recepis! uschovám do oblíbených. Zrovna jsem se pustila do Atkinse, takže teď jím jen masíčko, no a tohle by mohlo být moc dobrý masíško. Musím se Vám pochlubit, za dva měsíce 10 kg dole, hurá! Dala jsem si deset pytlíků mouky na stůl a čučela na to, je to skvělý pocit,opravdu. mějte se!
červen 03, 2010 11:25
Jéje, vy neznáte ševcovský mls? : Michal
Taky se mu někdy někde říkalo Rumcajsův salát, a nejdřív jsem ho poznal pod prostým jménem marinované buřty. Teď už určitě mnohým svítá, no a pokud nesvitlo:
1/2 kila párků, na kolečka
2 cibule, na kroužky nebo Céčka
4 sladkokyselé okurky, na kolečka.
Svařit:
2 lžičky cukru
1 lžíce octa
2 lžičky kečupu
1 lžíce worcesthire
2 lžičky hořčice
Smíchat vše dohromady a až to vychladne, vmíchat 2 majolky ( s tím mám v Americku dost potíž, netuším kolik váží socialistická majolka, on je ten recept dost starý).
Nechta aspoň den odležet, aby se to promarinovalo. smilies/tongue.gif
červen 03, 2010 16:09
Já znám ševcovský mls i pod názvem sloní žrádlo. Ale proč "sloní" fakt nevím. : Myška
Někdo to dělá tak, že salám a okurky nastrouhá na hrubém struhadle, nebo pomele na masovém mlýnku, cibuli nakrájí na jemno, a dál už je postup stejný. Tato jemnější varianta se dá mazat na chlebíčky.

Socialistická majolka ve čtvercové krabičce byla myslím stogramová.

Recept, který mám já:
250 g ceského salámu, 1 kyselá okurka, 1 cibule, 100 g majonézy.
Nálev: 1 lžíce oleje, 1 lžíce octa, 1 lžíce kecupu, 1 a 1/2 lžíce horcice,
1/2 lžíce worchestrové omácky (necháme projít varem).
Salám, okurku, cibuli umeleme, primícháme majonézu a tuto smes
pridáme do vychladlého nálevu. Je to vynikající pomazánka.
Nejlíp chutná na chlebíckách s polosuchým nebo suchým salámem. Ale dá
se jíst i s rohlíkem.
červen 04, 2010 09:59
Myško, : Michal
nelam si s tím jménem hlavu, já zas netuším proč zrovna ševcovský smilies/cheesy.gif.
Ševci bývali vždy chudí, inu jako ševci. Pochybuju že by mrhali párky a taky kde by tenkrát vzali majolku? Ta byla socialistická vymoženost a to už zas nebyli ševci smilies/sad.gif.
červen 04, 2010 15:54
ševcovský mls, : alena bodka
vynikající párky, které se dodíaly i na hrad, jogurtové Mlsaly, Třebenky, vynikající tlačenky, saláty a jiné věci, vyráběla zdejší lahůdkárna v Třebenicích. Než byla těmi činiorodými a pracovitými podnikateli vytunelována a rozkradena. Teď jsou tak rozpadající se boudy. Té lahůdkárny je opravdu věčná škoda......když tam byl ještě Hájek - co má ty ovocné Světozory, tak to tam bylo v pohodě, stále to patří Jednotě, která na to kašle, když se Hájek dal na ty ovocenky, tak to pronajala úžasné firmě Dvořák a Dvořák, která to akorát vykradla, vyplenila a odešla. Jo ten lahůdkář Dvořák byl jednou dokonce vyhodnocen jako "podnikatel roku". Co dodat....
červen 04, 2010 16:43
Aleno bodko, : Michal
radši nic, to by byla lamentace na dlouhé roky. smilies/cry.gif
červen 04, 2010 17:55
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]