O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...
Kontakty
Napište nám |
Poradna Kudlanky |
Právní poradna |
Související články
Přihlášení
Anketa
TO JSEM SI ZAVAŘIL! |
![]() |
![]() |
![]() |
Středa, 02 červen 2010 | |||
Je to malá restaurace, kde v úterý a ve středu dostanete snídani a typický americký oběd, totiž polévku a sendvič. Od čtvrtka do soboty mají otevřeno do osmi večer (nebo až všichni odejdou) a mají každý týden večeře na jiné národní téma, takže jsou tam i týdny české.Tak tady se minulý týden se slavil Mocktoberfest. Co to je? Inu, do října na Octoberfest je ještě daleko a už se dlouho nic nedělo. Tak je tu ten Mocktoberfest, je v květnu, tedy v máji a odtud to "M" ve jménu :-))).
Já jsem se letos zúčastnil výrobou šesti kbelíků bramborového salátu, tří kbelíků ševcovského mlsu a uvařením dvacetilitrového kotle segedínského guláše. Protože bramborový salát už jsme tady probrali u příležitosti Vánoc, ševcovský mls snad taky každý zná, a dávat sem recept na segedin, to už bych urážel vaši inteligenci. Tak co vám nabídnout?
Borjúpörkölt
a hned to přeložím, než zapomenu. Tohle stejně dokáže vyslovit jen Maďar. Hezky česky je to Dušené telecí s rajčaty a paprikou. Takže po česku perkelt, je další jídlo typické pro maďarskou kuchyni. Založen opět na cibuli a paprice, má silnější cibulové aroma než guláš a maso je krájeno na větší kousky. (Opravdu zajímavé je, že maďarská kuchyně až do příchodu Turků papriku neznala.)
Tenhle je z telecího, ale perkelt se dělá vlastně z jakéhokoli masa, včetně zvěřiny, husy i kachny. Vždy se do něj nakonec, těsně před podáváním, přidává šlehačka, ať už sladká či kyselá. Cibuli někdo krájí na kolečka, někdo na kostičky, to už záleží na vkusu a momentálním nápadu, přidávají se, ale nemusí, papriky, rajčata i brambory na kostičky.
V kastrolu nechte na sádle zlehýnka zezlátnout cibuli, přidejte česnek a po chvíli, jako vždy, sundejte s plotny, vmíchejte papriku a pak maso. Vše dobře promíchejte a duste asi půl hodiny. Podlijte - je-li - třeba vývarem, není-li tak vodou, ale nepřežeňte to, protože po půl hodině přidáte rajčata a ta pustí sama vody dost. Duste další půlhodinu, přidejte papriky a duste, dokud není vše měkké. Těsně před podáváním přidejte šlehačku, sladkou či kyselou, opravdu záleží jen na tom, na co máte zrovna chuť; a už nevařte. Šťáva má být hustá. Podávejte s vařenými bramborami, nudlemi, noky či knedlíkem, takže vlastně s čímkoli.
A jako vždycky vám přeju dobrou chuť, Michal Další spoustu receptů najdete v mé Grilovací kuchařce
|
< Předch. | Další > |
---|